Stöd visselblåsaren Chelsea Manning för yttrandefrihet! Mot politisk juridik i USA: Trumps ASAP-Rocky-mail & åtal mot Assange och Manning!

0
1288

Denna artikel som publicerats av World Socialist Web Site har vänligen översatts av Kristina Hillgren och medarbetare.
World Socialist Web Site: The vindictive campaign against Chelsea Manning, America’s political prisoner

Som nämns i artikeln är det sällan som just Mannings situation behandlas separat. Om hon nämns är den som den dåvarande militäranalytikern som sände omfattande dokumentation om USA:s krigsbrott i Irak.

Sigyn Meder beskrev Chelsea Mannings insatser kortfattat i ett tal vid en manifestation tidigare i våras. Försvar för yttrandefriheten under attack!

Hon sa:
Chelsea Manning blev så upprörd över de hemligstämplade dokument hon tog del av som underrättelseanalytiker på en USA-bas i Irak, att hennes samvete bjöd henne att sända dessa dokument till Wikileaks. Allt wikileaks publicerar visar sig stämma!

Runt 400 000 dokument om Irakkriget hör till WikiLeaks stora avslöjanden gällande Irak: det största i USA:s militära historia.
Pentagon Papers som Daniel Ellsberg publicerade i en tid av mycket större pressfrihet, ledde till stor debatt.

Filmen ”Collateral murder” blev viral!
USA:s massbombningar, även av sjukhus och skolor i strid mot all folkrätt, massakrer och andra krigsbrott uppdagades.

* USA:s president kritiserar Sverige för att tingsrätten i Stockholm funnit goda skäl att åtala rapparen ASAP Rocky för misshandel, vilken denne medgivit i åtminstone viss uppfattning. Statsminister Löfven meddelat att rättsväsendet i Sverige är oberoende av politiken – vilket behandlingen av Assange starkt talar emot. Nu kritiserar president Trump domen mot rapparen och uttalar besvikelse mot Löfven. Man kan ha det i bakhuvudet då man läser vidare i artikeln om Rocyk.


Arikeln ”Den elakartade kampanjen mot Chelsea Manning, politisk fånge i USA.”

Chelsea Manning, visselblåsare och politisk fånge är sedan mer än fyra månader häktad i ett Federalt Interneringscenter i Alexandria, Virginia och krävs på straffböter som kan ruinera henne.

Chelsea Manning är inte anklagad för brott. Hon är häktad därför att hon vägrar vittna mot journalisten och Wikileaks-grundaren Julian AssangeHennes straffböter på 18 000 dollar hotar henne med personlig konkurs och har redan medfört att hon förlorat sin lägenhet.

Chelsea Mannings advokater varnar att hon kommer krävas på mer än 440 000 dollar i böter om åtalsjuryn sitter kvar till dess mandattid går ut i oktober 2020.

Trots regeringens kampanj står Manning fast vid sin vägran att vittna mot Assange.
Hon säger ”jag svälter hellre ihjäl än att jag ändrar uppfattning”.

Trots att Manning avtjänat sju år i militärfängelse, under förhållanden som, enligt ett FN organ, liknar tortyr, har hon inte förlåtits av det amerikanska politiska etablissemanget eller dess lismare inom media.
Medan Chelsea Manning sitter bakom galler går andra fria, som begått krigsbrott.

Förföljelsen av Manning har i stort sett gått obemärkt förbi hela det politiska etablissemanget och än mindre blivit motsagd. Förföljelsen har inte lett till några uttalanden från framstående politiker och inte heller kommenterats av media.

Tystnaden vad gäller Chelsea Manning bland pseudo-vänstergrupper – vars sympatier lutar åt Demokraterna – liksom tystnaden inom Democratic Socialists of America, är särskilt graverande, eftersom denna tystnad avslöjar förljugenheten i deras ”humanism” och ”socialism”.

Kampen för Mannings och Assanges frihet måste tas upp av arbetare över hela världen.
Om kampen ska vara framgångsrik är det nödvändigt att den kopplas till arbetarklassens kamp för sociala och politiska rättigheter.”

Mer om åtalet av och behandlingen av Cgelsea Manning finns i annan artikel. Portside: ”Ökade böter ruinerar Chelsea Manning.”

Föregående artikelUkraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Nästa artikelBra rapport om utfrågningen av Robert Mueller av Aaron Maté.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here