Presidentkandidat säger att Frankrike borde lämna Nato och samarbeta med Ryssland

17
2475

Denna artikel i RT 3 januari https://www.rt.com/news/545090-france-nato-russia-melenchon/ har vänligen översatts av Rolf Nilsson. Vi minns att ”1966 drog sig Frankrike ur Natos gemensamma militärkommando på grund av att Frankrikes president Charles de Gaulle menade att det gemensamma militärkommandot i för hög grad främjade USA:s intressen och hämmade Frankrike från att främja sina egna nationella intressen. Frankrike kvarstod dock som politisk medlem av Nato. Detta ledde till att Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) flyttades från Paris till Mons i Belgien. Först 1993 blev Frankrike en fullvärdig medlem igen.” Wikipedia.

__________________________________________________________

Presidentkandidat säger att Frankrike borde lämna Nato och samarbeta med Ryssland

Att lämna Nato-blocket skulle hjälpa Paris att undvika att dras in i det nya kalla kriget, säger Jean-Luc Melenchon

 

Jean Luc MELENCHON in the European Parliament in Strasbourg. By © European Communities, 2016, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83545106

Presidentkandidaten och ledaren för det franska vänsterpartiet La France Insoumise (Det okuvade Frankrike), har uppmanat landet att dra sig ur NATO-alliansen, och avslöjar att han ser Ryssland som en partner till Paris, snarare än en motståndare.

Ledaren för vänsterpartiet La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, delade med sig av sina åsikter om det nya kalla kriget och Frankrikes plats i det under en stor intervju med France Inter radio på måndagen. Melenchon utvecklade ytterligare poängen han gjorde under intervjun i en lång Twitter-tråd.

Politikern sa att landet borde delta i ansträngningarna att ”trappa ner” den internationella situationen, snarare än att följa Washington i det nya kalla kriget mot Kina och Ryssland. Att lämna NATO-alliansen helt och hållet skulle därför vara fördelaktigt för Frankrike, eftersom det inte kommer att vara en del av USA:s ”militära äventyrligheter”, tror Melenchon.

”Jag är för att lämna Nato. Vi måste deeskalera. Om vi ​​lämnar Nato kommer vi inte att dras in i den kalla krigets logik som amerikanerna upprätthåller mot Ryssland och Kina”, sa han.

Politikern sa också att han ser Ryssland som Frankrikes partner, snarare än som en motståndare. Det var västvärlden som fick in Nato-blocket i den nuvarande konflikten med Moskva, och bröt sina löften om utvidgning österut av alliansen, betonade Melenchon.

”Ryssland är en partner. Jag håller inte med om att göra det till en fiende. Vi tog in 10 länder i Nato i öst, vilket sågs som ett hot av Ryssland. Speciellt när man installerar antimissilsystem i Polen”, sa politikern.

Han uttryckte också motstånd mot alla planer på att acceptera Ukraina i Nato. Ett drag som detta skulle ytterligare urholka säkerhetsläget i Europa, eftersom det oundviligen skulle uppfattas av Moskva som ett nytt ”hot” mot det, sade han.

Veteranpolitikern har meddelat att han tänker kandidera till presidentvalet i det kommande valet i april. Under det senaste presidentvalet i Frankrike 2017 fick Melenchon cirka 20 % av rösterna i den första omröstningen. Han tog sig dock inte vidare till andra omgången.

Redaktören: Vi valet till nationalförsamlingen 2017 fick partiet omkring 11 % av rösterna. Jag kompletterar med information om Frankrikes syn på Ryssland ”För många franska politiska rörelser är förbättring av de bilaterala förbindelserna med Ryssland en diplomatisk, militär och politisk prioritet. Enligt dem står franska ekonomiska intressen på kontinenten på spel. Inom flera sektorer som läkemedelsindustrin, lyxvaror, energi och bankväsende ska sanktionerna snabbt avvecklas. Att sanktionera Ryssland, menar de, undergräver den franska tillväxten. Detta är argumentet för vissa parlamentariker som regelbundet föreslår resolutioner om detta i nationalförsamlingen och senaten.

Bland den franska eliten har en motströmning stort inflytande. Atlantister och liberaler är de främsta motståndarna till Putins Ryssland. De har länge varit verksamma inom utrikesdepartementet, etablissemangspressen och i tankesmedjor. De ser Putins Ryssland som ett direkt och omedelbart hot mot säkerheten och stabiliteten i Europa.

Dessa två ståndpunkter är djupt rotade i fransk politisk tradition. Den pro-ryska auktoritära högern, de suveränistiska vänsterpartisterna och de kristna konservativa använder termen ”ryska frågan” för att förstärka sitt statsmannaskap. Russofobin är också mycket väl etablerad bland den franska eliten.

