EU närmar sig Kina som snart väntas gå om USA ekonomiskt.

4
1085

Ingress: I mitten av november kunde man läsa att Världens största frihandelsområde bildat. Stor framgång för Kina. Och ganska precis ett år tidigare kom första beskedet om överenskommelsen att Kina & Co bygger världens största frihandelsområde medan USA för handelskrig och lanserar en liten “Blå Punkt”??? Under senare år har hetsen mot Kina kraftigt ökat under ledning av USA. Media har hyllat demokratiaktivister i Hongkong men sällan eller aldrig informerat att dessa har nära kontakter med deras kontakt med ledande högerpolitiker från USA. Antag att en proteströrelse i Sverige har öppen kontakt med ryska grupper eller att ”Occupy Wall Street” haft det. Utan säkra belägg framförs att Kina håller en miljon invånare i provinsen Xinjiang instängda i arbetsläger Ny kritik mot Kinas politik för uighurer. Vad ska man tro egentligen?

Tror någon att det finns samband mellan Kinas framgångar och den skarpa ”kritiken” av landet?

Vem blir minsta överraskad om ny kraftig kritik nu kommer mot Kina, kanske med mycket allvarliga beskyllningar. Finns där bra belägg för påståenden? Läs lika kritiskt som då du läser denna blogg och DN!


Kina bedöms gå om USA som världens största ekonomi redan 2028, ett halvt decennium tidigare än det förväntade sig för ett år sedan i en rapport från Storbritanniens Center for Economics and Business Research (CEBR) redan omkring år 2028 skriver The Guardian

CEBR menar att Kina snabbt kom tillbaka från effekterna av Covid-19 och kommer att växa med 2% 2020, som den enda stora globala ekonomin som expanderar.

Då USA:s BNP förväntas minska med 5% i år kommer Kina att minska klyftan till sin största rival, sade CEBR. Sammantaget beräknas BNP i världen minska med 4,4% i år, den största nedgången på ett år sedan andra världskriget.

Indien gick förbi Frankrike och Storbritannien 2019 men föll tillbaka år 2020 efter Storbritannien som ett resultat av ett kraftigt fall i rupiens värde. Men nedgången kommer att vara kortlivad och Indien är på väg att bli världens tredje största ekonomi 2035.Dagens Industri skriver om ett EU-Kinaavtal är ”en käftsmäll” mot Bidens ambition.
Kina och EU har skrivit på ett nytt handelsavtal. Det väntas öppna affärsmöjligheter i allt från elbilar till finansiella tjänster i Kina. Men avtalet anses högst kontroversiellt och har kallats ”en käftsmäll” mot Joe Bidens ambition att samarbeta med Europa.

Avtalet – The Comprehensive Agreement on Investments (CAI) – syftar till att minska handelsbarriärer. Bland annat ska det bli enklare för europeiska företag att investera och konkurrera inom flera sektorer i Kina, som finansiella tjänster, hälsovård, elfordon och molntjänster. Avtalet berör också Pekings systematiska stöd till landets statskontrollerade företag och andra industristöd, samt Kinas krav på överföring av teknologi vid investeringar.

”Det är ofattbart att EU över huvud taget skulle överväga att rusa in i en investeringspakt med Peking bara veckor innan Biden tillträder, efter att i flera år ha sagt att de vill ha transatlantiskt samarbete mot Kina”, säger Tom Wright, forskare vid tankesmedjan Brookings i Washington, till the Guardian.

Också Bidens blivande rådgivare gällande nationell säkerhet, Jake Sullivan, har uttryckt sin olust över avtalet.

Ett av Bidens främsta mål gällande utrikespolitiken är att frångå Donald Trumps politik om ”America first” och i stället samarbeta med likasinnade regeringar, inte minst de i Europa.

”Ett avtal [mellan EU och Kina] nu skulle vara en käftsmäll på Bidens team”, säger Stephen Szabo, forskare vid American Institute for Contemporary German Studies, till Voice of America.

