USA:s kongress välkomnar välkänd fascist och nynazist från Ukraina (talmannen)

79
2176

 

Andrij Parubiy. 1991 var Parubij med och grundade Svobodas nynazistiska föregångare Ukrainas Social-Nationala Parti, där endast etniska ukrainare beviljades medlemskap.

En läsare informerade mig om denna rapport av Ben Norton om Parubiys besök i USA:

Jag frågade värdarna i Washington vid USA:s kongress för Andriy Parubiy, talmannen för Ukrainas parlament och grundare av två nynazistiska partier, varför de legitimerade en öppen fascist i hjärtat av den extremism som plågar hans land.

Medan rasistiskt våld rasade genom Ukraina, präglat av en våg av attacker mot romska läger från den statligt finansierade nynazistiska milisen C14, var kongressen värd för en verklig ukrainsk fascist. Han var Andriy Parubiy, och förutom att vara den stolta grundaren av två naziliknande partier – Social-National Party och Patriot of Ukraine – var han talman för Ukrainas parlament.

Under ett möte som hölls av American Foreign Policy Society inne i senaten, tog jag chansen att fråga Parubiys värdar varför de välkomnade en figur som var så central för den extremism som passerade det ukrainska samhället. Jag ställde också frågan till Michael Carpenter, en före detta Pentagon-tjänsteman som hjälpte till att fördjupa USA:s relation till Ukraina efter kuppen under Obama-administrationen.

Svaren jag fick återspeglade en halvofficiell policy att förneka själva existensen av Ukrainas högerextrema pest för att höja hettan i Moskva.

Tidigare under dagen höll Parubiy privata diskussioner med den republikanske talmannen i huset, Paul Ryan, och njöt av vad underutrikesministern för vapenkontroll Andrea Thomson beskrev som ett ”utmärkt möte” med en ”proaktiv” ledare.

Parubiys första möte med Ryan, som Ben Norton rapporterade om för Grayzone i juni förra året, behandlades också som vanligt, utan en enda protest eller kritiskt ord från Beltwaypressen.

Se mitt utbyte i videoreportaget nedan, som jag producerade tillsammans med Thomas Hedges.

http://www.youtube.com/watch?v=bjK1yv-1IO8 (Max Blumenthal på Grayzone).

https://www.globalresearch.ca/video-congress-welcomes-an-actual-fascist-as-nazi-violence-rages-in-ukraine/5646307

Relaterat
Ledande politiker: ”SD är ett allvarligt hot mot demokrati”. Men hur är det med Zelensky och Poroshenko?
Om nazistiska monument i Ukraina
Hur amerikanska statliga medier märker om nazistiska kollaboratörer till frihetskämpar i Ukraina
”Det är ett proxykrig i Ukraina”- Washington Post m.fl. Är parollen ”Ryssland ut ur Ukraina” bra?

Föregående artikelLögnerna är USA:s starkaste och effektivaste vapen i ett krig!
Nästa artikelManifestation Nej till Nato! Ja till alliansfrihet! Lördag 13 maj kl 13, Odenplan, Stockholm samt på många andra ställen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

79 KOMMENTARER

 1. Väst beväpnar Ukraina till tänderna medan västmedia skriker om rysk aggression.
  Det ryska försvarsministeriet rapporterade att Ukrainas väpnade styrkor den 11 maj gick till offensiv i Soledar-riktningen längs hela kontaktlinjen.
  Enligt Igor Konashenkov, en representant för avdelningen, inledde ukrainska trupper 26 attacker, där mer än tusen militärer och upp till 40 stridsvagnar var inblandade. Försvarsministeriet uppgav att alla attacker slogs tillbaka.

  • Men vilken verklighet lever du i? Ryssland anföll Ukraina, Ryssland kan avsluta kriget i morgon genom att ta hem sina trupper.
   Ärligt talat vad tycker du Ukraina ska göra? Är du förvånad att dom slåss emot ryssarna?

   • @Robert 12 maj, 2023 At 21:03

    Jag kan fråga dig samma sak! Det verkar som du inte har någon aning om vad som hänt och fortfarande händer i Donbass:fascisterna bombar civila och infrastruktur sedan 2014! Tror du inte att det var dags att någon stoppade folkmordet på etniska ryssar?

    Jag vill påminna dig om MINSK 1 och 2 från 2014 och 2015 som Ukraina VÄGRADE att införliva.

    Dessutom, den 17-18 februari 2022 (minns inte datumet) vansinniga ukrainska attacken på Donbass, som även OSCE uppmärksamad.
    Ditt ”selektiva” minnet håller inte.

    • Ryssland iscensätter ett inbördeskrig när den genomkorrupta Putin kompisen slutgiltigen slängs ut. Kommer du ihåg ”little green men” som absolut inte var Ryska soldater alternativt Wagner som helt plötsligt dök upp.
     Ryssland har inte i Ukraina att göra… Ni kan komma med vilka bortförklaringar ni vill men Ryssland ska inte vara där.
     Kan du inte svara på mina frågor istället för att leka insatt.
     ”Ärligt talat vad tycker du Ukraina ska göra? Är du förvånad att dom slåss emot ryssarna?

     • ”Den genomkorrupta Putin kompisen slängs ut”? Janukovitj var lagligen vald och blev utsatt för en statskupp då han var på en tjänsteresa inom landet. Du kan komma med vilka bortförklaringar du vill, Robert, men du har en mycket selektiv demokratisyn.

   • ”Ryssland anföll ukraina”. DET GJORDE RYSSLAND RÄTT I. Avvärja existentiell hot är namnet på handlingen, populärt känt som Operation Z.

   • Nej, nazi-regimen i Kiev anföll de östra delarna 2014 efter statskuppen och därmed startade mördandet av den ryska befolkningen i öster! Finns hur mycket bevis som helst om detta på nätet, det är bara att läsa på! Och nu är det ju så ”Robert” att de rysktalande delarna av Ukraina har aldrig velat vara en del av Ukraina vilket de gjort klart i flera folkomröstningar. Din desinformation är samma dynga som fulmedia sprider.

 2. Stackars Robert..
  Har du inte förstått ännu att kriget för Ukrainska folket inte kommer att avslutas innan den sista Ukrainska soldat-nazisten är död. Precis som krigsherrarna i NATO, USA och EU har förutbestämt.
  Syftet/planen med detta krig är det samma som Hitler och nazisterna hade när de startade Andra Världskriget .. att krossa och skövla både Ukraina, Ryssland och Kina och Afrika. Tror du de kommer att lyckas? Det tror inte jag.

   • Det verkar som om de mer kriminella nassarna och nasse-toleranta låter andra, mer normala ukrainare, utgöra Washingtons kanonmat i första hand, mot mutpengar. Om Ukraina inte vill förlora fler män bör de göra sig av med korruption och kriminell nazism snarast och inleda samtal med Ryssland!

    Det finns säkert bra nationella socialister också i Ukraina, men det är ju inte de goda som styr… än…

 3. Samma verklighet som dej. Vi vill ha Fred och slut på att skicka tunga vapen. Man skickar och skickat tunga vapen på löpande band från 1a sekund. Men även före dess. Nej de blir INGET slut om Ryssland drar sej tillbaka. Sluta skicka vapen som ENDAST förlängt och förvärrat lidandet och förstörelsen. Man lägger EJ bensin på en låga. Sluta GENAST skicka vapen som ENDAST förlängt och förvärrat HELA krisen på ALLA punkter. Så många tusentals och tusentals HELT onödiga liv borta. Förstörelsen och lidandet är massivt. Det räcker med dessa vidriga spel. Fred GENAST och stopp på vapen GENAST

  • Ja om Ukraina inte kunde försvara sig hade det gått snabbare för Ryssland att vinna. Det hade gått ännu snabbare om dom alla ställt sig på ett fält också.
   ”Nej de blir INGET slut om Ryssland drar sej tillbaka. Sluta skicka vapen som ENDAST förlängt och förvärrat lidande” så om Ryssland drar sig tillbaka tar inte kriget slut?
   Om du ser fem personer bli misshandlade med batong och nån ger dom möjlighet att försvara sig är din ståndpunkt då att det är fel för att det förlänger slagsmålet?

   • Robert

    Du missar att Ukraina är den som hållt i ”batongen” i flera år innan Ryssland gick in. Du är helt ovetandes, hjärntvättad om kriget!
    Senast igår bombades Donetsk, civila dödades av Zelenskys beskjutningar som pågått i åratal!

