Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

33
3047

 

Ingress: Läsaren ”M” har översatt en artikel av Jonny Tickle i RT.

Denne återger uppgifter om att personer i Ukrainas ledning i tal uttrycker hot mot Ryssland, till och med hot om krig. Svårt att bedöma hur pass förankrat dessa ideér är i ledarskapet i Ukraina. Helt osannolikt är det inte. Vem hade trott att Georigen skulle angripa Ryssland militärt 2008. Ett angrepp skulle säkert åtföljas av e väldig kritik av Ryssland som får skulden. Bra för Ukraina, också för att det tar bort kritik mot olika misslyckanden. Och för USA som en pågående kampanj för att än mer demonisera Ryssland.

På hemsidan för Kyiv Post finner man flera artiklar per dag under mappen ”Russia’s war against Ukraine”. här. Vid besök på hemsidan för RadioFreeEurope kan man läsa en artikel om hur ukrainas president Zelinski försvarar drönarattacker mot landsmännen i östra Ukraina. Sverige har efter statskuppen 2014 stött Ukraina med över en miljard (1000 000 000 kr) i skattepngar.


Zelensky varnar Kreml!

Å ena sida ”hotar” Ukraina Ryssland med framtida långdistansmissiler (de är inte ens under tillverkning)
Missiler ”riktade mot Moskva”: Rådgivare till Ukrainas Zelenskij varnar Kreml för att krig med Kiev skulle innebära ”slutet på Ryssland” och dess armé.

Kiev arbetar med att ha långdistansmissiler som kan nå Moskva, och Rysslands president Vladimir Putin måste inse att varje attack mot Ukraina kan leda till att hela hans land utplånas, har en ukrainsk topptjänsteman varnat.

Alexey Arestovich, som talade med TV-nätverket Dom, varnade Kreml för att hans land snart skulle ha förmågan att slå den ryska huvudstaden med sina missiler. Arestovich fungerar som rådgivare till Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskys kontor.

”Putin kommer att komma till den punkt, inom överskådlig framtid, där ukrainska missiler kommer att riktas mot Moskva, och av en enkel anledning: vi arbetar med ett missilprogram”, förklarade han. ”Och våra operativt-taktiska missiler kommer att kunna nå Moskva.”

Enligt Arestovichs åsikt är den ryska armén redan medveten om Ukrainas militära kapacitet, och cheferna för de väpnade styrkorna säger till Kreml att en attack mot Ukraina ”skulle vara slutet för den ryska armén och slutet för Ryska federationen.”

”Det här är ett absolut förlorande alternativ. De kan inte undgå att förstå det, tillade han. ”Och när de skrämmer oss med en invasion, en expansion, en antydan till hot – det är en bluff.”

På senare tid har den ukrainska ledningen tagit upp ett eventuellt krig med Ryssland vid ett flertal tillfällen, trots Moskvas insisterande på att de inte har någon önskan om någon konflikt. Förra veckan uppmanade befälhavaren för Ukrainas specialoperationsstyrkor Grigory Galagan att ”alla regioner” i landet skulle få sina försvar stärkta, och hävdade att det inte finns ”ingen garanti för att Ryssland inte kommer att invadera och därefter eskalera.”

Oligarkens tjänare». Plakatet påminner om TV-serien «Folkets tjänare» som gjorde Vladimir Zelenskij till folkhjälte.

Förra månaden hävdade Zelenskij att det fanns en möjlighet till ett fullskaligt krig med Ryssland och anklagade Moskva för att inte respektera sitt lands självständighet.

Nyligen rapporterade brittiska The Times att London för första gången i samtal med Ukraina för att sälja sina missiler, inklusive den toppmoderna Brimstone.

Relaterade

Trappar Ukrainas regering upp för ökat krig mot landsmännen i östra Ukraina?
Ukrainas sönderfallande ekonomi
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.

Föregående artikelRyskt och kinesiskt tålamod med USA visar äntligen tecken på att ta slut
Nästa artikelBoken som lurade världen. Om Aleksandr Solzjenitsyns GULAG-arkipelagen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

33 KOMMENTARER

 1. En glömd men viktig sak med den ukrainska krisen sedan 2014 är att det är verkligt sann julafton för vapenindustrin -i väst. Ukrainas egen ligger nämligen i det närmaste i ruiner, liksom de avdödade skeppsvarven i Nikolajev som en gång stolt byggt Europas största krigsfartyg. Så ser politiken för det egna Ukraina ut. Det är alltid någon annan som rår för problemen och alltid någon annan som skall lösa dem. Ukrainas oligarker har nämligen inga egna spadar och verktygslådor.

