Det falska hotet från Ryssland

42
2345

 

Jag vill verkligen be er att läsa Det falska hotet från Ryssland på, Dagens Arena, av Pär Salander, professor emeritus i socialt arbete och politisk debattör. Ett utdrag nedan.

________________________________________________________________

Det falska hotet från Ryssland

SÄKERHET Den påstådda ryska aggressiviteten är i första hand en polariserande konstruktion för att motivera Sveriges successiva integrering med USA/Nato, skriver Pär Salander.

Återkommande hör vi försvarsminister Peter Hultqvist och borgerliga debattörer motivera svensk upprustning via ”det försämrade säkerhetspolitiska läget i närområdet” som ska bero på ”ökad rysk aggressivitet”, ”annekteringen av Krim” och ”Ryssland rustar upp”.
Inget ifrågasättande från media utan försvarsministerns mantra har mer blivit som ett ”amen” – en världsbild blir en ”sanning”. I somras fick också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg använda sitt sommarprat för att stämma in i kören. Men det finns skäl att skärskåda denna ”sanning”.

Jag menar att den är mer att betrakta som en falsk konstruktion.

För det första: vad gäller ”ökad rysk aggressivitet” så är det oklart vad som menas. Media har förmedlat: överbelastningsattack mot media; problem med flygledningen på Arlanda; spioneri via forskningsflygplanet Geophysica; kapande av telemast i Borås; spion som sökt sig in på journalistutbildning; påverkan på det svenska valet, för att inte säga alla dessa främmande u-båtar som gäckat marinens nät och bomber.

Ledande politiker, höga militärer och även ”experter” har kommenterat dessa uppgifter i media och kopplat dem till Ryssland. Men det visade sig senare att dessa påståenden mer var att betrakta som mediala ankor.

Eller handlar den ”ryska aggressiviteten” om MSB:s upptäckt att Ryssland söker splittra det svenska samhället med hjälp av några påståenden? Två av dessa berör utrikes/försvarpolitik och handlar om att “Sverige är russofober och att investeringar i försvarssektorn är baserade på påhittade hot från Ryssland” samt att “Sverige styrs av USA och är hemlig medlem i Nato”.

Det är möjligt att Ryssland vill splittra det svenska samhället med dessa påståenden, men det är svårt att se dem som rena påhitt. Vad gäller det senare påståendet kan nämnas: Sveriges upprepade deltagande i Nato-övningar i Östersjöområdet som uppenbart är riktade mot Ryssland; hemvärnet på Gotland tränas av USA:s marinsoldater, de Gröna Baskrarna, inte minst kända från Vietnam; upplåtandet av område i Norrbotten där USA/Nato kan testa nya vapensystem; värdlandsavtalet med Nato; att Sverige inte ratificerade förbudet mot kärnvapen pga USA:s påtryckningar; anslutningen till Stratcom, en verksamhet stationerad i Baltikum med den uttalade målsättningen att i alla sammanhang verka för Natos intressen bl.a. med ”planerad psykologisk aktivitet …”.

Vidare vet vi att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har ett mycket uppskattat och allt närmare samarbete med sin svenska motsvarighet FRA. I en artikel i ansedda New York Review of Books betitlad The Swedish Kings of Cyberwar – Sweden’s growing importance to the NSA beskrivs hur NSA, via FRA, har tillgång till en ”unik samling (kommunikationsdata) på högprioriterade ryska områden som ledarskap, intern politik och energi”.
Dessutom återges att FRA är en ”ideal samarbetspartner” när NSA hackar sig in för cyberattacker på datornätverk i andra länder. Det liggande förslaget som gör det lagligt för FRA att fungera som avlyssningscentral eller filial till utländsk (läs: USA:s) underrättelsetjänst kan nog ses i detta perspektiv. FRA får nu, sent omsider, rättsligt godkännande för sin integrering med NSA.

För det andra: ”annekteringen av Krim”. Ja, i strid med internationell rätt annekterade Ryssland Krim 2014. Men det finns ett sammanhang som inte förmedlas. På Krim finns den gigantiska ryska Svartahavsbasen vid Sevastopol.