I augusti 2019 verkade president Emmanuel Macron förnya pro-ryska trender i den franska diplomatiska linjen. Och i oktober 2019 stämplade han rakt ut Nato som ”hjärndöd.” New Eastern Europe

Föregående artikelBör OS bojkottas?
Nästa artikelProtester, upplopp – ”färgrevolution” på gång i Kazakhstan?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Jean-Luc är något speciellt, det är exakt en sådan ledare som behövs för att”skaka”om lite i EU också. Frankrike spelar ändå en tyngre roll i EU och en sådan ledare vore högst välkommen. ALLT har ju varit samma skit i EU i för många år. Och när man läser alla medier dessa åren,så verkar det ju som att Europa är i värsta kriget.Det har ju bara varit så dåliga onödiga spänningar år efter år, TROTS inget krig och det varit ärligt talat löjligt. Såg denna intelligenta Jean-Luc igår, och jag försökt hitta nytt information om nuvarande läget i franska president valet,som är senare på våren. Det visade sej att det mesta,när det gäller stödet och läget inför presidentvalet var från förra gången,dvs år2017. Det blev miss där att blandade helt ihop dom två,det från valet år2017, med hans mycket intelligenta program och idéer. Hans smarta idéer och program är samma och han vore en bra ledare för både Frankrike och även inom EU. Allt är ju bara samma skit och skräp år efter år nu. Jean-Luc har ju rätt i det han sagt och säger. Både vad gäller Nato och den gifta relationen till Ryssland. Men även dom korkade amerikanerna som ständigt måste vara i krig,eller”kalla krig”som det kallas jämt och drar in alla övriga Europa jämt och ständigt. Gillar denna Jean Luc och han har mycket smarta argument och idéer

 2. För mig framstår gangsterorganisationen NATO som ett redskap för USA att manipulera Europa. Såväl medlemmar som de man på olika sätt bekämpar utsätts för USA:s finansmässiga och militära maktspråk.

  Jag brukar hävda, USA UT UR SVERIGE, med Vietnamkriget i minne. Rättare vore, USA UT UR EUROPA, för vilken NATO är obsolet eftersom Warshawapakten inte längre existerar.

  De av den köpta media allt mer uppviglade folkmassan manipuleras till sådan hysteri att man får gå till 1930-talets Tyskland för att finna dess like. Grundläggande etiska värderingar – som försvar av mänskliga rättigheter – slängs lättsinnigt överbord och ersätts med fundamentalism.

  Besinna er, ni giriga maktgalningar, innan ni satt världen i brand för sista gången!

  Vi måste lära oss att utbyta varor och tjänster efter att ha hälsat med tom (obeväpnad) hand. Inte göra hela världen till samma sorts ’Vilda Västern’ där ursprungsbefolkningar ses som utrotningsbara hinder på vägen till gangstergängens tillskansade och exploaterade rikedomar.

  De flesta svenskar skulle inte komma på tanken att välja vilket kriminellt gäng vi skall ansluta oss till för att få ’beskydd’. De flesta väljer att stå upp för medmänsklighet och ett inkluderande samhällsbygge där ’alla ska med’. Varför kollaborerar då våra politiker med världspolitiken värsta gangstrar: krigshetsarna USA och NATO?

  Finland fick betala skadestånd efter andra världskriget för sitt medlöperi med nazityskland.
  Sverige kom undan med blotta förskräckelsen, trots att våra ledare knutit starka band och som medbrottsling stöttade nazitysklands krig med transitering och Engelbrechtdivisionen genom Sverige.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Engelbrechtdivisionen

  Nu sker samma ryggradslösa förräderi men med USA och dess lydiga redskap NATO som förrövarna.
  När skall vi lära oss?

  • Enligt uppgift i Aron Flams bok så fick Sverige i hemlighet betala krigsskadestånd för sitt samarbete med nazisterna! Det mest upprörande är väl den svenska ledningens elithyckleri då man firade den allierade segern som om Sverige varit delaktig i kriget på de allierades sida! Man låtsades t o m vara en av segrarmakterna!

