Trappar Ukrainas regering upp för ökat krig mot landsmännen i östra Ukraina?

15
2135

 

Ukraina nazistdemonstration 181013

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel, som jag tycker är intressant också idag! En bakgrund till kriget. Hade Ukraina följt FN-stödda Minsk 2 hade det sannolikt inte blivit något krig. Nu tog Zelensky offentligt avstånd från överenskommelsen några dagare före Rysslands angrepp.

Ingress: Denna artikel om ökad krigsrisk i Ukraina baseras på uppgifter från flera håll. Ukraina är starkt beroende av USA, och det är möjligt att man planerar en offensiv, sannolikt åtföljd av våldsamma beskyllningar av Ryssland, kanske om grova förseelser. Vi får väl se. Zelenskys popularitet har minskat, och krigshandlingar kan öka stödet för en sittande politisk ledare.

Moscow Times skriver på eftermiddagen 6/4 att det finns risk att man glider in i krig. I en artikel på Globalresearch.ca reser man frågan om Ukraina och Ryssland bara riskerat att glida in i krig.
EU Observer är mera säker på saken då de skrev igår ”Why does Putin want a Ukraine crisis?”

Kanske har författaren till denna artikel US-NATO Provocation in Ukraine to Stop Russia’s Nord Stream 2 Pipeline fångat in något viktigt…

DN skriver 5/4 att ”Ryssland och USA har inlett kontakter på hög diplomatisk nivå om läget i Ukraina, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax. Byrån citerar den biträdande ryske utrikesministern Sergej Ryabkov.” Det låter bra

Men DN rapporterar också att ”Under påskhelgen meddelade också generalstaben vid det ukrainska försvaret att Ukraina och Storbritannien ska hålla gemensamma militärövningar i sommar – tillsammans med medlemstrupper från Nato, enligt Reuters.”

De planerat ”storskaliga internationella” övningarna ska innefatta över tusen försvarsanställda från minst fem av Nato:s medlemsländer och ska enligt det ukrainska uttalandet stärka samarbetet mellan landets styrkor och Natoarméer.” Ryssland: Kontakt tagen med USA om Ukraina.


Mer om en förvärrad kris.

På Pål Steigans blogg kan man 4/4 läsa en artikel som jag översatt Efter månader av ökade bombningar, samtal, provokationer och politiska förberedelser verkar det som om krisen i östra Ukraina och Krim blir allt allvarligare. Ukrainas väpnade styrkor har samlat trupper mot kontaktlinjen med de utbrytande republikerna Lugansk och Donetsk, liksom i riktning mot Krim, meddelade befälhavaren för de ukrainska väpnade styrkorna Ruslan Khomchak.

I Ukraina presenteras detta som defensivt, medan det i Moskva uppfattas som hotfullt och aggressivt. Moskva har upprepade gånger varnat för att Ukraina förbereder sig för en eskalering i östra Ukraina och förmodligen också mot Krim.

På ryska sidan har också stora styrkor utplacerats. Onlinetidningen Southfront skriver att Ryssland har utplacerat 25 taktiska bataljoner och att tjugofem nya förväntas anlända de närmaste dagarna.

Sociala medier är fyllda med bilder av olika tåg och konvojer som flyttar styrkor mot Krasnodar och, särskilt via Krimbron, till Krim.

I flera veckor har Kievs styrkor beskjutit de utbrytande republikerna, både militära positioner men också bostadsområden. Och republikerna har skjutit tillbaka. Upptrappningen är betydande.

President Zelensky

Den 29 mars beslutade parlamentet i Kiev att Ukraina inte behöver fullgöra sina skyldigheter enligt Minskavtalet. Ukraina har också antagit en ny militär strategi där det är officiell politik att återerövra Krim. Detta anges i dekret 117/2021.

Scenen är satt, och det är troligt att improviserade NATO-övningar kommer att börja i Svarta havet under de kommande veckorna. Vissa observatörer hävdar att den ”ideala perioden” för inledningen av ett krig i östra Ukraina och Krim kommer att vara mellan den 15 och 25 april.

Katharine Quinn-Judge, en Ukraina-expert på Soros-finansierad International Crisis Group, sa i en intervju med France24 att ”Kreml tror att Ukraina kommer att attackera med stöd från Washington.”