Enligt Joshua Shifrinson, Texas A&M University, lovade Nato vid förhandlingarna 1990 kring Tysklands enande och Warzwapaktens förestående upplösning att man inte skulle expandera ”one inch to the east”. I dag har, trots det, ett dussintal länder i öst upptagits i Nato, och Ukraina och Georgien står på tur. Vid Natomedlemskap skulle Sevastopol på Krim falla.

Till detta kan läggas att Krim historiskt har tillhört Ryssland fram till att Chrusjtjov 1954 gav bort halvön till Ukraina. Strax efter att Sovjetunionen upplöstes 1991 genomfördes en folkomröstning på Krim och Republiken Krim utropades. Krim har därefter haft en egen konstitution och betydande autonomi inom Ukraina.
Majoriteten av Krimborna talar ryska som modersmål och ryska är dominant språk i media/kulturutbud. Enligt Richard Sakwa, professor i rysk och europeisk politisk historia och medlem i brittiska socialvetenskapsakademin, var majoriteten av Krims befolkning för ett enande med Ryssland. Ryssland har således en speciell relation till Krim. Antydningar om att Sverige på liknande sätt som Krim skulle vara hotat har ingen trovärdighet.

För det tredje: ”Ryssland rustar upp”. Det stämmer faktiskt just nu. Rysslands militärutgifter ökade med 2,5 % under 2019–2020 om vi får tro Sipri. Men USA:s ökade med 4,4 % och Sveriges med 6,7 %. Rysslands militärutgifter har sjunkit till 6 % (!) av Natos. Det är vidare USA och inte Ryssland som sade upp Open Skies-fördraget och INF-fördraget, vilket minskar möjligheterna för motparten att spana på vad den andre håller på med, respektive banar väg för utplacering av taktiska kärnvapen i Europa.

Summa summarum: den påstådda ryska aggressiviteten är i första hand en polariserande konstruktion för att motivera Sveriges successiva integrering med USA/Nato. Mark Galeotti, prof vid Institute for International Relations i Prag uttrycker just att hotet från Ryssland är en konstruktion av väst och inget annat.

Nya miljarder av svenska skattemedel rullar till upprustning. Militären, för att inte säga krigsindustrin med SAAB i spetsen, är vinnare. Vår säkerhetspolitik hade varit mer betjänt av bibehållen reell alliansfrihet och dialog. Då skulle också miljarder finnas kvar i statskassan till egentliga, och inte påhittade, behov – vård och omsorg.

Relaterat
Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Trappar Ukrainas regering upp för ökat krig mot landsmännen i östra Ukraina?
Ukrainas sönderfallande ekonomi
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Fredshotet … Varför USA behöver krig med Ryssland och hur man kan stoppa det.
Sverige deltar i planläggningen av Nato-krig mot Ryssland? Ökad risk för krig i Sverige…
Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Föregående artikelFria Val och inte? Nicaragua, Venezuela, Honduras med mera. Skrämmande!
Nästa artikelNy sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländsk nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

42 KOMMENTARER

 1. Har USA en militärbas i Kazakstan? Var ligger den?
  Flaggan över Afghanistan kan tas bort.
  USA:s militärbas i Kirgizistan är väl avvecklad sedan minst 10 år?
  Det ser ut som om USA har en militärbas i Kaukasus. Var ligger den?

  Jag har sett den här kartan många gånger på denna blogg. Var finns originalet?

  • Är det inte så att k artan förmedlar betydligt mer än om en eventuell nuvarande eller tidigare flygplats i Kazakstan?

   Här annan karta.

    • Det hade varit mer intressant om ”kalle anka” hade kommit med mer substans i sin kritik av artikeln? Visst kartan är lite inaktuell men USA-baserna har blivit desto fler sedan dess och flyttat runt lite! Desinformation får du från media som SR/SVT, DN, AB och annan fulmedia! Dessutom är det väl rätt många här som inte är vänsterfolk som debatterar så ”kalle anka” kan ju försöka desinformera någon annanstans för här avslöjas lögnaktig USA-propaganda och det är ju det denna sajten är till för, att avslöja vad skurkarna i Washington har för sig!

    • Vad är desinformationen Du talar om? På denna sida är vi nämligen synnerligen intresserade av diskussionen inte bara av ordet och tillmälen utan också att bemöta dem.

     Vem har sagt att det rör sig vänsterfolk här, vi har många konservativa och högerlutande kollegor har som vi lyssnar på och tar hänsyn till.