    Mother and child burned alive in Ukrainian strike on Donetsk – governor
    A residential district of the Russian city was targeted with multiple rocket launchers, according to the local authorities
    https://swentr.site/russia/576231-child-mother-ukrainian-strike-donetsk/
    Är alla nazister? Nej och det har ju ingen sagt utan något du hittat på, men betydande höga personer är uppenbarligen det, börja läs artikeln du kommenterar på kanske?
    (USA:s kongress välkomnar välkänd fascist och nynazist från Ukraina)

   • Operation Z ska fortsätta tills ALLA de mål som Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin satte upp är uppfyllda. Det vill säga total avnazifiering och total demilitarisering. Allt som står ivägen för dessa mål kommer att reduceras till aska. Och inge, ABSOLUT INGEN kan stoppa Ryssland från att uppfylla målen som sattes up av Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin. USA? Med vad? Skrotvapen som F-35 och Abrams? Undantaget kärnvapen, så kan USA aldrig vinna ett KONVENTIONELLT krig mot Ryssland. Alla vet det, inklusive USA självt🤭

    Nato då? Papperstigern? Nato är hög på svansföring låg på att leverera – Nato mäktar sig inte ens med gerilla i sandaler. Den flydde jo slagfältet på ett mycket pinsamt sätt …

    Vad kommer att hända?
    1. Ryssland kommer att vinna kriget mot Nato/väst
    2. Ryssland kommer att DIKTERA villkoren för KAPITULATIONEN
    3. Vare sig den vill eller inte väst kommer att acceptera den NYA Säkerhets Arkitekturen för hela Europa som Ryssland la fram i december 2021.
    4. Voldemort Kokainsky, hans lokala och internationella vapendragare plus hela hans anhang ställs inför rätta, och
    5. Nederlaget kommer att skaka USAs och EUs grundvalar. Dessa lär inte klar sig särskilt länge efter det. För USA inväntar inbördeskrig och brytning av flera stater. Fuskbygget EU däremot rämnar under sin egen dynga d v s den s k ”tregården” blir en veritabel djungel😜

    • Men hur tänkte du nu?

     Det som Ryssland har åstadkommit med sin operation hittills är att man kraftigt avrustat sig själva och kraftigt rustat upp Ukraina. Hur rimmar det med målen?

     När exakt tänkte du att Ryssland ska utropa sig till vinnare och mottaga Ukrainas kapitulation i det här takten? Om en vecka, en månad eller om 100 år?

     För att besegra en motståndare måste man ju vinna på slagfältet och det ser vi ju inte nu med handen på hjärtat. Och det hjälper ju föga att kalla folk och fä för öknamn och tro att de bara ska lägga sig ner och ge upp. Händer lixom inte.

     • Och detta har du läst i MSM aka fulmedia ”realisten”? Rysslands krigsindustri går på högvarv och producerar långt mer än det som västländerna kan matcha. Dessutom så håller ukrainska soldater på att ta slut så de får väl lita på sina mindre kompetenta inhyrda legosoldater från Nato!

     • Det som Ryssland har åstadkommit med sin operation hittills är att man kraftigt nedmonterat det som var Europas andra största armé. På lite över ett år. Nato/väst krigade i 20 år i Afghanistan och besegrades på ett förödmjukande sätt – hela världen skrattade åt vad det blev av svansföringen som ”baddest army in the galaxy”. Ryssland? Nejdå. Ryssland malar och reducerar ukrozionazi avskum till köttfärs. Rysslands krig handlar inteom att erövra territorium utan att se till att när Operation Z är över så blir det ingen ukrozionazi armé alls. Och det är man på god väg att lyckas.

      Varje gång ryssofob media säger ”slut på krut”, ”kört fast”, mm visar Ryssland dt motsatta – det haglar missiler och viktiga infrastruktur lamslås. Det är så Ryssland förlöjligar den kollektiva väst.

      Som t ex denna alldeles, alldeles färska nyhet – detaljerna här.

      https://www.moonofalabama.org/2023/05/ukraine-sitrep-explosion-in-khmelnytsky-bakhmut-evacuation-longer-range-missiles.html#more

      Sedan så den dagliga Clobber Report” från den Ryska Militären. Här anges hur många som skickades till djävulen, hur många säg Himars blev skrot och annat matnyttig information😜

      https://eng.mil.ru/en/special_operation/news/more.htm?id=12467365@egNews

     • ”Landet 404 är på G”. Torde innebära att kommentatorn tror att Ukraina upphör som stat.

 4. Rykten finns att två högt uppsatta generaler i Ukrainas arme ha träffats av de träffsäkra ryska precisionsbomber – endera Kinzahl eller Iskander.

  ”There is no news of Ukrainian army commander General Oleksandr Syrsky, nor from General Valerii Zaluzhnyi,Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine (sedan 10 maj ska det tilläggas). The Ukrainian Defense Ministry has denied rumors of their deaths.”

  https://www.voltairenet.org/article219299.html

  • Ja, ryktena är ihärdiga. De förtäljer att ”The Military Summary channel says that the Ukrainians moved their headquarters closer to the front and the Russians struck it.
   Rumor is that the Russians killed Zaluzhnyi in that strike. Either air or artillery.” Kommer inte Kokainskys ”höger arm” ens få en offentlig begravning ☠️ ???

   • Ingen har sett Zaluzhnyi på en månad enligt uppgift! Kan ju vara att SBU tagit honom av daga då han kritiserade Zelenski för hårt? Ett annat alternativ är att han gjort en Janukovitj och smitit iväg till Ryssland för skydd. Men det troligaste är att han dödats i en missil-attack?

 5. Nej Robert. Men du har missat hela bakgrunden här ju. Hur är det möjligt när detta nu pågått 10år? Men de okej, du kan hitta mesta av bakgrunden även här på Global Politics. Som behandlat det mesta av detta. Ryssland kommer EJ lämna sin befolkning för att bli slaktade av Kiev regimen. Läget är så enkelt. Gå in och läs bakgrunden dessa 10 åren i dom äldre artiklarna här och återkom sen igen. Men ha ett öppet sinne och titta även andra källor vad gäller bakgrunden och återkom sen igen. Du kommer bli chockad lovar jag dej. Bevisen är MASSOR och starka. Chockad är bara förnamnet. Västvärlden Nato med Usa i spetsen är det vidrigaste Gud någonsin skådat

 6. Formalia. Varje stat innehar ett våldsmonopol i sin polis och i sitt militärväsen. Upprorsmakarna som har sina ryska rötter från Putins Ryssland bryter mot ukrainska lagar. Statens våldsmonopol har rätt att bekämpa gerillakrigföring, precis som en SD-kupp i Skåne skulle ta till vapen ”mot Stockholm”. Svensk lag gäller ännu och svensk polis och militär äger full rätt att slå ned ett gerillauppror, av vilket det i Donbass haft föga folkligt lokalt stöd (förutom en massa ihopkokta röstsiffror på falsk grund). Fråga ungdomar och till exempel yngre medelålders som är flyktingar från Donbass: svaret är alltid – med de upprorsmakare som styr där finns INGEN framtid. Allsköns galna äventyrare med våldskapital är på plats (ofta tyvärr med FSB:s hjälp och planering) och utdelar -och genomför- dödsstraff till höger och vänster: d.v.s. en helt lag- och rättslös region.

  Historiskt har denna region i de kontrollerade folkomröstningarna förr (ödesåret 1991) till 68% ännu velat tillhöra det fria självständiga Ukraina. Extremister och avvikande röster finns alltid, men är numera helt dominerande.

  Ryssland och Kreml ansåg ännu vid toppmötet i Paris i december 2019 att ”man INTE var del och part av konflikten” utan liksom bara var där av sig själv ”som vilket grannland som helst”. Plötsligt år 2022 blir det, liksom igen av sig självt, fullskaligt krig med detta land, Putins Ryska federation -”som inte är en del av konflikten”- och det Ukraina som har FN:s och Europarådets Helsingforsdeklarations fulla stöd liksom RÄTT att slå ned ett gerillakrig upprättat dessutom genom främmande stat.

  Detta är faktiskt legala formalia. Ännu. Ingen internationell eller europeisk generalförsamling har upphävt dessa ukrainska territoriella fulla rättigheter liksom det helt internationellt erkända våldsmonopol som varje stat innehar, även i regionala gerillakonflikter och flyktingkatastrofer. Vem som började skjuta vecka 1 och vecka 2 och minut 1 och minut 2 är oväsentligt. Den internationella rätten och formalian råder ännu som i princip alla länder i världen erkänt som okränkbara ukrainska territorium. Förutom Nordkorea då.
  Detta är de gällande legala formalia i internationella forum.

  • Tänk att man kan bli så påverkad som Johan här ovan, men så blir det när media pekar ut Ryssland för alla sorters problem på denna jord med olika konspirationsteorier. Även Hitler höll på så här, samma Hitler som ofta hyllas i Ukraina. Tänkvärt.

   • Observera, jag sade INTE att denna ’formalia’ är detsamma som min egna just POLITISKA åsikt och slutsats. Politik och juridik är -i den bästa och fredligaste av världar- åtskilda.

    Donbass och Krim i dagens ukrainska konflikt än mer komplex än juridiken, där denna inte räcker till. Rösterna och händelserna är fler än de juridiska analyserna kan bli.

    Nu ligger den slutliga juridiska analysen i det lika illegala anfallskriget mot Ukraina (som det var mot Irak år 2003), eller israeliska ockupationen av Palestina sedan 1967, hos internationella brottsmålsdomstolen i Haag, dessvärre inte de två senare konflikterna (Irak respektive Palestina) -däri ligger den juridiska orättvisan, som i sin tur likt alla tre nämnda är ORSAKAD av politiken som struntat i just juridisk formalia i Irak och Palestina, medan ukrainska folket tycks, som ett ”vitt och europeiskt folk” tycks få fullt internationellt juridiskt stöd sedan de pro-putinistiska gerillaangreppen år 2014 liksom fulla krigsangreppet sedan februari 2022.

    Det är denna kombinerade juridisk-politiska västvärld som står för dubbel- och trippeltydligt hyckleri. Som idrottsman/-kvinna får Du vare sig tävla för eller i Ryssland idag på internationell basis; men åka och spela internationella golf- och bilracertävlingar liksomproffsfotboll som Ronaldo i den blodsdrypande halshuggarstaten och nollpartistaten Saudiarabien som med Washingtons hjälp -det går utmärkt.