  Det är därför den ukrainska ekonomin (en gång Sovjetunionens rikaste och mest välmående republik) har tappat ofattbara tre fjärdedelar av sin ekonomiska nivå man hade år 1990(!!), inget land i närtida europeisk historia har i fredstid haft en sådan ofattbar baklängesutveckling.

  Så ser ett land ut som vanstyrts i tre decennier av den gangsterkapitalistiska oligarki-maffian -med västerländska rådgivare. Vår kände svenske ekonomiske begravningsentreprenör Anders Åslund är där sedan länge och förrättar begravningar, alla offer för nyliberalismens alla influenser.

  När de ukrainska missilerna är klara för att utradera Moskva, har oligarkin sedan länge lagts i jord och kista, och en seriös verklighetsvaken opposition tagit över landet och tagit ur det ur den amerikanska kaosiseringen.

  Den oppositionen finns redan och är under organisering: till exempel den hårdföre antifascisten i Radan: Ilja Kiva (vars farfars krigsgrav nyligen vandaliserats av ukrainska högern) liksom den unge statsvetaren Doktor Aleksandr Semtjenko (Sechenko). Han skräder inte orden om sitt land under vanstyret i Kiev.

  Det finns hopp för ett nytt demokratiskt och civiliserat Ukraina utan fascism och amerikansk kaosisering!

  • Ja, den fullständigt verklighetsfrånvända politik som dårarna i Kiev för blir ju mest makaber när man får läsa sådant här! Ett ”land” i fullständig upplösning, förfall och där stora delar av befolkningen inte alls vill veta av något krig med Ryssland har alltså en regim som tror att deras patetiska militära förmåga skulle räcka till i ett krig! Man undrar ju vad det är dem röker på i Kiev? Har man glömt Georgien där rådgivarna och legosoldaterna från USA stack iväg med svansen mellan benen så fort bomberna började falla? Så mycket var det stödet från USA värt den gången och Ryssland har sedan dess skaffat ökat sin militära kapacitet åtskilligt medan USA och Nato framstår som militära klåpare…Inget att lita på alls utan bara pajasar ledda av hönshjärnor!

  • ”Den oppositionen finns redan och är under organisering: till exempel den hårdföre antifascisten i Radan: Ilja Kiva…”

   Oppositionen i Ukraina har ingen chans… Ilja Kiva greps igår. Sedan början av året sitter Viktor Medvedchuk i husarrest…

   Ilya Kiva, en ställföreträdare för Rada från HLS, fängslades i Kiev
   I Kiev, på Stolichnoye-motorvägen, grep den ukrainska polisen folkets ställföreträdare för Verkhovna Rada från oppositionsplattformen – For Life-fraktionen, Ilya Kiva.

   Enligt telegramkanalen PavlovskyNEWS bekräftades uppgifterna av ställföreträdaren själv. Han befinner sig för närvarande på platsen för händelsen i väntan på sin advokats ankomst.

   Enligt honom kommer han inte att få ”pidozry” fram till ankomsten av försvarsrepresentanten (misstankar är en analog till anklagelser i ukrainsk processpraxis). Det förväntas att i närvaro av en advokat kommer Kiva att dömas för högförräderi.

   Enligt Kiva stoppades hans bil av patrullmän ”för en kränkning som inte skett” för att tjäna pengar. Dessutom visste polisen enligt riksdagsmannen inte att han själv befann sig i bilen.

   Informationen om kvarhållandet av Kiva bekräftas i hans telegram av folkets ställföreträdare för VIII-konvokationen, den välkände radikalen Igor Mosiychuk. Han skriver att Kiva blir misstänkt och kommer att välja en förebyggande åtgärd.

   Häktningen kan enligt politikern ha samband med fallet med högförräderi.

   Minns att Ilya Kiva anses vara en pro-rysk ställföreträdare i den ukrainska politikern, liksom chefen för det politiska rådet för PLOZ Viktor Medvedchuk, som sitter i husarrest.

