Saudiarabien följer Iran och samtycker till att ansluta sig till SCO 

2
1392

SCO 2022 i Samarkand

https://media.thecradle.co/wp-content/uploads/2023/03/2018-06-10T072305Z_1108695527_RC1925904170_RTRMADP_3_CHINA-SCO.jpg

(Foto: AP)

Redaktören: Vi har nyligen sett tecken på ökat samarbete mellan Saudiarabien, Kina och Iran. Kina hjälper Iran och Saudiarabien att återuppta diplomatiska förbindelser! Och behandlat SCO-mötet 2022 Shanghaigruppens möte i Samarkand – inledande slutsatser samt diskuterat relationen till G7-mötet G7-mötet och Shanghai-mötet pekade mot olika världar. Och nu en ny intressant artikel i The Cradle.

https://thecradle.co/article-view/23061 

 Shanghai Cooperation Organization är ett samarbetsblock för hela öst som skapades för 22 år sedan av Ryssland, Kina och flera centralasiatiska stater. 

Det saudiska kabinettet godkände den 29 mars ett beslut om att gå med i Shanghai Cooperation Organization (SCO) som ”dialogpartner”. SCO är ett eurasiskt samarbetsblock som skapades 2001 av Ryssland, Kina och flera före detta sovjetstater i Centralasien. 

 Det regionala blocket omfattar i dag Indien, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Pakistan och Uzbekistan, och Iran kommer snart att ansluta sig som permanent medlem. Afghanistan, Vitryssland och Mongoliet är observatörsländer, medan organisationen har sex dialogpartner: Armenien, Azerbajdzjan, Kambodja, Nepal, Sri Lanka och Turkiet. 

 Saudiarabiens kung Salman godkände samförståndsavtalet om att ansluta sig till SCO. Under kabinettssessionen godkände han också lanseringen av teknisk och yrkesmässig utbildning mellan kungadömet och Kina, enligt Saudi Press Agency (SPA). 

 llor som talade med Reuters avslöjade att Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman (MbS), diskuterade anslutningen till SCO med Kinas president Xi Jinping under den senares besök i Riyadh i december. 

 Status som dialogpartner kommer att vara ett första steg inom organisationen innan Saudiarabien beviljas fullt medlemskap på medellång sikt. 

 Under de senaste veckorna har Saudiarabien avsevärt stärkt sina band med Kina, och därmed avlägsnat sig alltmer från sitt historiska partnerskap med USA. 

 Några timmar innan han anslöt sig till SCO tackade MbS Kina för dess roll som medlare i ett rmandeavtal med Teheran och för att ha underlättat ”goda grannförbindelser” i regionen. 

 Kina och Saudiarabien fördjupade i veckan också energisamarbetet, där den statliga oljejätten Aramco gick med på att förvärva 10 procent av Rongsheng Petrochemical Co. för 3,6 miljarder dollar i en affär som innebär att kungadömet kommer att leverera 480 000 fat råolja per dag till Kinas största integrerade raffinaderi- och kemikalieanläggning i Zhejiang-provinsen. 

 Under helgen tillkännagav Aramco ett samriskföretag med två andra kinesiska företag för att bygga ett raffinaderi och ett petrokemiskt komplex med 300 000 fat per dag (bpd) i Kinas nordöstra del. 

 De kombinerade affärerna kommer att innebära att Aramcos leveransavtal med Kina ökar med upp till 690 000 bpd. 

 Riyads växande partnerskap med Kina har väckt oro i USA, där Vita huset utfärdat varningar om Pekings ”försök att utöva inflytande runt om i världen”. 

Föregående artikelSverige är ingen rättsstat!?
Nästa artikelOm nazistiska monument i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Usa har varit arga galna/ledsna irriterade HELA veckan som gått. För att Kina på skickligt och fredligt fick Iran och Saudiarabien att ta upp kontakten igen. Enbart därför! Från medierna som gått i taket i Usa, till politikerna på båda hållen, Senaten och klanthuset som uttalat sej HELT korkat och idiotiskt. När andra asiatiska medier berättade stora nyheten, lät de helt normalt och de va opartiskt. Men Usa politikerna har gått i taket och står i medierna och uttalar sej HELT korkat om detta. Varför är man så hotfulla jämt? Varför måste man vara med och bestämma om ALLT? Sedan har vi Taiwan frågan som sedan förra veckan också gått i taket på liknande hotfulla sätt, där Usa bara eldar på utan stopp på ALLA sätt. Man söker ständigt konflikt med Kina,som att Ryssland för tillfället EJ räcker. Men även där, när man ser medierna här i väst hela veckan, så är Usa snälla och gjort INGET fel. Även när Svt här hemma rapporterade om detta,var stora rubriken direkt att Kina är mycket hotfulla retoriken, utan att MINSTA nämna vad som skett i månader före,och speciellt senaste veckorna. Man måste börja ändra på hur man förmedlar sin ständiga SKITSNACK. Detta blivit tröttsamt. Usa är ständigt skyddade,när man nu samtidigt som man redan har en pågående konflikt mellan världens största kärnvapenmakt Ryssland och Usa Nato. Så retar och hotar Usa ständigt även den 2a stora kärnvapenmakten Kina på samma gång? DAGLIGEN i månader. Vilka knäppskallar dessa propaganda och desinformationen som ständigt pågår, för att skydda Usa Nato, utan att MINSTA lilla reflektera över vilka livsfarliga tider vi lever i just nu

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here