Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.

7
1663
Foto: Shutterstock

Denna bloggartikel utgörs av översättningar av en läsare av två korta artiklar hos Pål Steigan om viktiga aspekter på valet i Ukraina. Har själv publicerat ett par artiklar om valet – se under relaterat. Krigspartierna tappade i valet i Ukraina.Zelenskyj hotas av nytt Maidan.


Krigspartierna tappade i valet i Ukraina.

Vladimir Zelenskyj kan av goda skäl göra V-tecknet (Victory-tecknet) för en förkrossande seger i presidentvalet och för att hans parti fick en majoritet av rösterna i parlamentsvalet . Men nu börjar det hårda jobbet. Foto: Shutterstock

Ukrainas parlamentsval blev ett bakslag för krigspartierna. De partier som har varit pådrivare för krig mot utbrytarrepublikerna i Donbass, det vill säga i första hand före detta president Petro Poroshenkos parti European Solidarity, och ”gasprinsessan” Julia Timoshenkos Fatherland fick endast 17 procent. Om man därtill lägger till ännu mer extrema högerpartier är det färre än 30 procent som har valt dessa krigspartier. Detta säger också Bjørn Nistad i sin analys av valet. Björn Nistads analys.

Vladimir Zelenskyjs parti Folkets tjänare fick 43 procent på sina partilistor. Men dessutom fick de många representanter invalda i enstaka kretsar så att partiet totalt kommer att ha över 250 av de 450 mandaten i parlamentet och därmed absolut majoritet. Detta innebär att Ukraina nu nästan är en presidentrepublik och att Zelenskyj kan styra i nära samarbete med Verkhovna Rada (parlamentet) och behöver inte bilda en koalitionsregering, som han ursprungligen hade tänkt.

Näst störst i det ukrainska valet var det pro-ryska partiet För Livet, som fick 13 procent på partilistorna.
Man kan med andra ord säga säkert att folket i Ukraina har röstat för fred. Undersökningar före valet visade också att det var en överväldigande majoritet i Ukraina som ville avsluta Donbass-kriget. Opinionsundersökning.


Som väntat fick de fascistiska partierna och grupperna litet stöd. Det starkaste bland dem var Oleh Lyashkos parti, som fick 4 procent. Nazipartiet Svoboda fick 2 procent.

Internationella observatörer hade några anmärkningar på genomförandet av valet i Ukraina. De kritiserade bland annat den utbredda praxisen att köpa och sälja röster. Röstköp och -försäljning.De kritiserade också oligarkernas direkta inflytande på valet genom sin finansiering. Om oligarkernas inflytande.

Nu är det upp till Vladimir Zelenskyj att visa väljarna och omvärlden att han ser allvarligt på sitt löfte om att skapa fred. Med absolut majoritet kan han inte skylla på andra partier om han misslyckas. Men han kan naturligtvis utsättas för både sabotage och obstruktion.

Om syftet är att skapa fred, bör det vara möjligt i Donbass. Det som är helt orealistiskt är att återförena Krim med Ukraina. Det råder ingen tvekan om att den överväldigande majoriteten av medborgarna där föredrar att vara en del av Ryssland. En återgång till Ukraina måste då ske militärt mot de väl förberedda ryska styrkorna på halvön.


Zelenskyj hotas av nytt Maidan.

Efter att Vladimir Zelenskyj valts till Ukrainas president med förkrossande överlägsna 73 procent av rösterna, samlades de västfinansierade icke-statliga organisationerna i landet och hotade den nya presidenten med ”ett tredje Maidan” om han skulle överträda vissa ”röda linjer” som de hade dragit upp.

Zelenskyjs löften om att skapa fred och normalisera förbindelserna med Ryssland har påverkat dem starkt. Ukraina Crisis Media Center som finansieras av miljardären George Soros, såg till att samordna ett upprop , och det har fått underskrifter från hela högen av icke-statliga organisationer som dessutom finansieras av Pierre Omidyar, USAID, National Endowment for Democracy samt andra. (Soros Foundation Open Society Foundation skriver på sin webbplats att de stöder organisationer som Ukraina Crisis Media Center. här.)
De skriver i uppropet:

Som aktivister i det civila samhället presenterar vi en lista med ”röda linjer som inte får överträdas”. Om presidenten överskrider dessa röda linjer kommer sådana aktioner oundvikligen att leda till politisk instabilitet i vårt land och försämrade internationella relationer.”

