Hur är läget i Ukraina?

37
2671

By Maxim Stoyalov, Claude Truong-Ngoc, Alexander Krassotkin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78139518

Idag avgörs parlamentsvaletvalet i Ukraina. Enligt olika prognoser vinner Zelenskys part och får möjligen egen majoritet. Läget är inte det bästa i Ukraina…

* Erinrar om att den i statskupp störtade presidenten Janukovitj valdes 2010 i val som lovordades av valobservatörer från OSSE. Wikipedia skriver ” OSSE berömde valet som en ”imponerande uppvisning i demokrati” och uppmanade landets politiska ledare att ”lyssna till folkets dom”.[13] Wikipedia.

Något om läget idag.

Ukraina har genomgått betydande förändringar sedan 2013 med EuroMaidan-protester, utbrottet av den väpnade konflikten och mer självsäkra ingripanden från internationella institutioner som Internationella valutafonden. Enligt Världsbankens databas hade Ukraina lägst BNP per capita i Europa år 2017. Växande nationalism, militarisering av samhället och stigande nivå av extremhögervåld är också karaktäristiska för det samtida Ukraina. Ukraine has become the poorest country in Europe – IMF data

Ukrainas socialminister noterade att mellan 2014 och 2017 ökade fattigdomen i Ukraina från 8 procent till 55 procent.
Enligt en FN-källa är 60 % fattiga i Ukraina. källan

Wikipedia: Ukrainas näringsliv styrs i stor utsträckning av ett fåtal entreprenörer och deras familjer – ”oligarkerna”. Maktkoncentrationen inom det ukrainska näringslivet anses förhindra ett effektivt reformerande och moderniserande av landets ekonomi. Det koncentrerade ägandet av etermedierna anses bidra till en styrd opinionsbildning.[88] Ukraina är ett av världens mest korrumperade länder. Det ligger på plats 142 av 175 på antikorruptionsinstitutet Transparency Internationals lista.

* BNP nästan halverades under de två första åren efter statskuppen och är betydligt lägre än före statskuppen och det finns ett stort missnöje med regeringen bland befolkningen i Ukraina.

I den svenska utrikespolitiska deklarationen står 2018 “Ryssland bär ansvaret för konflikten i östra Ukraina som resulterat i över 10 000 dödsoffer. Vi fördömer den ryska aggressionen, inklusive den illegala annekteringen av Krim. Dessa flagranta brott mot folkrätten är det mest allvarliga hotet mot den europeiska säkerhetsordningen sedan kalla krigets slut. EU:s sanktioner ska bibehållas..”

Rysslands oblodiga, folkstödda annektering av Krim är ett brott mot folkrätten. Kan också uppfattas som defensivt efter en Väst-stödd fascistinfluerad statskupp i Kiev 22/4 2014 mot folkvald president, som kan ses som ett stort brott mot “den europeiska säkerhetsordningen”, men nämns inte i utrikespolitiska deklarationen. Belägg för att ryska trupper finns i Ukraina saknas. Sanktionerna mot Ryssland, som inte beslutats av FN, är illegala. Ryssland gör en avgörande legal insats i kampen mot terrorismen i Syrien.

Inflationen har blivit ett stort problem. Medan den officiella inflationstakten har varit cirka 10 procent sedan juni förra året, anger ukrainska forsknings- och medieföretag att den är mycket högre. Vesti-UA rapporterade att priserna på 87 procent av konsumtionsdagligvarorna har ökat. Info-Shuvar rapporterade att priset på potatis har fördubblats sedan början av november och Obozrevatel säger att sådana ökningar inte var begränsade till potatis. Enligt den statliga statistiken har lökpriset ökat med 115 procent, kål och morötter med 60 procent och betor med 30 procent (jämfört med samma tid i fjol). Bröd, mjöl, mannagryn och bacon har sett prishöjningar mellan 14 och 17 procent, medan priserna på nötkött, fisk och korv har rapporterats ökat med mellan 9 och 11 procent.

Andra konsumtionsvaror och tjänster känner också av effekterna av inflationen. Kollektivtrafikpriserna har stigit med 26 procent. Cigarettpriserna stiger med 16 procent och antibiotika kostar cirka 10 procent mer än vad de gjorde för ett år sedan. Allra störst är dock prisökningarna på naturgas. IMF har beordrat Ukraina att sänka subsidierna på naturgas om det vill behålla sin goda ställning. Ukraina har stått emot. Från och med den 1 maj börjar priset på naturgas ändå att öka med 15 procent, och från och med 2020 kommer det att säljas till marknadspris. (På grund av tidigare prishöjningar betalar ukrainare nu ungefär 40 procent av marknadspriset för gas. År 2015 betalade de bara 12 procent.) Samtidigt har volymen naturgas i Ukrainas underjordiska lagringsanläggningar sjunkit till 43 procent av kapaciteten. Ukrainare bör förbereda sig för att betala mer för denna viktiga råvara eller falla tillbaka på kolindustrin.
Poroshenko och Obama. images4YUZEIHV
Rapporter tyder på att fördjupad fattigdom och rädsla för ökad militär aktivitet leder till en ny våg av migration som ukrainare söker bättre ekonomiska förhållanden någon annanstans.

