Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken

11
2295
Bokbål i Tyskland Bundesarchiv_Bokbal

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Reuters rapporterade 7 februari 2023 ”Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från Sovjettiden från biblioteken”
https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-withdraws-19-mln-russian-soviet-era-books-libraries-2023-02-07/

Ukraina hade i november förra året dragit tillbaka 19 miljoner exemplar av böcker från sina bibliotek som antingen kom från sovjettiden eller var på ryska, sade en högt uppsatt lagstiftare på måndagen.

Yevheniya Kravchuk, vice ordförande för det ukrainska parlamentets utskott för humanitär och informationspolitik, sade att av de 19 miljoner böckerna var 11 miljoner på ryska.”

Hur ska böckerna förstöras? Eldas upp?

Inte första gången Bokbål i tiden: Yttrandefrihet trycks undan?

 

Bokbål i Tyskland under nazi-tiden Bundesarchiv_Bokbal
Föregående artikelBidens krig fortsätter
Nästa artikelAnders Romelsjö på ”Ring P1” 27/2 2024
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

  • @arbetarklass 2 mars, 2023 At 17:08
   Politikerna kastar ut TikTok, allmänheten och ungdomarna stannar. Det betyder att politikerna isolerar sig från ungdomarna, ungdomarna runt o i världen kan fritt kommunicera med varandra, och då upptäcker som vilka idioter dom har till ledare. Nu måste alla hjälpa till att etablera WeChat på samma sätt. Då kan alla kommunicera utan kontroll av makteliten. Hur reagerar Kina. I Kina är man inte dummare än man förstår att USAs och Sverige massövervakning, propaganda, och statlig indoktrinering går mot sin egen förintelse. Börja idag med att ladda ner WeChat. Ni kommer att behöva den.

 1. Bildstormare och bokbrännare, ukrainare,
  är punschiga, grova typer, som han Demantjuk,
  koncentrationslägervakt, som t.o.m USA
  utlämnade för att dömas. Detta vet alla svenskar, sen Krusses tid, men det var då.

 2. Det går en ukrainsk språkvåg i Ukraina under tryck av kriget. Jag har klart märkt det från mina ukrainska kollegors och vänners rysktalande regioner: man övergår till sin ”ryska dialekt” som ju Putin och Dugin tycker det är.

  Det har blivit en ny folk- och språksammanhållning som drivs på av de rysktalande ukrainarna -konstigt nog.

  Den mest ryska staden vi kan tänka oss i Ukraina är självklart Odessa, grundat av tsarinnan Jekaterina II Velikaja, Katarina den Stora, på gammal grekisk mark (därav namnet Odessa som vi ju känner från bl.a. ordet ”odyssé” o.s.v.) för lite mer än 225 år sedan.

  Där talar 8-9 av 10 invånare just ryska. För ett år sedan började bokhandeln och biblioteken överallt i Odessa rangera ut ryska böcker. Man hade satsat hårt på att modernt och professionellt översätta de ryska klassikerna till nya ukrainska utgåvor.

  De böcker på ryska som inte tillåts säljas i Ukraina är de som tryckts efter kriget startade år 2014 och tryckta i Ryssland eller ryskockuperade ukrainska län som Luhansk, Donetsk, Krim etc.

  Till och med tas gatuskyltar med ryska namn (tillhörande ryska kända personer som varit döda i 100+ år och inte ens har ”sovjetiska synder”…) ned som till exempel ”ulitsa Dostojevskogo” (Dostojevskijgatan), eller Prospekt L’va Tolstogo (Lev-Tolstoj-Avenyn).

  Visst är det kulturellt synd och tråkigt. Men det går tyvärr bara att se ursprunget på ett rationellt vis: hur sårat, skadat och förfärligt det ukrainska folket behandlats av sina förra så beundrade och hjärtligt nära och kära bröder ryssarna. De känner sig genomgående förrådda och sårade för generationer framåt.

  Det måste vi försöka sätta in oss i, som medmänniskor. Som jag ser det har Putins egen krigsförklaring mot Ukraina också drabbat själva ryska kulturen i grannlandet Ukraina: helt negativt och drabbat den ryska kulturen oväntat brutalt.

  • De ryskspråkiga behöver i alla fall inte känna sig ensamma, även bulgarer, ungrare, rumäner och polacker är fråntagna alla minoritetsrättigheter i den nya lagen. Enligt den nya lagen är de inga nationella minoriteter i Ukraina om de har en stat utanför Ukraina. Dessa minoriteter saknar t.om den nya lagens skydd mot folkmord. Det är en politik för etnisk rensning. De ungerska och rumänska delegationerna i EU protesterar. Det lär inte bli något EU-medlemsskap med den lagstiftningen.

 3. Hur kan detta inte vara straffbart. Fan är detta. Detta är högst vidrigt. Orsaker till höger o vänster kvittar här, Ukraina har horat ut sej till Usa ledda västvärlden utan MINSTA lilla respekt för övriga folket sedan 2014. Detta tar mej tillbaka till 30talets Hitler. Hur kan man agera såhär vidrigt. Detta är ju inte någon enstaka händelse emot dom rysktalande sedan 2014. Även kyrkan splittrades före dess helt på politiska grunder. Masslakt av sina bröder speciellt Donbass regionen under 8år,utan att ens ta upp allt man gjort året före denna krisen, och under denna krisen. Nu detta vidrigaste som bara går obemärkt förbi utan att någon vettig korkskalle från Usa ledda västvärlden säger stopp här nu. Guvernörer som HELT varit på tiggaren Zelenski sida får riktiga böter så fort dessa råkar talar ryska,senast guvernören i Charkiv regionen,men han tänker ta böterna till domstol TROTS att han är på Zelenski sida. Han känner helt enkelt att han inte förtjänar böterna för att enbart talat ryska. Fan är detta rasistiska diskrimineringen för vidriga fasoner. Bränna allt rysk kultur och HELT utrota allt ryskt?? Och så många miljoner klassiska böcker,där författarna sedan längesen är döda och inte ens sett denna kris från 2014. Dessa ligger begravda under jorden för fan sedan längesen,fan är detta hemska vidriga som går utan MINSTA reflektion av övriga clownerna i EU som tillåtit allt pågå sedan 2014. Från Minsk avtalet som var för att lura ryssen till ALLT det vidriga under alla dom årens lopp, och till denna kris. Nej ukrainska regimen behöver fan läxas upp seriöst nu efter alla grymheter man sysslat och sysslar med. Tycker tiggaren Zelenski förtjänar några hårda örfilar och det har jag tyckt hela krisen, kanske Putin gör slut på honom och hans vänner,även om denne sagt upprepat att han inte ska göra det

 4. […] I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Och detta har bara fortsatt, medan etablerade medier tiger. Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here