Detta upprop publicerades den 23 maj 2019, i god tid före parlamentsvalet. De partier som stod för mer eller mindre samma slags politik som dessa icke-statliga organisationer fick inte mer än 25 procent av rösterna, och dessutom var de splittrade sinsemellan. Valet måste förstås som en kategorisk avvisning från de ukrainska väljarna av Maidan-lobbyns hot.

Men hoten är verkliga nog, och de imperialistiska krafterna är fast förankrade i det ukrainska samhället. Även om nazisterna bara fick några få procent av rösterna är de välorganiserade, beväpnade och helt hänsynslösa. Zelensky har all anledning att vara på sin vakt mot dessa krafter.


Relaterat.
Inför parlamentsvalet i Ukraina.
Hur är läget i Ukraina?
Behandlar Ukraina en journalist lika illa som Sverige/Storbritannien/USA behandlar Assange? Brev till FN.

Föregående artikelVarmt, varmare, varmast.
Nästa artikelStöd visselblåsaren Chelsea Manning för yttrandefrihet! Mot politisk juridik i USA: Trumps ASAP-Rocky-mail & åtal mot Assange och Manning!
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

7 KOMMENTARER

 1. Ett par intressanta observationer. Här har alltså hela ansvaret lagts på en person och en grupp med en mycket tydlig uppgift att fullborda. Om man lägger till en möjlighet att sparka personen och ersätta honom i framtiden om han inte klarar uppgiften kanske vi kan få ett fungerande riktig demokrati. Det andra är hur otaliga US och UK finansierade NGO’s, ledda av Soros, öppet hotar med oroligheter, kravaller och upplopp och kanske terrorist aktioner om deras krav, de ”röda linjerna”, inte tillgodoses. Det speglar exakt vad som pågår i Hong Kong där hundratals NGOs agerar identiskt som i Ukraina. Svaret är nog vad Kina redan har gjort, en ordentlig utrensning, med deportation eller internering av nyckelpersoner. För dom som inte vet, Xi påbörjade en sådan NGO utrensning i Kina 2015, agenter deporterades – inklusive svenskar, och den är väl i det närmaste slutförd nu i Xinjiang.

 2. Något om Azovbataljonen i Ukrina.
  Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov utfärdade den 15 april 2014 ett dekret om att godkänna frivilliga paramilitära grupper för strider i östra Ukraina. En orsak till att de ukrainska frivilligbataljonerna har skapats är att krigsledningen har haft problem med lojaliteten inom den ukrainska armén.
  Azovbataljonen strider inte officiellt ihop med den ukrainska armén men har ukrainska regeringens stöd och godkännande och har sedan den inrättades deltagit i kriget mot de proryska rebellerna i landets östra delar, bland annat vid den våldsamma stormningen av Mariupols stadskärna i början av juni och försöken att belägra Donetsk i augusti med många döda, även civila, som följd.
  Enligt Amnesty har organisationen fått rapporter om att en annan bataljon, Aidarbataljonen, har mördat civila och genomförd kidnappningar, samt rånat, misshandlat och utpressat personer som de anklagar för samarbete med Ryssland. Bataljonen är av regeringen nu förvandlad till ett ordinarie regemente i Kievs armé.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Azovbataljonen

  • Azovbataljonen minns jag sedan tiden på Flashback. Det var mycket skriverier om den. Jag vill minnas där också deltog en svensk officer. Helt frivilligt, men sanktionerad från Svenska Armén. Det berodde säkert på att den svenska regeringen var hoppfullt inställd till ”Majdanrevolutionen” och fientligt inställd till Ryssland. Man får inte glömma att den svenska armén fortfarande betraktar Ryssland som den ”lede fi” precis som under kalla kriget. Den svenske officeren hade under en period ”dagbok” på Flashback så man kunde läsa precis vad som hände.

   • @arbetarklass
    Varför sprider du FB dynga på Anders blogg?? Är du hjärndöd??
    Det handlar om MS, han är ingen svensk officer, endast en NAZI från hemvärnet som åkt till Ukraina och fascistbataljonen AZOV
    Svenska nazister strider i Ukraina
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5925570

    Dessutom?? sanktionerad av ”Svenska Armén”. Läs noga: ”Försvarsmakten reagerar på uppgifter om svensk nynazist”
    I en intervjumed SvD uppgav den svenska nynazisten Mikael Skillt att han strider i Ukraina iförd sin svenska uniform. ”Det är inte tillåtet och det är inte lämpligt”, säger Tracy Alm, informatör vid Försvarsmakten. De tittar nu närmare på saken.
    https://www.svd.se/forsvarsmakten-reagerar-pa-uppgifter-om-svensk-nynazist

    Det fanns en grupp svenska militärer, sanktionerade av regeringen, som sysslade med ”vård”, men, som vanligt, inte skrivits mycket om.