    Det är mellan juridisk formalia å ena sidan och politikens urval av de folk (och inte: läs Irak och Palestina) som skall få full hjälp som är understödjande av brott mot mänskligheten. För de som begick och begått folkmord och krigsbrott mot Palestina nu i minst 56 år och mot Irak (och Iraks barn i 30 år), de går alltid fria för de representerade ”den goda, ”rätta” juridiska sidan”. För Jerusalem och Washington kan nämligen inte och aldrig dömas efter juridisk formalia.

    Förstår ni mitt resonemang?

    Formalia är inte detsamma som en väl avvägd politisk åsikt i en konflikt. För min del får de GÄRNA döma de många ukrainska Jarosj, Biletskyj och andra från den ukrainska bruna sidan i Haag också, och hoppas så sker. Jag hoppas verkligen att ukrainska och fascistiska våldsbrotten mot Donbass från ukrainsk sida också tas upp i Haag.

    Men jämför med våra ”gammalsvenskarna” i Gammalsvenskby i Cherson län. De har i perioder blivit konstant beskjutna av de ryska illegala ockupanterna -och inte ukrainska sidan.

    Men lär skilja på formalia och åsiktspolitik. Ukraina har de facto starkare rätt att använda motstånd och starkare våld i konflikten mot de ryska ockupanterna, än Putins trupper får göra i Ukraina. Det är anledningen till att ICC i Haag nu börjat utreda den ryska sidans anfallskrig först, precis som i jugoslavisk/serbiska sidan undersöktes först i Haag, nu sitter allt fler kosovarer där, bl.a. Kosovo-sidans Thaqi, förre marxistiske gerillaledaren och senare premiärministern i Kosova, inför Haag-tribunalen för krigsbrott mot serbiska sidan.

    Vi får hoppas att juridiska formalia inte bara gäller de ryska anfallskrigarna, utan också de kriminella inhemska ukrainska fascistgängen -de bör alla dömas jämlikt i Haag, men de som slagits på ukrainska sidan har här ett aningen större juridiskt skydd eftersom självförsvar medelst våld och nödvärn (även nödvärnsexcess som ibland innefattar terrordåd) är tillåtet för en angripen stat i internationell rätt: ungefär som mordet på SS-chefen Heydrich i Prag år 1942. I dagens internationella rätt hade de ansvariga för dådet, som blev mordet, mot Heydrich blivit helt friade, eftersom tjeckerna illegalt ockuperats. Samma princip kommer vi få se tillämpas som ”friande” mot ukrainska stridande i det rysk-ukrainska kriget.

    • ”Formalia” är att Kosovo blev fritt och så finns även rätten för ryska befolkningen i Ukraina. Det är inte svårare än så även om folk som du vill göra frågan komplicerad.
     M.a.o. lär dig skilja på formalia och egna ideologiska åsikter.

     • Fast då har skribent Lundkvist läst min text baklänges upp och ned. Det var precis det jag uttryckte: det finns en skillnad på formalia (juridisk) visavi ideologiska och politiska åsikter. Kosovo-Metohija (nuvarande Kosova) var på sin tid väl avgränsad region med tydliga uppritade gränser inom den jugoslaviska republiken Serbien, precis som Vojvodina i norr.

      I allmänhet godkänner inte den stora majoriteten av världens folkrättsjurister att inrikes län bryter sig ur ut stater som omfattas av Helsingforstraktaten av 1975. Då skulle klassiska regioner som Baskien, Katalonien, Åland, Lappland (hela Sami inklusive Kola), Transsylvanien, det ryska Karelens förenande med det finska Karelen (som då återbördas Finland eller blir egen självständig nordisk stat) och rentav Kurdistan just vara så enkla lösningar som Lundkvist nu uppger, för att inte nämna egentligen solklaraste exemplen som Palestina, Kalifornien, Texas och/eller Skottland.

      Ty verkligheten och många av dessa länders konstitutioner har överrätt över utropande av självständiga stater som just FORMELLT lyder under spansk, brittisk och amerikansk konstitution o.s.v.

      Lundkvist anser sålunda att automatiskt blir dessa regioner självständiga bara genom ett lokalt beslut. Men konstitutionella och statsrättsliga formalia sätter alltså stopp (Palestina här ovan helt undantaget). De fyra ryskockuperade ukrainska länen i östra Ukraina har ju inte blivit självständiga som Kosova (Kosova har inte erkänts av Spanien) utan ockuperats och inkorporerats i krigstid i angriparstaten, d.v.s. lika olagligt som när Polen år 1939 upplöstes och omvandlades till det Tyska Generalguvernementet. Jag vet ingen person idag som anser det Tyska Generalguvernementet av år 1939 som en giltigt bildad region i krigstid -eftersom det strider mot just formalia i internationell rätt.

      Kosova som Sydsudan ombildades till självständiga stater på grund av centralmaktens krigsvåld och av världen erkända folkmord, och Donbass tragedi må vara svår, men det råder inte officiellt folkmord.

    • Mordet på Heydrich var ett påhitt av exilregeringen i London. Den tjeckiska motståndsrörelsen motsatte sig det då de befarade en tysk överreaktion vilket också blev fallet.

     Om du kallar Kosovo för ”av erkänt folkmord” så är det en historieförfalskning modell grövre.

     • Stora delar av världens rättsstater liksom FN:s rättschef Hans Corell ansåg att det rörde sig om folkmord från centralmaktens sida i Beograd mot kosovarer. Att andra stater anser annorlunda, ja visst. Men skjuter den då jugoslaviska regeringen systematiskt kosovariska civilpersoner i diken i de byar de passerade, ja – då tycker jag det osar åtminstone mycket nära folkmord. Det är kanske inte benämningen som är det avgörande. En majoritet av världens länder i FN ansåg dock för det blivande Kosovas befolknings rena överlevnad och fysiska säkerhet att landet då måste avskiljas från Beograds styre. Situationen var då kring året 1999 helt akut. Var det ett rätt beslut att skilja statligt Kosovo-Metohija från resten av Federationen Jugoslavien (d.v.s. Crna Gora och Serbien)? Det är en fråga för ett annat ämne, som jag inte vill bidraga till att fransa ut här.

      Däremot kan man fråga sig vad exakt ett ”folkmord” ÄR? På grekiska heter det ’Oulokaoust’ – ungefär ”folkundergång”. Tyvärr tror jag den diskussionen är för stor och för bred för att täckas i ett kommentatorsfält. Men den innefattar då i min sinnesvärld en fientligt beväpnad politisk kraft som ”slaktar” och nermejar systematiskt en fastboende och ofta försvarslös civilbefolkning; det må vara i Rwanda, El Salvador, Kampuchea, Polen och Ukrainska SSR 1939-1945, och just måhända Kosovo-Metohija och vissa delar av dagens Donbass. Jag tror ärligt talat rysk-ukrainska kriget måste ta definitivt slut, innan vi helt enkelt får stabila statistiska facit för att ha underlag och omdöme för det svaret. Det är helt enkelt för tidigt. (Från en humanistisk sida kan man ju tycka det är alltför bedrövligt).

     • Vad ”världens rättsstater” (enligt din syn västvärlden) och Corell anser är enbart frågan om åsikter som är helt irrelevanta.

      Allt som skrevs då om Kosovo byggde på i stort sett påhittade lögner, vilket är klart fastslaget.

  • @Johan de Naucler 14 maj, 2023 At 16:27
   Varför nämner du inte ORSAKEN till upproret??

   Det hade varit på sin plats att nämna STATSKUPPEN och en formalia för det.

   Är enligt dig helt lagligt en statskupp?? Varken du eller alla europeiska org har haft någonting att säga om själva statskuppen. En hel drös av amerikanska och europeiska politiker var närvarande på Maidan i strid med Helsinki Final Akt, Del VI och FN stadgan (om icke intervention i interna angelägenheter).

   Det är kuppmakarna som först bryter mot ukrainska konstitutionen, artiklarna: 5,17,37,39,85,105 och Artikel 108:

   ”The President of Ukraine exercises his or her powers until the assumption of office by the newly-elected President of Ukraine.
   The powers of the President of Ukraine terminate prior to the expiration of term in cases of:
   1) resignation;
   2) inability to exercise his or her powers for reasons of health;
   3) removal from office by the procedure of impeachment;
   4) death.”

   Artiklarna 109,110,111,112: handlar uteslutande om hur presidenten avsätts.
   Mina uppgifter kan kontrolleras i nedan länkar:
   https://www.google.com/url?q=https://www.constituteproject.org/constitution/Ukraine_2004.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwjltLfn2K3kAhUR6OAKHZE_DPQQFjAAegQICBAB&usg=AOvVaw0k14MHQThvr48LTkjHMq1Q
   Grova ”missar” i avsättningen av presidenten:
   https://www.huffingtonpost.co.uk/david-morrison/ukraine-willliam-hague_b_4933177.html

   I strid med ukrainska konstitutionen även israeliska IDF soldater var med på Maidan.
   Under the title “In Kiev, an Israeli army vet led a street-fighting unit”, the Jewish News Agency JTA confirms that soldiers from the IDF were involved in the EuroMaidan protest movement under the direct command of the Neo-Nazi Svoboda Party.The Svoboda Party follows in the footsteps of World War II Nazi collaborator Stepan Bandera.
   https://www.jta.org/2014/02/28/news-opinion/world/in-kiev-an-israeli-militia-commander-fights-in-the-streets-and-saves-lives

   Du bevisar ännu en gång att du inte har den blekaste aningen om vad som hänt i östra Ukraina sedan Maidankuppen, utan alla är dina påhitt.
   ”Upprorsmakarna som har sina ryska rötter från Putins Ryssland bryter mot ukrainska lagar.”
   Ryssland är inte Putins, utan ryssarnas. Men du nämner inte ens en enda lag mot vilken upprorsmakarna bryter.

