Deltar i DN Debatt: För ökad säkerhet – Samarbeta även med Ryssland!

39
2211

I DN Debatt publicerades kl 18 igår kväll på nätet artikeln DN Debatt. ”Stärk Sveriges beredskap när Putin hotar Europa” av två höga militärer, Lars Wedin och Odd Wern, ledamöter av Kungliga Örlogsmanna­sällskapet och Kungliga Krigsvetenskaps­akademien. Finns i dagens papperstidning.

De skrev:

* Den svenska beredskapen måste stärkas när Rysslands president Putin hotar ett europeiskt land som Ukraina.
* Ryssland kraftsamlar vid ­Ukrainas gräns och risken för en regelrätt invasion är överhängande. Dessutom har Rysslands president Putin gjort ett aggressivt utspel om en säkerhetspakt.
* Om Ryssland genom ett kuppanfall kunde ta Gotland skulle landets strategiska läge i vårt närområde starkt förbättras. För oss skulle det vara mycket svårt att ta tillbaka ön.
* På omedelbar sikt måste beredskapen stärkas.
* Samtidigt måste vi vara uppmärksamma på försök att destabilisera Sveriges ledning genom propaganda och desinformation. Sådana försök pågår redan, vilket tydligt framgår inte minst i sociala medier.

Jag såg artikeln då jag gick upp temporärt kl 04.30. Den hade då 60 kommentarer. Jag skrev raskt arla morgonstund en kommentar på nätet under ”Ifrågasätt” (max. 1500 tecken), som publicerats och som hittills fått en kommentar, ofta får jag flera. Har skrivit ungefär 850 kommentarer till ”Ifrågasätt” sedan 2017, varav 95 % publicerats. Flera andra kommentarer är kritiska till artikeln. Har gjort ytterligare en långre kommentar, och en svarskommentar.

Min första kommentar: Författarna ”glömmer” rollen för USA, som satsar 15 gånger mer på militären än Ryssland, som nu lagt fram förslag som skulle öka säkerheten. USA har massor av militärbaser runt Ryssland, ökat upprustning i Polen & Rumänien med kärnvapenbärande Aegismissiler. Kärnvapen finns i 5 Natoländer och med nedgraderad beslutsrätt om användning. Ett oerhört brott skedde mot europeisk säkerhetsordning 22/2 2014 i Kievi den av USA och EU ihjältigna statskuppen mot folkvalde president Janukovitj , som höll en oberoende kurs mellan EU och Ryssland. Sedan annekterade hotade Ryssland Krim fredligt med väldigt folkligt stöd. Vad var värst?

Denna mening har korrigerats: I november 2013 erbjöd sig Ryssland att bidra till Ukrainas statsskuld och erbjöd extra låga gaspriser, klart bättre än EU:s bud.

En våldsam demonisering av budet, Ryssland och Putin tog vid. Enligt bitr. utrikesminister Nuland hade USA satsat 5 miljarder dollar under 20 års tid på s.k. ”demokratiutveckling” i Ukraina i USA:s intresse. USA som är helt ledande i statskupper mot demokratier, i olagliga sanktioner och folkrättsvidriga krig som dödat ett par miljoner i Mellanöstern, Syrien och i Afghanistan, samt drivit fler på flykt. Motsats till demokrati och frihet. Andelen fattiga har mångdubblats i USA-beroende nazismtoleranta Ukraina. Bedriver inbördeskrig (OSSE) mot landsmän i öst som skulle få ökad självständighet enligt Minsk II-avtalet mellan Tyskland, Frankrike, Ryssland. För Sveriges säkerhet samarbeta även med Ryssland!

Motkommentar av PÅ ”Nej. Du har bara inte förmågan hålla dig till ämnet för handen. Vilket du så vitt jag kan minnas aldrig gjort.”
Kommentar som svar till PÅ Jag diskuterar hotet mot Europa, liksom artikelförfattarna. Kritiserar dessa för förkrossande ensidighet och brist på fakta. Hör inte sådant till ämnet?

Min andra kommentar: I min förra kommentar diskuterade jag hotet från USA:s krigspolitik, vilket författarna helt bortser från. Viktigt, men nu några synpunkter på just Sveriges försvarspolitik, som författarna fokuserar på. Den är helt i USA:s intresse. man har lagt samma ägg i samma, explosiva korg, vilket är det största hotet mot Sveriges säkerhet:
1). En majoritet av anhängare till alla riksdagspartier ansåg våren 2016 i en opinionsundersökning att Sverige inte skulle ingå Värdlandsavtal med Nato. Men i riksdagen röstade de flesta partierna tvärtom och avtalet antogs
2). FN:s Kärnvapenkonvention har över 50 länder ställt sig bakom, men inte Sverige, som först var positivt. Efter påtryckningar av USA ändrade Sverige hållning.
3). Sverige har hemliga förvsarsavtal med USA och Storbritannien
4). Sedan åratal sker stora krigsövningar i Sverige i samabete med USA och Nato.
5). Försvarets forskningsantalt och rymdstationen Esrange förser USA med viktig information och hjälp.
6). Sverige har lagt ned över 15 miljarder på stöd till USA:s/Natos:s angreppskrig mot Afghanistan, biträder i Irak och Mali och vill satsa mer militärt i Ukraina. Pengar som kunde använts för svenskt försvar eller välfärd.

Anders Åberg som brukar kommentera på denna blogg skrev i DN ”Krigsindustrin har talat! Lyssna inte på ¨diverse fredsvänner” Att det är NATO som hotar Ryssland spelar ingen roll. Nu skall här köpas vapen!
Varför vill ni ha krig DN? Sådan krigshets som ni ägnar er åt har inte setts maken till sedan andra världskriget. Har ni helt förlorat förståndet?”