   Som EADaily rapporterat tidigare sa Ilya Kiva att energikrisen hotar den ukrainska staten med en storskalig katastrof, och landets befolkning kommer att möta kyla och hunger inom en snar framtid.
   https://eadaily.com/ru/news/2021/11/01/v-kieve-zaderzhan-deputat-rady-ot-opzzh-ilya-kiva

   • Inte ens dagens frihetliga superdemokratiska Ukraina lär väl kunna arrestera och sätta ALL självtänkande opposition i husarrest: vad skulle husse i Washington säga om det ?!?

 2. Ukraina KIEV – En video av gruppen som strular på Khreschatyk-gatan i KKK:s distinkta vita huvor och kläder delades på måndagen av den ukrainska webbplatsen Strana.today.
  Männen bar plakat där det stod ”White Power”, ”Yes, we are racist” och ”KKK is back” på engelska. De poserade för ett gruppfoto med händerna upphöjda i nazisthälsningen.
  https://sputniknews.com/20211101/men-dressed-as-ku-klux-klan-members-spotted-in-ukraines-kiev-1090392051.html

  • Ojdå – tänk vilka hejdukar, de är säkert där på order av Putin. Är det inte det kommer vi ALDRIG få höra talas om det i media – bara om det hänt i New York: då bryts allt för direktsändning.

 3. Kiev Threatens Russia with a Missile Attack to Distract Ukrainians from the Domestic Situation
  Av Paul Antonopoulos

  Ukraina är desperat att starta sitt militära industrikomplex igen, och satsar delvis på att Turkiet ska hjälpa till med detta. Turkiet och Ukraina lovade tidigare i år att fortsätta sitt militära samarbete, med turkiska drönare på väg till Donbass slagfält. Ukraina kommer också att hjälpa Turkiet att skapa en motor för att äntligen färdigställa den turkiskt monterade Altay-stridsvagnen och Storm Howitzer som har plågats av problem sedan deras befruktningar.

  Att bygga en tankmotor skiljer sig dock mycket från att skapa en ambitiös missil som kan penetrera ryskt luftförsvar och slå till mot Moskva. Det är osannolikt att Ukraina kommer att kunna skapa en sådan missil, särskilt som den har en utvecklingsperiod på 10 år, då ryskt luftförsvar skulle vara mycket mer avancerat.

  Det är troligt att Arestovich inser detta faktum, men för honom handlar det om att spruta ut antirysk retorik på ett populistiskt sätt för att vädja till reaktionära element i Ukraina. Kiev fortsätter att kämpa för att hantera den ekonomiska situationen och står inför isolering eftersom större delen av Europa är ointresserat av att ärva nya frågor och meningsskiljaktigheter med Ryssland. Med detta i åtanke försöker Arestovich att distrahera ukrainare från den svåra inhemska situationen genom att anstifta russofobi med hot som sannolikt inte kommer att förverkligas.
  https://www.globalresearch.ca/kiev-threatens-russia-missile-attack-distract-ukrainians-domestic-situation/5760488

 4. On Monday, in an interview with the UK’s Financial Times, the head of Naftogaz, Yuriy Vitrenko, said the new Nord Stream 2 pipeline increased the chance of war between Ukraine and Russia. According to him, circumventing Kiev could leave the nation more vulnerable to a Moscow-ordered “invasion.”

  The energy boss claimed that if “there is no physical transit [of gas] through Ukraine, this increases the chances of a full-scale war between Russia and Ukraine with all its consequences.”

  The same month, Kiev said it would “continue its fight” against the new gas network “until and after its completion,” with the country’s leader, Volodymyr Zelensky, decrying the Russian project as a geopolitical “weapon.” Kiev has claimed that the pipeline will leave Ukraine at least $3 billion out of pocket in transit fees currently paid by Moscow if the overground network that runs through the country is no longer needed. According to him, the move could see the state unable to pay for its armed forces.
  https://www.rt.com/russia/539101-ukraine-transit-gas-risk-war/

 5. I inledningen av artikeln:
  ”Sverige har efter statskuppen 2014 stött Ukraina med över en miljard (1000 000 000 kr) i skattepengar”.
  Egentligen har vi givit mycket mer indirekt genom att vi är en av de större betalarna till EU, varje år. Efter att ha dragit av det vi får tillbaka från EU, blir nettokostnaden 21,8 miljarder kronor, som stöd till EU:s vansinniga politik.