  • Det vore bra om det fördes en moralisk diskussion i vårt samhälle, med inriktning på ur vår överhet uppträder. Jag är av tron att människor tenderar att se hur överheten beter sig och släppa på sina egna ideal när omoral lönar sig där uppe på toppen.
   Då vore en diskussion om värdlandsavtalet på sin plats. Är det moraliskt rätt att utsätta hela Sveriges befolkning för död i ett förödande motangrepp, bara för att vara USA till lags?
   Är det moraliskt rätt att strunta i folkviljan, och därmed demokratin, för att i alla beslut vara USA till lags?
   Jag tror att den dag USA går till angrepp mot Ryssland så finns inte vår överhet kvar i Sverige för att utsätta sig för motangreppet. Ska vi ha det så? 😉

   • Korruption och moral, två begrepp som bör diskuteras samtidigt. Du har skrivit tidigare i kommentarer om just korruption. USA och Ukraina handlar om korruption på hög nivå.
    Det som händer, vad det som jag fruktade om Biden skulle vinna valet, mycket större spänningar mellan Ryssland och USA, och ökade krigs insatserna i Ukraina och det har skett nu.
    Talande är också vad Margaret Kimberley skrev på sin twitter: Fråga: Is Putin a killer?
    Biden: ”Yes he is a killer”
    Trump: ”Theres lots of killers, You think we are so innocent?”
    Så skriver hon: I hate to say this but Trump had the better answer.
    I samma intervju i Fox news sa även  Trump att han respekterar Putin och det betyder inte att han är kompis med honom. Han sa också att det är bättre att han en bra relation till Ryssland, än att inte ha det. Ryssland hjälper till att bekämpa IS och andra extremister. Så Trump har en betydligt bättre åsikt om Ryssland än Biden som verkar vara en urbota idiot, när t.o.m. Erdogan går ut och säger att han fördömer Bidens uttalande. I detta enorma land, var det den enda kandidaten som man kunde uppbringa när man ville bli av med Trump.

    Ja, Ukraina och Biden är ett intressant kapitel, hans ekonomiska transaktioner med Ukraina kan man följa från år 2014 då kuppen skedde i Ukraina. Betsy McCughey är en f.d. löjtnant guvernör i New York och författare till ”Government by Choice: Inventing the United States Constitution”.
    De fakta som finns i nedanstående text kommer från en artikel skriven av Betsy McCughey.:
    Trump blev anklagad för att ha satt sina egna personliga intressen framför det nationella intresset för att hantera Ukraina. Det är dock Joe Biden som borde vara på den anklagades bänk. Trump kritiserades för ett telefonsamtal när han bad Ukrainas president om hjälp med att undersöka vad Joe Biden gjorde, för att få en åklagare avskedad där. Bidens son fick pengar från ett korrupt ukrainskt energiföretag Burisma. Det är inte bara de 1 miljoner dollar per år som Burisma betalde till Bidens son Hunter utan energi eller ukrainsk expertis. Biden borde också behöva svara för de 20 miljoner dollar i skattebetalda lån som gick till hans Delaware vän John Hyansky för att starta en lyxbilhandlare i Ukraina som säljer Porsches, Land Rovers .Hynansky hade gjort stora donationer till Bidens kampanjer. Senare lånade han 500000 dollar till Bidens bror James som var skyldig mer än 590000 dollar i skatt. Demokrater och media var övertygade om att Bidens affärer i Ukraina var irrelevanta för Trumps anklagelser.  De tänkte inte på att Biden använde skattebetalarnas pengar som sin personliga spargris för att hjälpa sin son och hans bilhandlare.
    2016 mars: Biden kräver att Ukrainas främsta åklagare, Shokin avskedas och hotar hålla inne med 1 miljard dollar i lånegarantier. Biden skrattade och sa ”om åklagaren inte får sparken, får du inte pengarna”
    Detta anklagades Trump för att försöka göra, att kräva att presidenten i Ukraina skulle undersöka vad Biden gjorde för att få en åklagare avskedad och annars hålla in pengarna till Ukraina, men Biden gjorde det (hotade att de måste avskeda en åklagare, annars skulle de hålla in pengarna) och det finns inspelat på band.

    • Det du beskriver är ju den offentliga dubbelmoralen. Och det är märkligt att den kan förekomma mitt framför ögonen på etablissemanget (politiker, media, och offentliga opinionsbildare) utan att någon reagerar. Tydligen är denna blindhet, alternativt detta hyckleri, ett inträdesprov för att få tillhöra etablissemanget.
     Moral är ju väldigt enkelt: ’Gör inte mot andra sådant som du själv inte skulle vilja att andra gör mot dig.’ Detta gäller såväl individer som länder m.f.
     Olof Palme formulerade det vad gäller stormaktskonflikten som att även Sovjet har legitima säkerhetsintressen. Att detta ska vara så in i h svårt att förstå idag.

  • Plus koncentrationsläger med Erlander dom ansvarig. Plus Jungaverken? Som försåg Tyskland med tungt vatten. Plus J i passen för judar och mycket annat.

