Martin Wicklin gullar med DN:s Peter Wolodarski som desinformerat grovt

5
1991
Peter Wolodarski . Återkommande bild i DN.

På söndagsmorgnar efter kl 8 brukar Martin Wicklin intervjua någon känd person.

I kvälls-serien “Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…


10 maj 2020: Jag lyssnar inte sällan på det radion jag vanligen sitter vid datorn och bloggar då. I söndags, 10 maj 2020, intervjuades DN:s chefredaktör Peter Wolodarski av den som alltid tämligen väl förberedde Martin Wicklin, som ibland tar upp kritiska frågor. Dock inte denna gång.

Peter Wolodarski – från lillgammal till rekordung.

Han nämnde att Wolodarski stödde USA:s folkrättsvidriga angreppskrig på Irak som skördat över 2 miljoner på flykt, skadat fler och drivit fler på flykt i ett på många sätt förstört land med stor korruption. Men inga kritiska frågor om detta – eller om något annat.
Mycket gullande.

Jag återger nedan artikeln ” DN:s Peter Wolodarski desinformerat grovt” som första gången publicerades 23 februari 2016 på Jinge.se. Visst, det finns en hel del senare publiceringar av Wolodarski att granska kritiskt. Men dett är väl “en bra början.”


Martin Wicklin gullar med DN:s Peter Wolodarski som desinformerat grovt

DN skriver “DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet. Det sistnämnda: trovärdighet och kvalitet, är redaktionens främsta ledord.” DN:s publiceringspolicy

Tänk på dessa regler då läser artikeln nedan

Jag har åtskilliga gånger kritiserat rapporteringen om Syrien i svenska massmedia, av svenska politiker och vissa etablerade organisationer, med tämligen ingående analys av artiklar och med mycket fakta för att påtala bristerna. Se Relaterat nedan. Har Assad dödat 7 gånger fler civila än IS?

Påstådda tunnbomber i Syrien

I Söndagskrönikan 21/1 2016 slår DN:s chefredaktör Peter Wolodarski nästan rekord i osaklighet. Tjänsten som världspolis för närvarande vakant. Artikeln utannonseras på första sidan med texten “Utan USA:s närvaro skapas ett vakuum som snabbt riskerar att fyllas av diktaturer”.

Jag sände snabbt följande mail till Wolodarski och två journalister på DN, vilka brukar skriva om Syrien. (Blogginlägget behandlar andra delar av krönikan längre ned. Mer finns att kritisera).


Mailet.
Hej!

Du skriver i DN idag “Utan USA:s närvaro skapas ett vakuum som snabbt riskerar att fyllas av diktaturer”

Detta är verklighetsförfalskning och försköning av USA:s brutala krigspolitik som medfört uppemot 2 miljoner dödsfall i Mellanöstern och stora flyktingströmmar till Europa. Vänligen läs nedanstående. Du får gärna publicera det också.

Hälsningar

Anders Romelsjö, publicist, forskare, professor emeritus

“Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många statskupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

