Jens Stoltenberg ”Ukraina får bestämma vad man kan avstå från för att få fred”.

19
1514
Jens Stoltenberg som sommarpratare! i svensk public service TV.

RT publicerade morgonen 13 juni https://www.rt.com/news/557057-stoltenberg-ukraine-give-territory/ denna intressanta artikel. Vem tror att Ukraina kan fatta ett självständiget beslut – beslut innan USA hörts och godkänt på ett eller annat sätt? Bara påpekandet att ”Ukraina får bestämma” reser frågor.

___________________________________________________________________

Ukraina får bestämma hur mycket territorium det vill byta för fred

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att fred har ett pris, men insisterade på att det är upp till Ukraina att bestämma.

Han sade på söndagen 12 juni att den USA-ledda alliansen strävar efter att stärka Ukrainas ställning vid förhandlingsbordet, men tillade att varje fredsavtal kommer att innebära kompromisser, bland annat när det gäller territorium.

Stoltenberg talade vid Kultaranta-samtalen i Finland, efter ett möte med Finlands president Sauli Niinisto. Nato-chefen sade att västvärlden var villig att ”betala ett pris” för att stärka den ukrainska militären, men sa att Kiev måste göra vissa territoriella eftergifter till Moskva för att få slut på den nuvarande konflikten.

”Fred är möjlig”, sade han. ”Den enda frågan är vilket pris ni är villiga att betala för fred. Hur mycket territorium, hur mycket oberoende, hur mycket suveränitet … är ni villiga att offra för fred?”.

Stoltenberg föreslog inte vilka villkor Ukraina bör acceptera, utan sade att ”det är upp till dem som betalar det högsta priset att göra den bedömningen”, samtidigt som Nato och väst fortsätter att leverera vapen till ukrainarna för att ”stärka deras hand” när en uppgörelse så småningom förhandlas fram.

Generalsekreteraren gav inte direkt sitt stöd till att avstå ukrainskt territorium, men han tog upp exemplet med Finland, som avstod Karelen till Sovjetunionen som en del av en fredsöverenskommelse under andra världskriget. Stoltenberg beskrev den finsk-sovjetiska uppgörelsen som ”en av anledningarna till att Finland kunde komma ut ur andra världskriget som en oberoende suverän nation”.

Stoltenbergs uttalande kommer mitt i en växande känsla av att Ukraina snart kan komma att pressas till ett fredsavtal av sina västliga stödjare. Medan amerikanska och brittiska tjänstemän offentligt insisterar på att Ukraina ”kan vinna” sitt krig mot Ryssland, tyder en färsk CNN-rapport på att tjänstemän i Washington, London och Bryssel träffas utan sina ukrainska motsvarigheter i ett försök att planera ett eldupphör och en fredsuppgörelse.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har också hävdat att icke namngivna utländska parter har försökt att ”pressa oss lite” mot en uppgörelse, eftersom allmänheten i länder som stöder Ukraina blir ”krigstrött”.

Frankrikes president Emmanuel Macron har offentligt förnekat att han uppmanat Zelensky att ge upp en del territorium i utbyte mot ett slut på fientligheterna, vilket USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger föreslog förra månaden att han skulle göra.

Henry Kissinger 2009. Bild Wikimedia. Commons

Kissinger föreslog i maj att Ukraina skulle acceptera en återgång till ”status quo ante”, vilket innebär att landet skulle avstå från sina territoriella anspråk på Krim och bevilja autonomi till folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. Krim har varit en del av Ryssland sedan 2014, medan Moskva erkände Donetsk- och Luganskfolksrepublikernas självständighet några dagar innan dess militära operation inleddes i februari.

