Ukrainakriget: Det korta perspektivet

6
1106

Bild Bhadrakumar: Förstörd tanks i Ukraina.

 

Åter en artikel 12 maj av den pensionerade indiske karriärdiplomaten M.K. Bhadrakumar

M.K Bhadrakumar
https://www.indianpunchline.com/ukraine-war-the-short-view/

Ukrainas president Vladimir Zelenskij lättade på spänningen något genom att berätta för västerländska medier på torsdagen att hans armé skulle behöva vänta och fortfarande behöva ”lite mer tid” för att inleda den efterlängtade motoffensiven mot ryska styrkor.

Han erkände att även om Ukrainas stridsbrigader är ”beredda”, trodde han att armén fortfarande behövde ”några saker”, inklusive pansarfordon som ”anlände i massor” från NATO-länder.

Zelenskys förklaring var att ”vi kan gå framåt och, tror jag, lyckas. Men vi skulle förlora många människor. Det tycker jag är oacceptabelt. Så vi får vänta. Vi behöver fortfarande lite mer tid.”

Zelenskijs påstående att Ukrainas militär fortfarande behövde viss utrustning motsäger dock vad västerländska tjänstemän hävdar. Ingen mindre än Nato-chefen Jens Stoltenberg sa för två veckor sedan, en hel vecka efter att han återvänt från Kiev efter samtal med Zelensky och hans främsta rådgivare, att Natos leveranser uppgick till mer än 98 procent av de stridsfordon som utlovats till Ukraina .

Stoltenberg tillade: ”Totalt har vi tränat och utrustat mer än nio nya ukrainska pansarbrigader. Detta kommer att sätta Ukraina i en stark position för att fortsätta ta tillbaka ockuperat territorium.” 

Förra tisdagen stödde USA:s utrikesminister Antony Blinken till stor del  vad Stoltenberg sa, under en gemensam presskonferens med den brittiske utrikesministern James Cleverly som besökte Washington, samtidigt som han såg till att lägga till en varning:

”De (ukrainsk militär) har på plats … vad de behöver för att fortsätta att framgångsrikt återta territorium som tvångsfångats av Ryssland … Det är inte bara vapnen; det är träningen. Det är att se till att ukrainarna kan behålla de system som vi ger dem, och det är naturligtvis viktigt att de har rätt planer på plats för att bli framgångsrika.”

Instämde smart i innehållet i det Blinken sa, men gav det ett politiskt perspektiv. Det är helt acceptabelt, eftersom detta är ett krig som är mer politiskt än militärt.

Sa klokt att folk inte borde förvänta sig en ”filmliknande” motoffensiv från Kiev. Han varnade:

”Den verkliga världen fungerar inte så. Jag hoppas och förväntar mig att de ska göra det väldigt, väldigt bra, för varje gång jag har sett ukrainarna har de överträffat förväntningarna… (men vi) måste vara realistiska. Det här är den verkliga världen. Det här är ingen Hollywood-film.”

För att vara rättvis hade Stoltenberg också varnat på liknande sätt när han sa att ”vi ska aldrig underskatta Ryssland”. Han hävdade att Ryssland mobiliserade fler markstyrkor och är ”villigt att skicka in tusentals trupper med mycket höga förlustsiffror.”

Det kanske viktigaste dessa tre tjänstemän slog fast var att oavsett utgången av den planerade ukrainska offensiven måste Nato-länderna ” hålla kursen och fortsätta att ge Ukraina vad det behöver för att segra” i vad som verkar vara en utdragen konflikt. Faktum är att både Blinken och Cleverly är i synk med vad Stoltenberg sa.

För även när de två utrikesministrarna pratade, meddelade USA samma dag ytterligare 1,2 miljarder dollar i stöd till Ukraina för att stärka dess flygvapen och upprätthålla ammunitionsförsörjningen.

Det har varit mycket oro de senaste veckorna för om en ukrainsk motoffensiv verkligen är på väg. Svaret är ett kategoriskt ”ja”. När det gäller timingen verkar det som om det kan finnas olika åsikter. 