  EU;s del i ”Maidan”, kan diskuteras. EU drog in sitt ekonomiska stöd till Ukraina under åren 2011-2013, de utsatte Ukraina för stor ekonomisk press. Den 21 november 2013 beslöt Ukraina att avbryta förberedelserna inför undertecknandet av associeringsavtalet. Enligt EU så utlöste denna plötsliga vändning de massiva demonstrationerna på Självständighetstorget till stöd för den politiska associeringen och ekonomiska integrationen med EU.
  ”Maidan” benämner EU som ”Värdighetsrevolutionen”, och gjorde en snabb utbetalning av stöd till Ukraina år 2014, samtidigt som man förklarar att det var absolut nödvändigt att hålla inne biståndet till Ukraina åren 2011-2013, vilket man ansåg innebar att förvaltningen av offentliga finanser blev en prioriterad fråga.
  Belöningen för ”Maidan” till Ukraina blev förutom en miljard kronor av svenska skattemedel, ett stödpaket från EU till Ukraina på 11,2 miljarder euro, av dessa 8 miljarder euro i lån från EIB och EBRD under perioden 2014-2020 för att stödja reformprocessen, vilket kommissionen beslöt i mars 2014.
  Samtidigt som EU hotar vissa medlemsländer med indraget bistånd om de inte är tillräckligt demokratiska eller utvecklas till mer demokratiska länder utan går i fel riktning, så hör man ingenting om indraget bistånd till Ukraina för att de går i totalt fel riktning, med nynazister som marscherar på Kievs gator.

  Deras beskrivning av ”Maidan” skiljer sig markant från vad
  Ted Galen Carpenter, biträdande redaktör vid National Interest
  Vice President for Defense and Foreign Policy Studies at the Cato Institute. He received his Ph.D. in U.S. diplomatic history from the University of Texas skriver.:
  ”Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt smutsiga aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. I demonstrationen fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med direkt fascistiska element, som Svoboda och Right Sector som spelade avgörande roller.
  Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistiska grupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alltför vanliga under åren efter Maidan-revolutionen.”

  • Jag tror det är just nationalisterna som kommer rädda kvar Ukraina i den ryska sfären.
   Ryska truppförflyttningar som nämns i statsmedia idag tar jag med en nypa salt.
   Det är bara markeringar eller ett sätt för Ryssland att få västmedia att visa upp för världen vad Ryssland egentligen vill säga.
   Den ”ryska björnen” har visat sig förut.

   • Det är fake. Även ukrainarna nekar några ryska truppförflytningar.

    Ukraine denies report of Russian troop buildup near its borders
    KYIV, Nov 1 (Reuters) – Ukraine’s defence ministry on Monday denied a media report of a Russian military buildup near its border, saying it had not observed an increase in forces or weaponry.
    The Washington Post said at the weekend a renewed buildup of Russian troops near the Ukrainian border had raised concern among some officials in the United States and Europe who are tracking what they consider irregular movements of equipment and personnel on Russia’s western flank.
    ”As of November 1, 2021, an additional transfer of Russian units, weapons and military equipment to the state border of Ukraine was not recorded,” the Ukrainian defence ministry said in a statement.
    https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-denies-report-russian-troop-buildup-near-its-borders-2021-11-01/

   • Ukrainska högernationalisterna är inte ”pan-slavister”, d.v.s. troende på enighet bland de slaviska folken. Tvärtom. Stalin däremot var stolt pan-slavist, han är den ende i historien som enat de slaviska folken, på ont och gott, i samma politiska allians efter 1945. Det gillar inte de ukrainska nationalisterna alls.

    De beundrar, märkligt nog, det nazistiska Tysklands (som ansåg just dessa slaver som ”undermänniskor”) beslut på 1940-talet att upprätta Ukraina som ”självständig stat”.

    De ukrainska nationalisterna avskys av såväl polacker som ryska -dåtida och nutida- eftersom de öppet eller dolt hyllar t.ex. Stepan Bandera.

    Det är ju ofta det som är nationalisters problem: de kan i princip inte samarbeta över nationsgränserna…

    Ukrainas högernationalism har blivit det egna landets dödgrävare: den åstadkommer inget produktivt för landet, landets västerländska liberaler är dess gisslan.

    Hur Ukraina skall kunna bygga upp normala politiska och ekonomiska relationer med grannen Ryssland, som Ukraina MÅSTE ha för att utvecklas (för amerikanerna köper till allas ”överraskning” nämligen inga ukrainska exportprodukter) -är för mig en gåta.

  • Att reda ut vem som gjort rätt och fel -och ”tvärtom” i Europa och ”väst” i samband med Ukraina-krisen från 2014 kommer att ta lång tid att räta ut. Västerländska medias självcensur och självvalda blindhet med det bruna Ukraina är skamligt och beklagligt.