Föregående artikelEU närmar sig Kina som snart väntas gå om USA ekonomiskt.
Nästa artikelBör OS bojkottas?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

39 KOMMENTARER

 1. Bra inlägg Anders! Håller med dig hundra procent. Även Anders Åbergs inlägg var klockrent. Vad fan håller DN på med egentligen.

  • Vad DN håller på med. USA har talat, Bonniers DN dess språkrör. Det är egentligen ganska upprörande att en främmande stat som USA har lyckats ta kontrollen över den dominerande svenska mediasystemet och missbruka det som en propagandakanal.

 2. Ja, nu är krigshetsarna helt galna. Fradgan sprutar ur käftarna på dom. Hultqvist, militären, DN och dom hatiska idioterna i deras kommentarsfält vill döda ryssar.

  Att hatet eskalerar till sådana nivåer i vårt annars så fredliga lilla land är verkligen skrämmande.

  Kanske är det så att hökarna i Sverige börjar ana att USA är på väg att släppa konflikten i Ukraina för att istället koncentrera sig på Kina och då vill göra vad dom kan för att hålla grytan kokande.

  USA och Ryssland skall ju ha ett samtal nu i Januari, utan att några europeiska stater får vara med. USA har dessutom redan sagt att dom inte tänker skicka amerikanska trupper till Ukraina vid en konflikt och formellt så bejakar både Ryssland och USA Minskavtalet. Vi får se vad som händer, men risken är att våra blodtörstiga rysshatare går miste om sitt så hett efterlängtade krig.

  • Hetsen förklaras av att Rysshatarna längtar efter att få sina örfilar. Det följer slagen fru mönstret sägs det😜

 3. Man blir ändå lite förvånad. Handlar det om strategisk inkompetens, medveten desinformation eller ren dumhet? Fast det förstås, alltsedan förtalskampanjen mot Palme och den falska ubåtshetsen på 80-talet, har marinen visat upp sin hemvist på yttersta högerkanten. Deras uppgift är att försvara landet, inte att sprida desinformation i DN. Den debatten skall politiker och folket föra.

  • Jag håller med dig Rolf. Det är en USA-orkestrerad militärkupp smyggenomförd av quislingar iklädda svenska generalsuniformer, liknande det som höll på att hända i Turkiet och som följer ett modus operandi vi vid det här laget väl känner igen.

   Den svenska marinens förräderi mot svenska folket har pågått länge men det tog riktig skruv när Wallenbergs lobbyism fick Sverige att låna ut den då nya och unika SAAB Kockumstillverkade smygeubåten HMS Gotland som B-styrka för USA:s hangarfartygsflottilj att öva mot 2007. Denna icke kärnkraftsdrivna tysta lilla AIP-ubåt visade fram en sådan jättelik reva i försvaret av det amerikanska krigssystemets grundbult, hangarfartygen som används för att terrorisera världens länder, att man i stället för att ignorera det (så kallat) alliansfria Sveriges vapenindustrin fick så mycket större anledning att ’köpa upp hela Sverige”, det vill säga binda upp oss politiskt.

   Numera agerar Hultqvist USA-lakej värre än t o m Carl Bildt (hur det kan vara möjligt).

   Genom att
   • tillåtas förse förenade arabemiraten med fem avancerade flygande spion och stridledningsplattformar, SAAB:s Globaleye, väl synkroniserade med USA:s vapensystem, och
   • genom att agera bulvan åt USA som ’militär rådgivare’ åt Ukraina (säkerligen med hemliga vapenförsäljningsoptioner åt Wallenbergs krigsindustri), och
   • genom massor av avtal om träning och upprustning av NATO-ländernas USA-beväpnade örlogsfartyg, och
   • massor av krigssamarbeten med USA:s värsta mördarsoldater (så kallade specialtrupper) i Mali, Afghanistan, Arktis, Östersjön, Svarta havet, etc,
   • etc, ni kan bättre än jag göra listan mycket lång,
   köper de svenska politikerna, hand i hand med näringslivets penning- och vapenfixerade toppar, superterroriststaten USA:s gunst.

   Krusade på samma sätt gjorde svenska grevar, generaler, kungahuset och kapitalisterna för 30-talets superterroriststat Nazityskland. Historien upprepar sig tydligen, för folket verkar inte ha lärt läxan.

   I stället för att ställa Wallenberg, generalerna, kungahuset och somliga av de egna politikerna (som den senare statsministern Tage Erlander) till svars för kollaboration med nazityskland, förövarna av obeskrivligt grova brott mot mänskligheten, tilläts de fortsätta sin plundring av allt som kunde plundras. I stället för att befordras till arméchefer, flygvapenchefer, marinchefer, statsministrar, kungar och vapenindustrichefer borde de fått skaka galler och/eller belagts med ’näringsförbud’ på livstid.

   Det var sånär den grovt brottslige Tage Erlander (m fl) kuppat in Sverige att sälla sig till Nordkorea och Israel som kärnvapenstat redan i slutet av 1960-talet. Det stoppades i grevens tid av fredsrörelsen och de socialdemokratiska kvinnorna. Nu håller de kapital- och testosteronstinna vapenhandlarna på att göra Sverige till en kärnvapennation bakvägen. Vi eskorterar redan USA:s strategiska kärnvapenbombare över vårt land, och vi upplåter patriotrobotbaser åt USA för så kallat skydd av Sverige. I skälva verket handlar det om att göra Europeiska länder, inklusive det alliansfria Sverige till första måltavlor om något går galet med USA:s rysslandsprovokationer. Eller som Jan Hamnarlund skrev redan 1982 i sin låt ’Jag vill leva i Europa’: ”Varje stridsspets har ett nummer som står för en särskild stad”.

