Om nazistiska monument i Ukraina

4
3144

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Artikeln Om Nazi-monument i Ukraina har publicerats av redaktör på Pål Steigans nättidning för. Översatt av Rolf Nilsson.

________________________________________________________

Om nazistiska monument i Ukraina

Den judiska tidskriften Forward, med mottot «Judisk. Orädd. Sedan 1987 » har publicerat en artikel av författaren Lev Golinkin, vilken kartlägger monument över nazistiska kollaboratörer i Ukraina. Golinkin kom som barnflykting från östra Ukraina 1990. Han har publicerats i The New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, CNN, NBC, The Boston Globe, Politico Europe och Time.com, och har blivit intervjuad av MSNBC , NPR, ABC Radio, WSJ Live och HuffPost Live.

Nazistiska monument över kollaboratörer i Ukraina

Artikeln är en del av Forwards kartläggning av nazistiska monument, i både USA och andra länder. Den ukrainska delen är särskilt rik på innehåll, för som Forward skriver:

”Från och med 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och Holocaust-förövare i en häpnadsväckande takt – det har funnits en ny plakett eller gata som bytt namn, nästan varje vecka. På grund av detta representerar Ukraina-delen en extremt aktuell lista över hundratals monument, statyer och gator, uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina.”

 

En översikt över minnesmärken över nazistiska kollaboratörer i Ukraina (förkortat)

L’viv och Ivano-Frankivsk – 1,5 miljoner judar, en fjärdedel av alla judar som dödades under Förintelsen, kom från Ukraina. Under de senaste sex åren har landet institutionaliserat dyrkan av den paramilitära organisationen av ukrainska nationalister, som samarbetade med nazisterna och hjälpte till att slakta judar, och den ukrainska rebellarmén (UPA), som massakrerade tusentals judar och 70 000- 100 000 polacker. En stor gestalt, hedrad i dagens Ukraina, är Stepan Bandera (1909–1959), den nazistiska kollaboratören, som ledde en fraktion av OUN (kallad OUN-B); ovan är hans statyer i L’viv (vänster) och Ivano-Frankivsk (höger). Stort tack till Per Anders Rudling, Tarik Cyril Amar och Jared McBride, för deras vägledning om ukrainska kollaboratörer.

Foto: Mykola Vasylechko. Till vänster Nazi propagandafoto; Bandera staty i Ternopil, Ukraina.

Ternopil och många andra städer – en annan staty av Bandera i Ternopil. Ovan till vänster är en bild från Zhovkva 1941, när OUN-medlemmar välkomnade nazisterna och hjälpte till med deras mord på judar. Banderollerna inkluderar ”Heil Hitler!” och ”Ära till Bandera!”

Ukraina har dussintals monument och många gatunamn som glorifierar denna nazistiska kollaboratör, tillräckligt för att göra anspråk på två separata Wikipedia-sidor.

De hedrar Bandera och Roman Shukhevych i Cherkasy, Horishniy, Pochaiv, Rudky och Zaviy; ett monument över honom, Shukhevych och andra OUN-ledare i Morshyn; ett monument över honom och hans far i Pidpechery; en plakett och monument i Lutsk; en basrelief, monument och museum i Dubliany; en plakett, monument och museum (med byst) i Stryi; en plakett, gata och monument i Zdolbuniv; monument i Berezhany, Boryslav, Buchach, Chervonohrad, Chortkiv, Drohobych, Dubno, Hordynya, Horodenka, Hrabivka, Kalush, Kamianka-Buzka, Kolomiya, Kozivka, Kremenets, Krushel’nytsya, Kyiv, L’viv, (og en plakett), Mlyniv,Mostyska, Mykolaiv (L’viv oblast), Mykytyntsi, Nyzhnye (Sambir raion), Pidvolochysk, Romanivka, Sambir, Skole, Sniatyn, Staryi Sambir, Seredniy Bereziv, Sokal, Sosnivka, Strusiv, Terebovlia, Truskavets, Turka, Uzyn, Velyki Mosty, Verbiv, Zahirochka og Zalishchyky; en plakett og ei gate i Sniatyn og Zhytomyr; plaketter i Ivano-Frankivsk, Khmelnytskyi och Rivne; museer i Staryi Uhryniv (med staty och minnestavla) och Volya-Zaderevatska (med en byst och basrelief); en park i Kamianka-Buzka; och en skola i Dobromyl.

Kiev – 2016 döptes en stor boulevard i Kiev om efter Bandera. Valet av namn är särskilt obscent, eftersom gatan leder till Babi Yar, ravinen där nazister, med hjälp av ukrainska kollaboratörer, på två dagar utrotade 33 771 judar, i en av de största enskilda massakrerna under Förintelsen. Både Simon Wiesenthal Center och World Jewish Congress fördömde namnbytet.

Fackelmarsch för nazistiska kollaboratören Stepan Bandera 1 januari 2021. Dagen är den officiella minnesdagen för Bandera i Ukraina. Shutterstock

Under den årliga fackelmarschen på Banderas födelsedag 2021; under minnesgudstjänsterna 2017 sjöng de marscherande ”Judar ut!” (Juden Raus, ö.a.)

Kommentar: En massiv ideologisk offensiv för nazismen, vilket norsk media tiger om (liksom svensk, ö.a.)

Vi blev nyligen attackerade i media av MDG:s Eivind Trædal, för att chefredaktör Pål Steigan hade skrivit:

”Norge har spenderat hundratals miljoner kronor på den korrupta och nazi-infekterade regimen i Ukraina.”

