Manifestation Nej till Nato! Ja till alliansfrihet! Lördag 13 maj kl 13, Odenplan, Stockholm samt på många andra ställen

14
1729
•Datum: 13/5
•Tid: 13.00-14.00
•Plats: Odenplan, Stockholm
KAMPEN MOT DET SVENSKA NATOINTRÄDET FORTSÄTTER! Motståndet är högst levande och aktivt – häng med oss i kampen mot krigsalliansen NATO!
Politikerna har gjort sitt och vi kommer fortsätta kämpa för det enda rätta och samlas under parollerna:
✔️JA till alliansfrihet!
❌ NEJ till svenskt Natomedlemskap!
✍️ Skriv under FN:s kärnvapenförbud!
❌ NEJ till kärnvapen!
TALARE
💥Mohamed Nuur
💥Suzan Afshar
💥Angelo Tapia, V Hässelby-Vällingby
💥
Kajsa Ekis Ekman. Bild på Facebook.
Kajsa Ekis Ekman, författare
💥Fredrik Lindblå, Kollektivet Jordens fördömda
💥Raquel Frescia, Fridays for future Stockholm
💥Hans Öhrn, ordförande Sveriges fredsråd
Eventet uppdateras löpande

OBS: Alla organisations-, region- eller nationsflaggor, fanor och vimplar lämnar vi hemma denna dag.

 

Andra planerade lokala manifestationer den 13 maj  enligt protokoll från nationella planeringsmötet 2 maj.

Falun. Två separata arrangemang;

Lördag 13 maj kommer enskilda personer dela ut Nätverket Nej till svensk natoanslutnings flygblad mot nato-anslutning från 11.00 i centrala Falun.

Lördag 13 maj klockan 12.00 anordnar Kommunistiska Partiet torgmöte mot Nato på Stora torget i Falun. Mikrofonen kommer att vara öppen även för andra nato-motståndare som önskar ansluta.

Göteborg. Manifestation på Gustav Adolfs torg.
Likvaka över alliansfriheten med likkista. Inga tal men flygbladsutdelning.
Lördag 13 maj klockan 12. Kontaktperson Christer Karneby

Luleå. Manifestation planeras utanför Smedjan Lördag 13 maj klockan 13.00

Sundsvall. Öppet möte för alla motståndare till svenskt Nato-medlemskap på bokkaféet Röda Stjärnan, Storgatan 45, inre gården. Lördag 13 maj klockan 13.00

Manifestationer planeras även i bland annat Halmstad, Helsingborg, Jönköping, troligen på Hoppets Torg, Laholm, Malmö/Lund, Uppsala och Umeå.

Gemensamt kampanjmaterial
Möten föreslås anta utkastet till resolution som utarbetats efter diskussion i Nätverket. Resolutionen kan antas vid möten och manifestationer framöver, närmast under arrangemangen den 13 maj. Meddelande om antagna resolutioner vid sammankomster rapporteras, med uppgift om antal personer som antagit den, och skickas till kontaktpersonen. Vi ska lämna in detta samlat.

Nedan flygblad som ska delas ut på mötet i Stockholm och senare.
______________________________________________________________________

Ja till alliansfrihet!

Nej till krigsalliansen Nato!

Riksdagen har röstat för svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato och därmed sagt upp Sveriges traditionella alliansfrihet och arbetet för fred och kärnvapennedrustning. Medlemskap i Nato ökar risken att vi får utländska militärbaser och kärnvapen på svenskt territorium.

Kampen mot Sveriges medlemskap och mot Natos krigspolitik är inte över även om Sverige blir medlem. Varje steg mot att dra in Sverige i Natos krigsplanering och krig måste mötas av breda folkliga protester.