   USA skall banne mig inte få numrera några kärnvapenstridsspetsar med Sveriges goda minne. Det måste bli slut med detta lömska USA/NATO-vurmande nu.

   Rolf efterlyser politisk och folklig debatt, som sannerligen behövs (bl a om försvarsledningen kollaborerande med främmande makt) – men var skall den föras om alla välbesökta fora köps upp av kapitalister som står Atlantic Council, Fri Värld och Timbro nära?

   USA UT UR SVERIGE!

   Eller varför inte sticka ut hakan ordentligt – Sverige åt Svenskarna!
   (Läs mig nu rätt! Svensk är var och en med svenskt personnummer, det har varken Putin eller Biden)

 4. Klockrent Anders som alltid. Titta bara på kommentarerna,man lyssnar ju inte ens till fakta så ofta. Håller med om att Åberg också hade grym insändare. Det är DN som tillåter detta hets så ofta,de bara ju titta på alla deras ämnen senaste månaderna och kommentarerna,dom tycks på allvar ju njuta av detta helt idiotiska veckor efter veckor månader efter månader med samma skitsnack

 5. Den gamle borgerlige regeringsrådgivaren till tidigare borgerliga regeringar liksom den gamle kunnige diplomaten och förre Moskvaambassadören Sven Hirdman kallade det kollektiva svenska militära officersetablissemanget på Försvarsdepartementet, Militärhögskolan och FOI i sin Rysslandsfrågan helt enkelt för:

  MÖRKERMÄNNEN.

  Kommentarer torde ju vara helt överflödiga.

  I min familj har vi varit frankiska och franska militärer och officerare sedan 1300-talet: för kungar och republikanska revolutionärer, tjänstgjort som Spanienfrivilliga och i motståndsrörelsen mot nazisterna: och jag själv har aldrig någonstans i världen stött på så kantigt och osmidigt tänkande och anti-innovativa strateger och taktiker som i just den svenska officerskåren. Finske presidenten Mauno Koivisto som stötte på svenska militärer under 1980-talet under den kollektiva ubåtspsykosen i Sverige undrade helt enkelt hur det stod till med svenska militärledningens kollektiva mentala hälsa.

  ”Korkade som preussare” som Napoleon ibland uttryckte det…

 6. Allt är inte ros med Ryssland.
  Det finns även mörka och skumma sidor.
  Korruptionen till exempel.
  SVT har nu en utmärkt och lättläst special om svenska Swedbanks penningtvättsaffärer med Ryssland.
  I huvudsak handlar det om stulna skattemedel från ryska staten.
  Många och stora pengar.
  Pengar som blivit ryska skattemedel och som kommit från utländska investerare främst från USA.
  Ryska topptjänstemän tycks vara indragna i affären som nått Kremls nivå och som svarar med indragna barnadoptioner till USA från Ryssland.
  Även Ukrainas former president Viktor Janukovits är indragen i korruptionen och har förskingrat stora mängder pengar som tvättats genom svenska Swedbank.
  Särskilt redaktören här bör läsa nedan, för som alltid tagit Rysslands och Viktor Janukovits parti.
  Det har jag faktiskt aldrig gjort och de var också utpekade som skurkar av ukrainska folket.
  Så varför inte tro dem?
  Ukraina är ett tragiskt öde. Men även Ryssland kunde hjälpt Ukraina bättre än de gjort.
  Jag får vibbar av Ryssland utnyttjat Ukraina mer än stöttat dem.
  Men hjälpen från västvärlden verkar inte bättre den.
  Kanske en tröst kan vara det är än sämre i Moldavien?
  Men hjälper knappast folket i Ukraina.

  https://www.svt.se/special/swedbank/presidenten/

  • Alla ukrainska politiska ledare och presidenter har bidragit till landets alltmer tilltagande korruption och att landet tappat tre fjärdedelar av sin ekonomi sedan 1990.

   Ukraina är en självständig stat och måste rå över sin egen ekonomiska utveckling och situation.

   Tyvärr har ett land som Ukraina trott att man kan behandla grannen Ryssland hur som helst MEN ÄNDÅ som förr få alla råvaror och energi gratis ur det ryska godisförrådet.

   Ukrainas sakta kollaps beror på inkompetenta och korrupta politiker inväxta i den egna ukrainska maffiakapitalismen understödda i 30 år av än mer inkompetenta västliga rådgivare.

   Jag är övertygad om att om Ukraina styrts från Moskva sedan 1991 hade utvecklingen socialt och ekonomiskt åtminstone varit positiv och i tillväxt -därmed inte sagt att landet automatiskt skall tillhöra Ryssland det minsta.

   Man kan jämföra med republiken Kazachstan, vars ekonomi växt med hela 22(!!) gånger sedan 1990 och är idag större än den ukrainska(som en gång var Sovjetunionens rikaste och mest produktiva republik och industriregion -allt är i praktiken nu borttappat).

   Slutsatsen är att det ukrainska politiska etablissemanget har inte varit och är inte kapabel att ta hand om det egna landet.

   Någon annan slutsats går inte att dra, tyvärr.