     Putin-vurmare? Vi kanske bara tycker att Europa skall sköta och leda sig självt utan att Europa skall förstöras och brytas ned av det alltid och överallt misslyckande amerikanska militära missionerandet – man kan säga att vi är anti-missionärer som tycker att de utsända amerikanska våldsetablissemangen kan fortsätta skjuta varandra med fria vapen i Amerika i stället för att förstöra och vandalisera Europas heliga civilisation.

     Så kom igen Kalle Anka – tala ut!(Man får gärna stå för sina åsikter och kunskaper här genom att inte använda pseudonym, Du hamnar då visserligen i NSA:s åsiktsregister i det kära Amerika).

  • Det finns inte längre några amerikanska militärbaser i Centralasien (Kazachstan, Kirgisien, Tadzjikistan, Uzbekistan eller Turkmenien).

   Den tidigare stora amerikanska basen i regionen är numera………rysk!

   • Håller med om att denna gamla karta borde uppgraderas. Steigan.no fick ett påpekande om det för några månader sedan, men jag fick ingen reaktion. Nu när spänningen är extremt hög rörande Ukraina kommer Imperiet med vasaller att hysteriskt utnyttja varje litet fel. Det finns sådana mängder med djäkligheter som Väst ägnar sig åt, då behöver man inte ta med en gammal numer felaktig karta.

    Som svensk tycker jag det är viktigt att ständigt påpeka att socialdemokraterna med Hultqvist i täten flaggar för svenskt deltagande i krig till stöd för det land som för en stor del av den styrande klassen har nazisten Stephan Bandera som idol, nämligen Ukraina, samtidigt som socialdemokraterna vägrar tala med SD för att de är bruna. Nu kommer naturligtvis Sverige inte att skicka några soldater. Hultqvists tal är just bara tal.
    Det är mycket synd om det ukrainska folket som styrs av människor som ända sedan 2014 av USA, EU och Nato blivit lovade ”guld och gröna skogar” utan att förstå att dessa löften aldrig kommer att förverkligas. Ukrainarna som har det allt sämre får nog ställa in sig på att frysa och få det än sämre i vinter. Men även vi i EU kommer att få det sämre, så det är tur att den utmålade fienden, Ryssland, är noga med att hålla sina avtal om gas- och oljeleveranser, samtidigt som Ryssland än mer av EU hotas av sanktioner. Detta förhållande säger två saker. En part i konflikten är en pålitlig part, och samma part befinner sig i en allt bättre styrkeposition. Att den andra parten inte verkar förstå detta säger också mycket om denna parts politiska förmåga.

    • Ryska kynnet har något som ofta brister i Amerika: tid och tålamod.

     På något vis måste de som låter sig bedras av det amerikanska ’Projekt Ukraina’ förbereda sig för ett irakiskt scenario eller afghanskt slut på detta amerikanska äventyr.

     Vi kan föreställa oss om den ryska sidan ställer in alla leveranser av allt som går till Ukraina (kol och elektricitet är numera något beskurna från ryska sidan): ska då detta land försörjas av amerikanarna själva? Ukraina har nyligen lämnat in en lång ekonomisk önskelista till Bryssel: beloppen är astronomiska.

     Ukraina har mycket att lära: man kan inte använda Ryssland som något slags gratis råvaruförråd och sedan betala tillbaka med idel ädel fientlighet, som dessutom skall få negativa följdverkningar, eller ”rysk aggression” som det numera heter.

     Vi måste komma ihåg att amerikanska sidan vill ha den så förut oåtkomliga Svartahavsregionen i kris och konflikt. Ett stabilt och integrerat Ukraina i en politisk-ekonomisk länk mellan Europa, Ryssland, Kaukasus och med Euroasien och det övriga Asien står inte på den amerikanska agendan.

     Det är det som är Ukrainas tragedi. Washington har med denna kris torpederat ytterligare ett land i regionen, och destabiliserat sydöstra Europa. Det är ingen slump, utan planerat sedan länge.