Andra frågor i korthet
1. “Tjänsten som världspolis för närvarande vakant”
USA har sedan milleniumskiftet startat krig i Afghanistan, Irak, Libyen (via NATO) och Syrien (via ombud) med uppemot 2 miljoner dödade. Under senare år har militär sänts till Afghanistan, Irak och Syrien. En mycket kraftig upprustning och modernisering har skett av kärnvapen till en kostnad på över 2000 miljarder dollar. Man ska fyrdubbla satsningarna på en europeisk snabbinsatsstyrka. Fler militärbaser har tillkommit, inte minst i Afrika och runt Ryssland och Kina. Dessa krig är huvudorsaken till flyktingströmmen till Europa. Statskuppen i Ukraina för i morgon 2 år sedan, följt av nästan halvering av BNP, inbördeskrig, ökad korruption etc. Läs gärna skriften “USA som världspolis”. Läs gärna också om en bra rapport till USA:s kongress om Syrien USA: Bra kongressrapport om Syrien
Militärutgifter 0053_defense-comparison-crop
2. Wolodarski skriver att Ryssland är ansvarigt för bombningar av sjukhus i Syrien. Men Ryssland dementerar detta,vilket Wolodarski nämner. Men han nämner inte att USA i veckor bombat i området. Min bedömning är att det är oklart vem som ansvarade för bombningarna, som förhoppningsvis var oavsiktliga.
3. De syriska och ryska framgångarna i kampen mot terrorismen. För första gången någonsin noteras betydande framgångar i striden mot terrorismen, vilken stärkts avsevärt sedan USA proklamerade sin kamp mot terrorismen. Det är i Aleppo, i Latakia-provinsen och omkring ISIS’ huvudstad Raqqa som nu angrips av Syriens armé. Tyvärr drabbas som alltid civila. En del flyr medan många vågar stanna kvar och hälsa Syriens armé som befriare. Wolodarski beskriver dessa framgångar i enbart negativa termer. Han skriver “därför att den ryska interventionen har ett skyhögt humanitärt pris.” Innan Ryssland gick in legalt samarbete med Syriens regering uppgavs att 250 000 dött och 4 miljoner flytt. Det mycket högre humanitära priset pga intervention av USA & allierade inkluderande stöd till terroristorganisationer nämns inte av Woldarski.
4. Flyktingar Wolodarski skriver “Flera hundratusen har dödats i Syrienkriget, miljontals är på flykt. Hittills har USA och EU svarat genom en blandning av passivitet och inåtvändhet.” Men den stora flyktingströmmen beror just på det aktiva USA-initierade kriget, som stöds av stora EU-stater som Frankrike och Storbritannien, liksom av NATO-Turkiet, Saudiarabien, Qatar, medan EU som organisation inte protesterar mot huvudorsaken till flyktingströmmen.
5. Wolodarski “USA:s president Barack Obama talade om röda linjer som inte fick överskridas, men höll inte fast vid sina ord när Assadregimen använde kemiska vapen och passerade gränsen. USA tog i stället ett par steg tillbaka, och in på scenen kom Vladimir Putin.” Men det är belagt att det inte var Syriens regering som använde kemiska vapen, som kom till rebeller från Turkiet. Obama fick viss information om detta, och Putin bidrog till att stort öppet USA-krig mot Syrien inte inleddes under falska förevändningar (Jmfr. Irak-kriget).
Behandlas i bl.a. dessa blogginlägg
* 18/9 2013 http://jinge.se/allmant/massakern-i-ghouta-syrien-falska-videoinspelningar.htm

“17/9 2013 publicerades också en rapport som hävdar att videoinspelningar ,skedde i Kalifornien före gasattacken. Den bör läsas av alla, lika kritiskt som när man läser artiklar i våra massmedia och lyssnar på uttalande av världens ledande statsmän. Denna preliminära rapport har tagits fram under ledning av presidenten i International Support Team for Mussalaha in Syria (ISTEAM), moder Agnes Mariam de la Croix.” (Bilden nedan).
Moder Agnes Mariam untitled

* 15/12 2013 “Nytt om gasattacken i Syrien påvisar Obamas osanningar”. (http://jinge.se/allmant/nytt-om-gasattacken-i-syrien-pavisar-obamas-o-sanningar.htm)
* 10/4 2014 “Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall på grund av bevis om rebellerna utförde gasattacken i Ghouta Seymour Hersh. Obama stoppade planerad gasattack i Syrien
* 13/4 2014  Seymour Hersh. Hur Turkiet planerade gasattacken i Ghouta augusti 2013 med USA:s hjälp