Detta är inte ett nytt fenomen: Enligt IMF arbetar mellan 2 miljoner och 3 miljoner ukrainare utomlands, medan regeringen uppskattar att 3,2 miljoner ukrainska medborgare bor permanent utomlands. (FN uppskattade att 2017 bodde ungefär 6 miljoner ukrainare totalt i utlandet.) IMF har sagt att ökningen av antalet ukrainska emigranter blir en inrikespolitisk fråga. En oppositionspartiledare sa att ”fattigdom gör att ukrainare [vill] jobba utomlands, ibland måste människor arbeta under hemska förhållanden och med gammal utrustning.”

* Enligt Minsk 2, en överenskommelse som förhandlats fram i februari 2015, för 2 år sedan, skulle ökad självständighet, federalisering ske för områden i östra Ukraina. Detta har inte skett. USA har beslutat leverera mer kraftfulla vapen och en offensiv av regeringsstyrkor, med fascistiska enheter, väntas mot östra Ukraina. USA sänder starkare vapen och kanske trupper till Ukraina

* En tolerans och till och med rehabilitering sker av nazister. Stepan Banderas trupper mördade åttiotusen polacker. Regimen i Kiev har infört lagar som förbjuder all kritik av ”nationalhjälten” Bandera och hans handlingar och har enrollerat den fascistiska Azov-bataljonen i den reguljära armén.
* Alltmedan Sverige stött nazistinfluerade Ukraina med hundratals miljoner skattekronor. Och talar om att stärka demokratin!
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682Nazistledaren Bandera hyllas efter kuppen

Relaterat

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Föregående artikelDen militärpolitiska situationen i Nordeuropa.
Nästa artikelKritiserar Ecuadors förre president Raphael Correa verkligen Julian Assange för valmanipulation? Eller ”false flag”?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

37 KOMMENTARER

  • Mer att lära om Ukraina..
   Oenigheten med Ryssland har fortsatt om gasleveranser som går via Ukraina till Västeuropa. Rysslands och Tysklands bygge av gasledningar genom Östersjön, projektet Nord Stream 2, gör att Ukrainas intäkter från transporter på land minskar. Och trots alla löften om reformer och stränga krav från långivarna har Ukraina inte heller fått bukt med korruptionen. Ukraina är tämligen stadigt förankrat långt ned på Transparency Internationals årliga korruptionsindex. 2018 låg landet på plats 120 av 180 länder.
   https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/ukraina/skriv-ut-alla-kapitel/

   • Donetsk, 24 juli.. Inbördeskriget i Ukraina pågår dagligen utan avbrott.
    Den ukrainska armén kränkte vapenvila nio gånger under det senaste dygnet.
    Beskjutningar med vapen under 12,7 mm kaliber är undantagna från dagliga rapporter.

    En obestämd vapenvila trädde i kraft i Donbas natten 20-21 juli, vilket kontaktgruppen i Minsk hade enats om. Det nya avtalet om vapenvapen innehöll bestämmelser för disciplinära åtgärder mot förövarna, förbud mot offensiv, sabotage och rekognosering, förbud mot brandbomber, sniper-skyttar, utplacering av tunga vapen till befolkade områden och först och främst civila infrastrukturobjekt som skolor, dagis , sjukhus och offentliga platser
    https://dan-news.info/en/defence-en/kiev-forces-violate-ceasefire-9-times-damage-reported-jccc.html

    • Vad händer i Ukraina?.. Idag, 24 juli, överlämnades ytterligare 64 fångar, som hade avtjänat sina straff i fängelser belägna i Luhansk-regionen, till Ukrainas myndigheter. Överföringen av fångar utfördes nära staden Shchastia, direkt på kontaktlinjen.
     Alla personer som överfördes fördes till Starobielsk förvaringsanläggning, där deras personliga handlingar kommer att granskas och deras rättsliga status – bestämd. Det noteras att efter att de nödvändiga åtgärderna har vidtagits kommer fångarna att sändas till kriminalomsorgens kolonier för att avtjäna vad som är kvar av deras straff.
     Enligt biträdande justitieminister Denys Chernyshev, har 319 personer överförts sedan december 2018. Sedan 2014 har det varit 554 personer, varav 223 – från Donetsk-regionen och 12 – från Krim.

     • M… Vänligen läs raderna H H skrev här ovan.. citat.. ”Det noteras att efter att de nödvändiga åtgärderna har vidtagits kommer fångarna att sändas till kriminalomsorgens kolonier för att avtjäna vad som är kvar av deras straff”.

