Bör OS bojkottas?

5
1861
Bild: Wikipedia.

Bojkott av OS i Kina föreslås pga obevisade beskyllningar om övergrepp i Xinjiang. Men varför inget tal om bojkott av OS i London 2012, då Storbritannien deltog i krig som dödade miljoner och skadade miljoner i Irak?

SvT skriver 4/1 på förmiddagen Skidskytten Samuelsson: ”De använder sig av vår stjärnglans”

”Sebastian Samuelsson kan ta sitt första individuella OS-guld i skidskytte. I SVT Sports årskrönika resonerar han kring problematiken att spelen ska avgöras i Kina….”

”Det rimmar inte med mina eller de olympiska värderingarna. De har stora problem och då tycker jag att det sänder ett dåligt budskap att vi åker dit och tävlar, säger Samuelsson.
Man ska vara medveten om att många av de här länderna som bland annat Kina använder spelen som en typ av propaganda. De använder sig av vår stjärnglans och vi har ett stort ansvar att inte låta de göra det.

Rolf Nilsson


Rolf Nilsson skrev till SvT
”Jag har hittat fel i artikeln ”Samuelsson: ”De använder sig av vår stjärnglans””
(https://www.svt.se/sport/skidskytte/samuelsson-de-anvander-sig-av-var-stjarnglans)

Rolf Nilssons kommentar till SvT:
Varför frågar ni inte om hans värderingar överensstämmer bättre med USA, som efter sina olagliga aggressionskrig under 2000-talet lämnat efter sig miljoner döda och lemlästade, samt drivit tiotals miljoner på flykt. Samuelsson är fri att stanna hemma från OS. Om idrottsmän vill vara politiker bör journalisterna utsätts dem för mer granskande frågor. Dessutom är det vi skattebetalare som finansierar hans verksamhet och betalar hans OS-biljett. Som journalister är ni alldeles för fega i att ställa följdfrågor! Eller är ni förbjudna av SVT.
Mvh
Rolf Nilsson

Rolf Nilssons kommentar till Skidskytteförbundet:
Sebastian Samuelsson har uttalat sig på SVT:s hemsida idag, 4/1.
”I SVT Sports årskrönika resonerar han kring problematiken att spelen ska avgöras i Kina.
– Det rimmar inte med mina värderingar, säger han till SVT Sport.”

Jag tycker att förbundet skall ta ett allvarligt samtal med de aktiva, som vi för skattemedel skickar till OS. Om idrottsmän skall uttala sig politisktj skall det vara med konsekvens och genomtänkt och utifrån samma måttstock över hela linjen. Antingen det handlar om USA, Kina, Storbritannien, Ryssland, Qatar eller något annat land som står som arrangör. Alla bör vara medvetna om den propagandakampanj som pågår mot Kina och som märks på alla områden.

En väldigt bra vägledning i detta hittar man i Peo Österholms artikel på Lindelöf.nu.

USA, Storbritannien, Kina och mänskliga rättigheter?

Jag återger den nedan:
Mvh Rolf Nilsson

Redaktörens kommentar: Varje land försöker få PR, kanske stjärnglans av stora idrotts- och andra internationella evenemang. I detta land är inte Kina alls unikt. I SvT:s intervju med Samuelsson nämns mänskliga rättigheter (MR) utan precisering. Kanske har denne tagit till sig obestyrkta påståenden i SMS-media? Vanligen avses påståenden om koncentrationsläger och folkmord av uighurer i den kinesiska provinsen Xinjiang. Har inte sett några belägg för detta, och har publicerat många artiklar i frågan. Se under ”Relaterat”. Ibland har anförts påståenden om Peng Shuhai Den ”försvunna” tennisstjärnan Peng Shuai är inte alls försvunnen.