   Det glädjer mig att Vivianne hittat till just Cato-institutet i Amerika, då det ofta kan verkligen intellektuellt förvåna i sin frispråkighet i både det idiotiska transatlantiska religiösa sekttänkandet, Nato:s tilltagande skröplighet liksom det egna amerikanska politiska tänkandet.

   Grundproblemet är egentligen hur länge den ukrainska befolkningen kan leva på vad som alltmer verkar vara verklighetsfrämmande önsketänkande och nationalistisk propaganda i landet: man kan vare sig äta, värma sig eller betala med dessa nutida ukrainska politiska fenomen.

   • Det är inte bara Ted Carpenter utan även flera som uttalat sig om den odemokratiska utvecklingen i Ukraina.
    Även Ivan Katchanovski har ett flertal gånger beskrivit att Ukraina blivit mer odemokratiskt sedan ”Maidan”. Professor i politiska studier på Universitet i Ottawa, och beskriver sig som en livslång supporter av liberal demokrati, mänskliga rättigheter och fred även när det är farligt. Givit ut 4 böcker och 34 artiklar om politik och konflikter i Ukraina.

    https://twitter.com/I_Katchanovski/status/1443695034688229380

    • Bra Vivianne! Självklart kommer väl den här västerländska närmast schizofrena journalistiska hållningen till det alltmer högerreaktionära Kiev och den närmast ofattbara blindheten och censuren över hur brun-svarta rörelser till och med tagit sig in i säkerhetstjänsten och reguljära armén.

     Men resultatet är väntat: likaså den fattigdom som tilltar i landet.

     Amerikansk kaosisering går till slut vare sig att äta, värma sig i vintern eller betala med. Det kommer ukrainarna ganska snart inse att det är DEN EGNA ledningens fel. De har haft över 30 år på sig att ordna det, och det politiska Ukraina är tyvärr i fritt fall.

     • Dmitry Yarosh annonserade sitt nya jobb på Facebook.
      ”På order av generallöjtnant Valeriy Zaluzhny har jag utnämnts till rådgivare till den ukrainska försvarsmaktens överbefälhavare. Tack för ditt förtroende! Tillsammans vinner vi!” han skrev.
      Right Sector skapades 2013 som en konfederation av flera radikala nationalistiska grupper under de våldsamma, västerländska Maidan-protesterna i Kiev. En av de grundande grupperna till organisationen var Tryzub, en paramilitär grupp som startades av Congress of Ukrainian Nationalists, ett politiskt parti som avgudar den nazistiska kollaboratören Stepan Bandera. Som chef för Tryzub valdes Yarosh till ledare för Right Sector.
      https://www.rt.com/russia/539250-yarosh-announced-new-job/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

 6. Nästa president i Ukraina kan också mycket väl tyvärr heta Dimitro Jarosh eller Arsen Avakov -båda så långt ut till höger att de tyvärr inte kan kallas annat än just fascister.

  Allt vad jag ser av de här figurerna, så inte representerar de några som helst ”europeiska värden”, och allra minst ”västerländsk liberalism”. Det hårda missnöjet i landet kan leda till en ren, närmast högerkupp i Pinochets ideologiska stil, fast genom ”demokratiska” val, där oppositionen alltmer oftare sitter i husarrest eller i väntan på olika rättegångar för allt möjligt konstruerat och närmast påhittat.

  Att sådana här herrar som Jarosh når de högre militära sfärerna i ett land i djup social, ekonomisk, politisk och andlig kris är mycket allvarligt, och ett rent hot mot hela Europa.

  Dessvärre kan det dysfunktionella ukrainska politiska systemet föra landet ut på än mörkare vatten.

  Ukrainas prövade folk förtjänar något mycket bättre!!

 7. Världen skulle må bättre om Ukraina gick ex-Jugoslaviens öde till mötes, ju snabbare desto bättre. Donetsk och Lugansk förenar sig med moderlandet, Ryssland. Resten av Ukraina styckas i bantustan, undantaget de västra delarna som tas i anspråk av Ungern och polackerna. No nazi-Ukraine problems

     • Antagligen avser han Luganskaja Narodnaja Respublika(LNR) och Donetskaja Narodnaja Respublika(DNR), som har någon slags pseudo-självständighet i östra Ukraina efter USA-kuppen vintern 2014.