     • Om de Ukrainska sjömännen, som nu hålls arresterade i Moskva.
      Den 17 juli förlängde Lefortovsky tingsrätt i Moskva gripandet av 24 Ukrainska sjömän till 26 oktober.
      Som rapporterats beslagtog ryska gränsvakterna den 25 november 2018 tre ukrainska marinfartyg, Berdyansk, Nikopol och Yani Kapu på väg till Mariupol, i Azovsjön nära Kerchsundet. Dessutom fångades deras besättningsmedlemmar, 24 ukrainska sjömän.
      Tre av dem skadades. En domstol på Krim arresterade alla kvarhållna ukrainska sjömän på anklagelser om påstådd olaglig gränsövergång. De hålls nu arresterade i Moskva.
      Det ukrainska parlamentets kommissionär för mänskliga rättigheter Liudmyla Denisova berättade för Hromadske medieuttag i staden Shchastia: ”Nu håller de sista dokumenten på att utarbetas. Jag tror att vi snart välkomnar sjömännen i hemlandet.” Denisova specificerade att förhandlingarna om frisläppande av ukrainska sjömän genomförs inom ramen för verkställigheten av ordern som levererades av International Tribunal for the Sea of ​​the Sea Law.
      Samtidigt berättade sjömännens advokat Nikolay Polozov till Hromadske att han inte var medveten om sådana avtal. ”Jag kan säga att förhandlingar pågår. Jag kan dock inte säga i vilket skede de är och när de kommer att genomföras eftersom jag inte deltar i dem. Om några processuella åtgärder vidtas, som för utarbetande av handlingar, kommer vi att vet om detta, eftersom de inte kommer att undertecknas i frånvaro av sjömännens försvarare. Hittills har ingen informerat något liknande. Igår inleddes ett nyhetssteg i ärendet – bekanta med brottmålshandlingarna, ” sa advokaten.

    • Den 24 juli, överlämnades ytterligare 64 fångar, som hade avtjänat sina straff i fängelser belägna i Luhansk-regionen, till Ukrainas myndigheter. Överföringen av fångar utfördes nära staden Shchastia, direkt på kontaktlinjen.
     Alla personer som överfördes fördes till Starobielsk förvaringsanläggning, där deras personliga handlingar kommer att granskas och deras rättsliga status – bestämd. Det noteras att efter att de nödvändiga åtgärderna har vidtagits kommer fångarna att sändas till kriminalomsorgens kolonier för att avtjäna vad som är kvar av deras straff.
     Enligt biträdande justitieminister Denys Chernyshev, har 319 personer överförts sedan december 2018. Sedan 2014 har det varit 554 personer, varav 223 – från Donetsk-regionen och 12 – från Krim.

 1. Vad händer i Ukraina?
  Ukraina fortsätter experiment på människor. I ordets ordalydelse. Ukrainas hälsovårdsministerium har utfärdat en order, enligt vilken experimentella läkemedel testas massivt i landet. Totalt innehåller listan 96 poster. Det var ursprungligen planerat att testa 98 ​​typer av droger, men två av dem avvisades.
  Tidigare utfördes sådan testning i fyra steg, först på djur, sedan på olika grupper av friska människor, och endast i sista skedet redan på de sjuka. Men nu har västerländska läkemedelsföretag beslutat att överge experiment på djur och omedelbart testa allt i ukrainare. Karaktäristiskt är det lätt att skriva till dessa test, även om hälsoriskerna hos sådana ej testade läkemedel är ganska stora. I det här fallet är pengar allt. Och den experimentella belöningen är upp till tusen dollar. För ukrainare är detta en av de få inkomstkällor.
  Den här gången kommer drogerna att testas på sjukhus i Kharkiv, Kyiv och Zaporizhia, i Poltava, i Kherson och Vinnitsy och i många andra delar av landet. Testet kommer att genomföras av det amerikanska företaget Pfizer. Dessutom kommer testen att genomföras av franska AB Science och det svenska läkemedelsbolaget AstraZeneca AB. Preparat för testning påverkar det bredaste spektret av sjukdomar, från schizofreni och depression till lunginflammation och onkologi.
  I allmänhet blev denna ordning av hälsovårdsministeriet i Ukraina officiellt basen av experimentella “ukrainska experimentfält”, om du vill ha det. I princip är det möjligt att förstå amerikaner och européer, i Ukraina kan alla dessa erfarenheter bli billigt och ansvaret är minimalt. Eftersom juridiska fältet i detta land, några ganska “vilda”. Dessutom, om de ukrainska myndigheterna inte har mycket att göra med sina medborgare, varför ska hälsan hos medborgarna i detta land stör Europa eller USA?
  I det här sammanhanget är det värt att komma ihåg hur, efter Maidan, den nya ukrainska regeringen förklarade att nu Ukraina är den viktigaste delen av det västerländska samhället. Vad kommer nu att vara ekonomiskt samarbete, gemensamma projekt, mjuka lån och i allmänhet, investeringar kommer att flöda in i landet.
  Ingen varnade supportrar av Maidan att gemensamma projekt skulle vara mer som vetenskaplig forskning om Dr Mengele’s onda minne. Samtidigt har Ukraina förlorat mer eller mindre säkra ekonomiska initiativ. Till exempel, sedan 2014 har en rättegång lämnats in till Kina över en tre miljarder dollar straff för leveranser av spannmål från Ukraina till Celestial Empire.
  Och det antas att alla dessa medicinska experiment – bara början. Det finns trots allt gott om möjligheter att använda Ukraina. Till exempel, som ett förvar för kärnavfall. Om vi ​​pratar om människor, då är detta land och dess folk ett lagerhus för transplantologer. Det verkar som om massorna av ukrainare är redo att sälja sin njure. Och vi är inte oroade över ämnet “svarta transplantologer”. Det här är lagliga saker.