Utbrytarrepublikerna i östra Ukraina mobiliserar nu alla värnpliktiga födda mellan 1994 och 2003 mot vad de fruktar som pågående krigsförberedelser från Ukrainas sida.
Ryssland har skickat en stor militärkonvoj till Krim och flyttar trupper till Krasnodar och Rostov vid Don. Ryssland har också mobiliserat styrkor längs gränsen till Ukraina. USA anklagar Ryssland för att ha destabiliserat situationen, men Ryssland svarar att de kan flytta trupper till sitt eget territorium så mycket de vill. här.

Enligt lya Kiva från oppositionsplattformen i Verkhovna Rada (parlamentet) i Ukraina är Ukraina “så nära som aldrig tidigare” till början på ett storskaligt krig i Donbass, som sedan kommer att täcka hela landet.

Relaterat

Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.

Föregående artikelKärnvapenparaply – Skydd eller Sänke?
Nästa artikelÄr det alltid så bra med gröna investeringar?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. NATO:s (egentligen USA:s) intresse i Ukraina är väl att driva en lågintensiv konflikt som aldrig tar slut. Det rimmar kanske illa med försök från Kiev att återerövra Krim och Donetsk/Lugansk, eftersom det skulle kunna förorsaka en rysk motreaktion som störtar USA:s underhuggare i Kiev. Från rysk sida slungar man inte ut hot i tid och otid, men det har kommit antydningar från Kreml via Lavrov (om jag minns rätt) att det kommer att gå väldigt illa för den ukrainska staten om man attackerar Ryssland. Och ett angrepp på Krim är ju ett angrepp på Ryssland. Om Rysslands ledning bedömer att det inte längre är möjligt att upprätthålla anständiga förbindelser med NATO och EU kan ett hårt motslag (som i Georgien 2008) vara ett alternativ till ett ständigt krig på sparlåga längs kontaktlinjerna mot östra Ukraina och Krim. Hoppas bara att den svenska regeringen inte blandar sig i saken eller låter andra stater utnyttja svenskt territorium för att angripa Ryssland.

 2. Ska Ukrainska väpnade styrkor verkligen ge sig ut på äventyr, mot Donbass?
  Eftersom Zelensky förlorar katastrofalt sin popularitet bland befolkningen försöker USA och Ukraina att stärka Zelenskys auktoritet och makt, mot bakgrund av en fullständig katastrof som pågår där.
  När allt kommer omkring är Ukraina helt klart på gränsen till ekonomisk och finansiell kollaps, både för sociala och andra tjänster.
  Kanske tror de att denna försämring till och med kan hjälpa Ukraina. I väst kommer de att tänka: Ukraina är i en så svår situation, låt oss hjälpa dem.
  Rent militärt är Ryssland inte skyldigt att ingripa i konflikten i Ukraina. Idag är kåren i republikerna Luhansk och Donetsk i deras artilleri eldkraft överlägsna de ukrainska trupperna som dras upp till gränsen (tre gånger). När det gäller stridsvagnar, nästan två gånger. När det gäller stridseffektivitet och beredskap för de väpnade styrkorna i både Donetsk- och Luhanskregionerna är de mycket överlägsna de ukrainska.
  Dessa är inte rekryter, utan människor som har kämpat, vars militärtjänst som regel är mer än tio år. De är mycket mer professionella, mycket mer samordnade än de gårdagens rekryter från Ternopil, Lviv och andra platser.
  Moralen i Donetsk- och Luhanskregionerna är ojämförligt högre. De kämpar för sitt hem. Och pojkarna från Ternopil kommer att dö för vad? Kriget är inte i Ternopil, kriget är i Luhansk.
  Hur motiverade är den ukrainska armén och dess yrkesnivå idag?
  Om en konflikt bryter ut, blir det svårt att omedelbart avgöra endast en sak.. var stridsvagnarna i regionerna Luhansk eller Donetsk kommer att stanna – på Dnjepr.. i Nikolaev ..eller Odessa.
  Om den ukrainska armén nu försöker använda flygplan kommer Ryssland att lösa problemet mycket snabbt.
  Republikerna Lugansk och Donetsk kommer att klara sig ganska bra. Så ur militär synvinkel är de ukrainska rekryterna utan någon chans. Men låt dem gå på äventyr.