   Enligt artikel 17 i dåvarande ukrainsk konstitution, armén fick inte användas mot det egna befolkningen. Här spricker ditt påstående om ”Varje stat innehar ett våldsmonopol i sin polis och i sitt militärväsen.”

   ”Shocking analysis from the Prosecutor General Office. Poroshenko and all who fought there will answer for Donbass”
   May 31, 2019
   ”This report – in Russian as well as English – is on the Ukraine Prosecutor’s judgement that the army in Donbass is acting illegally. It is very important, not just for Ukraine but also because it means the West has been supporting war crimes for the last six years. It is one of the Western narratives that is starting to unravel.
   …/The experts’ conclusion are shocking and most importantly, they cannot be undone. It now turns out that everyone who fought in the Donbass violated the Constitution of Ukraine. This threatens any Ukrainian soldier, National Guard or volunteer. True, the Geneva Convention may come to their aid – after all, they were under oath and acted on orders. But this convention does not protect Petro Poroshenko, supreme commander.

   …/For the first time in the history of Ukraine, experts have recognized that according to Article 17 of the Constitution of Ukraine, the Armed Forces of Ukraine cannot be involved in any conflict within the country. They are intended only to repel external aggression.

   Lawyer Rostislav Kravets told Vesti that for a long time no legal grounds existed that could justify the presence of the Ukrainian Armed Forces in the Donbass. The reason is Petro Poroshenko’s desire to manipulate the law in his own interests.

   We are trying to twist the facts. We talk about war and prisoners of war, but war has not been declared.”
   https://www.newcoldwar.org/shocking-analysis-from-the-prosecutor-general-office-poroshenko-and-all-who-fought-there-will-answer-for-donbass/ (översättning av en artikel från ukrainska nettidningen VESTI)

   Inga av dina åtskilliga påståenden, styrks med en enda länk!!

   I en intern konflikt i ett civiliserat land, innan man tar till vapen (kuppmakarna) försöker man med FÖRHANDLINGAR. (det saknas i din formalia) Så har det inte sket:
   ”I didn’t consult. I did not like the reaction of our partners to my decision to start mobilization. Some of them said that we did not need to do this, because this could have been a ’red flag’ for Putin and a reason for launching a large-scale war in the territory of mainland Ukraine. I’m not talking about the refusal to provide us with any military assistance in those hard times,” he said in an interview with the BBC.
   Turchynov said that he therefore decided to start ATO without consulting with anyone.
   http://en.interfax.com.ua/news/general/415986.html

   Du påstår:
   ”…i Donbass haft föga folkligt lokalt stöd (förutom en massa ihopkokta röstsiffror på falsk grund). Allsköns galna äventyrare med våldskapital är på plats (ofta tyvärr med FSB:s hjälp och planering) och utdelar -och genomför- dödsstraff till höger och vänster: d.v.s. en helt lag- och rättslös region.”
   ”Ryssland och Kreml ansåg ännu vid toppmötet i Paris i december 2019 att ”man INTE var del och part av konflikten” utan liksom bara var där av sig själv ”som vilket grannland som helst”.Plötsligt år 2022 blir det, liksom igen av sig självt, fullskaligt krig med detta land, Putins Ryska federation -”som inte är en del av konflikten”- och det Ukraina som har FN:s och Europarådets Helsingforsdeklarations fulla stöd liksom RÄTT att slå ned ett gerillakrig upprättat dessutom genom främmande stat.

   “The Donbass rebels never intentionally killed civilians for political reasons prior to the ATO’s beginning and have not done so since.”

   “…Why has the Maidan regime refused to dialogue and negotiate directly with the DNR and LNR rebels?
   ”First, as long as Kiev refuses to deny the Donbas rebels any agency or recognition, it can continue to falsely claim that the Ukrainian civil war is purely ‘Putin’s war.’ It becomes a war entirely made and prolonged by Moscow and one for which Kiev bears no responsibility. The minute Kiev begins talking with the Donbass rebels directly they have agency, the latter become partially responsible for the the war’s initiation, taking some of the responsibility off Moscow. This undermines both Kiev’s and the West’s claim that Moscow is solely responsible for the war in the Donbass.” Läs vidare…
   https://gordonhahn.com/2016/04/09/why-kiev-refuses-to-negotiate-with-the-donbas-rebels/

   Eftersom Kievregimen inte ville förhandla med separatisterna, Putin/Ryssland representerade de vid förhandlingarna i Minsk och Normandiformatet. Så enkelt är det!!

   Läs Minsk-avtalen för att begripa att Ryssland inte var part.

    • Tre månader innan kuppen, Rada ledamot Oleg Tsarev, avslöjar kommande kuppen. TechCamp kurser organiserade av amerikanska ambassaden i Kiev. (Stämmer det med diplomaters uppdragsskyldigheter??)
     ”US-Backed ”TechCamp” Color Revolution Revealed by Ukraine Official”
     https://www.youtube.com/watch?v=y9hOl8TuBUM
     Det finns översättning till talet

     Det bara i väst som man inte sagt ett enda ord om kuppen, men Poroshenko har skickat en förfråga till riksåklagaren om detta. Svaret blev att Yanukovych fotfarande var president.

     På Maidan var aldrig mer en ca 2 millioner demonstranter!!
     ”Any political deal between President Yanukovych and the opposition movement will have to pass the test here in Lviv. It is a city that has been at the forefront of the protests, sending busloads of demonstrators 500km east to Kiev on a nightly basis.”
     https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26289318

     Väst hade aldrig några intresse att avslöja kuppen:
     Alleged OSCE Observers Held in Slavyansk by Pro-Russian Forces Are Active Duty NATO Military Officers Out of Uniform, Many from Geilenkirchen Intelligence Base Where Awacs Are Flown; Visit Was Sponsored by German Defense Ministry, Which Is Pressuring Osce To Keep Up Attempted Camouflage of Possible Spy Mission-or Worse
     https://tarpley.net/alleged-osce-observers-are-nato-officers/

 7. Ukrainsk milis gjort sig skyldiga till: VÅLDTÄKT, TORTYR OCH MASSAKER

  Folkrepubliken i Donetsk har haft stort folkligt stöd i Donbass. Flera journalister från hela världen har antecknat, en del har gjort dokumentärfilmer. Vilka har lagts ut på youtube och lika snabbt blivit raderade. En större skandal att vi inte fått se dessa filmer. På twitter har de också blivit raderade. På Telegramkanalen finns fortfarande en del av dessa.

  Det folkliga upproret i Donbass började efter att man såg hur ukrainska milisgrupper brände människor som var levande till döds under Maidan. Flera tog till vapen, och ukrainsk militär deserterade och gick över till rebellerna.
  Detta har även f.d. natorådgivare och f.d. underrättelseofficer Jacques Baud berättat om, att det var en massflykt från ukrainsk militär till rebellerna.
  Han var i Ukraina för att utreda varifrån rebellerna fick sina vapen.
  Ryssland beskylldes av media i Väst för att ha gett vapen till dem, men Baud sa att det var inte sant utan de ukrainska militärer som deserterade tog sina vapen med sig till rebellerna.

  Baud: ”2014, när jag var i Nato, var jag ansvarig för kampen mot spridningen av handeldvapen, och vi försökte upptäcka ryska vapenleveranser till rebellerna, för att se om Moskva var inblandat. Informationen vi fick då kom nästan helt och hållet från polska underrättelsetjänster och ”passade” inte med informationen från OSSE [Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa] — och trots ganska grova anklagelser fanns det inga vapenleveranser och militär utrustning från Ryssland.”

  Så, väst stödde och fortsatte att beväpna miliser som har gjort sig skyldiga till många brott mot civilbefolkningen sedan 2014: våldtäkt, tortyr och massakrer.

  Nedan utdrag från OSCE:s rapport. om tortyrmetoder som användes av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor mot civila i Donbass så även mot medlemmar i självförsvarsstyrkorna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

  Fångarna fick elbehandling, misshandlades grymt och flera gånger dagar i rad med olika föremål
  (järnstänger, basebollträn, pinnar, gevär, bajonett knivar, gummibatonger).
  Tekniker som ofta används av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerheten, styrkor inkluderar vattenboarding. (en form av utfrågning där vatten hälls oavbrutet över någons ansikte, strypning med en ”banderistisk garotte” döda någon genom strypning med sladd eller tråd och andra typer av strypning.
  I vissa fall skickades fångar i skrämselsyfte till minfält och kördes över med militärfordon vilket ledde till deras död.
  Andra tortyrmetoder som används av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor
  inkludrar benkrockar, knivhuggningar och skärande med kniv, branding med glödheta föremål, skjuta olika kroppsdelar med små vapen.
  Fångarna tillfångatagna av de ukrainska väpnade styrkorna och säkerhetsstyrkor hålls i dagar vid minusgrader, utan tillgång till mat eller medicinsk hjälp och tvingas ofta ta psykofarmaka
  ämnen som orsakar smärta.
  En absolut majoritet av fångarna utsätts för falsk skjutning trupper och utsätts för döds. och
  våldtäktshot mot sina familjer. Många av de torterade är inte medlemmar av självförsvarsstyrkorna folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

  Rapporten är på 74 sidor, så efter genomgången av tortyrmetoder så har man intervjuat människor som överlevt och som berättar om sin personliga upplevelse och vad de har gått igenom.

  https://www.osce.org/files/f/documents/e/7/233896.pdf

  • Vad tycker då Vivianne Månsson om de snart över 70 000 öppnade krigs- och tortyrbrott den ryska sidan begått i Ukraina? Har Du någonsin ägnat de långt många fler ukrainska offren för RYSKT våld, ockupationsterror och utstuderad tortyr EN ENDASTE TANKE och minsta LIIIITEN skriven bokstav på Global Politics? Nä, aldrig!

