Den militärpolitiska situationen i Nordeuropa.

5
1507

Sven Hirdman

Förre Moskvaambassadören Sven Hirdman höll ett viktigt tal inför föreningen les Amis de la Prieurie de Talliores i Veyrier i Frankrike 8 juli.

Han säger bland annat:

”Kalla kriget tog slut i november 1990 i och med den så kallade Parischartan. Efter en period på nästan tjugo år tycks det nu ha uppstått ett nytt slags kallt krig. Det har en oroande likhet med perioden mellan de två världskrigen, alltså under åren 1919 – 1939. Vilka är det viktigaste anledningarna till denna utveckling?”

”Det som verkligen förändrats är själva konfrontationsområdet i Europa. Som jag sade inledningsvis har den potentiella konfrontationslinjen mellan Ryssland och Nato/USA flyttats från centrala Tyskland till Östersjöområdet. Ja, Östersjön har nästan blivit Natos eget innanhav, där det nu endast är Sverige och Finland som fortfarande står utanför denna militärallians. Ryssland med sina stora centra Sankt Petersburg och Kaliningrad känner sig inträngt i en fälla och kommer, vid behov, att kräva att få passera ut genom de trånga danska sunden.

Under kalla kriget var USA, med sina militära styrkor, nästan inte alls närvarande i Östersjön. I dag har de hundraprocentig närvaro. ”

Läs vidare på Alliansfriheten.se Den militärpolitiska situationen i Nordeuropa.

Relaterat

Sven Hirdman Krigshysterin om Ryssland är farlig och obegriplig.

Läs även Sven Hirdmans intressanta bok!

Föregående artikelInför parlamentsvalet i Ukraina.
Nästa artikelHur är läget i Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Polen och Baltikum inte ryssockuperade längre, och söker aktivt USA´s stöd.

    Eftersom vi rustat ner, flyttar USA in. Alternativt Ryssland. Det var vi som hade ett substantiellt försvar.

    • Ron kanske skulle läsa på lite om historia…Det var alltså inte dagens Ryssland som ockuperade Baltikum utan det var den hemska stat man kallade Sovjetunionen som stod bakom. Ledarna till denna union kom från olika delar av unionen och den värsta dvs Stalin var georgier. Bara som upplysning i dessa historielöshetens tider! Sedan var det ju ett vansinne att avrusta Sverige varav konsekvenserna börjar bli uppenbara för var och en…Numera är Sverige vasallstat till USA på riktigt och kraven från det håller både politiskt och militärt ökar hela tiden, vilket ju börjar gå upp för allt fler svenskar.

      • Det finns mycket olika uppfattningar om Sovjetunionen och om Baltikums historia, något jag ej har möjlighet att diskutera vidare just nu. Sovjet lyckades dock under svåra förhållanden utvecklas från efterblivet land till världens andra supermakt, med kraftigt ökning av bildning, medellivslängd och även främst besegra nazismen, som medförde 20 miljoner döda i landet och kraftigt förstörd infrastruktur. Tio år senare bli först i rymden och direkt visa sig vara en ledande idrottsnation i världen. Trots alla misstag och fel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here