   • Stort tack Klas
    • Ljungaverk
    Trots att jag läst kärnfysik och som inbiten kärnkrafts- och kärnvapenmotståndare intresserat mig för dessa frågor har det svenska Ljungaverks produktion av tungt vatten och dess transport via transittågen till nazityskland för användning till utveckling av kärnvapen, helt gått under min radar. Företaget ägdes då av föregångaren till det famösa bolaget KemoNobel (som senare gjorde skandal genom dumpning av tonvis av kvicksilver utanför Sundsvall)
    https://sverigesradio.se/artikel/6209697

    • Tage Erlander
    Statsministern som i hemlighet byggde svenskt kärnvapen (av plutonium tillverkade i svenska kärnkraftverk) fördolt från svenska folket, och begick brott till och med i trots mot riksdagsbeslut i slutet av 1960-talet. Sverige var före såväl Israel som Nordkorea med sådant brott mot mänskligheten. Ekonomins liknande brottslingar från det privata näringslivet är ytterst svåra att exponera och lagfara, men Swedbank f d VD ligger risigt till.

    • Douglas
    Jag belyste såväl Erlanders som Sveriges armechef generalen och greven Archibald Douglas (grundare av svenskt nazistparti) i denna artikel publicerad av Global Politics:
    https://www.globalpolitics.se/peter-hultqvist-ute-pa-mycket-tunn-is/
    Denne Douglas superrika arving(ar) har fortsatt att stödja de djupblå i våra dagar och har ansetts vara dirigenten och mecenaten bakom borgarnas maktövertagande med regeringen Reinfeldt.

    • ”Sminkade grisar”
    Det spelar ingen roll om man är röd, blå eller brun utanpå, om man i praktiken är brun inuti. Vi måste se till att fortplanta de historiska lärdomarna till den yngre generationen innan stöveltrampet gjort oss alla lomhörda. De svenska USA/NATO-lakejerna måste stoppas.

  • Pär Holmgren, Alice Kuhnke, Jakop G. Dalunde, här är miljöpartisterna som skrivit under motionen i EU, mot mer aggressiv hållning mot Ryssland. Det skrämmande är att de talar i folket i Ukrainas namn, men de vet inte vad folket tycker.  Medborgarna i Ukraina tycker inte det USA, EU och deras sprattelgubbe Zelensky vill. 
   Den som har stor erfarenhet från Ukraina är Dean OBrien som har en twitter där man kan få mycket information. När han intervjuat de som strider i Donetsk mot överheten i Ukraina säger de att vanliga medborgare i Ukraina vill inte strida mot oss, de är tvingade av regimen.
   USAID är en amerikansk biståndsmyndighet, som bekostat en undersökning som gjordes 10-21 maj 2019 om vad medborgare i Ukraina önskade av sina politiker. 69% önskade fred i Donbass och endast 10% tyckte det var viktigt att Krim återförenas med Ukraina .Det är bara västländer som vill ha kriget och rika oligarker som Soros. Att man skall fokusera på närmare integration med väst har enbart 3% röstat för, mindre än de som vill ha förbättring av relationer med Ryssland där var det 5%. De hade nog hoppats på ett annat resultat, men detta är beviset på att medborgare i Ukraina har ingen historia med Krim, och tycker alltså inte att det är viktigt att Krim skall tillbaka till Ukraina. När Ukraina Crisis Media Center som finansieras av miljardären George Soros, såg resultatet av medborgarnas vilja blev de oroliga och såg till att samordna ett upprop. Uppropet kan man se som ett hot om ett nytt Maidan i Ukraina om man inte lyder en lista med röda linjer som inte får överträdas.

   https://www.iri.org/sites/default/files/ukraine_poll_2019.pdf

   Nedan en länk till motionen som ovanstående svenska miljöpartister skrivit under, ett krav mot hårdare tag mot Ryssland och att man skall vara på USA och NATO:s sida vad gäller Ukraina, och man är fräck nog att påstå att man talar i folkets namn. Miljöpartiet började med att rösta för värdlandsavtal med NATO, och nu står de på deras sida när det gäller Ukraina.  Många är besvikna på Miljöpartiet, åtminstone om man vill ha fred i världen.

   https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0594_EN.html

   • Tack Vivianne

    • Ulvar i fårakläder
    Synnerligen intressant och aktuellt (tre veckor sedan) dokument du lyfter fram från våra svenska (så kallat gröna) EU-parlamentariker. Man behöver inte vara kappvändare för att berusas av makten, men det är säkert karriärfrämjande i EU. Miljöpartistiska ulvar i fårakläder är inget nytt. En tidigare miljöpartistisk försvarspolitisk riksdagsledamot är en NATO-förespråkare av Oksanen-klass. Som rådgivare till ÖB (sedan hösten 2021) mm, kan hon heller inte avfärdas som en föredetting (likt vissa kvinnliga språkrör).
    https://annikanc.com/om/

    • Länk på svenska
    Jag rekommenderar denna länk för den som (likt mig) föredrar EU-motionen på svenska:
    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0594_SV.pdf

  • ”ett redskap för USA att manipulera Europa” Inte manipulera utan kontrollera och styra. NATO medlemmarna är krasst sett bara USAs legotrupper.