   • Och var finns den trovärdig dokumentationen för detta? Och om ”krigs- och tortyrbrott” som den ukrainska sidan kan ha begått?
    Ska vi inte vara mycket försiktiga för uppgifter av detta slag under pågående krig?

    • Antalet brott är de öppnade antalet krigsbrottsutredningar av Ukrainas åklagarmyndighet, denna siffra är offentlig. Om alla kan slutföras, utredas och dömas är naturligtvis en annan sak.

     Det positiva är väl att dessa utredningar öppnas och insamlas nu under pågående krig, och inte sent efter krigshändelserna. Man får tyvärr intrycket att rysk krigsmakt som lytt snart 25 år av ryska säkerhetstjänstens ledarskap har tyvärr till stora delar etiskt kollapsat, förmodligen för att den ryska och tidigare sovjetiska krigsmakten ej kommit tillrätta med dedovsjtjina-fenomenet i de egna leden.

     • @Johan de Naucler 15 maj, 2023 At 09:46
      Man ska ta med en stor nypa salt vad ukrainska åklagarmyndighet offentligt gör.

      Chomsky om ”rysk återhållsamhet” i Ukraina
      Den brittiska tidskriften New Statesman har intervjuat Noam Chomsky, den 94-årige amerikanske vänsterikonen, om kriget i Ukraina.

      Chomsky har nyss utkommit med boken ”Illegitimate Authority”, ett urval intervjuer med statsvetaren C J Polychroniou. Det är ”USA och Storbritannien” som har ”vägrat” fredsförhandlingar i Ukraina, säger Chomsky, för att främja sina egna nationella intressen, även till priset av att Ukraina ”slås sönder och ödeläggs”.

      Enligt Chomsky agerar Ryssland med återhållsamhet och måttfullhet om man jämför med USA under invasionen av Irak 2003. Att Ryssland strider mer humant i Ukraina än USA gjorde i Irak, anser Chomsky uppenbart.
      https://www.8dagar.se/2023/05/chomsky-om-rysk-aterhallsamhet-i-ukraina.html

     • Svar till M av den 18 maj 2023

      Självklart har ingen åklagare i hela världen rätt i någonting -inte ens i ankdammen Sverige tack och lov- det blir alltid domstolens sak att avgöra om bevis överensstämmer mot lagens lydelse enligt principen:

      Rättsfakta (framläggande respektive uppfyllande av kriterium av brott för fällande dom) –> Rättsföljd (dom enligt framlagda bevis). D.v.s. enligt den förenklade principen ”Om –> så”. ”OM någon berövar en annan person livet(bevisningen som framlagts är uppfylld enligt lagens krav) –> SÅ döms denne till 12 års fängelse eller på livstid (eller vad det nu kan röra sig om).

      Jag har alltid beundrat och läst stora delar av vad Noam Chomsky skrivit. Jag har även här på Global Politics flertalet gången påpekat att anfallskrigen mot såväl Irak som det pågående i Jemen var långt värre och blodigare och brutalare än dagens krig mot Ukraina. För min del får de gärna bura in på livstid herrar som George W Bush, Blair, dansken och Irakkrigaren Anders Fogh Rasmussen (som tyvärr alltid som aggressiv krigshetsar alltid lyckas flyga under kritik och radarn), saudiska krigarmonarkister. Men då ska det vara en accepterad internationell domstol. Precis som jag konstant förespråkar för båda sidor i det rysk-ukrainska kriget.

      Men lika ofta upprepar jag gamle järnkansler von Bismarcks klassiska citat:

      Det ljugs aldrig så mycket som innan ett val, UNDER ETT KRIG, och efter en jakt.

      Kanske måste en hel del skribenter här också inse att det kanske ljugs rejält också en hel del från den ryska sidan. Helt omöjligt torde det väl inte ändå vara. Historiskt av vad vi vet empiriskt (erfarenhetsmässigt) är att en invaderande angriparstat står för den riktigt stora majoriteten av brutalt våld och krigsförbrytelser.

   • Man undrar hur Johan de naucler har missat dagliga krigsrubriker om ryska krigsbrott i media men Johan går alltså i taket när någon nämner ukrainska krigsbrott!

    • Inte alls. Jag anser att båda sidor begår krigsförbrytelser och politiska övergrepp. Men det är faktiskt inte Ukraina som invaderar och bombar Ryska federationen, utan tvärtom. I en konflikt som karaktäriseras av illegalt angrepp och ockupation (som av Irak år 2003 eller Ukraina år 2022) så bär den illegala angriparen det huvudsakliga ansvaret och i och med länders självförsvarsprincip (precis som brottsutsatta personer och offers omedelbara rätt till nödvärn OCH nödvärnsexcess) så får det angripna landet använda hårt och dödligt motvåld mot anfallskrigets invasionsstat som nödvärnsexcess (d.v.s. legalt motstånd) medan motsvarande likadant våld från angriparstaten på ockuperad jord är krigsbrott.

     Så samma typ av våld och motvåld i ett illegalt angreppskrig och illegal ockupation är alltså inte båda sidors krigsbrott. Den angripna statens våld är internationellt legalt, angriparens våld är illegala krigsbrott.

     Det är det som är den strikta juridiska skillnaden, precis som en angripen person attackerad med kniv/yxa/vapen får snabbt döda angriparen och helt juridiskt frias, medan angriparen kan dömas för försök till mord alternativt mord, till strängaste straff.

     Det är det som är våldsskillnaden i det rysk-ukrainska kriget. Samma våld är alltså inte formellt båda sidors krigsbrott, utan oftast bara angriparstatens.

     • Johan de Naucler

      Jo det är Ukraina som bombat Donbas i flera år, du vet mycket väl detta. De här regionerna vill bli fria men Ukraina vägrar erkänna deras rättighet att bli fria. Men precis som Ukraina regimen vägrar du se vad som händer och istället skyller på att det är ryssarna i någon sorts konspirationsteori.

      Hade Ukraina dömts för krigsbrotten senaste åren och följt Minsk hade detta krig aldrig skett. Istället fortsätter Ukraina bomba utrbrytarstaterna dagligen,

      De bombas liksom varenda dag i Donbas AV Ukraina

      ”As Donetsk civilians live in constant fear of Ukrainian shelling, a reporter on the ground details the terror
      Documenting Kiev’s attacks on residential areas is becoming a horrible, tragic routine ”
      https://swentr.site/russia/576044-donetsk-civilians-ukrainian-shelling/

      Ukraina ser inte dessa regioner som ukrainare.

   • Du hade skrivit ”i Donbass haft föga folkligt lokalt stöd”, vilket jag inte kan se något bevis för, då många rapporter från journalister som varit och intervjuat människor i Donbass visar motsatsen. Dessa journalister bedömer jag som mer trovärdiga än dina och dina kompisars åsikter.

    Rapporten om tortyr mot människor i Donbass, skrevs år 2016, alltså flera år innan Ryssland gick in militärt i Ukraina. Borde inte vara svårt att förstå att den nya regimen iscensatt av Nato/USA i Ukraina var hatad av befolkningen i Donbass. De fick också se i TV, att 1,5 miljoner människor i Donbass borde utrotas. De fick också se i TV att man borde döda alla ryska barn, för annars växer de upp och vill hämnas sina föräldrar, så man uppmanade alla att döda ryska barn.

    Människor i Donbass bönade och bad att Ryssland skulle hjälpa dem, men Ryssland vägrade dem hjälp, under alla dessa år, från år 2014 till Ryssland gick in militärt i februari 2022.
    Endast det Ryska kommunistiska partiet i ryska federationen gav dem nödhjälp så de inte skulle svälta ihjäl, vilka flera gjorde innan denna hjälp kom till dem.
    När det gäller det pågående kriget i Ukraina, är det knappast ett bekymmer att vi inte kommer att få höra om ryskt våld, vilket vi redan har översvämmats av i nyheterna. Världens främsta propagandamaskin är redo för att föra fram och hitta så mycket som de kan.

    Det är snarare ett stort bekymmer att våra stora media konstant vägrar att skriva om ukrainska våldet mot Donbass och dessutom vägrar att benämna saker vid deras rätta namn, vägrar att uppge nazisterna i Ukraina som sprider skräck i befolkningen.

    Douglas Macgregor dekorerade veteran från Gulfkriget m.m., Han har än i dag kontakter med högre militär i Polen, som han talar med på veckobasis. Han säger ofta mina kontakter som han hänvisar till i det han säger.