 • Nato är ingen försvarsallians, utan en krigs- och kärnvapenallians i USA:s intresse. Det har visat sig i angreppskrigen mot Serbien 1999, Libyen 2011 och under 20 år i Afghanistan. Många Natoländer deltog i den folkrättsstridiga inva- sionen av Irak, som sedan 2003 skördat miljoner människoliv och förstört landet.
 • Kärnvapen är grundläggande i Natos USA:s strategiska kärnvapen anges som den yttersta garanten för säkerhet. Natomedlemskap kan innebära att kärnvapen placeras på svenskt territorium med ökad risk för kärnvapenanfall från eller mot Sverige.
 • Nato tar sig rätten att kriga i alla väderstreck och på världens alla hav och i Försvar av Sverige bör inriktas på försvar av vårt eget lands territorium, inte på krig utomlands under Natos befäl och i främmande makts intresse!

Kom med i arbetet mot Nato!

Intresserad? Hör av dig till Nätverket Nej till Nato, Stockholm!

  instagram: @natverketnejtillnato

JA TILL ALLIANSFRIHET

NEJ TILL SVENSKT NATOMEDLEMSKAP!

SKRIV UNDER FN:s KÄRNVAPENFÖRBUD – NEJ TILL KÄRNVAPEN!

13 maj 2023

Föregående artikelUSA:s kongress välkomnar välkänd fascist och nynazist från Ukraina (talmannen)
Nästa artikelUkrainakriget: Det korta perspektivet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

  • Ja, det är det.

   Rapporter om planerade lokala manifestationer den 13 maj  enligt protokoll från nationella planeringsmötet 2 maj.

   Falun. Två separata arrangemang;

   Lördag 13 maj kommer enskilda personer dela ut Nätverket Nej till svensk natoanslutnings flygblad mot nato-anslutning från 11.00 i centrala Falun.

   Lördag 13 maj klockan 12.00 anordnar Kommunistiska Partiet torgmöte mot Nato på Stora torget i Falun. Mikrofonen kommer att vara öppen även för andra nato-motståndare som önskar ansluta.

   Göteborg. Manifestation på Gustav Adolfs torg.
   Likvaka över alliansfriheten med likkista. Inga tal men flygbladsutdelning.
   Lördag 13 maj klockan 12. Kontaktperson Christer Karneby

   Luleå. Manifestation planeras utanför Smedjan Lördag 13 maj klockan 13.00

   Stockholm. MANIFESTATION – NEJ TILL NATO! JA TILL ALLIANSFRIHET! Lördag 13 maj klockan 13.00-14.00 på Odenplan
   https://www.facebook.com/events/s/manifestation-135-nej-till-nat/227095803265372/

   Sundsvall. Öppet möte för alla motståndare till svenskt Nato-medlemskap på bokkaféet Röda Stjärnan, Storgatan 45, inre gården. Lördag 13 maj klockan 13.00

   Manifestationer planeras även i bland annat Halmstad, Helsingborg, Jönköping, troligen på Hoppets Torg, Laholm, Malmö/Lund, Uppsala och Umeå.

   Gemensamt kampanjmaterial
   Mötet föreslås anta utkastet till resolution. Resolutionen kan antas vid möten och manifestationer framöver, närmast under arrangemangen den 13 maj. Meddelande om antagna resolutioner vid sammankomster rapporteras, med uppgift om antal personer som antagit den, och skickas till Nätverkets kontaktperson. Vi ska lämna in detta samlat.

 1. Hur Sovjetunionen vann Andra Världskriget…
  Sovjetunionen fick betala ett högt pris för segern i den mest fruktansvärda konflikten i mänsklighetens historia. Mer än 27 miljoner av dess egna medborgare dog i kriget och stora territorier, från Östersjön till Svarta havet, reducerades bokstavligen till bränd jord.
  Nazityskland lyckades attrahera mänskliga och materiella resurser från nästan hela Europa för att bekämpa Sovjetunionen.
  Italienska, rumänska, ungerska och finska trupper, såväl som militära kontingenter från Spanien, Slovakien och Kroatien och frivilliga från ockuperade Frankrike, Benelux och Skandinaviska länder, kämpade tillsammans med Wehrmacht mot Röda armén.