   • OK, men det ser inte ut att vara bekymmersfritt i Kazachstan heller.
    Någon annanstans läste jag Ryssland inte direkt saknade Kazachstan efter Sovjetunionens fall.
    Kazachstan verkar intressant. Folket där ser ut som asiater men är precis som ryssar.
    Talar ryska också tror jag.

    Ukrainas öde kanske ligger i att vara gräns mellan öst och väst?
    Jag börjar tro att ett land här måste ta ställning.
    Antingen tillhör man öst eller väst.
    Det går inte tjäna två herrar samtidigt.
    Vi ser på Polen, Baltikum och flera andra länder.
    De har tagit ställning för väst och klarat sig.
    Men ta inte det för jag propagerar för väst.

    • I Kazachstan talar man Kazakh, dom har sitt eget språk, men ryskan är andraspråket. Andra språk är Uzbek, Uyghur, Turkmen, Ukrainian, Azerbaijani, Tatar och mandarin vinner snabbt mark genom förbindelserna med Kina. Okring 20% av befolkningen är etniska ryssar.

     • Ja.
      Ryssland försökte föra in ryska språket i alla Sovjetländerna.
      En grannen till mig är läkare med föräldrar från forna DDR.
      Ryska var obligatoriskt skolämne för dem.
      Jag har berättat jag vill och håller på att lära mig ryska.
      Inga uppmuntrande blickar precis…
      Men jag tror man måste skilja mellan tvång och det fria valet.
      Tvångsvaccinering hade säkert fungerat i Sovjetländerna men kommer det funka här?
      Men även i Balkanländerna där kommunismens idéer också fått sitt fäste.
      För mig ser det ut som att vara ett tecken på kommunismens krav på likformighet men även att Ryssland försökte skapa ett imperium.
      Vart centralmakten fanns behöver jag inte berätta.
      Det vet alla ändå.
      Toppskiktet av makthavarna gavs benämningen Nomenklatura.

     • Nja, OBLIGATORISK ryska i gamla SEV-länderna?

      Jag skulle säga nej. Alla jag känner från DDR talar inte ett ord ryska alls, och har inte haft några lektioner i det – jag har aldrig hört talas om dess ”obligatoriska status”.

      I Polen var de enda som jag minns som förstod ryska de kvinnor som arbetade i företagens telefonväxlar. Jag fick ofta svar på snabb polska… Mycket fel blev det för min del.

      I Rumänien: noll personer jag känner har fått lära sig ryska. En del tjecker och slovaker men det var också sällsynt att någon förstod just ryska.

      Däremot i Ungern kunde många alla möjliga språk: tyska och ryska gick allra bäst, även i Jugoslavien kunde en hel del tala och förstå ryska. Serbiska och ryska är mycket nära och förstås lätt behjälpligt.

      Däremot alla bulgarer jag stött på förstår ryska, och som ryskspråkig läser man lätt bulgariska och makedonska(de två är i princip samma språk).

      I hela Sovjetunionen kunde alla ryska, möjligen med undantag för avlägsna bondebyar i typ tadzjikiska bergen eller arktiska nomadiska jaktfolk… En gång mötte jag en sibirisk man i Moskvas Metro, han visade sig vara pälsjägare(!!). Men ryskan var inga problem.

      Däremot vet jag att ryska språket förstärktes på senare decennier för yngre generationer i bl.a. DDR, men förmodligen för 1970-och 1980-talister, men denna stat var verkligen undantagslöst socialistiskt rent troende även bland viss normal allmänhet: ett sällsynt undantag i hela Europa.

      I östra Tyskland har man betydligt bättre syn och kontakter med sina ryska kontakter: man har ännu god syn på varandra. Utvandrade DDR-medborgare till västländer på sin tid var ofta hårda kritiker, och det kunde man inte ändra på ens med logiska argument. I DDR mötte jag en gång en man som invandrat från Västtyskland till DDR, han ångrade sig inte: hela hans släkt och familj fanns just i östra Tyskland och han kände sig till slut alienerad i västra Tyskland.

 7. Anders
  Rättelse/komplettering

  1
  Karta att komplettera din med:
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kärnvapen#/media/Fil%3ANATO_expansion.png

  2
  Såvitt jag känner till är ingen av USA:s landbaserade Aegisrobotbaser i Europa bestyckade med kärnvapenstridsspetsar (Aegis Ashore i Deveselu i Rumänien eller Redzikowo i Polen). Varken för satellit- och missilförsvarsrobotar (t ex SM-3), kryssningsrobotar (typ Tomahawk) eller med kärnvapenbomber (de förvaras inte i Polen eller Rumänien).

  Inte än!

  Med mycket hög sannolikhet kommer den planerade Aegisrobotbasen på Guam att skyddas med flygplan bestyckade med den planerade (runt 2030) långdistansroboten LRSO, som har den pågående nykonstruktionen W80-4 som kärnvapenstridsspets. I april 2021 tilldelades Raytheon ensamrätt och väl tilltagen penningpåse för dess utveckling och tillverkning.

  Man kan betrakta det landbaserade systemet Aegis Ashore (snarlikt det system som bestyckar örlogsfartygen) som en jätterevolver med kikarsikte (AN/SPY-1, mm) som man kan ladda med alla ’patroner’ (robotar) som passar i ’pipan’ (VLS Mk 41).
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/41258/aegis-ashore-on-guam-could-feature-underground-missile-launchers-and-mobile-command-centers

  Då USA formellt sa upp INF-avtalet (2 februari 2019) som hållit Europas landområde fritt från amerikanska kort- och medeldistanskärnvapenrobotar sedan 1991, bäddade man för att kunna ladda även sina landbaserade vertikala avskjutningsramper VLS Mk 41 (samma sort som på robotfartygen) med en uppsjö robotar underställda Aegissystemet. Flera av dem finns på bild på denna sida:
  https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/MK41_VLS_Vertical_Launching_System_Product%20Card_8.5x11_042419.pdf

  INF-avtalet (1991- uppsagd av USA 2019)
  Avtalet mellan USA och Sovjetunionen om att avskaffa landbaserade medel- och kortdistansrobotar robotar (med 500 km till 5 500 km räckvidd) slöts 1987 och verkställdes 1991. Det ledde till att USA:s båda kärnvapenbestyckade robotar; Pershing II och Tomahawk (med en W80-variant) avlägsnades ifrån Europas landområde.