     Det kommer ta tid för många europeiska politiker att inse detta, och de kommer inte att inse det i tid. Frågan är om vi får se en hård högerkupp i Kiev eller en rationell lugnande kupp: Ukraina skulle ärligt talat behöva en general Jaruzelski som för snart exakt 40 år sedan i december 1981 knäckte den planerade högerkuppen i Polen med kombinerad politisk-ekonomisk aktion och insats av italienska maffian, CIA och katolska kyrkan. Det misslyckades. Den store polske patrioten Jaruzelski räddade sitt land i absolut sista stunden.

     Jag tror inom närmaste året kommer vi att få se en oväntad okonventionell lösning i Ukraina. Vi får se vilken det blir. Förändringen kommer att vara mycket stor.

     • I USA är det populärt med kvartalskapitalism, pengarna måste förränta sig snabbt annars är det nya projekt som gäller! Och likadant verkar utrikespolitiken skötas, man går snabbt in och bombar utan större tanke på konsekvenserna.

     • Europa betalar. Som alltid.

      Indirekt blir det dubbla betalningar till den amerikanska försvarsindustrin: för det militära materielen och en andra gång för dess åtgärder. Dessa belopp borde ju verkligen tillgodoräknas de berömda kraven på de 2 procenten av BNP till försvarsutgifterna.

      Jag tror vi såg i Gaza i Palestina, att Israel hade bombat samma byggnad (jag tror den sysslade med barnhälsa) tre gånger vid OLIKA konflikttidpunkter, en byggnad vilken Europa betalat för. Nu betalade man från Bryssel en fjärde(!!) gång för byggnadens återkonstruktion.

 2. Anledningen är enkel; allt detta är två huvudfunktioner:

  1) att fortsatt legitimera närvaron av 1940-talets amerikanska ockupationstrupper i Europa. Europa är militärt och utrikespolitiskt de facto ockuperat av främmande utomeuropeisk militärmakt.

  2) Washington vill till varje pris förhindra starkare ekonomiska och politiska samhörighets- och samarbetsformer inom hela Europa, Euroasien, Asien och självklart mellan dessa.

  Det är därför de amerikanska neokonservativa krafterna länge både avskytt och hotat samarbetsprojekt som t.ex. Euro-valutan (som John Bolton häromåret avsåg att ”sänka”) och Nordstream-gasledningarna.

  För amerikanarna behövs en kaoszon som skär av Europa och Euroasien i två delar: den går från Litauen och Polen i nordväst, ner genom Ukraina(självklart), Georgien, Iran/Irak till arabvärlden(där ingår Palestina/Israel) och slutar i Afghanistan/Pakistan.

  Denna amerikanska och självklart ”olösliga” kaoszon kommer att upprätthållas till varje pris av Washington.

  Det är så dagens amerikanska geopolitik utövas mot Europa. Europa får nämligen inte bli fritt och självständigt, återkoloniserat av en gammal urartad amerikansk koloni.

  Politiker som Hultqvist och andra springer och skäller i det imperiala hundkopplet. Inte minst kommer vi att få höra mer av detta på kommande papegoj- och paranoiakonferensen i Sälen i januari 2022.

 3. Jag förstår vad avsikten med kartan är, men den bör ju vara korrekt. Är alltså originalet mer än 10 år gammal?

    • Vi skulle bli chockade -och rentav paranoida- om vi såg en komplett fullständig karta med varje existerande amerikansk militärbas och till exempel kompletterande svartgula prickar för utplacerade och fartygsbaserade liksom bombplansplacerade kärnvapen.

     Under kalla kriget fanns en kärnvapenbas på nordligaste Grönland trots den danska regeringens motstånd(!!) mot kärnvapen och just på Grönland. Vid varje tillfälle på dygnet var fyra av världens största bombplan med slagkraftiga kärnvapen ombord i luften -samtidigt. Hela tiden.

     Samtidigt avslöjar detta amerikanska närmast sjukliga behov av att ha kontroll överallt med militär våldspotential och totalitär underrättelsekontroll ett sjukligt politiskt stadium.

     Det är helt enkelt inte friska och normala människor vi har att göra med.

     Det går inte att försvara på annat sätt.

   • Ologisk eller inte, det är en dålig karta idag. Uppdatera den eller fimpa den helt.
    Hammaren och skäran är gamla verktyg, men de har också högt symbolvärde, och används därför än i många sammanhang. Den gamla kartan på Natos utbredning kommer kanske en gång då Nato inte längre finns att vara kul att titta på, men den duger inte idag som Mats L påpekar.