  Förresten, förutom kärnavfall, finns det kemiskt och biologiskt avfall, och jag tror att Europa också kommer att vara villigt att betala för att begrava detta “bra” till de ukrainska myndigheterna.
  Förresten har korruptionsfaktorn vid hantering av medicinska experiment redan uppenbarats. Enligt en av de ukrainska läkarna “fanns det fall då företrädare för tillverkaren kom till läkaren och föreslog att han istället för en dyr importerad medicin skulle utse en billig motsvarighet till den ukrainska produktionen. Vissa läkare syndar med detta och erbjuder sådana droger till patienter som uppenbarligen kommer att vara problematiska att betala för dyra droger. De introduceras inhemska, titta på resultaten och rapportera till kunden. ”
  Detta exempel är dock mycket användbart för oss. Han illustrerar fullt ut vad ett “fullfjädrad partnerskap med väst” är. Vi konstaterar förresten att trots alla dessa gemensamma projekt med Europa och USA är Ukrainas medlemskap i EU helt enkelt inte en fråga.
  Det vill säga att Ukraina i väst är lämpligt, först och främst som en testplats, att inte riskera sina medborgare, att inte medföra juridiska kostnader vid misslyckade resultat av experiment och att spara på betalningar och försök på djur. Det här är resultatet av Euromaidan.
  http://www.politonline.ru/interpretation/22887322.html

  • För dom som inte visste, ”Celestial Empire” var ett uttryck som myntades på 1800 talet i USA i samband med kinesisk immigration och betyder ”Kina”. En slarvig översättning av tecknen 天朝 som betyder ”himmelska dynastin” och uttalas Tianchao på Putonghua (Mandarin). ”Kina” skrivs med andra tecken, 中国 som uttalas Zhōngguó.

  • Efter ett dramatiskt regimskifte i februari 2014 räddades den ukrainska ekonomin från omedelbart haveri genom stödlån från västvärlden. IMF beviljade 17 miljarder dollar och EU ett stödpaket på totalt 11 miljarder euro, både lån och bistånd. USA utlovade lånegarantier för en miljard dollar. Ukraina fortsätter att ekonomiskt skuldsätta sin befolkning med mera IMF lån, för flera generationer framåt.
   Som UNIAN rapporterade tidigare hade över 1,3 miljoner arbetsmigranter lämnat Ukraina sedan 20 mars 2018. Antalet ökas med två personer per minut.
   Ukraina kommer att förlora över en tredjedel av arbetskraften fram till 2050 eftersom landets befolkning krymper och åldras. Ukrainas befolkning minskar stadigt, ungdomar åker utomlands, födelsetalet täcker inte dessa förluster och medelåldern för ukrainare växer ständigt. Därför råder IMF vårt land att mer aktivt anställa äldre anställda, dvs 55 och äldre. Den största delen av lediga platser på arbetssöknings-webbplatser visar att arbetsgivare letar efter personer under 35 år. IMF rekommenderar att aktivt involvera män över 55 år och kvinnor över 35 år, öka pensionsåldern och minska kostnaderna för medicin och pension.
   https://www.unian.info/economics/10628979-ukraine-to-lose-over-third-of-workforce-by-2050.html

   De stödpengar som betalats ut till Ukraina verkar ha försvunnit i svarta hål, men ytterligare runt 40 miljarder dollar utlovades från IMF och en rad länder. Egentligen fick inte fonden ge mer pengar till Ukraina.
   2018 offentliggjordes ett nytt avtal mellan IMF och Ukraina, som skulle ersätta den senaste överenskommelsen. Och nu krävde fonden att regeringen verkligen genomför ett antal utlovade åtgärder för att stärka statskassan. För medborgarna betydde det bland annat att energipriserna måste höjas.

