Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan har gripits – och släppts. Nästa drag?

3
1159

 

Av redaktionen på https://steigan.no/2023/05/pakistans-tidligere-statsminister-imran-khan-arrestert/?utm_source=substack&utm_medium=email 10 maj. Kompletterad med en rapport 12 maj från AP – om att Pakistans Högsta domstol ogiltigförklarar arresteringen av Imran Khan. Se längst ned. https://apnews.com/article/pakistan-imran-khan-detained-protests-military-90133791b137d2477165cd5d6b5d3650 I en helhetsbild är det inte ointressant att Pakistan är angeläget att köpa olja från Ryssland och är villigt att betala i kinesiska yuan. https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-10/pakistan-keen-to-pay-for-russian-crude-oil-imports-with-chinese-yuan#xj4y7vzkg

I en absurd massplacering av militär kravallpolis arresterades Pakistans tidigare premiärminister Imran Khan den 9 maj 2023. Khan är omåttligt populär i Pakistan och hans rörelse svarade omedelbart med rikstäckande protester.

Se en kort video av gripandet:

Al Jazeera skriver:

Protester utbröt i pakistanska städer efter gripandet av Imran Khan
Tusentals går ut på gatorna i huvudstaden Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar och andra städer.
Polisen har avfyrat vattenkanoner och tårgas för att dämpa protester som bröt ut i flera städer runt om i Pakistan timmar efter att förre premiärministern Imran Khan greps i samband med ett korruptionsfall.
Tusentals av Khans anhängare gick på tisdagen ut på gatorna i huvudstaden Islamabad, Karachi, Lahore, Peshawar och andra städer för att protestera mot hans gripande.
Minst en som arbetar för Khans parti dödades i Quetta, berättade Shireen Mazari, tidigare minister och hög ledare för partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) för media.
I Islamabad blockerade hundratals PTI-aktivister huvudvägen i Kashmir och stoppade trafiken på båda sidor av vägen.
I en rapport från Islamabad sa Al Jazeeras Kamal Hyder att ”en prekär situation” utvecklas timme för timme efter Khans arrestering.
”När rapporterna om Imran Khans arrestering spred sig över landet, [gick] demonstranter ut på gatorna och arresteringar görs”, sa Hyder. ”Det finns en stor ilska bland Imran Khans supportrar och situationen eskalerar varje timme.”
Hyder tillade att tjänstemän förutsåg protesterna och har varnat allmänheten för att delta i dem.
”Generalinspektören för polisen Islamabad har sagt att alla som kommer ut för att protestera ska gripas”, sade han.

Protester i många länder

Pakistanier och andra sympatisörer till Imran Khan har hållit spontana protester mot arresteringen i många länder runt om i världen:

Har från ett protestmöte i Kanada:

Kuppregimen i Pakistan har förbjudit Imran Khan

Efter att en USA-stödd kupp avsatte den populära före detta premiärministern Imran Khan, har Pakistans militärdominerade regim nu förbjudit hans verksamhet. Under tiden besökte arméchefen Bajwa Washington för att diskutera försvagning av banden med Kina, beväpning av Ukraina och till och med erkännande av apartheid-Israel.

Imran Khan

Efter att premiärminister Imran Khan avsattes i en USA-stödd mjuk kupp, har Pakistans icke-valda ”importerade regering” förbjudit landets mest populära politiker från sitt uppdrag, vilket utlöst omfattande protester.

Den pakistanska forskaren Junaid S. Ahmad pratade med Multipolarista-redaktören Ben Norton om arméchefens vänskapsresa till Washington och USA:s försök att pressa Pakistan att försvaga banden med Kina, beväpna Ukraina i dess krig mot Ryssland och erkänna apartheid-Israel.

YouTube-spelare

Ahmad tog också upp det växande politiska våldet och dödandet av journalisten Arshad Sharif, en framstående kritiker av kuppregimen som hade rapporterat om korruptionen. Sharif fruktade för sitt liv och flydde till Kenya, där han sköts i huvudet den 23 oktober.

Ahmad sa att Pakistan är ”fångat” mitt i Washingtons nya kalla krig mot Kina .

”Men Pakistan är i en mycket svag position”, varnade Ahmad. ”USA går nu efter Pakistan eftersom de ser Pakistan som den svagaste länken i hela detta eurasiska integrationsprojekt, och för att försöka få Pakistan att antingen tystna eller ta avstånd från det eurasiska projektet.”

USA har underförstått gett Pakistans icke-valda kuppregim sitt godkännande av gripandet eftersom Washington har vägrat att kommentera det, vilket i det här fallet blir ett de facto godkännande. Pakistan styrs för närvarande av USA-stödda militära befälhavare. Toppgeneralen Bajwa besökte Washington i oktober 2022 i vad som sågs som ett försök att stärka relationerna mellan Pakistan och USA.