Zelensky har ändrat ståndpunkt flera gånger om ett eventuellt fredsavtal, där presidenten periodvis har uttryckt intresse för att förhandla fram en uppgörelse med Ryssland, bara för att hans tjänstemän, USA:s utrikesdepartement eller Zelensky själv kort därefter uttrycker motsatt uppfattning. Efter att ha meddelat att han var villig att inleda förhandlingar i slutet av förra månaden gick Zelensky ut några dagar senare och sade till sina medborgare att ”det kommer inte att finnas något alternativ till våra ukrainska flaggor” som vajar över Donbassrepublikerna.

”Vi förstår att det är mycket svårt för Ukraina efter alla dessa strider att ge upp sin mark”, sade Niinisto under diskussionen med Stoltenberg i söndags. ”Men att se att Ryssland skulle förlora alla sina innehav är i dagsläget inte realistiskt. Att få fred är absolut svårt.”

 

Föregående artikelDet smutsiga Natospelet
Nästa artikelSe intervjuer från opinionsmötet ”Nej till svenskt Natomedlemskap” 11 juni i Stockholm
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Nu har åtminstone äntligen Reuters rapporterat om Ukrainas krigsbrott med att beskjuta ett sjukhus för blivande mödrar och dessutom enbart civila mål i Donetsk, vilket skett med en enorm terror beskjutning.

  Dessutom har även UN, noterat att det är ett krigsbrott.
  Det hjälper inte hur mycket bevis som finns, så kommer ändå Röpcke som arbetar för någon tidning i Berlin, gå ut och säga att Ryssland är ansvarig.

  Ett fredsavtal med Zelensky kommer att bli värdelöst, då förmodligen en ny president kommer infinna sig. Zelensky med familj har ju blivit brittiska medborgare. Hans föräldrar har blivit israeliska medborgare och fått en fastighet i Israel värd X-antal miljoner inkl. 4 personer i säkerhetsvakt.

  Oligarkerna åker till Schweiz och köper fastigheter, för vilka  pengar kan man fråga sig, förmodligen de som USA och EU skickat som bistånd till Ukraina. När skall Sverige få upp ögonen, norska forskare har gått ut och sagt att det inte finns ett fungerande rättssystem i Ukraina, utan oligarkerna och de väldigt rika har makten över systemet.

  LONDON, June 13 (Reuters) – At least three people including a child were killed and 18 injured on Monday in a Ukrainian artillery attack at a market in the Russian-backed separatist Ukrainian region of Donetsk, officials in the province said.

  The Donetsk News Agency showed pictures of burning stalls at the central Maisky market and several bodies on the ground. The news agency said 155-mm calibre NATO-standard artillery munitions hit parts of the region on Monday.

  The UN expressed concern about the AFU strike on the maternity hospital in Donetsk. This is a violation of international humanitarian law, the Secretary General’s office said.

  Zelensky has just made, in fact, a very important statement. Which, undoubtedly, is connected with his today’s criminal order to shell peaceful Donetsk:

  ”Speak to Kyrylivka, Genichesk, Berdyansk, Mangush. Speak to Gorlovka, Donetsk, Lugansk. Speak to everyone in the Kharkiv region who is still forced to see the Russian flag on Ukrainian soil. Tell them that the Ukrainian army will definitely come. Of course, we will liberate our Crimea as well. The flag of Ukraine will again be over Yalta and Sudak, over Dzhankoy and Yevpatoria, and let each of the Russian officials who seized precious land in Crimea remember: this is not the land where they will have peace.”

  • Den kroatiske parlamentsledamoten Mislav Kolakusic har kritiserat EU:s utrikes- och försvarspolitik och hävdat att blocket har blivit Washington underordnat. Kolakusic är en uttalad kritiker av västs sanktioner mot Ryssland och av Covid-19-restriktioner.

   När han talade inför EU-parlamentet förra veckan sa Kolakusic till sina parlamentariker att ”EU:s utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik idag kan beskrivas i bara en mening.”
   ”Europeiska unionen blev den 51:a federala staten i USA, men utan rösträtt.”