 2. ”Samtidigt har volymen naturgas i Ukrainas underjordiska lagringsanläggningar sjunkit till 43 procent av kapaciteten. Ukrainare bör förbereda sig för att betala mer för denna viktiga råvara eller falla tillbaka på kolindustrin.”

  Varför är behovet av naturgas så stort i Ukraina och helt obefintligt i Sverige trots vi har längre vintrar och kallare klimat?

  • “… Ukrainare bör förbereda sig för att betala mer för denna viktiga råvara eller falla tillbaka på kolindustrin.”
   Dyrare gas är inte ett ryskt ”otyg”. Det beror helt och hållet på att Ukraina under Poroshenkos tid har köpt ”reverserad rysk gas” från andra EU-länder som var (är) betydligt dyrare än gas direkt importerad från Ryssland.

   • Det är knappast något svar på min fråga. Min fråga syftar till om det kan finnas någon tröghet i det ukrainska samhället/politiken som försvårar energiomställningar. I vårt land Sverige däremot verkar det finnas en öppenhet och progressivitet i hela energiförsörjningen. Människor anpassar sig efter tillgång och priser och en långsiktig politik styr in energiproduktionen i önskad riktning. Knappast någon tänker idag att för bara fyrtio år sedan värmdes i stort sett varenda hus i Sverige upp med olja. Men idag tror jag inte det finns ett enda.

    För mig verkar det som om ukrainarna av tradition förväntar sig att bostäderna till en billig peng utan att de behöva tänka på något. I ett annat inlägg tog Anders Romelsjö upp den mördade USA presidenten John F Kennedy. Han var för det demokratiska partiet tror jag. Men under sin presidentperiod hann han komma med uttalande som blev bevingat och lever kvar än idag. Han sa nånting i stil med ”Tänk inte vad ditt land ska göra för dig utan tänk istället vad du kan göra för ditt land”. Jag tror det är den andan landet Ukraina behöver för att kunna utvecklas och bli ett jämbördigt land med resten av Europa. Jag har träffat ett par ukrainare och förstår att potentialen finns. Det är bara dom rätta förutsättningarna som hittills saknats.

    • https://www.unian.info/economics/10628979-ukraine-to-lose-over-third-of-workforce-by-2050.html
     Ukraina kommer att förlora över en tredjedel av arbetskraften fram till 2050 eftersom landets befolkning krymper och åldras.
     Bland alla länderna i Central- och Östeuropa är situationen värre bara i Lettland och Bulgarien. Ukrainas befolkning minskar stadigt, ungdomar åker utomlands, födelsetalet täcker inte dessa förluster och medelåldern för ukrainare växer ständigt. Därför råder IMF vårt land att mer aktivt anställa äldre anställda, dvs 55 och äldre.
     Och ändå letar de flesta ukrainska företag efter ungdomar. Den största delen av lediga platser på arbetssöknings-webbplatser visar att arbetsgivare letar efter personer under 35 år. ”På grund av det faktum att det har varit fördomar i årtionden att den bästa åldern för en kandidat är 25-35, och efter 30 är det redan en så tidig ålder och det finns ingen att överväga alls, då till och med vi har en genomsnittlig ålder på 70 år, visar det sig att arbetsgivarna inte behöver oss efter 35 år, ”säger rapporten.
     IMF rekommenderar att aktivt involvera män över 55 år och kvinnor över 35 år, öka pensionsåldern och minska kostnaderna för medicin och pension. Som UNIAN rapporterade tidigare hade över 1,3 miljoner arbetsmigranter lämnat Ukraina sedan 20 mars 2018. Antalet ökas med två personer per minut.
     Ukraina fortsätter att skuldsätt sin befolkning, som belastats med skuldbetalningar till (IMF) för flera generationer framåt.

  • arbetarklass.. Du kan sluta oroa dig för Ukrainas gaslager.
   REUTERS Naturgaslager i Ukrainas underjordiska förvaringsanläggningar (USFs) har ökat med 71,6% till 15,018 miljarder kubikmeter (bcm) sedan den 5 april när Ukraina började pumpa naturgas för att fylla på sina reserver. Lagringsutrymmena fylls med 48%, enligt den statliga driften av gasöverföringssystemet Ukrtransgaz. I synnerhet injicerades 68,84 miljoner kubikmeter (mcm) gas i lagringsutrymmena den 20 juli ensam.
   Vid uppvärmningssäsongen 2018-2019 hade Ukraina samlat 17,2 bcm gas i sina underjordiska förvaringsanläggningar, vilket var ett rekordhögt naturgaslager under de senaste sex åren. Ukrtransgaz driver 12 underjordiska gaslagringar (USFs) med en total lagringskapacitet på ca 31 bcm. USFs är en integrerad del av Ukrainas gasförsörjningssystem och gastransporter genom dess territorium. Företaget är också operatör av trunkgasledningar som transporterar gas från Ryssland till EU. Ukrtransgaz är helägt av NJSC Naftogaz i Ukraina.
   https://www.unian.info/economics/10626180-ukrainian-gas-stocks-grow-to-over-15-bcm-since-april-5.html

    • Read more (läs mera)???
     Det står ju inte mera än de du skrivit. Lite tvivelaktig är uppgiften ändå tycker jag. Sverige levererar kärnbränsle till kärnkraftverk konstruerade i Ryssland? Jag vill nog ha det bekräftat innan jag litar på den uppgiften.