      Minsk-processerna i det s.k. normandiska formatet och Steinmaier-reformen går ut på att det stora landet Ukraina, (större än Tyskland till ytan, och aningen större än EU:s till ytan största land Frankrike) ska precis som stora europeiska länder federaliseras, d.v.s. de östra delarna skall få regionala starka lokalstyren för att skydda den närmast helt ryskspråkiga befolkningen där som tagit avstånd från den USA-initierade statskuppen tidigt 2014 då de regionala områdena som Krim (som redan hade folkomröstning om att ansluta sig till Ryssland året 1992) och länen Lugansk och Donetsk inte kunde gå med på Kievs krav, och Kiev förlorade dessa regioner. Majoriteten här lär nu ha ryskt medborgarskap och vid ett väpnat anfall från Kiev mot regionen kommer dessa ryska medborgare att försvaras av ryska militärmakten, då Moskva fruktar de högerextremistiska bataljonernas hämnd på östra Ukraina – det kan bli mycket blodigt.

      Jag tror ärligt talat länder i regionen som Ukraina och Polen gärna vill ha någon provokation som leder till våldshandlingar som syftar att dra in Ryssland, nu när Kiev också köpt mycket dyra militära drönare av Turkiet man nu flyger omkring senaste veckan och prickar folk och bilar på marken i DNR och LNR.

      Jag tror mycket väl vi kan få se snabbt uppblossande krigshandlingar i regionen inom närmaste kvartalet, orsakade av lokala krafter och orsaker, kanske får de till och med utrustning av Ryssland att skjuta ned drönarna för att skydda de lokalboende: då blir det spänt.

      För ett antal dagar sedan besökte CIA:s chef Burns Moskva för många möten och talade i telefon med Putin. (Lägg märke till att idag åker amerikanerna till Moskva: för drygt 20 år sedan åkte ryska potentater för att lägga ut sig för Washington!). Jag tror Moskva och Washington förbereder lugn för att inte dra in regionen i okontrollerat krig med hetsporrarna bland Ukrainas högerradikala skall provocera Ryssland till moteld.
      Det kör också omkring amerikanska jagare i Svarta havet för att ”visa flagg” som nu destabiliserar Svarta havsregionen.

      Turkiet skulle kunna lugna ned situationen genom att temporärt stänga Bosporen för militärt fartygsinträde till Svarta havet, eftersom de inte vill bli inblandade. Putin räddade Erdoğans skinn med militärkuppsförsöket 2016, nu är det kanske dags för att inhösta en rysk gentjänst att turkarna stänger Bosporen i fredssyfte, då Montreux-konventionen generellt inte tillåter icke-Svartahavsländers militära närvaro i Svarta havet.

     • ”Ryssland är inte så piggt på det nu”.

      Ryssland har inte erkänt Rep Donetsk och Lugansk (som artikeln handlar om) som självständiga, utan anser att dom tillhör Ukraina.

      I en sådan situation blir det omöjligt att införliva ”republikerna” i Ryska Federationen.

  • Javisst är det lösningen för Ukraina! Problemet är som vanligt USA som med sin geopolitiska sätter käppar i hjulet! USA vil ha konflikter runt om i världen, det är deras levebröd att hålla igång krigsindustrin. Det upptäckte man under andra världskriget att det är lönsamt och har fortsatt sen dess!

  • Fast att slå sönder Ukraina klarar ju de ukrainska högernationalisterna på alldeles egen hand. Tar man bort dem liksom amerikanarnas ukrainska insatser, skulle ju Ukraina snabbt bli ett ganska normalt land -med positiv ekonomisk utveckling, dessutom…

 8. Kiev står inför ett dilemma: antingen straffa Lukasjenko för Krim eller frysa på vintern
  Lukasjenko ställer inte längre några villkor för sitt besök på Krim

  Den 4 november klagade Vitrysslands president Alexander Lukasjenko under sin videokonferens med Vladimir Putin över att den senare borde ha tagit honom till Krim. Putin svarade Lukasjenko att han gärna skulle visa honom det nya minneskomplexet i Sevastopol tillägnat slutet av inbördeskriget.