    • Den röda internationalistiska femuddiga stjärnan (en udd för varje världsdel som i de fem olympiska ringarna) är faktiskt ännu symbol för dagens ryska flygvapen (det finns ingen äldre rysk symbol eftersom flyget är en sovjetisk innovation) och ryska flottans nybyggen får ännu en liten röd stjärna på var sin sida på stäven. Däremot har hjälpflottans fartyg inte längre en röd stjärna utmed dubbelt blått band på skortstenarna, där bandet numera är rysk trikolor, den äldsta i världen.

     Hammaren och skäran (eller ”skäran och släggan” som den heter offentligt: ’serp i molot’) finns ännu invävt i Aeroflots klassiska emblem, dess utrikesflyg räknas ofta idag som ett av planetens både bästa och säkraste, trots sin många decennier tidigare farliga historik…

     • Första flygplan tyngre än luften som lyfte hette Kitty Hawk, byggd i USA av bröderna Wright 1903. Det är väldigt tätt med felaktig information i denna herrklubb.

    • Vad jag vet använder sig USA av Ryska motor för att skjuta sina rymdfarkoster upp till rymden. Det verkar inte hänt så mycket sedan bröderna Wrights tid för USAs del. Ryssarna är väldig barmhärtiga att tillåta jänkarna använda sig av deras teknologi trots de lömska jänkarnas otaliga intriger mot landet. Dessutom säljer Ryssarna olja till USA trots sanktionerna som USA lade på juts det. Otroligt va?

     Hur som helst även USAs egen Pravda, d v s New York Times – erkänner att det är åt helvete med landet. Tsk, Tsk, Tsk

     https://www.presstv.ir/Detail/2022/01/16/674850/American-society-immoral-behavior-social-disobedience-racial-violence

 4. Färgrevolutioner i demokratins namn…
  https://www.globaltimes.cn/page/202112/1240540.shtml
  Hur mycket ondska har begåtts i demokratins namn?
  Att exportera krig, lansera ”färgrevolutioner”, underblåsa extremistiska ideologier och främja ekonomisk instabilitet… USA har lämnat oändliga spår av blodsutgjutelse och kaos runt om i världen.
  Medan ”demokratimodellen” tappar sin glans, försöker USA fortfarande etablera exklusiva klick genom det så kallade demokratitoppmötet.
  För att avslöja karaktären av ”amerikansk demokrati” publicerar Global Times en serie artiklar för att avslöja USA:s fyra demokratiska hegemoniska synder.

  • Vi kan bara föreställa oss om t.ex. Saudiarabien fick för sig att med sina sparade oljepengar och kungahusets privata uppbyggda vapen- och utrustningssamling, som man sparar i stora hallar med amerikansk militärmateriel, fick för sig att på egen hand började invadera länder här och var och införde islamistisk wahabbism, den verkligt historiska rätta vägen och systemet: bara för att de kan! Och tycker det är kul och boostar självkänslan hos makthavarna och tankesmedjorna i t.ex. Jeddah och Riyadh, som förespråkar våld mot alla som inte sluter upp i kampen mot den jämlika demokratins terroristiska verksamhet: som dyker upp i hela världen dessutom!

   OCH!!… inte fick kritiska frågor eller sanktioner mot sig. År efter år, decennium efter decennium.

   Nu har det visserligen hänt i Afghanistan och Jemen, men låt säga också Grekland som skulle få wahabbism istället för sin hedniska otrogna demokrati, ja, det vill säga terrorism då.

   Bomba, invadera, tortera, waterboarding, helikopteravrättningar med skrattande soldater, hemliga tortyrfängelser i många länder och grekiska demokratiska aktivister i oranga overaller i järnburar på en ö i Röda havet, ditsatta i 21 år, minst.

   Sverige skulle naturligtvis vara dödstyst och hylla denna ”rätta vägen” på Folk- och Försvarskonferensen, och officiellt betona att just i denna konflikt går det nämligen inte att tillämpa Genèvekonventionen eller normala internationella krigslagar, utan de illegala stridande demokratiska terroristerna i Grekland samlat dynamit i förråd för att kanske använda mot den ansvarstagande wahabbistiska ockupationsmakten. Man upprätthåller ju ändå vardagslivet och ordningen i samhället och halshugger grekiska demokratiterrorister offentligt och transparent varje fredag! Varje huvud som rullar visar sig tillhöra rätt terrorist, intygar diplomatiska kåren.