     • arbetarklass.. Det är serverat och haklappen är på plats, men sondmatar dig gör jag inte. Så öppna munnen, tugga och svälja får du göra själv om du vill ha det bekräftat.

     • Tekniskt är det inget problem, på samma sätt som en amerikansk bil inte behöver köras på bensin från USA. Både Sverige och Ukraina är dessutom amerikanska lydstater och vasaller så det gör det mer troligt att Ukraina köper från ett USA-styrt land snarare än Ryssland

     • ”Tekniskt är det inget problem, på samma sätt som en amerikansk bil inte behöver köras på bensin från USA.”

      Jag minns den saken diskuterades när jag hängde på Flashback Forum efter Majdan och i ett par år senare. Det fanns flera där som hävdade att bränsle till kärnreaktorer är mycket specialanpassade och särskilt till rysk-konstruerade kärnkraftverken. För mig låter det mycket trovärdigt så det var därför jag tog upp den saken. Men något bestämt kan jag inte påstå. Däremot vet jag säkert att man inte kan ”tanka toner” vilken som helst till en laserskrivare. Det måste vara en specialanpassad toner och de där kassetterna är dyra. Öppnar man kassetten ser innehållet ut som sotet i min skorsten men jag tror inte det är lönt att försöka återfylla toner-kassetten den vägen.

     • arbetarklass Jag har varit med om att konstruera kärnreaktorer så ämnet är rätt bekant. Bränslet är Uranium 235, U-235, vilket är en isotop av ett grundämne, och ett grundämne går inte att variera. Däremot har du rätt på sätt för i till exempel ”pebblebed” reaktorerna bakas U-235 ihop med grafit i bollar, som blir bränslet. På samma sätt kan både den fysiska utformningen och komposition av bränslet variera. På så sätt kan man faktiskt säga att bränslet är ”specialanpassat”. Samtidigt är det hur lätt som helst för ryssarna att tillverka just de bränsle som behövs för en viss reaktor. I ett annat exempel som Torium reaktorerna, där grundämnet Torium är bränslet, men Torium genererar inte självt tillräckligt med neutroner, vilken som bekant klyver atomkärnan och frigör energin, så man blandar in lite U-235 som en neutron generator. Sedan måste neutronerna bromsas ner i hastighet, bli ”termiska neutroner” eller ”långsamma” för att klyva kärnan vilket frigör energin. Man använder vanligtvis D2O, Deuterium eller tungt vatten, eller grafit.

    • Ukraine Secretly Signed an Agreement for the Supply of Russian Nuclear Fuel for Nuclear Power Plants
     The agreement with the Russians signed by “Energoatom” secures a dominant position for TVEL in the Ukrainian market (8 reactors out of 15) until 2025 .

     Following the results of the first half of the year 2017, “Energoatom” reduced the proportion of Russian nuclear fuel supplies to 49% from 58%, thus the proportion of Westinghouse supplies totals 51%.
     https://www.stalkerzone.org/ukraine-secretly-signed-an-agreement-for-the-supply-of-russian-nuclear-fuel-for-nuclear-power-plants/

  • I Sverige har vi kärnkraft och vattenkraft i tillräckliga mängder (ännu vill säga).
   Ukraina har förvisso också dessa energikällor men man har enligt statistiken 42 miljoner människor i landet (även om det säkert är mindre än så), dock handlar det om långt fler människor än i Sverige.
   Vi lär dock bli beroende av naturgas vi med vintertid när Ringhals 1 och 2 stängs.
   Dock lär inte den gasen förbrännas här i landet utan importeras via elledningar.

   • ”Dock lär inte den gasen förbrännas här i landet utan importeras via elledningar.”

    Ja, det nog hända att det skulle kunna bli så. Men samtidigt måste tilläggas att det andra perioder exporteras vattenkraftsel och vindskraftsel från Sverige till regionala länder som annars skulle använda fossila bränslen för att få elkraften.

    I motsats till mycket annat så tycker jag samhällets energiutveckling går i helt rätt riktning. Samt efter långsiktiga planer som är mycket viktiga i sammanhanget. Jag är kund i statliga Vattenfall och med senaste räkningen fick jag en intressant liten broschyr som hette ”Min energi” där det berättades om energiförsörjningen resultat och planering. Jag kan inte skriva av hela men låt mig bara bjuda på några korta rader.