   Kolakusic har upprepade gånger kritiserat EU:s politik gentemot Ryssland sedan starten av Moskvas militära operation i Ukraina i februari. Den politiken har sett att Europa har minskat viktig import av ryska fossila bränslen samtidigt som försvarsutgifterna ökat och infört flera omgångar av sanktioner mot Ryssland, vilket i huvudsak har axlat kostnaderna för Washingtons motstånd mot Kreml.

   ”Det är en otrolig lögn och hyckleri att sanktionerna mot Ryssland och ett förbud mot import av rysk olja och gas är sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna är riktade mot 500 miljoner medborgare i Europeiska unionen och miljontals medborgare i resten av Europa.

   Vi borde förbjuda import av olja och gas från USA, som har varit i fler militära konflikter än något annat land i Europa och kanske världen under de senaste decennierna

   Kolakusic har också kallat världsledare i Europa och utanför ”sociopater och psykopater” över deras Covid-19-restriktioner och kallat Kanada en ”kvasiliberal … diktatur av värsta sorten” inför premiärminister Justin Trudeaus ansikte.

   Kolakusic har också fördömt blockets gröna energipolitik och sagt, ”Att förklara koldioxid och fossila bränslen som fiender till EU:s medborgare är fullständigt vansinne”, och skulle reducera européer till att resa på cykel, som kineserna gjorde ”för trettio år sedan .”
   pic.twitter.com/dqnrM2f1i6

 2. 14 juni 2022 kl. 09:45
  Ryssland kan komma att dra tillbaka erkännandet av Lettlands, Estlands och Ukrainas självständighet, sade statsdumans vice Yevgeny Fedorov, rapporterar Sputnik Lettland.
  Parlamentarikern lade fram för övervägande ett lagförslag om avskaffande av resolutionen från Sovjetunionens statsråd ”Om erkännande av Republiken Litauens självständighet.” Han erinrade om att förutom Litauen lämnade två andra baltiska länder och Ukraina också olagligt unionen.
  Det finns ett antal anledningar till varför Litauen bör vara först på den här listan. Och efter att mekanismen är utarbetad kommer vi att arbeta ut den i andra Nato-territorier. Och inte bara Nato. Här lämnade till exempel Ukraina också illegalt Sovjetunionen, sa Fedorov .
  MP har tidigare kommenterat sitt lagförslag om avskaffande av erkännandet av Republiken Litauens självständighet. Enligt Fedorov är beslutet att erkänna Litauens självständighet ”olagligt, eftersom det antogs av ett grundlagsstridigt organ och i strid med kraven i artiklarna i Sovjetunionens konstitution.”
  Parlamentarikern förklarade att om initiativet antas kommer frågan om lagligheten av republikens medlemskap i Nato att uppstå. Ryssland kommer därmed att få rättslig grund för en rättslig lösning på den situation som har utvecklats i det postsovjetiska rummet.
  Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis sa att man i Vilnius är allvarligt rädd för ett lagförslag som lagts fram till statsduman om att vägra erkänna Litauens självständighet. Han tillade att initiativet från den ryske parlamentsledamoten Jevgenij Fedorov i Litauen uppfattades ”med ökad uppmärksamhet”, även om det inte kom från topptjänstemän.
  https://news.ru/vlast/deputat-gosdumy-poobeshal-otozvat-priznanie-nezavisimosti-treh-stran/

  Min kommentar: Fred för dessa stater (under Natos ledning) kommer aldrig att uppnås med Ryssland.
  Vilket pris är dessa ”stater” villiga att betala för fred. Hur mycket territorium, hur mycket oberoende, hur mycket suveränitet … är de villiga att offra för fred?

  • Känns som att suveränitet och oberoende offrades ”for a few dollars more” för länge sedan och territorium som lättar olagligt förfogar över ska inte heller offras utan returneras.