   Så nej, här är verkligen inte internationella krigslagar, Genèvekonventionen eller FN-beslut vare sig tillämpbara, adekvata eller acceptabla. Det skulle kunna skada det saudiska folket och det saudiska förtroendet liksom förhållandet till främmande makt. Vi kan inte heller skydda saudiska visselblåsare utan häktar dem i många år och beslutar att skicka dem till Riyads välförsedda och välstädade fängelser, flera diplomatiska delegationer kan intyga om dess oförvitlighet.

   Ja, det är så här det ser ut.

   Ersätt bara orden ”wahabbism” ovan med ”demokrati” och ’Saudiarabien’ med ”det alltid goda USA” -så har vi Sveriges undfallenhet för världens dödligaste våldsmakt i vår tid.

   Ska vi verkligen i Sverige behöva dras vid näsan och luras som mindre vetande idioter av detta politiska masochistiska underkastelsebeteende gentemot Washington?

   • Man undrar ju vad det är svenska politiker tror att Sverige vinner på att vara en miserabel vasall åt Washington, ja annat än förakt? Är man rädda för sanktioner? Kan meddela att den skada som sossarna tillsammans med MP åsamkat svenskt näringsliv och energisystemen är långt värre än några töntiga sanktioner från Washington.

 5. Johan skriver ”Denna amerikanska och självklart ”olösliga” kaoszon kommer att upprätthållas till varje pris av Washington.”
  I en glädjande accelererande takt har den kaospolitik som på många håll och sedan länge förts från Washington tydligare och tydligare misslyckats. Den fungerade i Libyen, den fungerar inte som tänkt i t.ex. Syrien.
  Det är sorgesamt att veta att den svenska politikerklassen inte fattar att dess stöd till USA:s sanktionspolitik, som är en del av skapandet av kaos, slår bakut. För att ta det mest tydliga: alla försök att skapa kaos i Ryssland. Det får jag personligen betala för då kilowattpriset sedan januari ökat med cirka hundra procent. Och en stor del av denna energiprisökning beror på Västs försök sedan ungefär 2013, Under USA:s ledning, att skapa problem för den ryska gas-och oljeindustrin, problem som de löst bl.a. genom att kraftigt förskjuta exporten österut. OSCE-mötet i Stockholm slutade med än mer sanktionshot från USA:s utrikesminister Blinken. Kanske kommer dessa hot att ytterligare öka priset på min el? Jag skriver kanske just för att kaospolitiken blir allt mindre verksam. Det verkliga kaoslandet USA, skall om några dagar hålla sitt ”demokratitoppmöte”. Redan inbjudan och deltagarlistan präglas av kaos. Man kanske skulle kunna säga att kaos har kommit hem och alltmer rotar sig där.

 6. ”Den tyska tabloiden ”Bild” har publicerat en karta från en påstådd existerande plan för en rysk invasion av Ukraina, med hänvisning till anonyma underrättelsekällor i Nato. Publikationen följde på artiklar i två amerikanska medier som hävdade att Moskva planerar att samla 175 000 soldater för en eventuell attack mot dess västra granne.”
  …och Zakharovas svar!!
  https://sputniknews.com/20211205/lets-spoil-their-weekend-russia-breaks-down-german-tabloids-ukraine-assault-plan-propaganda-1091261212.html

  • Det pågår en psykologisk kampanj, säkerligen på alla sidor.

   Vi vet ju vilken sida som brukar vinna de bataljerna… nämligen: schackspelarna! Inte pokerspelarna…

 7. Dagens ledare i socialdemokratiska Aftonbladet:

  ”Snart kan Putin starta nytt storkrig i Europa
  Kommer samma desinformation fungera igen som vid Krim 2014?
  Ryssland har även dragit igång en propagandaoffensiv både mot Ukraina och i väst enligt samma manual man använde inför ockupationen och annekteringen av Krimhalvön 2014. Den gången spred man desinformation om att Ukraina skulle vara styrt av nazister och att det fanns en utsatt rysk minoritet som Ryssland var tvungna att försvara.
  Vladimir Putin förnekade även att de anonyma soldater, kallade ”små gröna män”, som tog över kontrollen på halvön var ryska. När väl Krim var ockuperat fick samma soldater medalj och ockupationen hyllades av den ryska statsledningen.
  I väst, även i svenska medier, rapporterades mycket av den ryska desinformationen om Ukraina och Krim ofta vidare som en sanning. Även ledande politiker uttryckte förståelse för Rysslands agerande.
  Resultatet blev att väst stod handfallna och Ryssland lyckades – utan att ett enda skott avlossades – alltså invadera och ockupera en del av ett annat land.”