    ”Snabb utveckling
    Vindkraft har genomgått en otrolig utveckling de senaste åren. Kostnaden har halverats för både land- och havsbaserad vindkraft och den kan nu byggas utan subventioner i stora delar av Europa.

    Teknologin har utvecklats snabbare än någon kunnat ana. Effekten har dubblats den senaste tio åren. De största och mest moderna landbaserade turbinerna byggs idag med en effekt på över 5 megawatt och de havsbaserade på över 10 megawatt.”

    Jag kan berätta jag känner en som jobbar som lastbilschaufför på ett åkeri. Han ringde mig och ville visa ett ”kullager” som han hämtat vid ett vindkraftverk och som skulle till skrot. Jag åkte till åkeriet på min cykel för att titta. Det visade sig vara ett sfäriskt rullager det största jag någonsin sett. Ytterdiametern var som bredden på ett ordinärt lastbilsflak och rullagret vägde sju ton. Tekniker hitresta från Tyskland hade bytt ut lagret 150 meter upp i luften. Det måste minst finnas minst två sådana lager till turbinaxeln. När man ser vindkraftverken från marken är det svårt att föreställa sig det är så enorma dimensioner på vindkraftaggregatet där uppe. Varje rotorblad var 50 meter långt. Inget jättestort vindkraftverk utan ett tämligen ordinärt.

    • Det är naturligtvis jättebra att vi bygger vindkraftverk, dock ska man ha i åtanke att vindkraftens del i den totala elproduktionen knappast kan bli för stor.
     Problemet med vindkraft förutom verkens relativt korta livslängd är att dom producerar el i allt för oregelbunden takt.
     Finns ett stort norskt företag minns inte namnet och orkar inte söka som byggt ett flertal vindkraftparker i landet, men dom anser att landet är färdigutbyggt.
     Har man allt för många vindkraftverk så får man så pass mycket el när det blåser att priset på elen faller till nivåer som gör kraftverken olönsamma.
     Gärna vindkraft men till att helt ersätta kärnkraften klarar det inte av.

     • Ja och nej, du talar förstås om Sverige där det blåser ojämnt. Det finns dock många platser där det blåser konstant. Livslängden på ett vindkraftverk anses vara 30 till 40 år, på ett fossildrivet ångkraftverk (avskräde, olja, gas, kol) omkring 40 år, kärnkraft 50 till 70 år, och vattenkraft, bevisat, över 100 år. (Älvkarelby, Porjus och Olidan). Som oftast är det antingen teknologiutvecklingen tillsammans med driftekonomin som bestämmer livslängden. Det kostar att underhålla gammal teknologi, eller att modernisera den.

     • ”Gärna vindkraft men till att helt ersätta kärnkraften klarar det inte av.”

      Så är det nog heller inte planerat. Vindkraftens andel i Europa är 14% och i Sverige 11% så för Sveriges del är inte vindkraften färdigutbyggd. Hur stor andelen blir i Sverige när det är färdigutbyggt vet jag inte men jag gissar på under 20%. Vad gäller kärnkraften tror jag produktionsbolagen, Vattenfall, OKG m.fl. sparar de bästa delarna och låter dem verka den ekonomiska tiden ut.

      Jag vet den här bloggen är politisk men vad gäller energifrågan kan den inte lämnas till för stor detaljstyrning från politiker. Ett annat exempel är de politiska landstingen, eller regionerna som det heter numera. En egen politisk sfär som jag tror kommer försvinna med tiden. Då återstår regerings- och kommunalval, ungefär som i de flesta andra länder.

     • Vindkraftens andel av energiförbrukningen i Sverige är betydligt lägre medan den svarar för 11% av elproduktionen.

     • Då måste skillnaden exporteras annars går inte ekvationen ihop. Exporterad vind-el borde betyda mindre fossil-el i något annat land kanske Danmark eller i Baltikum.

 3. Ryssland annekterade in Krim, det var Nikita Khrushchev som annekterade Krim till Ukraina 1954, då båda sovjet. Krim är ryskt, 11% av befolkningen är ukrainare. Anledningen till att Krim var annekterat till Ukraina var ett stort bevattningsprojekt som berörde båda staterna Khrushchev ville undvika att det blev två projektledningar, en i Ukraina och en på Krim, som naturligtvis aldrig skulle dra jämt. Khrushchev var etnisk ryss, men hans fru var ukrainare, och Khrushchev älskade Ukraina. Ryssland avslutade den annektering med stort folkstöd.

  • Okej, vi kan göra ett undantag för Krim. Annars är folkrätten något som ofta hävdas på den här webbsajten. Krim tillhör Ryssland men inte enligt internationell folkrätt. OK?

