Det smutsiga Natospelet

3
1372

Denna insändare av Ulf Bjerén https://www.sydostran.se/insandare/insandare-det-smutsiga-natospelet-27a57e05/?fbclid=IwAR1O69S5s87UoAF5bSGeSHDcN1_17e-jVSZJLP2H8wseSHdcK4bwq0MnN4I har publicerats i Sydöstran 7 juni.

________________________________________________________________________

Det smutsiga Natospelet

Ett smutsigt spel där Sveriges Nato-ansökan blivit en bricka pågår i skrivande stund mellan Turkiet och Sverige. Det berör dessa staters relationer till Syrien.
Magdalena Andersson. Regeringen. Aktiv i skatteplanering.
I Syrien finns olika folkgrupper, bl.a. kurder, och principen är att dessa har samma rättigheter och skyldigheter som garanteras av den syriska staten.

USA och dess lydiga vasaller, till vilka nu även Sverige måste räknas, har sedan 2011 drivit ett i FN-stadgan förbjudet angreppskrig mot Syrien för regimskifte. Det har förts som ett ”hemligt” krig genom stöd åt olika terroristgrupper, ekonomiskt krig men också genom öppen militär aggression.

En del i detta är att USA utnyttjar den kurdiska separatistorganisationen YPG för att ockupera nordöstra Syrien och stjäla oljan, en inkomstkälla som Syrien skulle behövt för att återuppbygga landet. Ockupationen ingår också i en imperialistisk strategi att försöka dela Syrien permanent och genom YPG upprätta ”ett andra Israel”, en förlängd arm för västs inflytande i regionen.

Turkiet har krävt att Sverige ska upphöra med stödet till YPG, av Turkiet betraktad som terroristorganisation, för att Sveriges ansökan om medlemskap i Nato ska kunna beviljas. Det är lätt för Turkiet att utnyttja det allvarliga folkrättsbrott av Sverige som det innebär att politiskt och ekonomiskt stödja YPG:s ockupation av syriskt territorium.

”Hela detta smutsiga spel illustrerar i vilket folkrättsligt moras Sverige hamnat genom det kuppartade närmandet till Nato över svenska folkets huvuden.”

Turkiet bryter också mot folkrätten genom att, som en del i västs intervention, ha stött terrorister (IS, Al Nusra m.fl.) som gått in i Syrien för att förstöra landet och störta dess legitima regering och genom att ha upprättat så kallade buffertzoner på syriskt territorium utan tillstånd av Syriens regering.

Hela detta smutsiga spel illustrerar i vilket folkrättsligt moras Sverige hamnat genom det kuppartade närmandet till Nato över svenska folkets huvuden.

Det positiva som Erdogans agerande kanske kan medföra är att ansökningsprocessen förlängs och därmed möjligheterna att påverka det yttrandefrihetsfientliga klimat vi befinner oss i och skapa utrymme för information, offentlig debatt och opinionsbildning mot krigsorganisationen Nato.

Föregående artikelNato säger att placering av kärnvapen i Sverige och Finland inte kan uteslutas
Nästa artikelJens Stoltenberg ”Ukraina får bestämma vad man kan avstå från för att få fred”.

3 KOMMENTARER

 1. Bra argument och fakta. Hur är Nato-sympatierna inom socialdemokratin, ingen
  vet, riktigt, ävensom i Sverige. Tänk om Turkiet räddar oss från Nato, en bragd.
  Sverige är lika räviga mot Turkiet som mot
  Ryssland, främst på barrikaderna, ofta inte
  genomtänkt, mer idealism utrikes, än i inrikesfrågor.

  Som sagt mycket bra att Erdogan ger oss
  möjlighet att fundera över Nato, en insats för svensk demokrati, och nu blir även kurd-
  komplexet belyst, inrikes, vill Sverige upp-rätta ett Kurdistan? Ingen som vet. Passa
  på att njut av kanske sista sommaren utanför Nato.

  Från december 1939,fick inte socialdemo-krater tillhöra vänsterorganisationen Clart’e
  som gynnades bl.a.av solidariteten med Spanien 1936-1938, men man splittrades
  över tyskryska pakten, augusti 1939.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here