Japanska nyhetspublikationen Nikkei Asia citerade anonyma ”källor med förstahandskännedom om generalens senaste möten” som sa att detta visade att Pakistans ovalda kuppregim ” söker inget mindre än en ny uppgörelse uppgörelsen med USA” .

Nikkei rapporterade:

Enligt en tjänsteman som är bekant med förfarandet presenterade Bajwa en vision för en bilateral relation ” ungefär som den amerikanska överenskommelsen med Sydkorea.”
”Han sa till dem att vi vill vara en strategisk partner för USA, inte i namnet utan i handling”, sa tjänstemannen, som talade på villkor att han var anonym.
Rapporten gjorde det också klart att USA vill att Pakistan ska mildra relationerna med Kina och erkänna apartheid-Israel – något som Imran Khan envist hade vägrat att göra . Nikkei skrev:
I Washington sa källor att Bajwa, förutom att lägga ut en ny vision för relationen, förklarade Pakistans ståndpunkter i ett brett spektrum av regionala frågor, inklusive möjligheten att öppna förbindelser med Israel.
När det gäller Kina sa källor att amerikanska tjänstemän varnade Bajwa för Islamabads närhet till Peking.

Från kupp till arrestering – tidslinje

Al Jazeera har satt upp denna tidslinje från Khans störtande i en kuppliknande omröstning i parlamentet till hans arrestering:

 

https://apnews.com/article/pakistan-imran-khan-detained-protests-military-90133791b137d2477165cd5d6b5d3650
Pakistans högsta domstol beordrade på torsdagen att den förre premiärministern Imran Khan skulle släppas, vars gripande på grund av korruptionsanklagelser tidigare i veckan utlöste en våg av våldsamheter runt om i landet bland hans anhängare.

Efter domen lämnade Khan domstolen i en tungt skyddad bilkortege för att bege sig till en säker plats. Sammandrabbningar mellan hyllande anhängare till Khan och polisen utbröt kortvarigt i närheten av Högsta domstolens byggnad, men våldet runt om i landet verkade avta. Regeringen fördömde dock domen och sade att den var fast besluten att hitta andra lagliga vägar för att gripa den före detta premiärministern.

För en nation som är van vid militära maktövertaganden, politiska kriser och våld har den senaste veckans turbulens varit utan motstycke. Sedan Khans dramatiska arrestering i tisdags har demonstranter drabbat samman med polisen i områden runt om i landet, och folkmassor har attackerat militära och statliga platser, försökt storma militärens huvudkvarter och bränt ner en hög general i Lahore. Regeringen svarade med att slå till mot Khans anhängare och har hittills gripit mer än 2 000 personer.

ADVERTISEMENT

Högsta domstolen ansåg att Khans gripande för två dagar sedan var olagligt och samtidigt som den befriade honom från häktning beordrade den att han skulle hållas under skydd av säkerhetsstyrkorna på en säker plats i huvudstaden Islamabad. Chefen för hans juridiska team, Babar Awan, underströk att Khan är en ”fri medborgare” och kommer att tillåtas träffa advokater och anhängare. Chefsdomare Umar Ata Bandial uppmanade Khan att vädja till sina anhängare att förbli fredliga.

Khan kommer på fredag att inställa sig inför Islamabad High Court för att ompröva dess tidigare beslut att gripandet var lagligt. Khan kan också be domstolen om skydd mot framtida arresteringar på grund av korruptionsanklagelserna.

Föregående artikelMartin Wicklin gullade med DN:s Peter Wolodarski som desinformerat grovt
Nästa artikelNakba 75 15 maj
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. När ska folk någonsin förstå vem som (tror de) styr. Rothschilds och rockefellers ääger hatonato, och Khan förbjuder hatobaser/dvs förbjuder rotchilds/rockefellrs på Pakistanskt territorium. Därför har de försökt mörda honom. Det är så de gör, det är så de säger att de gör, det är så de skrivit i sina sionistiska ovises protokoll att de gör.. Wheen shall people ever learn the obvious, ’de’ är patologiska lögnande konspiratörer och än mer därtill (when shall people ever learn to understand). Därför är det nödvändigt med konspirologer..Glöm aldrig vad de gjorde fr mars 2020-2023, när nu bill gates/georgs soros ’who’ organisation, ägd av rothdcilds/rockefellers, deklarerat plandemin.. som över. Vad de egentligen ’deklarerat’ är att ’de’ som det pack de är, lärt sig tillräckligt mkt för att till nästa gång totalblåsa mänskligheten. 23/5 ska rothschildarnas o rockefellsrns egen lilla dödliga ’världshälsorganisation’ ’rösta’/korrumpera igenom ett världsallomfattande traktat som ger rotschilds/rockefellerlakejerna gates/soros total makt över människors ohälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here