Ukraina antar två nya lagar som förbjuder anknytning till ”ryskt” på offentliga platser

4
1521
Dostoevskij. Bild Wikipedia.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Monument till den stora ryska poeten Alexander Pushkin

Bild: Steigan.no

Kyle Anzalone.
Kyle Anzalone är nyhetsredaktör för Libertarian Institute, opinionsredaktör för Antiwar.com och medvärd för Intressekonflikter med Will Porter och Connor Freeman.

Av  Kyle Anzalone ,  23 april 2023

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har godkänt  två nya lagar  för att radera Ukrainas ryska kultur. Stadgarna kommer att ge nya namn till platser i Ukraina som härrör från landets ryska inflytande. Dessutom kommer lokala myndigheter att få mandat att ”befria det offentliga rummet från den ryska världens symboler” .

Lagarna kommer  att förbjuda namn  som ”förevigar, främjar eller symboliserar ockupationsstaten eller dess anmärkningsvärda, minnesvärda, historiska och kulturella platser, städer, datum, händelser” och ”dess figurer som utförde militär aggression mot Ukraina”. https://www.nytimes.com/2023/04/22/world/europe/zelensky-russian-ban-ukraine.html

De nya stadgarna undertecknades i fredags och träder i kraft om 30 dagar. Lokala tjänstemän kommer då att ha sex månader på sig att  helt skrubba bort rysk kultur från offentliga platser  En styrelse kommer att tillsättas för att besluta vilka namn som ska rensas.

Sedan 2014 har Kiev fört ett kulturkrig mot ryskt inflytande i Ukraina. Efter att en kupp störtade Viktor Janukovitj det året infördes nya språklagar som försökte marginalisera det ryska språket. Zelensky, som var komiker på den tiden, fick en av sina filmer ”Kärlek i staden 2” censurerad eftersom den var på ryska. Ungefär en femtedel av ukrainarna identifierar sig som etniska ryssar.

Efter att Moskva beordrade sina trupper att invadera Ukraina förra året, har Zelensky främjat den process som kallas ”avryssifiering” . Kiev har  nationaliserat media , förbjudit Zelenskijs politiska opposition,  attackerat grenar  av den ortodoxa kyrkan, som de hävdar har kopplingar till Moskva, och rivit monument som representerar historiskt ryskt inflytande i Ukraina.


Relaterat
Bokbål i Ukraina. 100 miljoner böcker.
Nytt bokbål på gång? Ukraina drar tillbaka 19 miljoner ryska böcker från biblioteken
Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?

Föregående artikelChatGpt mot Emmanuel Macron. Vem vann?
Nästa artikelUkrainska nazister hyllades i det brittiska parlamentet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Egentligen är det märkligt att vi fortfarande får fiska med ryssja. Benämningen på redskapet borde åtminstone ändras till ryssnej…

  2. Och dessa vill bli en del av EU. Detta säger MYCKET om EU också som bara fortsätter hålla käften. Jag har EJ längre koll på alla korkade lagar tiggaren Zelenski instiftat, då dessa nått hundratals. Diskriminerande direkt mot alla övriga minoriteter. Oppositionen samma sak, bortsett från högerextremisterna och rena nynazister. Man nämner ALDRIG pengarna Usa Nato tjänar på denna kris som man direkt förlängt och förvärrat från 1a sekund. Krigsindustrin blomstrar. Ja listan är lång. Ukraina har MASSOR med lån också många miljarder, som direkt går ut över vanliga folket och INGET annat framöver sedan. Tiggaren Zelenski bombar direkt egna folket i detta nu mot Donetsk, där man EJ bryr sej SKIT. Så som man gjort 9år nu. Luhansk är den andra regionen som fått ta emot mycket stryk. Varför inte bara lämna dessa ifred. Varför bomba sönder och fortsätta terrorisera befolkningen där i Donbass regionen, med västerländska vapnen. Tiggaren Zelenski har ändå förbjudit denna befolkning MASSOR med rättigheter genom sina korkade lagar, men de tyst hos oss i EU som vanligt. Propaganda medierna fortsätter gå på stenhårt varv

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here