  Flera gånger under kriget befann sig Sovjetunionen på gränsen till en militär katastrof. Hösten 1941 stod tyskarna vid portarna till Moskva och sommaren 1942 var de ett steg ifrån att nästan helt beröva landet ”krigets livsnerv” – olja.
  Det var först efter triumfen av ”Slaget om Stalingrad” som Sovjetunionen kunde andas lättare. Ändå fick den fortfarande utstå ytterligare två och ett halvt år av blodig krigföring.
  https://www.rbth.com/history/336125-how-soviet-union-won-wwii?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email

 2. 2023-11-05 Politik
  Finländarna har redan ”skjutit tillbaka”: EU-länderna står i kö för att ta emot ”gåvor” från Ryska federationen.
  Mot bakgrund av eskaleringen av den ukrainska krisen fortsätter länderna i Europeiska unionen att uppleva de ekonomiska konsekvenserna av att bryta förbindelserna med Ryssland.
  Finland, Tyskland, Polen och andra europeiska länder har redan ställts inför ekonomiska svårigheter på grund av deras antiryska provokationer relaterade till införandet av sanktionsrestriktioner. Denna slutsats gjordes av journalisterna från informationspublikationen ”Tsargrad”. Författarna till materialet talade i detalj om EU-ländernas kortsiktiga beslut och förklarade också hur Moskva reagerar på sådana trick från Bryssel.
  Observatörer av ”Tsargrad” märkte att den ekonomiska situationen i Finland började förvärras efter Helsingfors ganska märkliga och inkompetenta beslut. De finska myndigheterna övergav sin neutrala ställning och valde ”vägen för antiryska sanktioner”. Detta tillvägagångssätt hade en extremt negativ inverkan på landets ekonomiska välbefinnande – det förlorade sin resursbas, inför en brist på energiråvaror.

  Andra länder i Europeiska unionen står också i kö för att ta emot ”gåvor” från Ryssland, och fortsätter att organisera anti-ryska provokationer. Vägran att samarbeta med ryska företag, liksom Moskvas vedergällningsåtgärder, förvandlas till allvarliga ekonomiska problem för Europa. Instabiliteten på energimarknaden skadar Bryssels finansiella system.
  ”Finnarna har redan ”skjutit tillbaka”. Förutom Tyskland och Polen finns det fortfarande gott om kandidater i EU för att ta emot ekonomiska ”gåvor” från Ryssland. Bland dem ser Tjeckien och Bulgarien ut som tydliga kandidater för att fylla på listan.
  Kanske mycket snart kommer dessa länder också att berätta om sina problem, ”sammanfattade författarna till materialet.
  https://politpuzzle.ru/?p=7259

  • Handeln med Ryssland var för EU den viktigaste nyckeln till oberoende av maffian som styr i USA men som vanligt gäller, den som kan muta flest av ”makthavarna” styr. Nu har Kina dykt upp som några som kan prångla ut än mer i mutor till politiker runt om i världen vilket skapat panik i Washington, ja så stor panik att man hotar Kina militärt. Och nog kommer det att svida än mer i europeernas plånböcker framöver då handeln med Ryssland snart är nere på miniminivå och all energi blir än dyrare. Stollarna i Bryssel tror att fler vindsnurror ska lösa problemet men den ”lösningen” skapar bara mer problem med instabila elnät och noll elkraft när det inte blåser.

   • ”Handeln med Ryssland var för EU den viktigaste nyckeln till oberoende av maffian som styr i USA”
    Vad Ryssland har lyckats bevisa är att vi har inget som helst behov av dom, först skulle vi alla frysa ihjäl över vintern men se där inget hände och nu kommer hela Europa gå i konkurs om vi inte börjar handla av dom igen.

    Du ska se att Europa klarar sig jättebra utan att importera varken gas eller olja ifrån Ryssland.

    Ryssland däremot kommer få enorma problem. Det dom säljer till Kina och Indien ersätter inte mängden som såldes tidigare samt det är väldigt svårt att sälja mer då man inte har pipelines utan måste frakta det på båt. Problemet för Ryssland är att dom kan inte sluta pumpa på flera områden då permafrosten skulle frysa rören, här har du ett enorm problem dom kommer snart få på halsen. Du måste pumpa up oljan men du kan inte sälja den.