  Chefen för det vitryska samhället på Krim, Roman Chegrinets, berättade för Crimea 24 att Lukasjenkos kommentarer kom som hans de facto erkännande av Krim som ryskt territorium.
  ”Lukasjenkos besök på Krim kommer att innebära att Vitryssland erkänner Krim som Ryssland. I själva verket har Vitryssland de facto redan erkänt Krim”, sa Chegrinets. ”Lukasjenkos besök på Krim kommer att innebära att Vitryssland erkänner Krim som Ryssland. I själva verket har Vitryssland de facto redan erkänt Krim”, sa Chegrinets.

  I augusti tillkännagav Lukasjenko att han var beredd att erkänna Krimhalvöns ryska status efter att ”de ryska oligarkerna gör det först”. Nu ställer han inte upp några villkor för en sådan flytt.

  Lukasjenko noterade också att hans händer var obundna för att återuppta flygningar mellan Vitryssland och Krim, och detta blev möjligt på grund av de ukrainska myndigheternas agerande.

  Det ukrainska utrikesdepartementet reagerade omedelbart på Lukasjenkos tillkännagivande som han gjorde i augusti. Den 10 augusti kallades Vitrysslands Charge d’Affaires till Ukraina Kirill Kamyshev till det ukrainska utrikesdepartementet, där han fick ett protestmeddelande i samband med Lukasjenkos uttalanden.
  ”Lukasjenkos uttryckta beredvillighet att erkänna rysk suveränitet över Krim är liktydigt med hans delaktighet i Kremls brott mot Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, med alla efterföljande internationella rättsliga konsekvenser”, sade det ukrainska utrikesministeriet i ett uttalande i augusti.

  Antingen sanktioner mot Vitryssland eller mycket kall vinter för Ukraina

  Den här gången har Kiev inte visat någon reaktion på Lukasjenos önskan att komma till Krim. Detta är ingen slump, för det var bara Vitryssland som lovade Kiev att komma ur energikrisen. I början av november gav Vitryssland akut hjälp till Kiev när det gäller elförsörjning.

  Ukraina står nu inför problemet att överleva den kommande vintern. Så många som 50 procent av de lokala kraftverken i Ukraina måste stoppas på grund av bristen på kol.

  ”Det viktigaste är att förse ukrainare med värme på vintern, och man kan förhandla om detta ämne även med djävulen,” sade den ukrainske parlamentsledamoten Alexander Kachura.
  Han är säker på att man bör skilja på Lukasjenko, folket och ekonomin i Vitryssland. En representant för Batkivshchyna-partiet, Aleksey Kucherenko, konstaterade att president Volodymyr Zelensky inte var kapabel att bedöma situationen i förväg, inte ens tre månader framåt.

  ”Bristen på el är ett allvarligt problem. Vad ska vi göra när strömavbrott börjar, inklusive, gud förbjude, på sjukhus?” Ivan Krulko, förste vice ordförande i budgetutskottet sa.

  Det verkar som om Ukraina börjar ångra sin tanklösa integration med EU och avslutandet av förbindelserna med Ryska federationen.

  Ukraina vill se över sitt associeringsavtal med EU

  Verkhovna Radas kommitté för ekonomisk utveckling godkände på torsdagen rekommendationen till regeringen att inleda processen för att revidera associeringsavtalet med EU, vilket enligt kommittén inte fungerade till Ukrainas fördel.

  ”Under associeringsavtalets period har vi inte kompenserats för skadan från förlusten av den ryska marknaden. EU:s andel av ukrainsk export har ökat till stor del på grund av minskningen av andelen av tullunionsländerna. Vi upplever ett stort underskott på handelsbalansen med EU, även om vi inte tar hänsyn till omvänd gasförsörjning. Strukturen för exporten är baserad på råvaror, och importen är främst högteknologiska varor”, säger Dmitrij Kisilevsky, biträdande chef för Radas kommitté.

  Den 4 november undertecknade Rysslands president Vladimir Putin och Vitrysslands president Alexander Lukasjenko ett integrationsdekret från unionsstaten efter ett möte i Högsta statsrådet.
  ”Unionstaten är en prioritet av alla prioriteringar för Vitryssland. I själva verket börjar vi starta om vårt gemensamma ekonomiska område”, sade Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.
  https://english.pravda.ru/world/149568-belarus_ukraine_crimea/

 9. Nu börjar med all allvarlig tydlighet verkligheten hinna i kapp den nya ukrainska politiska klassen. Landets rejäla bräcklighet börjar alltmer komma i dagsljus, och de ukrainska nationalisterna blir nu svaren skyldiga hur landet ska hållas ihop och klara sig, ens över vintern.