   • Man kan inte blidka Ryssland med att ge bort en bit av något, som Ukraina räknar som Ukrainskt territorium.
    Ryssland kommer att bestämma exakt vad som händer med Ukraina, hur och när.
    Rysslands beslut.. eftersom kärnfrågan är en omstrukturering av den kompletta europeiska säkerhetsstrukturen, på ett sådant sätt att Ryssland inte är hotat.
    Ryssland nästa steg kommer att ge oss mer insikt i hur de kommer att åstadkomma detta.

  • Någon vill verkligen, verkligen vinna ”Darwin Award”. Så sjukt desperata!

   Så Sovjet kollapsade av en god anledning och nu vill en tjomme olagligförklara det. Jösses mössa!

 3. Intressant att Stoltenberg pekar på Finlands erfarenheter efter andra världskriget (”finlandiseringen”). En sovjetisk kontrollkommission satt i Helsingfors, Finland var formellt självständigt och neutralt men hade ett speciellt avtal med Sovjet. Det är ju ungefär vad en del iakttagare tänker kan bli resultatet för de delar av Ukraina som Ryssland inte tar hand om: ett formellt självständigt ”rump-Ukraina”, men hårt kontrollerat av ryssarna.
  Någon export av NATO-vapen till ”rump-Ukraina” kan ju Stoltenberg bara drömma om. Om inte NATO-hittar på någon ”game changer” som verkligen är en spelförändrare så kommer Ryssland att diktera villkoren, vad än Zelenskij och NATO tycker om saken. Och då är det avväpning som gäller.

 4. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att fred har ett pris, men insisterade på att det är upp till Ukraina att bestämma. – Bestämma?.. hur då?
  Här några fakta om vad som händer i Ukraina 14 juni 2022
  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att fred har ett pris, men insisterade på att det är upp till Ukraina att bestämma.. Hur då?
  Artilleriarsenal från Ukrainas väpnade styrkor i Chernihiv-regionen förstördes av en Kalibr-anfall.
  Högprecisions långdistansmissiler ”Caliber” i området för bosättningen Priluki, Chernihiv-regionen, förstörde arsenalen av artillerivapen och ammunition från Ukrainas väpnade styrkor, den officiella representanten för försvarsministeriet, Generalmajor Igor Konashenkov, sade vid en briefing.
  ”Dessutom träffade högprecisionsluftavfyrade missiler 11 områden med koncentration av arbetskraft och ukrainsk militär utrustning, åtta skjutplatser för artilleriförband från Ukrainas väpnade styrkor, inklusive tre plutoner av Grad-raketsystem med flera uppskjutningar i områdena Bakhmut och Pereezdnoye-bosättningarna i Folkrepubliken Donetsk (DPR). ), Lisichansk i Folkrepubliken Luhansk (LPR), samt två ammunitionsdepåer i Kharkovs södra utkanter och i Gorsky LPR-regionen, ”den officiella telegramkanalen för den säger försvarsministeriet.
  ”Operationell-taktisk och arméflyg träffade 101 områden med koncentration av arbetskraft och militär utrustning för Ukrainas väpnade styrkor. Som ett resultat av flyganfall förstördes mer än 350 nationalister, tre kommandoposter, 13 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, sex Grad multi-raketgevär, 14 fältartillerikanoner och 22 specialfordon, säger Konashenkov.
  ”På en dag sköts ryska luftförsvarssystem ner: ett MiG-29-flygplan från det ukrainska flygvapnet i regionen Slavyansk (DPR) och en Mi-24-helikopter i Snegirevka-regionen i Nikolaev-regionen.
  Dessutom sköts nio ukrainska obemannade luftfartyg ner i områdena i bosättningarna Chervonaya Gusarovka, Bolshiye Prokhody, Malaya Kamyshevakha i Charkiv-regionen, Apostolovo i Dnipropetrovsk-regionen, Donetsk, Levkovka, Yakovlevka (DPR).
  Dessutom fångades den ukrainska ballistiska missilen Tochka-U i Vernopolye-regionen i Charkiv-regionen och 14 SMERCH MLRS-raketer i områdena i bosättningarna Donetsk, Aleksandrovka (DPR), Popasna (LPR) och Sukhaya Kamenka i Charkiv-regionen ”, noterade i den ryska försvarsavdelningen.
  Under dagen träffade missilstyrkor och artilleri: 280 områden med koncentration av arbetskraft och militär utrustning från de väpnade styrkorna i Ukraina, 18 kommandoposter, 59 skjutplatser för artilleri- och mortelenheter, samt en bränsledepå i Konstantinovka-regionen ( DPR).