    Han är chockad och har aldrig sett något liknande i hela sitt liv, hur man systematiskt har ljugit om allt om Ryssland, sedan kriget började.
    Ryssland är inte alls den elaka aggressorn som man framställer.
    Enligt hans militära kunskaper och sina kontakter i amerikansk militär som är inblandade i kriget, så anser han att Ryssland inte alls har begått de värsta krigsbrottet i det pågående kriget, han säger att de betett sig förhållandevis bra. Däremot säger han att Ukraina har dödat massor och firat detta på värsta nazi manér .

    Finns många videor att lyssna på, nedan är videon där han talar om att Väst inte gjort annat än ljugit sedan kriget startade, om vad som händer på marken.

    https://m.youtube.com/watch?v=y4ETJA9g_zE

    • Långt svar fast på fel ämne.

     Jag frågade Vivianne Månsson vad hon anser om den illegala krigsangriparens krigsvåld och brott mot civilbefolkningen i Ukraina.

     Du har haft 16 månader på Dig att fundera på ämnet och aldrig nämnt ett enda ord om ryska krigsbrott. Nada.

     Jag erkänner att båda sidor begår krigsförbrytelser och politiska brott -gör Vivianne Månsson det?

     Anser Vivianne Månsson att det i internationell rätt helt illegala ryska angreppskriget mot Ukraina (ungefär som USA:s, Storbritanniens samt medbrottslingarna Australiens, Spaniens, Polens, Litauens och Ukrainas m.fl., m.fl. anfall mot Irak år 2003) är:

     1) olagligt eller lagligt i internationell rätt?
     2) att den ryska angriparsidan inte begått ett endaste krigsbrott i Ukraina?

     Jag säger som vår hårda debattör och chefsåklagare här på Global Politics, Catarina Östlund brukar säga till mig: ”jag kan svara med enkla ja eller nej”, för några brister i Vivianne Månssons principiella förmågor kan jag då inte finna.

     Vad är Dina åsikter om det ryska krigsbrotten efter 16 månader av ryska anfall mot Ukraina?

     • Johan de Naucler

      Du har haft 9 år på dig och inte fördömt eller kritiserat ukrainska krigsbrott, jag har följt dig i månader. Vad gör du ens på denna blogg när du uppenbarligen inte sympatiserar med varken vi som kommenterar eller bloggägaren?

      Johan de Naucler att Zelenskys bombningar av Donbas inte är krigsbrott och bör åtalas i ICC?

     • Kommentarer av Johan de Naucler och andra som kan ha annan åsikt i bloggägaren i olika frågor är välkomna. Rasistiska, nazistiska och grovt nedsättande kommentarer avvisas. Jag hinner inte alltid kontrollera kommentarer så väl som vore önskvärt.

      Kommentarsregler
      Kommentarer och debatt är en viktig del av bloggens själ och nästan alla kommentarer släpps fram. Kommentarer till artiklar är alltså välkomna och nästan alla artiklar har flera kommentarer. Kommentarer granskas före publicering.

      En kommentar ska hålla sig till ämnet och hålla en respektfull ton.
      Sakfrågor ska diskuteras.
      En fungerande mejladress krävs.
      Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
      Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
      Avstå från okontrollerbara faktauppgifter.
      Avstå också från kommentarer utanför ämnet.
      Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
      Det är tillåtet att använda länkar som fördjupning eller som källhänvisning i inlägg.
      Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att du som kommentator har juridiskt ansvar för vad du skriver. Vi läser löpande kommentarer och tar bort de som strider mot etiska regler. Anmäl gärna om du upptäcker kommentarer som inte följer reglerna.
      Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att du som kommentator har juridiskt ansvar för vad du skriver. Vi läser löpande kommentarer och tar bort de som strider mot etiska regler. Anmäl gärna om du upptäcker kommentarer som inte följer reglerna.

      Kommentarsregler.

     • Då Lunden har Du läst mig mycket selektivt dåligt, eller har sämre minne än jag själv, vilket i sig är en bedrift!

      Jag har till exempel gång på gång begärt att såväl ryska som ukrainska krigsförbrytare skall ställas inför samma krigsförbrytartribunal i Haag.

      Det tycker jag skribenten Lunden skall instämma i, liksom alla andra på denna sajt: för alla misstänkta ryska som ukrainska krigsförbrytare till tribunalen i Haag för utfrågning och eventuell friande eller fällande dom.

      Låt domstolen döma!

     • de Naucler skriver: ”Jag erkänner att båda sidor begår krigsförbrytelser och politiska brott -gör Vivianne Månsson det?”
      Kopierat ett gammalt svar till dig, som du tydligen inte läst.
      Sista gången jag svarar dig på en fråga som jag redan svarat på, så läs svaret noga.

      Det begås krigsbrott i alla krig, av varierande antal och brutalitet.
      Det har vi sett flera exempel på vad USA:s soldater gjort i Irak och Afghanistan.
      I Irak satte de hundhalsband på irakiska fångar, innan hade de klätt av dem nakna, sedan tvingades de krypa runt på golvet medan soldaterna höll i kopplet, de urinerade även på dem.
      I Syrien berättade Expressen om hur en islamisk grupp som USA gav stöd till, hade lagt ut på nätet en video där de skurit av brösten på en kvinnlig kurdisk soldat och sedan hoppade på henne.

      Vi har också fått se hur de grupper Sverige gav stöd till gick in i civila hus och fullkomligt slaktade alla i huset. De tog ut en liten palestinsk pojke från sjukhuset och högg huvudet av honom på offentlig plats. Listan kan göras oändligt lång på olika fasor som människor fick genomlida för att vi gav våra skattepengar till de krigs kriminella.

      I Ukraina begås det också krigsbrott av alla grupper, i mindre eller mer omfattning. Brotten kan vara små eller fasansfulla otäcka.
      De som begått de allra värsta brotten i Ukraina är ukronazisterna som USA, England och Kanada har tränat i massor av år.
      I intervjuer hör jag personer säga: Nej, det var inte ryssarna, nej det var inte ukrainare, nej det var inte tjetjenerna, det var azov. Så man gör skillnad vilka som är de värsta

      I Azovstal fann man en kvinna, torterad, våldtagen och med ett hakkors inristat på magen.
      Patrick Lancaster tog ett kort på henne.

      Hur går det till när CNN skriver falska nyheter?
      Hur går det till ukrainska politiker ljuger?
      Max Blumenthal visar ett sätt som det kan gå till på.
      En ukrainsk politiker stjäl en bild av Patrick Lancaster som han publicerat på sin sida med reportage från Mariupol, där han följer med DRP när de återtar staden från azov-nazister. I deras tortyrkammare som kallas ”biblioteket” finner man en kvinna våldtagen, torterad och med ett hakkors målat på kroppen.
      Han fotograferar, och bildtjuven vid namn Lesia Vasylenko ukrainsk MP, använder bilden, beskär den och lägger ut på sin egen twitter och skriver att hennes sinne blir paralyserat av rädsla, hat och ilska och underskriver med texten stop Putin nu.

      Även om hon inte direkt skriver att tortyren utförts av ryska soldater, så blir budskapet tydligt som hon vill framföra, genom att skriva stop Putin nu.
      Detta bidrar hon med till krigspropagandan, lögn efter lögn efter lögn skriver Dan Cohen som har tagit upp flera av hennes lögner på sin twitter.
      Sedan eskorterar hon CNN:s Amanpour runt i Kiev, och vad hon säger kommer CNN att skriva.

      https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1511053915088990215

     • Svar till ovan:

      ”Vilken domstol”?: Förslagsvis av FN specialanordnad krigsförbrytardomstol för det rysk-ukrainska kriget där alla som deltagit i kriget på politisk som militär sida kan åtalas eller om FN överlåter denna hela uppgift på Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag.

      Till Vivianne Månsson: som vanligt alltid uppblandat svar med en salladsmix av världens våld och orättvisor.

      Jag svarar som Catarina Östlund: Svara ”ja eller nej”: begår SPECIFIKT och EXAKT de ryska invasionstrupperna krigsförbrytelser mot individer av den ukrainska civilbefolkningen -eller är siffran enligt Månsson: ”0” (NOLL).

      Jag kommer naturligtvis aldrig att få något svar på frågan om den ryska invasionsarmén begår exakt några som helst krigsförbrytelser i Ukraina. Nada. Ничего. Månsson kommer aldrig någonsin att ta de två orden ”Ukraina” och ”ryska krigsförbrytelser” i sin mun och/eller på sitt tangentbord samtidigt. Det kommer aldrig någonsin att ske, har inte skett under 16 månaders mest brutala krig i Europa sedan andra världskriget, och Månsson kommer att tiga om ett endaste ryskt krigsbrott också under de kommande ett och två hundra åren.

     • De Naucler

      Lätt att påstå att ukrainare ska kunna åtalas när det inte finns någon arresteringsorder mot någon ukrainare i kriget trots ÅRATAL av krigsbrott. Du svararade inte på min fråga förresten.

  • Jag uppskattar Vivianne Månssons ambitioner att rapportera om sådant hon tycker är viktigt. Det ger en liten motvikt mot den enorma slagsida som stats och privatägd media ger.

  • @Vivianne Månsson 14 maj, 2023 At 19:43

   U.N. Suspends Torture Inquiry in Ukraine
   KIEV, Ukraina – En grupp av FN-inspektörer som undersöker anklagelser om tortyr i Ukraina har avbrutit sitt arbete, sade teamets ledare denna vecka, med hänvisning till bristande samarbete från statliga säkerhetstjänster.