  Krimborna kan nu med rätta skatta sig själv lyckliga över att ha bytt bort kaoset i Kiev för över sju år sedan. Krim visar sig nu fungera. Där är oligarkernas maffiastyre slut.

 10. Idag Vitryssland och Ryssland, imorgon Vitryssland, Ryssland och Novorossia med huvudstaden i Kiev!
  Det är så amerikanska mardrömmar blir verklighet – det ryska imperiets födelse!
  Nyligen hölls ett möte med det högsta statsrådet i unionsstaten Vitryssland och Ryssland i form av en videokonferens, där Vladimir Putin och Alexander Lukasjenko undertecknade ett dekret om de viktigaste anvisningarna för att genomföra bestämmelserna i fördraget om upprättandet av unionsstaten för 2021–2023.
  Dokumentet godkänner 28 fackliga program för att fördjupa den ekonomiska integrationen av de två länderna. En ny militär doktrin om unionsstaten och ett koncept för migrationspolitik undertecknades också.

 11. Kievregimen är extremt instabil på grund av följande punkter…
  Stigande priser, tariffer, inför bränslekrisen;
  Pandemins explosiva hopp, som myndigheterna inte var förberedda på: det finns inget syre för mekanisk ventilation, personer med ”covid” kan inte ta sig till sjukhus, där de har lediga sängar för statistik, enorma köer står vid vaccinationscentra;
  Energikris. Kiev har redan omgående köpt el från Vitryssland, utan att ta hand om inköp av kol, gas, på vintern hotar en rullande avstängning av TPP;
  ”Kamp” med oligarkerna , som ett resultat av vilket de vanärade affärsmännen har skapat en bred oppositionskoalition och kommer att skaka situationen i landet.
  Ett slag mot bilden av valet i Kharkov, där Igor Terekhov, med stöd av centralregeringen, vann med ett valdeltagande på 28 % i borgmästarvalet. Han fick 50,66 %.
  Om det fanns 49,99 % – det skulle bli en andra omgång, manipulationer med rösterna är uppenbara;
  Reanimerat företag för att byta namn på städer med ryska namn;
  Avslöjar ”offshore-skandalen”.

  • Oligarkmaffian kontrollerar idag i stort sett all media liksom alla tv-kanaler. Jag följer en del och de har de senaste åren blivit alltmer verklighetsfrämmande.

   Det finns till och med höga ukrainska militära företrädare som tror att ukrainska trupper(!!) snart skall besegra den ryska militären och sluta med ukrainsk segerparad på Arbat och Röda torget, i Moskva.

   Frågan om Ukraina idag är nog huvudsakligen två: vad har oligarkmaffian för egentliga framtidsplaner (Nato och EU vill knappast ha in Europas mest instabila, proamerikanska och korrupta stats strukturer oreformerade in i de europeiska) och vilken president kommer efter Zelenskyj i nästa val.

   • Ukrainas oligarker kan alltid lämna/fly landet och bosätta sig i apartheid israel. Vilket säger en hel del om Ukraina problemets kärna. Varför USA och Lill-Britannien är hetsar i Svarta havet bottnar även det i apartheid israel och Ukrainas Oligarch Connection.

    • Det som är den mest oroande kombinerade faktorn för Ukraina är just denna koppling mellan en oligarkklass och den utomparlamentariska extremhögern som äter sig in i det som BORDE vara immuna civila samhällsinstitutioner som stötts och byggts upp av västerländska demokratier, men smutsas ned av dessa högernationalistiska element, som åtminstone borde omöjliggöra landets demokratisering och upprättande av medborgarstyre och inträde i europeiska strukturer -som dock lyser lika mycket med sin frånvaro i landet som tyvärr avsiktligt förtigs i ”västerländska” media, som därmed gör Ukraina en riktigt negativ ”björntjänst”.

     Frågan är om landet borde åternationalisera oligarkernas mestadels kriminellt erövrade pengar och egendomar till statsekonomin för att bygga upp landets civila infrastruktur och nationalekonomi, och om det är mödan värt för landet Ukraina idag?

     Det hela påminner om när amerikanerna landsteg med invasionen 1943-1944 i södra Italien då man tog med sig New Yorks italienska maffia som då på nytt återetablerade sig i Italien (maffiastrukturer som utplånats av Mussolini från 1920-talet), och är en plåga och hemsko för Italien nu 75 år senare.

     Kan Ukraina lära något av detta italienska scenario?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here