    Hur kan du inbilla dig att en svensk officer få berätta för hela världen om vad som hände?! ”Dagboken” var ren och sker ukrainsk PROPAGANDA, ingenting annat.
    Förundersökningen mot Mikael Skillt tas upp på nytt
    Stred i den ukrainska fascistska bataljonen Azov. Har skrutit om att ha dödat hundratals, och hyllats som “en hjälte” på sociala medier av Eskilstuna-Kurirens politiska redaktör Alex Voronov
    Den svenske nazisten Mikael Skillt är återigen under utredning för misstänkta krigsbrott i Ukraina, avslöjar tidningen Metro. Skillt anslöt sig 2014 som frivillig i den fascistiska bataljonen Azov, som strider för ukrainska statens räkning mot de proryska separatisterna i östra Ukraina. Mikael Skillt är den mest uppmärksammade av det 30-tal svenska högerextremister som krigat i Ukraina, detta eftersom han själv söker kontakt med medierna. I en intervju har han bland annat skrutit om att han dödat över 300 människor med sitt krypskyttegevär. Azov-bataljonen, vars symbol är den nazistiska varghaken, är den mest ökända av de många frivilligbataljonerna i Ukraina. Bland annat genomförde Azov en massaker på civila i samband med erövrandet av staden Mariupol i östra Ukraina den 9 maj 2014. Redan i oktober samma år upprättade svensk polis en anmälan om krigsbrott mot Mikael Skillt, men förundersökningen lades ner i november 2015, bland annat eftersom den ukrainska staten vägrade att samarbeta.
    Men nu har förundersökningen alltså återupptagits. Den formella brottsmisstanken är grovt folkrättsbrott, vilket kan ge livstids fängelse.
    Det är dock inte bara bland ukrainska nationalister och svenska högerextremister som Mikael Skillt finner sina vänner. Den liberale skribenten Thomas Engström har i Expressen (21/10 2015) försvarat sitt privata umgänge med Mikael Skillt, och Alex Voronov, ledarskribent på Eskilstuna Kuriren, har i sociala medier hyllat Azovbataljonen och kallar Mikael Skillt för “en hjälte”.
    https://efolket.eu/forundersokningen-mot-mikael-skillt-tas-upp-pa-nytt/

    EK-redaktören framhärdar: ”Skillt har befriat Ukraina från förtryck”
    Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov – politisk chefredaktör – beskriver fortfarande den för grovt folkrättsbrott misstänkte högerextremisten som ”en hjälte”
    Igår (25/9) kunde eFOLKET berätta om att en förundersökning inletts av Internationella åklagarkammaren i Stockholm mot en känd svensk nazist.
    Som frivillig i den ukrainska fascistiska Azov-bataljonen har Skillt gjort sig känd för att som krypskytt ha tagit livet av ett stort antal människor. Han själv, liksom andra svenska högerextremister, har starkt bidragit till den bilden.
    Det finns också uppgifter om att han fungerat som ledare för ett ”förhörsteam”, och att tortyr och dödande varit en del av praktiken. Klarlagt är att han tillsammans med andra från Azov-bataljonen också verkat inom ett slags polisiär stormtrupp.
    https://efolket.eu/skillt-har-befriat-ukraina-fran-fortryck/

 3. Tja, Sverige kritiseras också för de röstköp som görs framförallt bland muslimska migranter som utlovas både anhöriginvandring, mera bidrag, bostäder och nya moskeer! I Ukraina görs det helt öppet medan man i Sverige låtsas som det är ett mindre problem..Zelensky har naturligtvis väldigt lite utrymme att för fristående politik utan påtryckningar från USA och EU.

 4. Det som är ytterst intressant är att enligt artikel 17 av ukrainska konstitutionen, ukrainska armén inte kan bli involverad i någon intern konflikt:
  ”“For the first time in the history of Ukraine, experts have recognized that according to Article 17 of the Constitution of Ukraine, the Armed Forces of Ukraine cannot be involved in any conflict within the country. They are intended only to repel external aggression.”
  https://www.newcoldwar.org/shocking-analysis-from-the-prosecutor-general-office-poroshenko-and-all-who-fought-there-will-answer-for-donbass/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here