   Sir Malcolm Evans, ledare för det fyra-medlemsteam från FN:s underkommitté för förebyggande av tortyr, sa i ett uttalande på onsdagen att hans grupp hade nekats tillgång till platser under kontroll av Ukrainas inhemska underrättelsetjänst, känd som SBU.

   Slutet på lagets veckolånga resa en dag tidigare än planerat kommer vid en tidpunkt då Ukrainas regering försöker visa att den kan vara en bastion av europeiska värderingar, även när den är engagerad i en blodig konflikt i östra Ukraina med ryskstödd rebell milis.

   De flesta av anklagelserna om kränkningar av rättigheter i kriget har involverat rebellerna. Men FN-teamet hade varit i Ukraina sedan den 19 maj 2016 och försökt undersöka vad rättighetsgrupper har sagt är tecken på övergrepp på fångar av SBU.

   … Ukraina är en part i FN:s konvention mot tortyr och undertecknade också det valfria protokollet, som gör det möjligt för FN:s inspektörer att göra oanmälda besök i alla interneringscenter. Utredningsgruppens ledare, Sir Malcolm, sa att hans kommitté ”förväntar sig att Ukraina följer sina internationella åtaganden.”
   https://www.nytimes.com/2016/05/27/world/europe/un-suspends-torture-inquiry-in-ukraine.html

   2017 News
   Ukraine: anti-torture committee concerned about police ill-treatment and poor conditions of detention of remand and life-sentenced prisoners
   https://www.coe.int/en/web/cpt/-/ukraine-anti-torture-committee-concerned-about-police-ill-treatment-and-poor-conditions-of-detention-of-remand-and-life-sentenced-prisoners

 8. Jag har lärt mig mycket av Vivianne Månssons kommentarer, och det som är så bra med dom, det är att man kan lita på att hon alltid strävar efter att skriva sanningsenligt.
  Det kan man tyvärr inte säga om dig, Johan de Naucler.
  Ett exempel, när MSM var fulla av lovord för den ukrainska armén, då de trodde att ryssarna höll på att besegras, då föll du också in och hejade här på Globalpolitics.se på ”dina kära bröder ukrainarna”. Trots att åtskilliga artiklar och kommentatorer hade visat att ”dina kära bröder ukrainarna ” styrdes med järnhand av nynazister och ultrareaktionärer.

  Ett annat exempel: Svenerik Holmström som är mycket kunnig när det gäller Sovjetunionens historia har mer än en gång beslagtagit dig med en osakligheter. Och flera andra kommentatorer.

  Och dessutom, när du svarar så blandar du in en massa ovidkommande saker, som jag misstänker att du hittar på ChatGPT, och som ska ge intryck av att du är mycket lärd och kunnig.

  En sak har du i alla fall lyckats övertyga mig om, och det är att du definitivt inte vill att verkligheten när det gäller Ryssland vs Ukraina ska skildras som den är. Du styrs av andra intressen.

  • Ja, jag är emot att större stater ger sig på mindre i illegala anfallskrig mot Förenta nationernas stadga.

   D.v.s. jag har principer.

   Men jag förstår att kommunister och stalinister, som aldrig vinner några demokratiska val någonstans på jorden, och inte heller utan våld, inte förstår sig på civilisationens principer. Bara döden är viktigast för dem, ett gemensamt intresse de har med den fascistiska sidan. Lika barn leka bäst.

   • Om demokratiska val Tankeväckande uppgifter från forskare i USA.[/caption]”>Tankeväckande uppgifter från forskare i USA, i bl.a. Washington Post.

    Notera att Nato-dominanten USA är ledande i statskupper mot demokratier och stöd till sådana. Ett urval: – 1953 Mossadeq, i Iran – 1954 Arbenz, Guatemala – 1960 Lumumba, Kongo – 1964 Brasilien -1965 Dominikanska republiken. – 1965 Sukarno i Indonesien – 1973 Allende i Chile – 1970 Sihanouk i Kambodja – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela – 2014 i Haiti. – 2009 Zelaya i Honduras – 2013 Morsi i Egypten – 2014 Ukraina -2019 Bolivia. -2021 Belarus?, Bolivia 2022, Pakistan 2023?

    • Absolut! Det har Du och jag med andra skribenter här skrivit dussintals gånger om. Det är välkänt för insatta. Men det är en dagens ”what-aboutism” i jämförelse med de två principer vi talade om: fru Östlunds och undertecknads.

     Men hårdföra skribenter må håna oss för de öppna, rättvisa och stabila samhällets principer och ställningstaganden och dessutom strikta, rättvisa och internationella principer, som hon själv lever och tycks må väl av, mitt i fiendeland, tydligen!

 9. Jag skulle vilja se den ”domstol” som ska dra ledaren för världens största kärnvapenmakt Ryssland inför rätta?.I ett skarpt läge som det snart nog kan bli ska både ICC och fulingarna i Natohögkvarteret i Bryssel se upp! De tror fortfarande det är en lekstuga men de blir nog snart varse om annat! Om Putin åtalas för något brott sköter nog ryska domstolar om den biten.

 10. Sven Wollter, den fine skådespelaren som aldrig gav upp sin kommunistiska övertygelse, sa en gång att hans kommunism byggde på kärlek till mänskligheten.

  Marx och Engels beskriver i Kommunistiska Manifestet att grunden för varje samhälles existens är produktionen av materiella nyttigheter, och att samhället har utvecklats under historiens gång från det sk ursamhället då allt ägdes gemensamt, och till slut till det borgerliga samhället, och att all utveckling har skett genom klasskamp: “förtryckare och förtryckta står i ständig motsättning till varandra”.

  Vårt kapitalistiska samhällssystem utmärks av den privata äganderätten av industrier, råvaror banker och andra samhällsfunktioner. I ursamhället ägde vi alla de enkla produktionsmedlen gemensamt.

  Marx och Engels beskrev kapitalismen så här: “Behovet av ständigt ökad avsättning för sin produktion jagar bourgeoisin över hela jordklotet. Överallt måste den innästla sig, överallt slå sig ned och skaffa förbindelser.”

  Kommunism betyder gemensam, och står för avskaffande av den privata äganderätten. Sovjetunionen var det första stora försöket att bygga ett kommunistiskt samhälle. Dvs ett klasslöst samhälle. Det utsattes för ett ursinnigt motstånd från kapitalistiska länder.

  Dom som till varje pris vill behålla den privata äganderätten har intresse av att smutskasta kommunismen. Inte för att majoriteten av dem i sig är onda människor, som Lenin sa, utan för att dom är fångade i ett kapitalistiskt system. De kom så småningom på att det var bra att till “kommunist” lägga till “Stalin”. En person är lättare att smutskasta än en ideologi.

  Och du Johan de Naucler, du verkar avsky inte bara kommunism, utan också Putin, som ju inte alls ger sig ut för att vara kommunist…. när man hör den allra värsta-utkastade-från-Ryssland-oligarken Michail Chodorkovskij som anser att det är hans rätt att råna det ryska folket på alla dess tillgångar, så kan man inte tänka annat än att du genom din retorik tillhör samma falang, dvs förespråkare för nyliberalismen.

  Idag hotas framtida generationers förutsättningar att överhuvudtaget kunna leva på den lilla blå planet, som kanske är den enda i hela vår galax som har utvecklat intelligent liv. Det stora hotet är klimatförändringarna. En förutsättning för att vi ska kunna lösa detta problem, förutom alla de andra stora problem som mänskligheten har framför sig som krig, hisnande djupa sociala klyftor, rovdrift på naturen, är att mänskligheten SAMARBETAR.

  Vår regering i Sverige stöder, en nyliberal liten farlig ondsint klick som styr främst USA. De som vill ha en krigisk unipolär värld, och som till skillnad från Sven Wollter, hatar mänskligheten.

  Själv skulle jag känna mig mycket pessimistisk med tanke på framtida generationer, om det inte var just för Kinas ledning, och Rysslands. De talar om en FREDLIG MULTIPOLÄR VÄRLD SOM SAMARBETAR. Och det som är så positivt det är att resten av världens länder, utom de sk västländerna, verkar lyssna på dem.

  • Grundproblemet är för kommunismens del att de faktiskt väldigt goda orden i böcker och tal och filosofiska tankarna alltid tycks måste gå genom taggtråd, inbördeskrig, massmord, svält, isolering och total rättslöshet. Alla länder och folk som haft och gått igenom dessa system har faktiskt röstat bort dem för alltid när dessa folk fått chansen. Kommunismen var måhända en god idé men herrar som Marx och Engels (som aldrig uttalade ett enda gott ord om Ryssland för övrigt, vilket var pinsamt i Sovjetunionen) men de hade då aldrig tänkt sig att socialismen skulle växa upp i då ofattbart primitiva politiska kulturer som det kejserliga Ryssland och Kina. Där fick Marx och Engels historiskt helt rätt. En sådan social omvandling måste börja i avancerade länder i västvärlden.

   Det är basala historiska fakta som vare sig Holmström eller Östlund kan vare sig undgå eller hoppa över i sin tankeverksamhet. Verkligheten överträffar nämligen alltid dikten och tankarna. Och det är det kommunister aldrig förstår – och därför missköttes dessa länder så ofantligt från allt vad gäller ekonomiskt till ofantlig miljöförstöring. Överallt i Sovjetunionen möttes jag på 1980-talet av en chockerande ofantlig administrativ apati – folk tog vare sig ansvar och än mindre initiativ i samhället eller på arbetsplatser. Tjernobylkatastrofen 1986 avslöjade det sovjetiska systemets totala politiska förståndshandikapp -och så föll det snabbt sönder. Folk övergav det helt till och med i sinnevärlden.