Väderförhållandena är inte längre en oöverstiglig faktor, och Zelenskys västerländska sponsorer vill att han ska börja offensiven – ju förr desto bättre. Deras beräkning är att offensiven har en rimlig chans att lyckas, vilket kommer att räcka långt för att dämpa den västerländska inhemska uppfattningen att ett sådant kostsamt stöd till Ukraina trots allt inte hamnar i en bottenlös avgrund.

Biden, Ursula von
der Leyen och Charles Michel. Bild:EU-debates. TV.

För det andra är offensiven användbar politiskt för att stärka den europeiska opinionen. Europeiska kommissionen, ledd av dess ordförande (och en ivrig atlanticist), Ursula von der Leyen, har just bekräftat att EU förbereder sig för att ta första steg mot att införa extraterritoriella (säkerhets)sanktioner mot företag i tredjeländer som ingår i Förenta staterna. Arabemiraten och möjligen Turkiet.

Det verkar som att EU först kommer att fokusera på återförsäljning av sanktionerade EU-varor till Ryssland. I framtiden kommer företag att straffas även om de inte är baserade i EU och därför inte omfattas av EU-normer.

Ett sådant extraterritoriellt genomförande av det egna normsystemet skulle strida mot internationell rätt – och EU självt har officiellt stått för den ståndpunkten tills nyligen – men Von der Leyen driver på för en reviderad ”regelbaserad ordning” för att lägga till en ny skärpning av den västerländska strategin för att försvaga Ryssland.

Det underliggande antagandet är att sanktionerna kommer att försvaga den ryska ekonomin och skapa socialt missnöje. Det visar bara att oavsett ödet för Zelenskijs motoffensiv kommer det inte att bli någon försvagning av proxykriget mot Ryssland. Å andra sidan kan ingen heller klandra president Biden för ett ukrainskt nederlag.

Det finns dock en hake med detta: Zelenskij har också sina prioriteringar – i första hand sin egen politiska överlevnad. Han vet att hans berättelse om ett nära förestående ryskt nederlag och så vidare har sönderfallit och han skulle kunna bli syndabock i vilken skuldlösning som helst i kölvattnet av ett förkrossande nederlag under de avgörande veckorna eller månaderna som kommer.

Faktum är att Game of Thrones i Kiev närmar sig ett kritiskt skede. Zelensky känner fara och darrar. Han köper tid. (General Valerii Fedorovych Zaluzhnyi, chef för Ukrainas väpnade styrkor, hoppade över ett NATO-möte !) Men hur länge kan Zelenskij motstå det växande trycket från USA och Nato att starta offensiven? Hans exitstrategi kunde ha varit att öppna en linje till Moskva, men det alternativet finns inte längre.

Ryssland  lyckas mycket bra när det gäller att hålla korten nära bröstet. Ryssland har förmågan att inleda en ”stor offensiv mot Dnepr, men Kremls preferens är att fortsätta krossa den ukrainska militären – en strategi som visade sig vara kostnadseffektiv i mänskliga och materiella termer, produktiv och hållbar.

Beroende på vilken riktning den ukrainska offensiven tar har Ryssland därför möjligheten att gå till en massiv attack för att pulverisera motståndaren. För närvarande är dess kraftiga bombkampanj avsedd att skapa chock och rädsla i Kiev och förtvivlan i de europeiska huvudstäderna, och att undergräva Ukrainas mobilisering. Väst fortsätter att göra blinda gissningar om de ryska planerna.

Föregående artikel”Världen förändras – men Sverige hänger inte med” – artikel i SvD! Vi skrev om detta för 10 år sedan
Nästa artikelMartin Wicklin gullade med DN:s Peter Wolodarski som desinformerat grovt
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Tyvärr har ju även delar av vänstern kört samma narrativ som extremhögern och därmed blandat bort korten av konflikten handlar om.
  Titta bara på Zaramis senaste inlägg, kunde ju lika gärna vara nedprintat av USAs Pentagon!

  Lögnkriget mot Ukraina
  https://blog.zaramis.se/2023/05/11/lognkriget-mot-ukraina/

  Tänk så bortkommen man kan bli ^^ och ändå tro att man representerar en vänster?