    Ryssland är dom som kommer få problem, ta bara fordon. När köpte du eller nån du känner senast en Rysktillverkad bil? Tror du att det här är en industri du startar på en förmiddag.

    Vi kan även titta på flygplan, dom planen ifrån väst som Ryska bolag hade hyrt har dom nu behållit men färre och färre av dom flyger då reservdelar måste tas ifrån andra plan. Visst dom kan tillverka flygplan men det tar tid och det finns anledningar till att Ryska plan i stort sett bara används av Ryssland och dess allierade.
    Eller varför inte medicin när hämtade du senast ut en medicin där det stod made in Russia?
    Ryssland tillverkar absolut ingenting vi behöver. Olja och gas har dom men vi har lyckats hitta ersättare så nu är dom helt obetydliga.

    • ”Ryssland tillverkar absolut ingenting vi behöver. Olja och gas har dom men vi har lyckats hitta ersättare så nu är dom helt obetydliga.”

     Tack för skrattet @Robban 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     • Men snälla du vad har jag fel. Har Europa gas Ja har Europa olja ja svårt att se vart mitt fel ligger.
      Men du kanske menar alla andra Ryska produkter vi alla använder dagligen som till exempel, ja du jag kan inte komma på nån men du är mer än välkommen att fylla i.

  • Ropen skalla, hörbart för alla
   ”Inte en krona, inte ett gevär
   till Natos militär”
   Ett slagord vid dessa manifestationer.

 3. USA planerar för nya krig och väntar sig att Sverige ska skicka soldater till dessa krig, ja många fler än Sverige har i Afghanistan, Irak m m idag! Frågan är om svenska folket är medvetna om detta eller har hjärntvätten gått för långt? Är man också helt på det klara med att det är nya koloniala krig man ska ställa upp i eller kommer man att fortsätta låtsas sprida ”demokrati” samtidigt som man plundrar de länder man anfaller som man gör i Syrien, Irak, Libyen etc? Frågorna hopar sig och hade vi haft en fri debatt om Nato hade säkert dessa frågor flutit upp som osänkbara bajskorvar för makteliten och regimen i Stockholm. Det är nog därför som censur (spioneri?) av kritik mot USA och Nato ska införas? Inte konstigt att svenska regimen fick Nazi-generalen Ewald von Kleists ”pris” för främjande av Natos expansion? Visst finns det många i Sverige som stödjer västvärldens krig runt om i världen men man borde ju kalla en spade för spade och inte låtsas som att krigen är för en en god sak utan är till för utplundring och att använda dyngan vi kallar demokrati som ursäkt för krigen är rent hyckleri!

 4. Nu är klockan 13
  Jag önskar manifestationen mot NATO blir slagkraftig och att många ställer upp i manifestations paraden.
  Jag ställer upp på allt jag kan se på skyltarna i bilden ovan.

  Jag menar att världen är till för alla som bor och lever här.
  Alla måste få möjligheter till sina respektive kulturer och traditioner.
  Det är totalt fel om USA och anglo-européen ska försöka bygga sitt demokratiska kapitalism-imperium med totalitär makt över hela jordklotet.
  Det kommer bara leda till krig och grymheter, atombomber och ett motstånd från dem som känner sig förtryckta och plundrade på det dem har.

  I ”mitt” fredliga och alliansfria Sverige är inte den anglo-amerikanska krigsorganisationen NATO välkommen och ett fredligt samarbete ska istället byggas med världens alla länder där inget land på falska grunder utpekas som ”fiende”.

  En västerländsk världskapitalism är inget alternativ för hela världen.
  De imperialistiska idéerna måste dö och ersättas av en ordning där alla kan vara med på sina villkor.
  Först då kan vi få en visionen om en duglig fred på jorden.

  Liberalism är erövring.
  Vägra ställ upp på detta imperialistiska vansinne.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here