 3. Det går inte en dag utan detta skit i våra medier. Igår var det att Nato kallar till extra möte IGEN med,gällande Ukraina. Nu idag är det att Ann Linde åker nu till Usa,med anledning av Ryssland och det” skärpta säkerhetsläget”.När man hör vad Ann Linde redan sagt inför resan så är det redan avgjort vad som kommer ske,och sägas redan före. Och berömmen mot Usa inför resan också var helt skumt. Ska inte ta övriga dagar på hela veckan före dess och våra hetsiga medierna med politikerna som jämt uttalar sej helt korkat på exakt samma sätt år efter år. Detta har även Global Politics tagit upp här också,på samma SERIÖSA utomordentligt sätt med flertalet seriösa artiklar med FAKTA. Det är fan inte klokt detta som fått pågå såhär länge i åratal.Detta galenskap har INGET nånstans,att minska ner spänningarna.Att det fått vara på detta idiotiska sätt såhär länge utan någon vuxen i rummet i hela EU är HÄPNADSVÄCKANDE

 4. Vid det förra presidentvalet fanns även en konservativ kandidat (inte Le Pen) vars namn jag glömt som talade för goda relationer till Ryssland. Så fort hans stöd bland väljarna ökade råkade han ut för en mediedriven skandal och bortmanövrerades. Ur tomma luften, eller var det ur Rotschild-vinet, stampades Macrons valrörelse fram, när det normalt tar årtionden att skapa ett parti med gräsrötter.

  Det ser således ut som att de Rysslandvänliga fraktionerna på något sätt borde kunna förena sina krafter. Ingen lätt uppgift i ett splittrat fält. Macron är inte att lita på även om han inte är den värsta russofoben.

 5. https://www.moonofalabama.org/2022/01/the-us-directed-rebellion-in-kazakhstan-may-well-strengthen-russia.html#more

  Något off-topic. Moonofalabama har fått tag i RAND -tankesmedjans to do-list, vad bör göras visavi Ryssland.
  1) Ukraina: dödliga vapen 2) Syrien: mer stöd till terroristerna 3) Vitryssland: regime-change 4) Armenien-Azerbaidjan: elda på konflikten 5) Centralasien med Kazakstan: Skapa oro.

  Nu bockar vi således av punkt fem. De övriga har åtgärdats.

  • Tack för tipset. Medförde att jag fick inspiration att låta översätta artikeln, som skedde med Rolf Nilssons fina hjälp.

 6. Bra länk av Vivianne. Nej men det varit väl känt hur Miljöpartiet agerat även inom EU också det är sant. Sett hört även Alice Bah Kunke flera gånger uttala sej helt korkat,när det gällde Nordstream 2 projektet också genom åren. Detta trots att detta var mellan två suveräna stater,men även flera europeiska företag från flera länder var med på. Och gangstrarna i Washington var i krig mot detta genom sina vidriga och olagliga sanktioner.Så det även försenades med ett helt år.Man kunde inte tro det man hörde. ”Vi inom EU är för beroende av Putins Ryssland”och vi är emot detta projekt och vill att det helt stoppas sa denne Alice Bah Kunke till våra medier här hemma. Nu är Ann Linde till Usa pga ”det skärpta säkerhetsläget”och Ryssland är det som ska diskuteras.Vet redan hur det kommer att låta efteråt. Inför resan fick man också höra mycket berömm över Usa och hur viktiga dessa gangstrar är för oss. Det är uppenbart att Europa fortsätter på samma skit väg utan minsta intresse för att förbättra relationen och minska på spänningarna med Ryssland. Washington är jävligt nöjda som vanligt. Alla dessa tillfällen med Usa också,senast OSSE stormötet så har någon Assange ALDRIG heller ens nämnts.Han är bortglömd och ALLT är som det vanliga Washington gangstrarna styr och bestämmer över ALL utrikespolitik EU har. Det krävs någon liknande ledare som Jean-Luc som ”skakar”om i EU lite,detta är ju fan löjligt år efter år

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here