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/v58ngl/snart-kan-putin-starta-nytt-storkrig-i-europa

  • Inte så märkligt att ingen på Krim protesterade L! 97% av befolkningen ville ju åter bli en del av Ryssland efter att av Sovjetledningen tvingats bli en del av Ukraina på 1950-talet! Och vem vill vara en del av ett sönderfallande utfattigt land som Ukraina som först plundrades av USA och sedan bandet av oligarker som fortsatt utplundringen? Det ukrainska guldet försvann (till USA) och resten av tillgångarna delades mellan skurkarna varav Bidens son är en av de framträdande. Senast någon startade ett storkrig i Europa var det USA som låg bakom, både på Balkan och i Georgien. Minnet är kort hos propagandaverkstaden ser jag! Om Putin mot förmodan drar igång ett krig så lär det bli ett av världens kortaste krig då Ukraina lär kasta i handduken efter ca 2 dagar då alla ukrainska trupper deserterat förutom banderisterna och nynazisterna som sticker till de västra delarna och hoppas på att Polen ska rädda dem!

  • Utsagor om att Rysslands invasion av Ukraina och ”Snart kan Putin starta nytt storkrig i Europa” börjar likna sagorna om ”Frälsarens återkomst”. Gemensamt för båda är att de blir aldrig av 🥱🥱🥱

 8. Dean O’Brien discusses the situation in Donbass on MOATS with George Galloway, helping to clarify the situation with the ongoing conflict. Dean is a freelance photographer documenting the ongoing conflict in Donbass, eastern Ukraine.

  Dean berättar att han har under de senaste 7 åren sett 152 barn dödas i Donbass och 146 barn skadats. Detta borde varit nyhetsstoff om det varit i något annat land, men nu är det i Ukraina. Detta enda jag hört om i SVT, var för flera år sedan att två ukrainska soldater blivit dödade, men aldrig vad som invånarna i Donbass fått genomlida. Dean O’Brien säger att han aldrig sett en rysk militär i Donbass, och några personer i militärkläder har visat honom sina id-kort. När han frågar personer i Donbass som är i totalt underläge om deras åsikter, så är alla rädda för ”nazistregimen” i Ukraina. Dean säger att det är fullt med utländska soldater bl.a. från England i ukrainska armen.

  Under tiden ser vakthundarna på Facebook och Twitter till att alla konton som berättar om  nynazisternas aktivitet i Ukraina stängs ned, tills de tar bort kommentarerna. I april fick Eduard Dolinsky sin facebook blockerad då han avslöjade marschen som hyllade ”the Nazi SS Galizia Division in Kyiv”. Han är generaldirektör för Ukrainska judiska kommittén. Dean berättade att BBC hade en reporter där, men frågade sig om man kunde förvänta sig en rapport..

   Fascisterna i Ukraina tar mer och mer plats i det offentliga Ukraina. Nyligen blev den tidigare ledaren för den ukrainska fascistiska paramilitära gruppen ”Right sector” utsedd till rådgivare till överbefälhavare för landets väpnade styrkor. Dmitry Yarosh annonserade sitt utnämning på Facebook. Yarosh har varit chef för Tryzub, och valdes då till ledare för ”Right sector”

  https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1467955042921721863

 9. Visst är det märkligt.

  Aftonbladet ägnar gärna spaltmeter av kritik mot Le Pen, Zemmour, Orban, Kaczynski, Åkesson och andra.

  Däremot inte ett ord om Banderastatyer, Dmitro Jarosh, Högea sektorn och de många fascistsymbolerna på uniformerna eller den brunimpregnerade ukrainska staten av idag. Det anses just på Aftonbladet som ”propaganda”.