 2. ARMÉ 13 maj 2023 06:40
  https://riafan.ru/24046302-ukrainskii_soldat_aleksandr_lyashenko_rasskazal_ob_otnoshenii_vsu_k_propagande_kieva
  Den ukrainske krigsfångesoldaten Oleksandr Lyashenko , som mobiliserades som de flesta av sina medsoldater, talade om ukrainsk propaganda och en nedgång i moral bland sina kamrater.
  När den speciella militär-operation precis hade börjat gick många ukrainare till fronten frivilligt och de visade en kämpaglöd och en vilja att kämpa för sitt hemland.

  Men nu finns det inga spår av dessa känslor, eftersom många soldater från Ukrainas väpnade styrkor förstår att situationen inte är till deras fördel och för många människor dör varje dag, informerar RIA Novosti .
  Lyashenko noterade att alla kämpar förstår falskheten i orden i ukrainsk propaganda, eftersom de ser situationen med sina egna ögon.

  Tidigare rapporterade Sever Press att chefen för ministeriet för digital utveckling, Maksut Shadayev, kommenterade medborgarnas rädsla för en ny mobilisering. Enligt ministern har förändringarna i rekryteringsaviseringssystemet inget att göra med en eventuell ny mobiliseringsvåg.

 3. Scott Ritter rapporterar om fortsatta missilattacker mot civila mål i östra Ukraina från regimens sida! I fulmedia är det givetvis locket på men ukrainarna har svårt med att träffa militära mål som är skyddade av luftvärn så de använder sig att terror mot bostadsområden i stället som hämnd. Kontraproduktivt? Javisst, men regimen i Kiev har aldrig haft något emot att skjuta på civila mål!

 4. Rysslands försvarsministerium hävdade att dess styrkor avvärjde en våg av försök till ukrainska attacker i östra Ukraina.
  Ukraina hade utplacerat mer än tusen soldater och upp till 40 stridsvagnar i 26 försök till attacker i riktning mot Soledar, som för närvarande hålls av Moskvas styrkor. Ryska styrkor ska ha motverkat alla ukrainska attacker och inget ”genombrott” fick ske.
  https://www.veteranstoday.com/
  https://www.vtforeignpolicy.com/2023/05/ukraine-embarrassed-as-soledar-counteroffensive-fails-russian-army-thwarts-26-attacks/

 5. ”Russia has conducted two high-precision strikes on Ukrainian military facilities, the Defense Ministry claimed on Sunday, adding that all designated targets had been hit.

  The ministry said in a statement that long-range air and sea-based weapons were fired at areas near the city of Ternopol in Western Ukraine, and the village of Petropavlovka in Dnepropetrovsk Region in the country’s southeast. The strikes targeted both areas of troop deployment and depots containing ammunition, weapons, and military equipment Kiev had received from the West, it added.

  Earlier in the day, several Ukrainian officials in Ternopol claimed that the city had come under a missile bombardment. The mayor, Sergey Nadal, said that the strikes hit several warehouses, adding that two people were injured. Later, he claimed that an unspecified number of civilian buildings and cars were damaged in the explosions.

  Vladimir Trush, head of the local administration, released pictures of Ukrainian firemen putting out a blaze in what appeared to be an industrial area, claiming the fire was caused by a Russian attack.

  In the early hours of Sunday, air raid warnings were issued across Ukraine, with local media reporting blasts in the cities of Kiev and Kharkov, as well as in Sumy Region, and several other locations.

  The Russian military significantly ramped up strikes on Ukrainian military and energy infrastructure last October in response to what Moscow described as acts of sabotage carried out by Kiev on Russian soil, including the deadly bombing of the strategic Crimean Bridge. Ukraine denied any responsibility for the attack.”

  https://www.rt.com/russia/576270-russia-strikes-ukraine-military/

  • Det ska enligt uppgift funnits utarmat uran från Storbritannien i vapenförrådet som sprängdes och radioaktivitet ska ha spridits. Hoppas verkligen inte det är sant och att radioaktivitet spridits med vinden till andra regioner i så fall. Vådan av att ha ”vänner” som skickar vapen som är farliga och förgiftar miljön.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here