ChatGpt mot Emmanuel Macron. Vem vann?

3
211

Bild från steigan.no: Emmanuel Macron och David Lisnard.

Borgmästaren i Cannes, David Lisnard , är idag den mest välformulerade och eftertänksamma konservativa politikern i Frankrike. Han blir förmodligen inte nästa president. Han är alldeles för intresserad av Frankrikes öde för det. Lisnard ställde i ChatGpt samma fråga som en journalist från tidningen Elle ställde till Emmanuel Macron om de låga födelsetalen i Frankrike. Låt oss först höra vad den franske presidenten hade att säga.

Av George Chabert.

Frankrike behövde hårt en ”demografisk upprustning”, inledde Macron på det krigiska språk som presidenten är så förtjust i ”Män har fått slippa alla sina faderliga plikter”. Inte nog med det, män måste också tänka på kvinnors klimakterium. Macron ”tenderar att tro att om män konfronterades med detta problem skulle det ha åtgärdats mycket snabbare”!

Presidenten pekar finger åt vissa partier, som påstås vara ”homofoba”; han är både för och emot surrogatmödraskap: Han är ”mot eftersom surrogatmödraskap innebär kommersialisering av kvinnors kroppar”, men han är för att ”föräldrar till barn som föds till surrogatmödrar utomlands måste respekteras och stödjas”.

Presidenten föreslår flera åtgärder för att råda bot på de låga födelsetalen i Frankrike:

 1. tillåta privata kliniker att ”bevara oocyter (äggceller)”;
 2. starta ”en debatt om föräldraskap och särskilt om fäders roll”;
 3. utveckla en ”stor plan mot infertilitet”, med en ”fertilitetskontroll” vid 20 års ålder;
 4. ”en fullständig kontroll, med ett spermogram och bedömning av äggstocksreserv”;
 5. ”behandling, stöd, benskörhet, uppföljning av hjärt- och kärlsjukdomar och psykologisk uppföljning”.

Macron tvivlar inte, det är brådskande, för ”vi är i början av en kulturell förändring”.

Så, enligt Macron, beror de sjunkande födelsetalen på fransmännens hälsoproblem och måste därför behandlas medicinskt. Man kunde se att detta stämmer väl överens med allt presidenten har att säga om sitt land. För Macron har Frankrike ingen särpräglad kultur. Nu får vi veta att fransmännen är egoister (det är gamla nyheter, marskalk Pétain tyckte detsamma 1940) och att landet har nått sin övergångsålder. Det kan också noteras att oocyter, spermogram, äggstockar och karies är avsedda att ge en ”vetenskaplig” touch till Macrons ”åtgärder”. Om åtgärderna – förutom vissa privata företag generöst subventionerade med offentliga medel – någonsin skulle se dagens ljus, är det klart att sådana åtgärder inte skulle förändra någonting alls. Enskilda fall märks aldrig i den stora bilden.

När Kina beslutade att minska befolkningstillväxten infördes ettbarnspolitiken 1979. Om målet är att öka födelsetalen måste också politiska åtgärder vidtas. ChatGpt förstår det.

(Philippe Pétain var en fransk general och politiker. Han var Frankrikes statschef under perioden 1940–1944, under andra världskriget, då delar av landet ockuperades av Tyskland. Som chef för den så kallade  Vichyregeringen  ledde Pétain en auktoritär regim och samarbetade med tyskarna För detta dömdes han för landsförräderi efter kriget.)

ChatGpt föreslår också 5 åtgärder:

 1. ”ekonomiska incitament för familjer” och ”skatteavdrag för föräldrar”;
 2. ”familjerelaterad offentlig infrastruktur och tjänster, såsom förskolor, skolor, fritidshem och hälsocentraler för mödrar och barn”;
 3. främja en ”familjevänlig kultur” och ”främja en positiv syn på familjen;
 4. ”göra det lättare att kombinera arbete och familjeliv”;
 5. ”öka människors medvetenhet om utmaningarna till följd av de fallande födelsetalen”.

ChatGpt avslutar:Genom att kombinera dessa olika åtgärder är det möjligt att skapa en gynnsam miljö för att öka födelsetalen och uppmuntra par att skaffa barn.” Vanliga medborgare i Frankrike – eller i Norge för den delen – kan komma fram till vad de vill, men i slutändan får de nöja sig med en fertilitetskontroll eller ett par nya F35-stridsflygplan på Isle of Man.”

Red: Vem vann?

 

Föregående artikelHarald Kujak, tysk hög general: ”Ukraina kan inte vinna och Nato kan inte göra något åt det”
Nästa artikelUkraina antar två nya lagar som förbjuder anknytning till ”ryskt” på offentliga platser
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Vem vann? Händerna ovanpå överkastet. Med åtminstone en av dem kan den surfa runt på Fejan och Insta så länge det är mörkt ute.

  Att Petain inte sköts berodde på marskalkens höga ålder 1945, jag tror han var 88. Det ansågs inte anständigt, men andra kollaboratörer i den franska högerfascistiska Vichy-regimen fick dock faktiskt möta det ödet.

 2. Föds det för få barn i Europa?
  Vad är det som händer?
  Börjar Demokratin bli orolig över att den inte kan få fram tillräckligt med soldater till den kommande stora NATO-attacken på Ryssland?

 3. Jag menar att Demokratin med dess operatörer är inrättad så att Borgerligheten alltid vinner.
  Om det inte vore så då skulle Borgerligheten genast upplösa Demokratin så gott de kunde.
  Vi ser nu hur Borgerligheten vunnit även detta EU-val de enda skillnader valresultaten kan ge är en mindre rörelse som många uppfattar som åt höger eller åt vänster.

  Det är vad Demokratin går ut på. Något annat finns ej att vänta.
  Det är i så fall endast som illusioner eller drömmar.
  En som är besviken idag är höger Thoralf Alfson.
  När jag läser hans blogginlägg idag låter det som han drömmar om EU-valet helt gick i kras.

  https://thoralfsblogg.com/2024/06/09/eu-valet-blev-medias-val/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here