Bokbål i tiden: Yttrandefrihet trycks undan?

21
1717

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Läsaren Ingemar Siby har kommit med denna betraktelse om yttrandefrihet och bokbål. Att myndigheterna tillät Paludan att bränna Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har setts som ett fint uttryck för yttrandefriheten i Sverige, av bl.a. Paludan. Skrivit om detta: Erdogan blev rasande över att Koranen brändes vid Turkiets Sverigeambassad. Blockerar Sveriges Nato-ansökan?

Men är det hela bilden?

Ingemar Siby
Bokbål har kommit att bli en symbol för auktoritärt eller totalitärt styre med begränsad tryckfrihet och yttrandefrihetHeinrich Heine (1797–1856) skrev att ”där man bränner böcker bränner man till slut även människor”. Ray Bradbury skildrade ett mardrömssamhälle med institutionaliserade bokbål i boken Fahrenheit 451, Wikipedia
De mest kända bokbålen, inträffade i Tyskland den 10:e maj.1933. Ca 40 000 böcker brändes denna dag av nazisterna. Initiativet kom från propagandaminister Goebels. Syftet var att synkronisera den tyska kulturen med den nazi ideologin.
Andra kända bokbål:
– 19751979 Röda Khmererna under Pol Pot, bränner böcker vid ett flertal tillfällen i dåvarande Kampuchea (Kambodja).
När Paludan får bränna koraner, är Sverige på ett sluttande plan: Det kan vara ett bevis på att synen på  tryckfrihet och yttrandefrihet börjar begränsas av myndigheterna.
Källor:
Föregående artikelPreliminär dom i ICJ om anklagelsen mot Israel för folkmord
Nästa artikelNetanyahus formskiftande ”Slutspel” – Det är inget nytt påhitt, utan en återgång till tidigare sionistisk strategi
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Har det inte bränts böcker i Ukraina nu? Eller i alla fall gjorts utrensningar på biblioteken, och där väl böckerna man rensade ut hamnat i ugnen. Med Sveriges tysta stöd får man förmoda.

  • En del personer har blivit påverkade att tro, att allt det onda som Ukraina gjort mot de rysktalande började först år 2022, medan det i verkligheten har pågått sedan år 2014.
   En man i mitt område var helt övertygad om att det var rysk militär i Donbass alla dessa år och att Ukraina inte bombade sin egen befolkning, utan enbart den ryska militären som de menade var illegalt i landet.
   Detta är vad våra stora nyhetstidningar inkl. SVT är skyldiga till.

   Det är inte bara på biblioteken som man gjort utrensningar på böcker, Det mest skrämmande som Ukraina gjort är att angripa skolböcker. Att barn från sju års ålder när de börjar skolan skall lära sig att hata en folkgrupp.

   Marsha en liberal antikrigs demonstrant, som enbart tittade på anti-ryska kanaler i Moskva, fick följa med till Donbass, och efter den resan ansåg hon att allt hon sett på de antiryska kanalerna i Moskva var lögn. Efter den första resan till Donbass blev det många fler resor dit för Marsha, som ansåg att man måste åka tillbaka om man varit där och försöka göra sitt bästa för att hjälpa människorna, som är så lidande utan att omvärlden bryr sig.

   Marsha fick när hon var i Donbass möjlighet att intervjua människor om deras situation där.
   Hon fick följa med till en skola, och blev förfärad över vad hon såg där. Detta är vad hon såg:
   För de små barnen böcker med mycket bilder i. Alla böckerna med ett enda syfte att hjärntvätta barnen i Ukraina.
   Barnen skall lära sig att Ryssland är fiende med Ukraina.
   Att de inte är ett broderfolk som ryssarna tänker,
   Att de inte har en gemensam kulturell bakgrund.
   De får lära sig att de borde hata ryssar, som illustreras som omänskliga i deras skolböcker som också avser historieböcker. De skriver om historien.
   Alla tidigare böcker är förmodligen brända, då det är billigare än att kasta dem som sopor.

 2. Borde vara skillnad att bränna en (1) bok och flera ton böcker samtidigt.
  Bränna en bok är inget bokbål.
  Bränna en bok offentligt är en symbolhandling.
  Resten av böckerna kan ju folk läsa.

  Märkligt att judar brände Nya Testamentet mer likt ett bokbål.
  Det var nytt för mig.
  Det måste varit ett utbrott av extremism.

  • Paludan har bränt flera koraner vid olika tillfällen. Går också att kalla bokbål. Dessutom när kommer det första bokbålet med ett ton koraner?