”Utgångsläget är helt olika. Kinas marknader är betydligt mer stängda, men vem som helst kan redan investera fritt i Europa. Det var därför redan från början klart att Kina skulle göra mer eftergifter än EU, så det här kan inte firas som någon framgång nu”, säger Jürgen Matthes, ekonom vid German Economic Institute, till Deutsche Welle.

Föregående artikelDe VITA hycklarna – som tappade- HJÄLMARNA
Nästa artikelSveriges försvarsminister önskar en riktigt God Jul
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Det här går på tvärs med utestängningen av Huawei från 5G-lanseringen i väst där Sverige tar ställning för USA och spionstämplar Huawei. Vilket för övrigt riskerar Erikssons viktiga position på den kinesiska marknaden. Världen kan gå mot en digital Berlinmur, befarar Marianne Björklund, DNs kinakorrespondent, om Huawei förlorar maktkampen om 5 G i västvärlden, samtidigt som det är förstahansvalet i många andra delar av världen.
  Trots USAs ekonomiska krigföring mot Kina, Ryssland och andra ekonomiskt uppstudsiga stater är supermakten dömd att förlora sin dominans i världsekonomin. USA är desperat och fäktar vilt omkring sig, medan EU vacklar men i grunden är egoistiskt och satsar på den vinnande parten av lönsamhetsskäl.

 2. Kina är redan större, och faktiskt mycket större, än USA som produktiv ekonomi. USA:s ställning beror på att oavsett aktivitetens innehåll allt inkluderas i BNP. Som den alltmer improduktiva finansindustrin som liknar ett casino, den övergödda rustningsindustrin som passerats i kvalitativt hänseende av Ryssland till en tiondel av kostnaden, världens största och privatiserade fängelseindustri, den övervärderade fastighetsmarknaden, den svindyra sjukvården, advokaternas paradis mm, you name it, allt finns med i BNP, även om verksamheten reellt är en börda för ekonomiska framsteg.

  Kina bidar sin tid och gör inget väsen av saken. USA får gärna ägna sig åt illusioner, som Trump då han trodde att USA skulle bli stort igen med sanktionspolitik. Med coronan har Kinas export ökat med 30 procent, av denna ökning har USA importerat 40 procent. Så kan det gå Trump lelle.

  Symboliskt för denna trend var Boeings fiasko med 737 Max. Ett flygplan vars stomkonstruktion härstammar från 1960-talet. Men för att fylla aktionärernas fickor i det ständiga kvartalsracet om shareholder value, valde man gång efter annan att bygga på en föråldrad modell med diverse justeringar, eftersom det skulle ha inneburit kostnader att ta fram en ny typ. Nu har man enligt uppgift åsamkat förluster som uppgår till två gånger kostnaden för en ny modell. Och Airbus har passerat Boeing som största plantillverkare, ett exempel på att Europa kan om man bara vill.

  • USA:s största problem är att de har politiker som gått på den egna propagandan till 100% och det beror på att de litar på sin egen propagandacentral CIA som blivit en stat i staten! Och att CIA blivit så mäktigt beror att de skaffat sig egen oberoende ”finansiering” via droghandel där det är bevisat att CIA har ett finger med i allt från kokainhandel till haschsmuggling av enorma kvantiteter. Politiker i USA kan inte längre göra så mycket åt denna hydra som även styr filmindustrin där CIA numera framställs alltmer positivt som ”samhällets beskyddare” i stället för den skurkorganisation som det utvecklats till. Angående Boeing så är det inte första gången de försökt med ”genvägar” till framgång men förr innan det fanns riktiga konkurrenter som Airbus så kunde man negligera kritiken, flygbolagen hade inga alternativ till deras många gånger felkonstruerade plan.

 3. Samtidigt som USA står inför det överhängande hotet som riskerar att förgöra landet – ett inbördeskrig som vissa menar kan rentav börja den 6 januari, 2021 dagen då USA kongress tillkännager formellt valresultatet. En miljon Trump anhängare beräknas komma till Washington, DC. Och dessa är inte längre nöjda med att hålla på på Twitter fronten utan det är till skrida till verket som gäller för Trumpetarna. Det är liksom bäddad för pang boom kaboom!

  https://www.rt.com/op-ed/511478-us-civil-war-january/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here