I debatt på nätet skrev jag i DN förra våren ”Det finns inga sakliga belägg för etisk rensning av uighurer finner man som källkritiskt van forskare. Mycket kommer från Adrian Zenz, en fundamentalistisk kristen högerextremist som motsätter sig homosexualitet och jämlikhet, stöder “bibliskt prygel” av barn och tror att han “leds av Gud” på ett “uppdrag” mot Kina. Fast han presenteras som forskare. Kina har satsar och satsar särskilt mycket på utvecklingen av västra delen av landet och inte minst på Xinjiang där uighurerna bor. (Har publicerat omkring 20 artiklar i ämnet). Och den etniska rensningen i Nazi-Tyskland före OS 1936 var åtminstone väl belagd av von Ossietzky. ”1936 tilldelades han Nobels fredspris för året 1935. Han befann sig då i koncentrationslägret Esterwegen sedan 1933, led av tuberkulos och svagt hjärta och Tysklands regering lät honom inte lämna landet för att ta emot priset. Året därefter förbjöds tyskar att ta emot Nobelpriset. ”(Wikipedia).

Var det rätt att tillåta USA delta i spelen 1964-76 då man i folkrättsvidriga krig dödat miljoner i Sydostasien? Att låta USA delta med tanke på dess angrepp på Irak. Afghanistan långt utöver FN-resolution, Libyens förstörelse av Nato med USA stöd, angreppet på Syrien där USA ockuperar 1/4 av landet etc…” Debatt i DN: ”Stoppa Peking från att arrangera vinter-OS 2022″-

Peo Österholm gör en intressant jämförelse med OS 2012 i en artikel USA, Storbritannien, Kina och mänskliga rättigheter.
Han skriver bland annat ”Men London fick ju sommar-OS 2012. Inga protester för brist på mänskliga rättigheter förekom i medierna då. Hur kunde det komma sig?

Storbritannien hade precis dragit sig ur det ödesdigra Irakkriget. Beslutet att ge spelen till London togs 2005, det år då det blodiga Irakkriget nådde sin kulmen. Hundratusentals irakier hade då redan dödats och 2012 uppgick dödssiffran för USA:s och Storbritanniens invasion till ungefär 1,5 miljoner. Politiska mord skedde varje dag, folk torterades, städer bombades sönder, sjukdomar spreds, tiotusentals satt i koncentrationsläger. I Irak avskaffades helt enkelt alla mänskliga rättigheter, detta i ett Irak som under andra halvan av 1900-talet berömdes för just satsningen på mänskliga rättigheter.

MR används alltför ofta i rent politiska syften snarare än som just en kamp FÖR mänskliga rättigheter. Vad värre är, det används inte alls när det verkligen är befogat, som i fallet med London-OS. Vad som skedde under Irakkriget var att medvetet angripa just de mänskliga rättigheter som irakierna under decennierna före hade uppnått – allmän och gratis skolgång, tillgång till högre utbildning, fri läkarvård, utbyggnad av sjukhus och vårdcentraler. Tusentals läkare, universitetsprofessorer mördades, universitet togs över och stöptes om av de ockupanterna Storbritannien och USA. När det gäller sjukvården bombades sjukhus, Iraks av FN prisade mödravård och barnhälsa avskaffades.

När det gäller politiska friheter i vidare mening slogs hela Iraks rättsväsen söder, tiotusentals kastades i koncentrationsläger utan rättegångar. En medveten och systematisk attack på mänskliga rättigheter.

Ändå fick London OS 2012.

” Det är lätt att hitta fler liknande idrottsevenemang tilldelade länder som bryter mot brott mot mänskliga rättigheter, till exempel när USA arrangerade fotbolls-VM 1994, vinter-OS 2002 i Salt Lake city och sommar-OS 1996 i Atlanta, mitt under dödliga sanktioner mot Irak med stor förödelse, över en miljon döda, varav 600 000 barn.
Ändå fick man arrangemangen.

2022 hålls världsmästerskapen i friidrott i USA. Men om man nu tar FN:s deklaration av MR på allvar och samtidigt en stor del av den amerikanska befolkningen förnekas en så basal sak som grundläggande, adekvat sjukvård, då borde det vara fritt fram för diplomatiska bojkotter gentemot arrangörslandet, precis som nu mot Peking-OS. Det finns resurser för en demokratisk sjukvård i USA men det politiska systemet sätter stopp. När beslutet att tilldela friidrotts-VM till USA pågick dessutom fortfarande Irakkriget – och pågår för övrigt fortfarande.

