Den svenska opioidkrisen

4
1884

Den svenska narkotikamarknaden är het. Krig mellan olika gäng skördar alltfler dödsoffer runtom i landet. Nedan andra dödliga narkotikarelaterade konsekvenser.

I Sverige har de opioidrelaterade dödsfallen ökat efter millennieskiftet och främst gäller det dödsfall i relation till olika läkemedel. Idag är det betydligt fler dödsfall till följd av opioidförgiftningar än dödsfall i trafiken.

Har Sverige då en liknande opioidepidemi som den i USA? Den här rapporten sammanfattar resultatet av tre studier som var och en behandlar olika typer av opioidförgiftningar under perioden 2006 till 2018. Studierna genomfördes med stöd av Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Detta är en rapport från ett seminarium med Arena Idé.

Om rapportförfattaren

Jag har varit medförfattare till några vetenskapliga arbeten tillsammans med Anna Fugelstad. Hon har enträget arbetat med denna fråga i många år.

Hon är psykolog och har sedan slutet av 1980-talet forskat kring narkotikarelaterade dödsfall, främst med rättsmedicinsk utgångspunkt. Under 1990-talet arbetade Fugelstad tillsammans med professor Jovan Rajs på rättsmedicinska avdelningen i Stockholm (en del av Rättsmedicinalverket) med en kartläggning över alla kända narkotikarelaterade dödsfall i Stockholmsområdet. Anna Fugelstad har deltagit som svensk expert i den europeiska narkotikamyndighetens arbete. Från 2000 till 2016 var Anna Fugelstad ansvarig för det rättsmedicinska bevakningsregistret Toxreg. Anna Fugelstad är i dag knuten till Karolinska Institutet.

Föregående artikelOm nazistiska monument i Ukraina
Nästa artikelRysslands nya utrikespolitiska doktrin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Bra att ta upp detta. Det är i huvudsak läkare som är langarna till det knark som dödar.
  Dödligheten på grund av legalförskrivning av metadon/subutex sker i samverkan mellan förskrivande läkare och läkemedelsindustrin sedan ökningen började 2006.
  Då slutade Socialstyrelsen att reglera och följa utvecklingen.
  Läs och lär av Anna Fugelstad,

  Tänk på ”tomten” i Visby. Nästan allt ”meningslöst” , ofattbart, orationellt våld i samhället är knutet till narkotikamissbruk
  Våld mot barn – speciellt dödligt våld – är knutet till narkotika.
  Bedrövligt att inte media, åklagare, polis och politiker uppmärksammar detta.
  Rättsläkarna är ganska ensamma om att berätta sanningen om knark.
  Knark dödar – legalt knark dödar fler.

 2. Det är ingen ände på studier av specialister. Vi brukar säga att en specialist är en person som lär sig mer och mer av mindre och mindre tills han vet allt om ingenting. Ingen ser den stora bilden.

  Grundproblemet är att det medicinindustriella komplexet, investeringsindustriella komplexet, och välfärdsindustriella komplexet har utbildat läkarkåren till försäljare av piller och kemikalier. Boten på allt är att skriva ut mer piller. Förr i tiden beordrade en läkare en språngmarsch mot slöhet, idag är lösningen mer piller. Jag kände en gång en dam som hade permanenta hälsoproblem. Så fick hon en ny läkare som studerade den långa lista av piller hus ordinerats att ta var dag. ”Släng alltihopa” sa han, så får vi se. Efter ett par dagar sa hon att hon kunde inte minnas att hon mått så bra.

  BigPharma har sett till att läkare förbjuds att använda traditionella metoder, och att som inte får utbildas annat än pillerkulturen och pillerförsäljning.

  Kina öppnar tusentals Traditional Chinese Medicine (TCM) kliniker, och BigPharma är rasande.

 3. Varför kämpar man egentligen i sin nykterhet för att rädda det svenska folket som röstar så illa som de gör och vägrar bred valsamverkan utan kommentar eller diskussion?

  Trots allt, hur de än dör, i en överdos, i en experimentell biovapen-injektion eller ett krig åt satans mördare, eller i dålig åldringsvård, så är slutresultatet ändå döden och de förtjänar heller inget himmelrike i sin falskhet. Himmelriket är enbart avsett för fåtalet.

  Om det högre medvetandet, vi kallar Gud, är allsmäktigt och gott, så finns det säkert en mening med det också. De lever inte väl, så varför skall de belönas med ett himmelrike?

  Gott skall belönas med gott! Gör bot och bättring!

  • Så Svenska folket förtjänar inte att leva för att dom inte röstar som du vill?
   Här är en tanke vi vill kanske inte bli räddade av dig, bara en tanke men det kan ju också vara nån sorts stor konspiration.
   Men tänk lite på det, det du förespråkar kanske inte är populärt. Och din envisenhet att dra fram totala tokerier kanske inte hjälper dig med den vanliga personen som läser det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here