Två avgörande ämnen -USA:s intervention och stödet till terrorismen från USA & Co nämns inte av Peter Wolodarski.
2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyen General Wesley Clark i Democracy Now i mars 2007
2. Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh sa detsamma i the New Yorker. Seymour Hersh. The Redirection. New Yorker, 2007
3. Enligt Wikileaks-dokument har USA:s UD finansierat opposition mot Syriens regering sedan 2006, bekräftat av CIA-agenten Giraldi.
4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor.
5. Al-Qadia, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin ledare al-Zawahri att man stödde de syriska rebellerna.
6. Hillary Clinton medgav samma månad att USA liksom al-Qaida ville störta Assad.
7. ·Daily Star skrev 26/8 2012 att “nästan 200 elittrupper i eller nära Syrien söker efter massförstörelsevapen åtföljda av folk från MI6 och CIA.
8. · New York Times rapporterade 4/8 2012 att Turkiet, Saudiarabien och Qatar levererar vapen till rebeller som tränas av CIA.
9. 24/3 2013 påtalar New York Times kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien via CIA, arabiska regeringar och Turkiet.
10. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”
11. I ett tal i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade ”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
12. New York Times skrev 23/1 “Since then (2013), the CIA and its Saudi counterpart have maintained an unusual arrangement for the rebel-training mission, which the Americans have code-named Timber Sycamore. Under the deal, current and former administration officials said, the Saudis contribute weapons and large sums of money, and the CIA takes the lead in training the rebels on AK-47 assault rifles and tank-destroying missiles.”New York Times 24/1 2016
Vem startade kriget i Syrien?

Summering: DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är djupt osaklig i sin artikel, som förskönar USA och demoniserar Ryssland, vilket bidrar till ökad risk för krig. Den kan ses som ett viktigt inslag i USA:s hybridkrigföring. I en tidning som slår vikt om objektivitet och saklighet skulle en sådan artikel aldrig publiceras.

 

Relaterat

Boston Globe: Media felinformerar allmänheten om Syrien   Amnesty: Ny och otillförlitilig rapport om Syrien Margot Wallströms Syrienpolitik motverkar kamp mot terrorismen  Lurad Aftonbladetjournalist lurar oss? Ambassadör Niklas Kebbon skadar Sverige Syrienpolitik?  Margot Wallström offer för propaganda om Syrien

Föregående artikelIran: Nästa krig? USA:s krigsmaskin behöver olja!
Nästa artikelDe Gröna i Tyskland – USA:s nya redskap för kallt krig i Europa. (Gäller inte detta också för Mp i Sverige?)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

    • Hur kan ni gnälla på DN:s Wolodarski? DN, denna sanningens ärbara media, förtjänar att prisas och lyftas till skyarna, även om det måste ske genom fullkomligt okritisk journalism, för här gäller det att prioritera! Kosta vad det kosta vill, även om det blir pengar under bordet, icke-publicerade foton från bordellverksamheten som torskade, eller något annat värdefullt! Det är ju ändå sanningen som vi alla måste stödja. Wolodarski = sanning (Pravda). Ska det vara så svårt att förstå?

  1. Varje gång jag hör namnet Wolodarski nämnas kommer osökt Lars Hillersbergs teckning av lille Wolodarski sittandes vid ett sidobord i Herbert Tingstens kontor. Allt finns utgiven i den utsökta tecknings samling boken Brottas med Grisar. För övrigt är DN står för allt annat än trovärdighet och kvalitet inom journalistisk.

  2. DN måste vara Sveriges sämsta tidning när det gäller utrikesreportage. knappt att jag ens vill kalla den tidning, propagandapamflett är nog en bättre beskrivning. Det förkommer ingen som helst källgranskning i material som stöder USA:s krigshetsarpropaganda och ingen propagandabluff är för dum för att inte DN skall slå upp den som en sanning.

    Wolodarski är bara ett i mängden av äckliga kryp som stöder krigets och därmed det ultimata vansinnets krafter.
    Må Putin förgifta hans kalsonger!

    • ”DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt” Inte ens roade. DN är bara en lokal förlängning av USA propagandan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here