  Det riktigt allvarliga är att USA:s smygbeväpning av Europa med avskjutningsramper för kryssningsrobotar (som Tomahawk) lätt kan åtföljas av de kärnvapen-’patroner’ som möjliggörs av nytillverkade W80-4 kärnvapenstridsspetsar (ursprungligen skapad för just Tomahawk).

  Open Skies-avtalet (gäller sedan 2002 för över 30-länder)
  Avtalet omfattar rustningskontroll, inklusive förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder med tillåtelse för medlemsländerna att genomföra omfattande spaningsflygningar över varandras territorium. USA trädde ur Open Skies Treaty den 22 november 2020. För två veckor sedan följde Ryssland efter (18 december 2021).

  Komplettera/upplys/rätta mig gärna.

 8. Såg läste nu att Nato håller extra möte om Ukraina IGEN. Varför och hur kan KORKADE Nato kalla till extra möte med,gällande Ukraina? Dom är ju mer än KORKADE detta Nato ärligt talat. Lovar såg det nyligen men minns inte om det var DN eller Svd som skrev det, måste då kolla upp det men det är helt säkert. Den där självbelåtna anti-ryska Stoltenberg har varit tragisk att lyssna på senaste åren,så kaxig han är jämt. Vad håller dom på med IGEN denna ständiga hetsa Ukraina och Ryssland mot varandra. Detta Nato borde bara försvunnit från LÄNGESEN, decennier sedan. Nato är det SÄMSTA OCH MEST VIDRIGA under modern tid

 9. Det har varit något uppror eller folklig protest i Kazakstan idag.
  Någon kommentator säger så här:
  ”lägre gaspriser kommer inte att lösa problemet. Alla kriminella bakom galler .. en bra chef för ett fantastiskt folk och vi kommer att leva bättre än i Dubai”
  (ryska – google översätt)

  Får man gissa inkompetenta och korrupta politiker?

  https://www.youtube.com/watch?v=VEIG373VJzg

 10. Var snälla mot Dyngans Nyheter! Fortsätt att marknadsföra dem! Skriv i DN! DN är inte bajs, DN är najs! Prenumerera! Läs! Ta till er av denna Pravda! Allt annat är trumvirvel ”Kommunism!” och ”Stalinism!”. Kent Ekeroth skriver nyligen i Samnytt om Sveriges enorma hyckleri om pressfriheten. Faktiskt läsvärt trots hans anti-Stalinism i övrigt.

  Jag håller med nästan varje ord, utom det vanliga borgarkäbblet om att fulmedia skulle vara ”vänster”…
  Jag ser själv inget ”vänster” med monopolkapitalistisk krigshetsande identitetspolitisk extremhöger som är för låg plattskatt, hög arbetslöshet och massinvandring, i syfte att skapa konflikt mellan arbetarklassens olika identiteter, så att arbetarklassen inte ska fokusera på ökad demokrati och jämlikhet. Gör ni?

  Att fokusera på DN är lite som att fokusera på en dynghög i en vacker djungel. Fortsätt med det! Keep your eyes on the shrinking pile of manure! Lyft INTE blicken! Fortsätt göra exakt samma sak och förvänta er ett annat resultat! Det gör alla sekter. Tusentals sekter kan inte ha fel, lika lite som tusen flugor inte kan ha fel! Dynga smakar utmärkt!!

  • Precis! Ska vi skramla in en insamling till de stackars cheferna på DN och Svenskan och ge dem en tvådagars fri kurs hur världen och dess samband ser ut? (det finns dock risk för psykiska nervsammanbrott hos dem, men vi tar med starkt the och kaffe och säkert finns någon duktig psykiater vi kan fråga till hjälp).

   Jag bidrar gärna med en liten föreläsning från min horisont. Gratis: jag tar med mig egna ostmackor.

   • Ett bra förslag, men jag tror inte att det kommer fungera, min käre Johan.

    Dyngans Nyheters frysboxar och andra fulmediers tillsättning av figurer i borgerligt blå flugor har förmodligen rensat ut de borgare som kom över IQ80, tror jag. Dalande läsarsiffror, hög arbetslöshet och projektanställningar garanterar, om inte lågt IQ, däremot lydnad. Lydnaden ger, om inte lågt IQ, ungefär samma resultat, om inte bättre/värre (beroende på hur man ser det), d.v.s. långa applåder som stärker ev. narcissism, helt oavsett vad narcissisterna säger eller hittar på.

    Nu tampas deras redaktioner dessutom med människor som börjar ifrågasätta berättelsen om Covid-19, med virologer och mikrobiologers uttalanden som grund, genom t.ex. Folkets Radio och Modiga Människor, samt stora organisationer som presenterar besvärliga fakta. Den etablerade dyngspridare-församlingen saknar dessa nya kanalers autenticitet, riktiga medkännande vänskap och den brutala ärlighet som människor behöver och uppskattar när det handlar om deras liv och hälsa.