  ”Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, 202 flygplan, 131 helikoptrar, 1 205 obemannade flygfarkoster, 338 luftvärnsmissilsystem, 3 548 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 521 installationer av flera raketsystem, 1 947 fältartillerier. vapen och granatkastare, samt 3 605 enheter av speciella militärfordon”, sammanfattade försvarsministeriet.
  Tidningen VZGLYAD listade ut hur Kiev lyckas dölja den verkliga omfattningen av sina förluster för USA.

  • Ukraina kommer inte att bestämma någonting om inte Ryssland på ren nåder tillåter att denna ”nation” finns kvar i framtiden. När ska s k militära ”experter” i väst förstå vad som pågår? Nu har t o m ”experten” Paasikivi insett det som redan dryftats på detta forum, sent omsider. Kanske han snart kommer till insikt om det verkliga läget att Nato är lika värdelöst som garant för något som ett avtal, oavsett vad, med skurkarna i Washington är i verkligheten. Fråga indianerna, Iran och alla andra som lurats av banditerna med sitt viftande med värdelösa avtal! USA kommer inte att offra en enda stad från utplåning på hemmaplan för att rädda något litet skitland på andra sidan Atlanten om det går så långt att det blir ett storkrig. Det är den bistra verkligheten och det är bara att anpassa sig och inte reta upp björnen ännu mer med idiotiska sanktioner och skicka vapen till Ukraina och dess nazister.

 5. Aaron Mate skriver på sin twitter samtidigt som han lägger ut videon: Jag önskar att det här klippet kunde spelas på loop tills det sjunker in i vad Schiff och hans media hejarklacksledare har hjälpt till. Detta sades under Trumps riksrätt när Schiffs strävan att säkerställa obehindrade amerikanska vapen för att ”bekämpa Ryssland” i Ukraina ansågs vara en ädel kamp för att rädda demokratin.

  Adam Schiff i januari 2020 sa att USA använder bara Ukraina för att bekämpa Ryssland där borta/ eliten applåderar Två år senare när Ryssland slår tillbaka är samma krets upprörd-
  Adam Schiff säger i videon, ”USA hjälper Ukraina och deras folk, för att vi kan kriga mot Ryssland hos dem, så slipper vi kriga mot Ryssland här.”

  Typiskt USA/Pentagon de försöker hela tiden finna ut ett sätt att kriga mot Ryssland som skall ge minimala skador på USA.

  https://twitter.com/aaronjmate/status/1497593878295236609

  När skall svenska politiker förstå vad som verkligen händer i Ukraina, de verkar totalt blinda.

  Däremot så finns det andra som är mer förståndiga som Mexicos president, som kallade Nato:s aktioner i Ukraina som omoraliska. Han sa att Nato sätter igång ett proxy krig mot Ryssland, på Ukrainas territorium. Sådant beteende är absolut omoraliskt. Som att säga vi förser er med vapen och ni får stå för de döda kropparna, avslutade han.

 6. Det är Ryssland som bestämmer hur mycket vad, när och var. ”Russia will decide exactly what happens to the Ukraine, how, and when”. Inte USA, Nato och allra minst den norske Stoltenberg från Oslo. Tiden är inne för ”The Great Walk Back” då lögnimperiet erkänner nederlag och börjar fundera allvarligt att dra sig till baka till 1997 års gräns. Om inte, så fortsätter Ryssland ”militär-tekniska” åtgärder tills det är uppfyllt. 🤗🤗🤗
  http://thesaker.is/sitrep-operation-z-the-great-walkback/

 7. Tyska kanal 1 kom med en sändning igår:
  ===============================
  https://t.me/neuesausrussland/6730

  ⚡️ Den tyska första kanalen hävdar fräckt: I går besköt den ryska armén Donetsk!