   ”Folkrätt” är visst något man kan använda när man behöver den men när man inte vill ha den har den heller ingen betydelse?

   Ärligt talat, när politiker stiftar lagar är ett av de främsta argumenten att lagen kan efterlevas. Annars har ju lagen ingen större effekt.

   • Man hade redan gjort ett undantag för Kosovo, för att amerikanerna skulle kunna ha militärbasen ”BondSteel”
    Att kolonialmakten EU pratar om ”folkrätt” är skrattretande:
    ”Territorier associerade med Europeiska unionen är territorier, tillhörande medlemsstater, som åtnjuter specialstatus inom europeiska unionsrätten.[1]

    Av Europeiska unionens medlemsstater har i synnerhet Frankrike och Storbritannien många sådana områden, men även Cypern, Danmark, Finland, Nederländerna, Grekland, Italien, Portugal, Spanien och Tyskland har det. De flesta områdena utanför Europa som tillhör medlemsstaterna är inte en del av EU, medan de i eller nära Europa brukar ingå i EU men med vissa undantag. Det finns dock några områden långt utanför Europa som är en del av EU.”

    ”Undantagen för specialområdena grundar sig på deras speciella politiska, kulturella och historiska bakgrund.[2] Undantag för territorier inom EU har funnits under hela unionens historia eftersom inte minst Frankrike, en av grundarmedlemsstaterna, har många utomeuropeiska territorier. ”
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Territorier_associerade_med_Europeiska_unionen
    Värt att kolla på FN lista över icke fria territorier

    Tom jurister inser hyckleriet:
    Crimea, Kosovo, Hobgoblins and Hypocrisy
    https://www.ejiltalk.org/crimea-kosovo-hobgoblins-and-hypocrisy/

  • Nej, Khrushchev annekterade aldrig Krim, utan överlämnades som en gåva till Ukraina.

   Men:”Överlämnandet bröt mot de dåvarande konstitutionerna för RSFSR (från 1937) och Sovjetunionen (från 1936). De instanser inom RSFSR som fattade besluten hade enligt republikens dåvarande grundlag inga befogenheter för att göra detta. Enda sättet att ändra RSFSR:s territorium skulle ha varit en folkomröstning inom RSFSR, vilket inte genomfördes.

   1995–2014 styrdes Krim av en politisk representation direkt tillsatt från Kiev. Autonomi??
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Krim

   Chronology for Crimean Russians in Ukraine
   http://www.refworld.org/docid/469f38ec2.html

   Andra intressanta artiklar om Krim:
   Behind Closed Doors: Ukraine’s Panicked Meeting Ahead Of Crimean Seizure
   https://www.rferl.org/a/ukraine-crimea-seizure-panicked-meeting/27569836.html
   UK and US Always Knew Crimea Wanted to Re-join Russia – Archives
   https://sputniknews.com/analysis/201812281071042343-uk-us-crimea-russia/
   British Worries Over Crimea Were Dismissed by Kiev – Archives
   https://sputniknews.com/europe/201907181076286032-british-worries-over-crimea-were-dismissed-by-kiev–archives/
   Crimea under siege: Revisiting the Crimean referendum
   http://theduran.com/crimea-siege-revisiting-crimean-referendum/

   Crimea: Was It Seized by Russia, or Did Russia Block Its Seizure by the U.S.?
   Both before and after Crimea left Ukraine and joined Russia in a public referendum on 16 March 2014, the Gallup Organization polled Crimeans on behalf of the U.S. Government, and found them to be extremely pro-Russian and anti-American, and also anti-Ukrainian. (Neither poll was subsequently publicized, because the results of each were the opposite of what the sponsor had wished.) Both polls were done on behalf of the U.S. Government, in order to find Crimeans’ attitudes toward the United States and toward Russia, and also toward Ukraine, not only before but also after the planned U.S. coup in Ukraine, which occurred in February 2014
   http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf
   https://washingtonsblog.com/2015/02/crimea-seized-russia-russia-block-seizure-u-s.html

 4. På något sätt tycker jag Europas Ukraina kan jämföras med Latinamerikas Venezuela. Där kaos råder och folket får lida. Likheten är också att båda länderna är granne med en supermakt som vill vara med och bestämma och styra landet till sin egen fördel. På den amerikanska kontinenten är det USA och i Europa är det Ryssland. Jag har heller inte undgått att förstå det för supermakter inte gäller några internationella lagar. Därför supermakter är tillräckligt starka för att stifta sin egen ”rättvisa”.

  • När det gäller USA och hitta på egna internationella regler så är dessa i en klass för sig! Att hävda att Ryssland eller för den delen Kina som lika goda kålsupare när det gäller övergrepp är bara fel! Först kommer USA i särklass i skurkligan internationellt sedan kommer Israel, EU, därefter kanske Kina och Ryssland platsar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here