    Jag tror inte på psykiatriker eller droger mot detta. Avprogrammering från massformationen kräver att människorna kommer in i nya grupper, eller självmedicinerar sig med långa meditationsreträtter eller KBT, vilket måste ske frivilligt! Men föreställ dig att du är riktigt korkad! Hur ska du då någonsin kunna förstå det? Det krävs en relativt hög intelligens att kunna förstå hur korkad man är, ja, t.o.m. en direkt önskan och motivation att få veta den evidenta sanningen om detta, vilket går stick i stäv med narcissismens önskan.

    Likväl, om motivationen plötsligt skulle bubbla fram att bli superintelligent, så är det inte säkert att narcissisternas psykopati släpper ändå. Lugnet och modet, som meditationen ger, behöver nämligen inte leda till medkänsla för barnen i andra länder, eller ens en vilja att freda våra svenska barn från kaos. Viljan till ett polariserat ojämlikt samhälle, samt krigshetsen mot ett av alla nukleärt bestyckade länder, och fasorna det kan leda till, är naturligtvis ett tydligt symptom på ren galenskap och/eller förmodligen ointelligent kortsiktig girighet, eller möjligtvis rädsla för drevning från t.ex. Ghislaine Maxwells arbetsgivare.

    ”-Mo”, sade någon utanför, ”-Det kan vara en kombination”. Inget av detta leder till det som narcissisten verkligen önskar sig, d.v.s. ett gott eftermäle. Inget leder till verklig förlåtelse. De sitter nog i det monopolkapitalistiska klistret. Det är synd om dem. Narcissisterna ses redan som komplett galna och kommer få helt fruktansvärda eftermälen. De älskar uppmärksamhet. De älskar spotlighten. Allra helst vill de ha ytlig uppskattning, men går inte det så vill de ha hatet, så att de kan leka offer och peka finger på er som elakingar, Putinister, antisemiter eller Stalinister. Alltid lurar det någon, t.o.m. deras egna borgarbrackor till psykologer, men är det sanningen? Vill de som talar om ekologisk hållbarhet eller hotet från CO2, verkligen köpa rysk fossil gas? Vill de som talar om folkvilja och demokrati verkligen ha krig och diktatur?

    Nej. Den bästa behandlingen för dem är inte att bli medicinerade genom droger från en psykiatriker, men att bli ignorerade. De behöver tystnad, ensamhet och kontemplation och ev. KBT. Den är nyttig för dem. När de blir öppna för sanningen (Pravda) så börjar den verkliga mentala utvecklingen. Sammanbrott efter ett uppvaknande ut en falsk världsbild kallas för ”kognitiv dissonans” och är temporär. Meditation, kompensation, förlåtelse och acceptans läker ut den störningen.

 11. Följande är den gemensamma slutsatsen som insatta bedömare av vår tids brännfråga kommit fram till. (behöver jag säga att i kategorin insatta bedömare räknas inte själv utnämnda experter av EhOhrenrkonas, Voododarskis, Kvistanens eller Vinearsleskis snitt

  ”Russia and China have just written to the United States asking it to respect the United Nations Charter and the word it has given. This approach, devoid of any aggressiveness, calls into question not only the functioning of the UN, NATO and the European Union, but almost all the US advances since the dissolution of the USSR. It is obviously unacceptable to Washington. But the US hyper-power is not what it used to be. It will have to begin its withdrawal.”

  https://www.voltairenet.org/article215199.html

  En annan viktig slutsats som insatta bedömare om vår tids brännande fråga kommit fram till är att USA är illa tvungen att hörsamma Rysslands och Kinas krav för alternativet är inte så frestande heller. Gilla läget jänkare var bussig och skriv på nu då ni exceptionella skit som styr USA säger världen

 12. Inga ordbajserier från exceptionella dumhuvuden som styr USA/väst, inga Nato-möten tillkallade av Stollenberg, och absolut ingen svansföring om att USA är ”baddest ass in the galaxy” kommer att ändra på detta faktum: ”From now on, China and Russia could render all NATO armies deaf and blind in a few hours.”

  Dessutom har Ryssland mycket avancerade vapen (som självfallet inte USA/Nato har) och som gör
  ”NATO’s ”missile shield” obsolete. Currently, Russia has superiority in nuclear conflicts”

  Lägg till att redan anno 2014 kan Ryssland neutralisera ”all Nato communications and commands. Currently, Russia has superiority in conventional conflicts.”

  Vad återstår för väst exceptionella dumhuvuden att göra då? Fortsatt stå ”butt naked” som jänkarnas säger det så uttrycksfullt. Och världen skanderar ”buse står naken! buse står naken! buse står naken!”😳🥱😳

  • Att vapen kan flyga i höga hastigheter är i sig inget nytt. Det som är nytt med de nya hypersoniska raketerna är att de kan alltså stiga till närmast rymdhöjd mycket snabbt och slå ned på t.ex. amerikanska mål i stort sett rakt uppifrån och att man kan under denna färd ändra hastighet och kurs snabbt. Dessa vapen kan i stort sett flyga helt säkert över anti-missilsköldar som skjuter ned raketer och missiler som flyger i mer horisontellt böjd båge.

   Det är det som är huvudskillnaden. De ryska nya hypersoniska vapnen kommer nu upp i farten Mach 9, som måste sägas vara ofantligt hög hastighet.