  ”Det finns lite kvar av den här marknaden i den östra ukrainska staden Donetsk. Den ryska attacken ska ha lämnat tre människor döda och flera skadade.”

  ”Ukraina blir mer och mer maktlös mot massiv beskjutning från den ryska armén. Den ukrainske presidenten är besviken på väst.”

  Jag är nu i Donetsk. Vi här vet från vilket håll granaten och raketerna kom. Donetsk besköts av den ukrainska armén. Varför ljuger tysk tv så uppenbart? Bra fråga. Tyvärr har det varit så i Tyskland under lång tid.
  ——————————————————–
  ⚡️⚡️⚡️Tagesschau säger: Donetsk blev SHORTED AV RYSSLAND igår!!!

  Jag hoppas nu äntligen den siste förstår vad som händer här!

  ❗️UKRAINA HAR SKJUTAT DONETSK I 8 ​​ÅR VAD ÄR ANLEDNINGEN TILL RYSSLANDS SPECIELLA OPERATIONER SÅ VARFÖR HELVETE SKA RYSSLAND SKJUTA DONETSK????????
  ===============================

  Jag har frågat min Tyske vän idag om det är verkligen sant att på deras TV säger de så här rakt fram utan att blinka att det var just Ryssland som beskött Donetsk???
  Hans svar var:
  Ja, det är det. Och att Ryssland använder klusterbomber som är förbjudna enligt en internationell konvention. De ljuger skamlöst. Folk litar inte på dem längre. Kallar dem Lügenpresse.

  Jag undrar bara hur lågt de västra MSM kan falla och om det finns någon botten för det överhuvudtaget?

  Verkligen: Frihet är slaveri, svart ät vit, Ryssland beskyter Donetsk …

  Orwell rules?

 8. När Ryssarna invaderade ställde de tre krav:
  Ett neutralt Ukraina utanför NATO.
  Hedra Minsk-avtalet.
  Få bukt med Nazisterna. (Azov bataljonen som dödat civila i utbrytarregionerna sedan 2014).
  Nu har han, trots över 240 miljarder i Amerikanskt vapen-stöd & decimeringen av sin egen befolkning, ett sämre förhandlingsläge än när striderna inleddes för FYRA MÅNADER SEDAN. Inte konstigt att USA valde en politiskt okunnig tv-kändis till president. Han har spelat dem i händerna, väst har hejat på med Ukrainska flaggor och ”I stand with Ukraine” profiler på facebook. Det ska inte finnas något slut på hans skam och inte heller de Svenskar som otänkandes lurats med i skådespeleriet. Ännu ett land ligger i spillror vid NATOs fötter. Hur många döda får vi inte veta på några år än. Jag skäms för Sveriges roll i det här makabra och onödiga offrandet av liv.

  • @Pinny 14 juni, 2022 At 19:28
   ”Hedra Minsk-avtalet.”
   Har du någon länk till ditt påstående?

   Det verkar som att du inte vet innehållet i Minsk-avtalet.

   Ett av kravet i avtalet är att de två republikerna skulle få autonomi INOM Ukrainas gränser. Efter Rysslands erkännande av republikerna (och efter kriget) finns ingen anledning att fortfarande kräva autonomi inom Ukrainas gränser.

 9. Ukraina är ju uppenbart en nazistiskt ledd stat, ofta så till och med uttalat. Det är tveksamt om vi någonsin får se fred i Ukraina till den dag då ledning går samma väg som nazisterna i Europa, och Zelensky möter samma öde som de forna ledarna i Nazityskland.

  • Uppfattar att Ukraina är Europas (världens?) mest nazisttoleranta stat, men att regeringen inte är nazistiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here