Ändå fick man arrangera mästerskapet.

Dessa världsmästerskap kommer att ske samtidigt som USA i olika länder med sina drönare i stort sett varje dag dödar både sina fiender och helt oskyldiga, i Irak sker politiska mord och förföljelser nästan
dagligen, demonstranter skjuts ihjäl där, allt under överinseende av USA-trupper.”

Samt något eget om beläggen för Kinas behandling av uighurer.” (Slut Peo Österholm)

Relaterat

Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
Xinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA.
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?
Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?
Kvinnor från Xinjiang som fött barn avvisar påståenden om ‘påtvingad sterilisering’
Xinjiang och uigurerna – Viktig information som media inte berättar.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?

Föregående artikelDeltar i DN Debatt: För ökad säkerhet – Samarbeta även med Ryssland!
Nästa artikelPresidentkandidat säger att Frankrike borde lämna Nato och samarbeta med Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Det påminner en om barnsagan Spöke Lustigkurre, han som inte blev bjuden till den stora festen för att hylla de allra bästa. Spökets vänner som visste att lustigkurren inte var bjuden men frågade ändå ”hej Spöke, ska du inte hänga med oss till den stora festen?”, varpå Spöke Lustigkurre svarade: Nej, nej, nej! Jag har bojkottar den!

    Det är på mode att bojkotta event som man inte är bjuden till. På så sätt behåller man sin självaktning – MAN är fortfarande att räkna med 😂😜🤣

  2. Det påminner en om barnsagan Spöke Lustigkurre, han som inte blev bjuden till den stora festen för att hylla de allra bästa. Spökets vänner som visste att lustigkurren inte var bjuden men frågade ändå ”hej Spöke, ska du inte hänga med oss till den stora festen?”, varpå Spöke Lustigkurre svarade: Nej, nej, nej! Absolut inte! För jag har bojkottat den!

    Det är på mode i väst att bojkotta event som man inte är bjuden till. Villa MAN visa att MAN är fortfarande att räkna med så bojkottar är den säkra vägen😜

    Världen låter sig inte lura dock och skanderar ”titta vem som sitter och degar på en sur bänk?”🤣 😂 🤣

  3. Nej det bör inte bojkottas. Men ALLA som varit mer insatta i detta när det gäller kommande OS nästa månad i Kina, VET vad denna så meningslösa och korkade DIPLOMATISK bojkott betyder och varför den kom nu. För det första så är det DIPLOMATISK bojkott, är helt tvärsäker att Kina och dess befolkning struntar fullständigt i om den där Joe Biden dyker upp eller inte. Detta är OS och man var ändå inte inbjudna. Den som däremot är inbjuden sedan längesen av Kinas president och som tackade ja,är Rysslands president Putin. Det är vad detta handlar, Kinas president bjöd Rysslands president Putin som den stora hedersgästen till OS och denne tackade ja från längesen. Vad tror ni att amerikanerna tyckte och kände om detta? PRECIS! Så man drog strax efter detta något som heter DIPLOMATISK bojkott då😭 Detta spelar ingen som helst MINSTA roll för OS och kommer heller inte att märkas och synas på NÅGOT sätt. ALLT är precis som vanligt,och alla länderna och deras idrottare kommer vara på plats för alla sporter PRECIS som vanligt! 😂😂 Detta handlar om 😭😭😭😭 ja man blev tjuriga och ledsna, och så drog man då igång detta jippo DIPLOMATISK bojkott,men angav annat SKRÄP för detta 😂🤣😂🤣 Jo det var kul detta 🤣😂🤣😂

  4. OS ska givetvis läggas ner och även all elitidrott som inte alls är nyttig eller befrämjar hälsan! Sen att dopingen grasserar hejdlöst i alla länder gör ju inte saken bättre men de flesta elitidrottsmän är villiga att acceptera riskerna. Ja, ALLA använder prestationsförhöjande medel (doping) och idrottsledare, tränare har nog ett heltidsjobb att reda ut vilka medel som utövaren proppar i sig inte är med på rödlistan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here