 13. Jag ställer den fråga till er,som vurmar för Ryssland och motsätter er USA som jag ställde till mina arbetskompisar på slutet av 70- och början av 80-talet som var kommunister. Om ni måste välja, vilket land vill ni leva i: Ryssland(då Sovjet) eller USA? De mumlade något suddigt till svar. Och jag är övertygad om att ett likadant suddigt svar kommer från er som nu menar att USA är större hot än Ryssland och Kina. Innan ni svarar på denna kommentar. Sätt er ner och TÄNK!

  • Micke – det beror på vilken inkomst Du har, om Du har ett låglönejobb, saknar bostad o.s.v. Vill Du själv bo i de långa många kilometerlånga tältraderna i San Francisco?
   Jag känner till båda huvudstäder och skulle idag avgjort välja Moskva (och jag har även bott i gamla Sovjet): som faktiskt tidvis rankas som en av världens bästa städer att bo i: som en hockeyproffsspelare som kom från NHL uttryckte det: jämfört med Chicago är Moskva GRYMT HÄFTIGT!

   Jag älskar amerikaner, de är ofta mycket vänliga.

   Amerikanska bombplan och misslyckad och kontraproduktiv utrikespolitik är något HELT ANNAT!

   Tyskar och amerikaner är bra folk, men de skall hålla sina militärer hemma: 1900-talets första historiska grundlag. Två militära loser-länder.

  • Jag har TÄNKT.
   Och med det blev jag konservativ.
   Fast det har jag nog haft lite i mig redan innan efter min mamma.
   Jag menar det största hotet kommer från förändringsivrare.
   Därför de kan ställa till både elände, vanställande, våld och kaos.
   Kommunister är förändringsivrare.
   Men även USA har främst efter Andra Världskriget blivit en förändringsivrare för i stort sett hela världen.
   Främst samhällssystem de inte gillar eller accepterar.
   En farlig förändringsivrare som gärna tillgriper våld.
   Eller framkallar våld genom olika knep.
   Redaktören här har ju författat en bok om den saken.
   USA som världspolis heter boken.
   Vad gäller förändringar borde en försiktighetsprincip gälla.
   Så människor hinner vänja sig och anpassa sig.
   Alla kanske inte är med på förändringen eller måste ha tid på sig.
   Jag kan inte se Ryssland som något hot.
   Vad skulle det hotet i så fall innebära?
   Ryssland värnar främst om sitt och bryr sig mindre om andra.
   Det är för mig ganska naturligt.
   Jag tror världen kommer utjämnas med tiden.
   Men varför genomgripa den processen?
   Den bästa maten är slow food.
   Men ändå vill folk ha fast food.
   Systemfel!

  • Just nu är USA det största hotet mot världsfreden, det är väl ingen tvekan om det! Men för den skull ska vi nog se om vårt eget europeiska hus och se till att Europa blir en självständig maktfaktor och hålla både Kina och USA borta! USA kommer att minska än mer i betydelse och Kina kommer att öka, det är ju en självklarhet om man ser till hur många det bor i Kina. USA av idag är kriminellt, alltfler lever i fattigdom, ekonomin är i kaos, demokratin i stort sett avskaffad och korruptionen slår alla rekord! Ett recept för en sönderfallande union i djup kris som försöker flytta fokus från de enorma problemen på hemmaplan till att skapa kriser utomlands! Politiker i USA vet att de inte kan göra mycket åt problemen på hemmaplan och vill i stället synas i storpolitiken utomlands! Det är mycket roligare för Biden att jollra och synas med de stora elefanterna som Xi, Putin än att konfronteras med ideliga bekymmer hemmavid som bara blir värre!

  • Tack Britta!
   En god och för allmänheten lättläslig och sammanfattande historisk och nutida jämförelse.

   Vi måste fråga oss vad de svenska mörkermännen vill som vill gå Wolfowitz-fascismens ärenden i stället för att värna om ett helt Europa där samma säkerhet och tillit råder för alla och som inte delas av den Washingtons nya järnridå mitt i Europa.

   Denna nya amerikanska järnridå har ju självklart ett syfte att tillfredsställa vissa på förväg amerikanska politiskt-militära behov.

   Det är ju bara att läsa Wolfowitz-citatet två och tre gånger så förstår man precis och exakt vilka som är Europas femtekolonnare och inre fiender som springer Pentagons ärenden.

   Vi ser er och känner till ert sätt att sälja ut Europas framtid och säkerhet – och vi minns.

 14. Ett meddelande från Tulsi Gabbard, f.d. major och f.d. kongressledamot i ÙSA:

  What lies ahead if warmongers aren’t stopped.

  Tycker att detta gäller svenska krigshetsare också. Vi måste stoppa dem om vi inte vill se barn i Sverige slitas i bitar eller brinna till döds i tredje världskriget!

  Hur får vi neutralitet, alliansfrihet och världsfred? Min idé är meditation och att VALSAMVERKA med partier som kan tilltala det demokratiska fredliga folket och har potential att tränga undan krigshetsarna i riksdagen med nya hederligare fredligare partier som lyssnar på folkviljan!

  Kallar du dig ”kommunist”? Nåväl. I Ryssland ligger kommunisterna nu på ca 11% nu och har 57 mandat, medan fulmedia dillar om ”Navalny” i väst … Ni ligger långt efter ryssarna i Sverige med 0 mandat!

  Förslag: Anpassa er till folkviljan!

  1. Majoriteten vill INTE ha ”kommunism”, varken i Sverige eller i Ryssland, eller så är de vettskrämda för det ordet p.g.a. fulmedia eller familjens egna erfarenheter.