   Den multipolära världen är redan här. Sönderslitandet av dagens Ukraina från och mellan öst som väst är måhända ett tecken i tiden eller rentav ett bevis på det. Jag tror en multipolär värld snarare kommer att bli mer våldsam och blockbildande -det är det vi ser början på nu.

   Den som tror att en ny multipolär värld och ”evig fred och solidaritet i samarbete” som sköts från Moskva och Beijing tror jag faktiskt hoppas helt förgäves. Jag tror inte det minsta på att Washington skall ”sköta världen” – men det finns inga tecken på att en värld ledd från Moskvas Putinstyre eller dagens Kina blir mindre konfliktladdad. Jag tror (tyvärr) tvärtom.

  • Amerikaner har aldrig förstått sig på denna typ av europeisk ideologisk konflikt. De ser bara goda kämpar och hjältar – för stunden.

 11. Ja, du Johan de Naucler. Föreslår att du sätter dig ner och ritar upp tre kolumner, varje kolumn får ett land som överskrift, USA Ryssland och Kina. Sen googlar på dessa länders krig och inblandningar i resten av världen, från ex 1945 och så markerar du varje händelse med ett litet streck i respektive kolumn.

  När du har gjort det får du svart på vitt på vilket land som vi har all anledning att frukta.
  ———————————
  Vilka länder tar bäst hand om sina invånare? Kolla på statistiken över antalet döda i Covid-19:

  Enligt COVID – Coronavirusstatistik – Worldometer (worldometers.info) som uppdateras varje dag,
  Kina*: 60 0000 på drygt 1, 4 miljarder invånare…
  USA 1, 163 871 på drygt 332 miljoner invånare.
  Ryssland 398 736 på 142 miljoner invånare.
  (*Covid-dödsfall: Kina säger att 60 000 människor har dött av coronavirus sedan början av december | CNN)
  Ryssland har på senare tid öppet deklarerat att de har för avsikt att lämna västs nyliberalism som påtvingats landet.
  ——————————————————-
  Och vad beträffar den kommunism, som enligt dig är så fasansfull (fast ett kommunistiskt land än så länge inte ens har existerat på denna jord) så ta en titt på medellivslängden i Ryssland och Kina före införandet av socialismen, och efter. Gå vidare och ta en titt på hur mycket medellivslängden sjönk i Ryssland i samband med att nyliberalismen infördes i landet.
  —————————–
  Kan man dra annan slutsats av dessa siffror än att den nyliberalism som USA, EU och Nato vill tvinga på resten av världen, nu senast med sitt proxykrig i Ukraina, hatar människor och framtida generationer?

  • Tja – historiska fakta är att inget folk har valt det kommunistiska systemet, och har de väl fått välja så har de valt bort det -för alltid. Jag säger inte det av något slags ”hat”, utan av ren mänsklig realism. Jag skulle gärna se länder och folk nå kommunismen: ”från envar efter förmåga och åt envar efter behov”. Tyvärr fungerar inte människans enskilda och kollektiva psyke på det viset -det konstaterade redan Freud för 100 år sedan.

   Kommunismen var en god teoretisk idé men en fullständigt politisk usel väg till ett gott liv för de stackars arma folk som utsatts för dem – 1900-talets absolut värsta förintelser skedde i ”kommunistiska system” och var ofta rena politiskt beslutade folkmord av folk i Sovjetunionen, Kina, Kampuchea och Nordkorea. I fredstid.

   Det är tyvärr den historiska sanningen. Få personer har gett vänsterns idéer så dåligt rykte över hela världen, som herrar som Stalin och Mao, som tyvärr nog inte heller med dagens rike medicinska terminologi kan räknas som minsta patologiskt friska.

   • Socialismens införande som förstadium till kommunismen innebär en väldig förändring. Som franska revolutionen 1789 och revolutionerna runtom 1848. Hela samhället bygger på kapitalismen och bl.a. på demonisering av socialism i denna tappning. Och att man förtiger en helhetsbild, vad som kunde vara positivt.

    En seriös skildring av Sovjets 1930-tal borde också beakta de stora ekonomiska framstegen till följd av den forcerade industrialiseringen, alfabetiseringen av de illitterata massorna, införandet av ålderspension, fri hälsovård, fri utbildning, daghem och rätt till arbete. Reformer för jämställdhet mellan könen genomfördes: 1917 infördes samma rättigheter på alla områden för kvinnor som för män. Skilsmässa och abort var tillåtet, arbete utom hemmet uppmuntrades och kvinnorna hade rätt till en egen sexualitet. Även om denna kvinnofrigörelse tonades ner under Stalin blev rätten till arbete och utbildning bestående.

    Detta la grunden för att Röda armén 1941–1945 kunde segra över Nazi-Tyskland

    Sovjetunionen: Medellivslängden ökade bra efter Oktoberrevolution. Den var i Sovjet – Ryska kejsardömet – år 1880 27,7 år; 1900 32,4 år; 1930 42,9 år och 1950 64,0 år. Enligt den grundbok i historia på A-nivå som länge dominerat vid svenska universitet, McKay et al, A History of World Societies var de industriella framstegen i Stalins Sovjet ”indeed, quite spectacular”. Mellan 1928 och 1937 femfaldigades produktionen. ”Inget annat stort land hade någonsin uppnått en så snabb ekonomisk industriell tillväxt.” Trots misstag i nytt ekonomiskt system samt förtryck och i mitt tycke helt oacceptabla utrensningar och avrättningar särskilt under 1930-talet.

    Sovjetunionen under mellankrigstiden – historien skrivs om nu.

   • Här något om utvecklinge i Kina

    Tillväxten i Kina var mycket god även under en stor del av Maos tid, omkring 5-6 % per år, dvs. nästan lika bra som nu, enligt uppgifter jag sett. Enligt uppgifter från Världsbanken var medellivslängden i Kina 36,3 år 1960 , 66,8 år 1980, 70,3 år 2000. Motsvarande siffror i Indien var 44,3 år, 54,2 år och 62,9 år. Medan medellivslängden i Kina ökade med 30,5 år mellan 1960 och 1980, en period då Maos politik i stort sett tillämpades uppgick ökningen i demokratiska, kapitalistiska Indien till 9,8 år.

    Källa: Världsbanken. World Development Indicators online. I Minqi Li. The rise of China and the demise of the capitalist world economy. New York:Monthly Review Press, 2008.

    * Ur en intervju med den kände vänstermannen och lingvisten professor Noam Chomsky i Counterpunch

    ”Se på det maoistiska Kina, som alla förväntas avsky. Om man ser på det så sparades 100 miljoner liv jämfört med det demokratiska kapitalistiska Indien, tack vare hälsoprogrammen på landsbygden. 100 000 000 (100 miljoner) människoliv är inget litet antal (motsvarar c:a drygt 15 % av befolkningen, dvs. c:a 1,5 miljoner av Sverige befolkning), och siffran innefattar den stora hungersnöden. Ingen kan tala om det. Och om man ser på de kapitalistiska reformerna så minskade dödligheten mycket kraftigt under Mao, men började plana ut 1979.”

    Mao Tse Tung noterade att hälso- och sjukvården främst var inriktad på de 15 % som bodde i städerna och initierade en ökad satsning på landsbygden och på förebyggande mediciner. Kinas system med barfotaläkare visade sig framgångsrikt och WHO såg de som ett mönster för utvecklingsländerna.

    Dessutom genomförde Mao omfattande jordreformer som frigjorde hundratals miljoner kineser från slaveriliknande förhållanden.

    Inget vet med säkerhet om Kina hade haft samma, bättre eller sämre BNP om Maos politik fortsatt. Men vi har all anledning att tro att tryggheten, jämlikheten hade varit större och arbetslösheten närmast obefintlig. Många menar att den statliga planekonomin och frånvaron av stor ojämlikhet varit en viktig förutsättning även för framgångar i Kinas kapitalistiska ekonomi.Vad finns att lära av Kulturrevolutionen?

   • Jag har inte sagt ett ord om något folk som valt det kommunistiska systemet. Vänligen påstå inte saker jag aldrig sagt.

   • Oj, vilket skolexempel på PROPAGANDA man får när man läser Johan de Nauclers inlägg här ovan om kommunism, och sedan Anders Romelsjös fakta från verkligheten.
    ”Propaganda (av latinets propagare, ’fortplanta’, ’utbreda’) är en term som avser främst politiska kampanjer och budskap som är avsedda att föra fram en agenda, ett visst budskap eller väcka positiva eller negativa känslor för något (t.ex. en politisk teori, policy, religion eller förändring) eller någon (t.ex. innehavare av eller kandidat till politiskt eller religiöst ämbete eller befattning). Syftet är således inte att informera utan att påverka, och innehållet brister ofta i saklighet, är avsiktligt ofullständigt, vinklat eller rentav falskt. Propaganda är en viktig del av psykologisk krigföring, och den som sänder budskapet är som regel part i målet.” Wikipedia

    • Johan de Nauclers inlägg blir alltmer irrelevanta och innehåller en massa faktafel, desinformation och rent önsketänkande i många fall. Sedan kan man ju undra hur mycket tid en del kan lägga ner på att propagera på en blogg som denna? Den semantiska akrobatiken verkar komma från en outtömlig källa…Kanske får han betalt för sin insats?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here