  Då har journalistiken drabbats av en tjernobylhärdsmälta. Den förmodade ukrainska demokratin görs bara en björntjänst.

  Ska vi låta bruna herrar Dmitro Jarosh bli en potentiellt framtida EU-kommissionär? Ordförande i utskott för jämlikhets- och demokratifrågor?

  Det är där Aftonbladet måste börja resonera. Vilken är framtiden för den fascistiska Banderakulten och herrar som Jarosh? Men tystnad och redaktionell censur råder.

  Det är inte vackert.

  • Jodå, politikerna i Sverige sabbade det svenska försvaret för att man sedan skulle kunna säga att vi måste gå med i Nato! Tyvärr är det så att USA ser till att det inte blir någon fred eftersom deras livsluft är att skapa konflikter och kriga. Det är bara att studera historien, nästan alla krig de senaste 20 åren har startats av USA! Så det blir nog ingen fred innan USA kollapsar och av rapporterna att döma så är man på god väg…USA av idag är ett samhälle i fritt fall där kriminaliteten och korruptionen härjar! Och ja, det beror på att de har skurkar till politiker precis som här och på de flesta andra håll. Sverige är verkligen inget undantag i den bemärkelsen!

  • NATO och Kazakstan samarbetar aktivt om demokratiska, institutionella och försvarspolitiska reformer och har utvecklat praktiskt samarbete på många andra områden.
   https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49598.htm

   Sedan den 27 maj 1994 är Kazakstan medlem i NATO:s ’Partnerskap för fred’.

   Se även
   https://2009-2017.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/12/234936.htm

   Vad gäller ”tyckande” så räcker det med att förhålla sig till sådant som är belagt med fakta. Till och med ett västorienterat land som Sverige hotas av USA som inte har ett dugg med en Svensk ratificering av FN:s kärnvapenförbud att göra.

   Att via dansk underrättelsetjänst avlyssna svenska politiker framstår allt annat än vänligt sinnat. Det är brottsligt och måste behandlas som brottsligt.

   Hur mycket försvarshemligheter har USA tillskansat sig om de unika AIP-ubåtarna? Skulle det visa vara nära samarbete via Wallenbergägda SAAB är det rent landsförräderi.

   USA har inga landområden i anslutning till Medelhavet, ändå har man där stationerat robotjagare som skjuter massor av kryssningsroboten Tomahawk mot Syrien. Liknande robotjagare övar sådana avfyrningar mot USA:s fiender i samarbete med svenska marinen i Östersjön. Med sådant ”försämrat säkerhetspolitiskt läge i närområdet” är det Ryssland och inte Sverige som har anledning att reagera.

   Du har dock en viktig poäng i kritiken av misshandlat TOTAL-försvar. Nedrustningen av civilsamhällets tålighet och förmåga att hantera olika sorters kriser har försummats på bekostnad av militär undfallenhet och militär upprustning enligt USA:s intressen mer än värnande svenska alliansfrihet.

 10. Nu har man släppt lös drönarhotet, över Forsmark1-3 och Kgl.Slottet, ytterligare en variant av
  Nato/USAs ubåtskampanjer, för att skapa underliga krigshot, varifrån skulle dessa sändas ut,
  som går lätta att ta ner, och identifiera. Vi kommer att får många drönarlarm framöver.

  • Å andra sidan är det lättare att skjuta ned drönare som syns, än att hitta obefintliga ubåtar som inte finns, sedan en massa amiral-stofilers gaggande om ubåtar ledde till att de själva utgjorde en paranoid Moliere-fars, som de inte själva begrep att de deltog i: man både skrattades åt och med glada badande minkar och missnöjt sillfisande.

   Men skjut ned någon kränkande drönare så får vi väl se. Det lär väl stå ’Rossija’ på den med alltigenom amerikanskt innehåll, som ingen svensk media kommer att orka reda ut, och vanliga nödbedjanden om Nato-medlemskap i det svenska 10-timmarsförsvaret som det väl nu kallas, eftersom det är så synd om det stackars svenska försvarshemvärnet, och behöver tröstande amerikansk gruppterapi från de stora grabbarna hur det var att bli ivägschasade av de ännu hårdare talibanerna med laddade kalasjnikovs.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here