  2. Majoriteten vill att små partier valsamverkar för annars känner de att de måste taktikrösta (på t.ex. Vänsterpartiet som röstade för krigsförbrytelserna mot Libyen och numera vill förtrycka människor baserat på hudfärg, ålder och kön, genom s.k. ”identitetspolitik”, samt vill gynna och göda en särskilt farlig och kvinnoförtryckande form av sekterism som andra människor ständigt tvingas fly hals över huvud.)

  Jag vet att folket, invandrare och svenskar och även sekulära människor som kallar sig muslimer eller har varit det, taktikröstar och proteströstar mot detta, för jag har frågat dem. Om ni svenska kommunister tror på demokrati varför lyder ni inte då folkviljan?

  Men kanske är det sant som de säger om er, att ni vill diktera vad folket ska göra och tycka i en liten sekteristisk centralkommitté? Är det så? Medverka gärna i min podd Radio Martin på Vetenskapliga partiet och förklara er gärna! Det vill säkert folket lyssna på, tror jag. vad tror ni?

 15. Varför var kamrat Vladimir Lenin så populär i Sovjetunionen?

  Jo, därför kommunisterna gjorde honom till Sovjetunionens Jesus.
  En personkult utan dess like. Ingen i Sovjetunionen kunde undgå Lenin.
  Vladimir Lenin fanns överallt hela tiden.
  Precis som Jesus i en kristen församling.

  Se filmen!

  Vladimir Lenin. Why Soviet People Loved Comrade Lenin So Much?
  https://www.youtube.com/watch?v=UmS2FaaU2fw

  (Mannen som har kanalen, namn Sergeij nånting, är född och uppvuxen i Sovjetunionen men emigrerade till USA på 1990-talet. Han ger enormt mycket autentiskt bildmaterial samt bilder från egna familjealbumet som måste varit väldigt tjockt.
  Det är ingen direkt reklambild för Sovjetunionen han ger. Det verkar snarare som han vill korrigera en förskönad mytbild av Sovjetunionen som främst spridit sig bland de yngre som aldrig ens varit där.
  Jag vet inte, men förmodligen har den här mytbilden främst uppstått i USA.)

  Det är (это ”äta” på ryska) väldigt magert med svensktalande ”lära sig ryska kurser” på Youtube.
  Ett par försök har gjorts men knappast någon här verkar intresserad.
  De som lagt upp kursvideon efterfrågar kommentarer men ingen, eller bara någon gör det.
  Sedan ger de upp. Tråkigt!

  MEN, söker man kurser i ryska språket på engelska så blir utbudet enormt.
  Och mycket bra kurser. Kan vara både kompletta och kostnadsfria.
  Det blir där jag får försöka.
  Så nu får jag lära mig 2 språk.
  Dels vidare i engelska och från början i ryska.
  Du som är intresserad av ryska.
  Börja med kyrilliska alfabetet.
  Lär noggrant in alla bokstäverna. Namn och dess ljud. Ljudet viktigt.
  Även om bokstaven är lik vår. Förväxla inte ljudet!
  Något exempel som vårt. Andra likt, eller inte alls likt.
  Vår bokstav H finns inte på ryska. Som ljudet hå alltså. Bokstaven H finns men blir n på ryska.
  Är du i Ryssland får du äta gamburgare och bo på otell samt gärna heta något annat än Harald, Hans eller Hanna.
  Kyrilliska alfabetet är hämtat främst från grekiska bokstäver. Jämför grekiska alfabetet och se hur likt det är.

  Den ryska killen i Youtube kanalen nedan har massor av filmer om både ryska språket samt hur det är i Ryssland.
  På engelska.
  Är man intresserad av Ryssland och ryska språket är den här kanalen hur bra som helst.
  Problemet blir bara, vart ska man börja?

  Be Fluent in Russian
  https://www.youtube.com/c/BeFluentinRussian/videos

  Jag såg en film häromdagen om livet på landet i Ryssland.
  Killen har äldre släktingar på landsbygden.
  Väldigt sevärd film.
  Men problemet samma som här.
  Unga vill inte bo på landsbygden och flyttar in till städerna istället.
  Sakta men säkert dör landsbygden ut och ödehusen blir fler och fler.
  Men de gamla bor kvar samt några andra som trivs med husdjur och viss självhushållning.
  Men även de som bor på landet köper numera mat i butik eller butiksbussar.

  • Nja, i Sverige och många andra länder är den statsnära landsbygden mycket populär idag för att få ett lugnare liv och slippa kriminaliteten, särskilt bland barnfamiljer och äldre! Statsnära landsbygd är alltså inom pendlingsavstånd från expansiva mellanstora städer som det finns en rätt många av i södra Sverige typ Jönköping, Borås, Halmstad, Växjö etc. Värre är det på den rena landsbygden i det mer glesbefolkade inre delarna av Svealand och stora delar av Norrland där sådana städer är få eller inte ens finns. Så ödehusen blir knappast fler i söder inom några mil från städerna, tvärtom köper många dessa hus och renoverar. Tyvärr för regimen en politik som syftar till att med energiskatter tvinga folk att bo i städerna och avfolka landsbygden till förmån för vindsnurror och mer skog!

  • Vi kan lägga till att Vladimir Lenin själv föraktade personkult och sade en gång det klassiska uttalet om sig själv: ”inga statyer”.

   Det var den Stalin, själv gammal präststudent, som drog igång Lenin- liksom Stalinkulten med porträtt, statyer och ickebegravda ledare i glaskista. Lenins hustru, Madame Krupskaja ogillade helt hur hennes man behandlades efter makens död, inklusive mausoleet i Moskva.

   Så leninistiskt var det i vilket fall inte.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here