Vi visade att alla tre leden av denna mening är 100 % sanna i den här artikeln: MDG-Trædal vill skydda Ukrainas nazister från kritik

En del människor har haft svårt att ta in att Ukraina är nazi-smittat. De säger: Hur kan det vara sant när Volodimir Zelensky är jude? Vår kritik riktades inte mot Zelenskij, utan mot Ukraina som stat. Artikeln från den judiska tidskriften Forward dokumenterar att vår karakteristik dessvärre är fullständigt korrekt.

En anledning till att man i Norge är så omedvetna om detta är förstås att media har blundat och slagit dövörat till för nazismens framväxt i Östeuropa, och särskilt i Ukraina. En lika viktig anledning är att HL-centret på Bygdøy (se här, ö.a.) med alla sina miljoner och alla dess forskare, har varit helt tysta om den aggressiva nazismen och Holocaust-hyllningen i Ukraina.

Och detta är inte en tillfällig miss. Vi har frågat ledningen för HL-centret minst 10 gånger varför de är så tysta om detta. Vi har frågat på steigan.no och vi har skickat mejl till ledningen på HL-centret och frågat om detta. De har aldrig svarat.

Läs till exempel: Hagtvet, HL-centret och fascismen i Ukraina

Nu ska det också sägas att de så kallade ”antifascisterna” i Norge också har hållit tyst om detta.

Ska det vara en nazi-mugg från Amazon?

De ”sociala medierna” har tagit in den nazistiska Azov-bataljonen i värmen, så tills helt nyligen har det varit möjligt att köpa nazistiska koppar på Amazon:

 

De verkar vara dolda nu, men du kan fortfarande köpa Azov-emblem på Amazon.

Om vad symbolerna betyder:

Azovbataljonen använder klassiska nazistiska symboler. Till vänster är den logotypen som finns på muggarna. Den består av runan som kallas Wolfsangel, den var en av de ursprungliga symbolerna för 2nd SS Panzer Division Das Reich. Detta var en elitdivision i Waffen-SS. De är beryktade för en serie massakrer under andra världskriget.

Bakom varghaken finns nazisternas Schwarze Sonne.  Det är en solfigur skapad av den nazistiska Sieg-runan och motsvarar en liknande symbol som användes av SS.

Det är med andra ord rena nazistiska symboler som nu legaliseras och görs ofarliga av nätgiganter som Facebook och Amazon.

Läs Facebook tillåter beröm av den pronazistiska Azov-bataljonen.

 

Föregående artikelSaudiarabien följer Iran och samtycker till att ansluta sig till SCO 
Nästa artikelDen svenska opioidkrisen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Dessa Azovtyper, ukrainare och polacker är som de våldsamma fotbollshuliganer, som hoppar in och
  och förstör fotbollsmatcher, och folk mår dåligt, finns väl ingen i Sverige som uppskattar detta, när de nu löpt linan ut. Nu har de förstört den europeiska freden med hjälp av Natosvinen, och Sverige, denna nordiska USA-hora, och Finland, som alltid vill ha krig, ligger i DNAt, och Sverige går på det, som vi skall nu leva med dessa scener, under lång tid, Fy fan ! Nu måste väl svenskar inse vilka som lett oss in i dessa krig och flyktingvågor, känns det bra , ni politiker, som inte begripit något alls, ni som uppskattar Natos köttkvarnssymbol i Bryssel, evig skam över er ! Ni vet inte alls vad denna väg leder oss…

  Blir Finland Natomedlem, innebär det att Murmansk, blir kärnvapenmål, hela Nordkalotten, dras med. Vi trodde ju att finnarna var särskilt coola, fel, de är känslomässiga och rädda, krigsskadade, här kan de första kärnvapnen fällas, det finns inga stora befolkningscentra här, Kirkenes- Kiruna-Kemi-Rovaniemi-Murmansk, bara att köra, så har USA/Nato räknat ut det, de är fångar i sina krigiska fantasier, det finns inget ljus i den tunneln , de vill dra in oss i, att inte vuxna svenskar förstår det idag, nu ! Efter det kommer Cold Response att påminna om om en söndagsutflykt, i juni. Nato/- Herculesplanets krasch, var bara början i Kebnekajse var bara början, 2013, vi förstod det , vilket hemskt omen, ingen sa något, en symbol på idioti och svenskhat, flathet. Alla militärer knep käft lika som miljövännerna. ”Du gamla du fria du fjällhöga Nord”, det glömdes bort direkt, av alla nationalister.

  Snacka om en svensk-finsk militärpakt, med stöd av USA, det kommer inte att bli roligt för oss,
  goda råd är dyra, för svenska försvarsdepartementet, som fört in oss i denna återvändsgränd, av
  kallsvett, och sömnlöshet. Sverige skulle vara ”fredsskadat”, vilket jävla hån av idioter, som inget begriper.

 2. Fan va bra sammanfattat Lennart. Håller med till punkt och pricka. Vilken renodlad vidrig kupp mot svenska befolkningen, detta jävla krigiska, korrupta, kriminella nätverket Nato. Det är HELT otroligt de som hänt detta år. Våra politiker borde ställas inför rätta för högförräderi GENAST. Vilka klantskallar som begått detta vidriga brott högförräderi bakom svenska befolkningen utan att man ens hann blinka. Jävla finnarna som man trodde var mer sansade tidigare har visat sej vara totalt fel. De samma klantskallar på ALLA sätt

 3. Vad gör Ryssland i ukraina? Ja, svaret är den att Ryssland håller på att ta hand om det minst 75-åriga ukrozionazi problemet. Operation Z är namnet på lösningen till problemet som håller på att begravas för gott.

  Läs krönikan nedan. Då förstår man det tomma i propagandan om ”Rysslands oprovocerade, brutala krig” och annat ordbajs från ryssofober

  https://covertactionmagazine.com/sv/2022/09/12/ukraine-the-cias-75-year-old-proxy/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here