   • Det märkliga är att kritiken av innehållet i koranen är som bortblåst. Det får mig att tro att det hela inte bygger på en vilja till insikt, snarare en vilja att skapa konflikt. Först importera och segregera, sedan provocera. Problem, reaktion, lösning.

    Vad är alla totalitära regimers lösning? En hårt övervakad polisstat givetvis.

 3. Sverige är numera en del av en global by eller samhälle, antingen dom vill eller inte. I den globala byn kan man inte längre göra precis som man vill, det krävs respekt mot andra. Den som inte visar respekt kommer att uteslutas, isolerad och ställas utanför. Det är vad som håller på att ske med Sverige, och det gäller inte bara muslimska länder, utan även länder som Kina.

  Andra länders folk börjar alltmer tröttna på den svenska busens respektlösa och förolämpande uppträdande.

  Business Sweden och Visit Sweden har uppenbar redan känt av den isoleringen och utanförskapet, även om dom ännu inte tycks ha förstått orsaken.

  Det är inte en fråga om att begränsa yttrandefriheten, det är en fråga om att stoppa missbruket.

  Det går faktiskt att protestera kraftfullt utan att förolämpa och skända andras värden.

  Sverige har utvecklat en yttrandefrihets kultur att man i Sverige ska ha rätt att förolämpa, skända, desinformera, ljuga, förnedra, förfölja, sprida falsk information, dreva, förfalska, och till och med mobba namngivna människor, även till självmord, eller nationer och sedan förklara det med att Sverige har ju pressfrihet och yttrandefrihet och vi kallar det ”kritik”.

  Pressfriheten och yttrandefriheten har blivit en motivation för att fritt kunna uppträda som grova tölpar. Sverige respekterar inte andras värdighet. Man anser inte att respekt för andra behövs. Det fungerar inte i den värld som utvecklas nu. Språket är inte längre någon barriär.

  Nu börjar allt fler länder tröttna på Sveriges uppträdande.

 4. Bokhandlarna har alltid ägnat sig åt kraftig selektivitet som bara blivit värre, ett slags bokbål även det. Årets julmarknad var en orgie i russofobiska böcker. Nätbokhandlarna är något bättre men då måste köparen veta mer om böcker för att kunna hitta rätt. Ett flagrant exempel där även amazon backat är Alex Krainers bok om oligarken Bill Browder. Den kan bara köpas på utvalda ställen dit få hittar vägen.

  Ibland sker olycksfall i arbetet: när Ilan Pappe kom ut med sin bok om ”The Ethnic Cleansing of Palestine” hade vår stora bokhandel fått tre ex av vilka jag köpte ett. Därefter aldrig mer i hyllan. På den historiska och politiska sidan är dagens bokhandel nästan helt tömd på kritiska röster men de går att hitta på större nätbokhandlar.

  • Jag har arbetat med tolk större delen av dagen i mitt arbetsliv, så mycket att flera år efter avslut på arbetsplatsen har busschaufförer och spärrvakter ropat mitt namn och sagt att de tolkat åt mig.
   Det är otroligt svårt att få en bra tolk, vilket betyder enormt mycket för ett bra samtal som skall leda till en bra utredning.
   Masha är verkligen otroligt skicklig som tolk, dessutom gör hon simultantolkning, vilket få tolkar klarar.
   Jag kan bara höra att hon levererar ett väldigt bra sammanhängande samtal, medan de som kan både ryska och engelska, säger att hon är korrekt och berömmer henne mycket.

   I denna video som du gav en länk till så samarbetar hon med John Mark Dougan, så också i min video som jag lade ut, och även i nedan video om Pfizer, som kom ut i går.
   John Mark Dougan beskrev sig som en visselblåsare i USA, som flydde därifrån i en intervju.

   Det är väldigt intressant vad Pfizer egentligen är ute efter, eftersom det har kommit fram att viruset är laboratorieframställt, så vore min gissning att det är Pfizer som är den skyldiga.
   Förmodligen försöker de finna ett virus som riktar sig mot en speciell folkgrupp.
   Covid viruset skulle nog slå ut de gamla och sjuka, det var säkert genomtänkt för att minska befolkningen på jorden och låta de starka leva.

   Denna video passar som en fortsättning på den video du lade ut om Pfizer i Ukraina.

   Pfizer’s CONSPIRACY to commit TERRORISM and MURDER! This is NOT a joke!

   https://www.youtube.com/watch?v=5K6gsrfVQW4

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here