Varmt, varmare, varmast.

2
1631

Klimat öken Pixabay. desert-2227962__480

Hetta huoxiangzhengqishui

 

Karl Wang skriver: Det här är egentligen lite OT (Off Topic), men jag läser hela tiden om värmeböljan i Sverige och tänkte jag skulle dela med mig lite av hur man kan hantera värme. Här i västra Kina är det vanligt med temperaturer mellan 38 till 44 grader, och livet fortsätter nästan som vanligt. Hur gör man?

 

Grundregel, sakta ner. Precis som en maskin kan en människa bli överhettad, och det är dödligt, bokstavligen. Gå långsammare, kortare sträckor, och stanna och vila, håll dig i skuggan.

 

Grundutrustning konstant vid alla tillfällen, vattenflaska, lägg gärna i en nypa salt och en nypa socker. Drick lite i taget och ofta. Kroppen förlorar salt i varmt väder som behöver ersättas. Glöm alla dessa konstiga energidrycker liksom läskedrycker, oavsett reklamen. Dom har nästan alltid motsatt verkan.

 

Använd ljusa kläder som inte sitter åt så luften kan cirkulera under dom. Benen är stora kylare, så bara ben fungerar bra.

 

Använd parasoll eller paraply. Även män. Om inte, en huvudbonad är ett absolut.

Rishatt.

De bästa är de trekantiga hattar som man ofta ser på bilder från Asien. Ignorera dumma och rasistiska kommentarer.
Dom är konstruerade så att ”hatten” sitter en tum ovanför huvudet så luften kan cirkulera emellan. Dom går att köpa på webben, men man kan göra en själv lätt av delar av en vanlig byggnadshjälm, lite pappkartong, tejp och epoxi.

 

Det finns faktiskt medicin mot hetta, en urgammalt recept från Kina som heter Huoxiangzhengqishui  (藿香正气). Det fungerar, är billig, ofarligt och certifierad, men ammande och gravida kvinnor uppmanas att konsultera en kompetent läkare. Som alltid, överdosera inte, max en dos på morgonen och en på kvällen. Överdosering det kan leda till lätt yrsel och magbesvär. Den är inte receptbelagd. Den hjälper även mot förkylning, men är ingen mirakelmedicin.

 

Referenser och mer att läsa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Huoxiang_Zhengqi_Shui

https://www.ebay.com/bhp/chinese-hat (Priset i Kina är 10 till 15 kronor i en affär.)

https://baijiahao.baidu.com/s?id=1609658946468993065&wfr=spider&for=pc (Pris i Kina 1 till 2 kronor per dos.)

Föregående artikelGrattis Boris Johnson?!
Nästa artikelUkraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here