 3. Donbass klarar Ukraina utan Ryssland
  I luften av programmet Unusual Week berättade israelisk statsman, diplomat, före detta chef för Nativ specialtjänst, Yakov Kedmi, Inna Novikova, chefredaktör för internetpublikationen Pravda.Ru, om de senaste händelserna och deras möjliga utveckling . Planeras krig mellan Ryssland och Ukraina? Kommer de amerikanska ägarna att ge klarsignal? Har de väpnade styrkorna i Ukraina en chans mot LPNR? Var kommer Donbass-militären att stanna?
  – Yakov Iosifovich, låt oss börja med situationen i sydöstra Ukraina. Spänning väntades. Kiev talar aktivt om omöjligheten att uppfylla Minsk-avtalen, Ukraina har tagit in mycket militär utrustning. Hur mycket är detta kopplat till uppkomsten av en ny amerikansk president, några andra händelser?
  Militär utrustning anlände också till Krim från ryska sidan. Presidentens presssekreterare kommenterade återigen att utländska stater inte borde vara intresserade av vad som händer på Ryska federationens territorium.
  Många experter säger att det finns en risk för att intensifiera fientligheterna i Donbass. I Kiev förutspår de redan att kriget kommer att börja så snart vägarna torkar och vårtiningen är över. Hur bedömer du denna situation? Är allt verkligen så farligt?
  https://www.pravda.ru/world/1609658-donbass/

  • USA har uppenbart inte gett upp hoppet att etablera en militärbas på Krim och skapa ett brohuvud mot Ryssland på Krim. Det är alltså på sätt en upprepning av Kuba-krisen 1962 som började med att USA placerade kärnvapenrobotar vid ryska gränsen i samma område. Mer amerikansk aggression.

  • Jacob Kedmi: USA är inte redo för en förvärring av förbindelserna med Ryssland.
   Donbass kan vara lugna.. USA har investerat i utbildningen av den ukrainska armén under de senaste åren. Men USA:s armé har aldrig vunnit ett krig åtminstone mot en relativt förberedd fiende.
   Vi måste anstränga oss mycket för att komma ihåg åtminstone något slag som amerikanerna vann. Vilka arméer tränade amerikanska militäraxperter? Varför flydde dessa tappra arméer från slagfältet? Dessa och många andra frågor från Inna Novikova besvarades av den israeliska statsmannen, diplomaten, tidigare chef för Nativs specialtjänst Yakov Kedmi .
   Vi har sett i många år att Ukraina inte har en egen internationell politik, utan agerar på order från Washingtons regionkommitté. Kan Zelenskiy fatta ett sådant beslut på egen hand att öka spänningarna med Ryssland utan att fråga amerikanerna?
   Zelensky kan inte fatta ett enda beslut alls, per definition. Hans förmågor tillåter honom inte att fatta några ansvariga beslut. Fram till nu är besluten oansvariga, först och främst, i förhållande till Ukraina själv och till folket i Ukraina och till Ukrainas intressen.
   Så detta är deras vanliga händelse, de är helt enkelt inte kapabla till något annat. USA är rädda (med rätta) för en konflikt som kan leda till en kraftig förvärring av förbindelserna med Ryssland, på gränsen till fientligheter. USA har inte styrkan och förmågan att ingripa med militära medel i situationen i Ukraina.

   Hur effektiv är den ukrainska armén trots allt?.. Vilken typ av armé förberedde amerikanska specialister har varit stridsklara? Vilken typ av armé, var som helst i världen, förberedde amerikanerna sig för att visa hög stridsförmåga efter att ha tränats av amerikanerna? Visa mig. En av dem. Någonstans. Var vann den amerikanska armén? Var och vem besegrade den, när?
   Japanerna slog dem, koreanerna slog dem, kineserna slog dem, somalierna slog dem, araberna slog dem. Vem slog dem inte? De vet hur man bekämpar svaga stater.
   Var och när uppnådde den amerikanska armén någon form av seger på slagfältet mot åtminstone någon värdig fiende? … Inget sådant.
   Var och när kämpade de mot en seriös armé? Och den sista dagen fördes deras generaler från Saigon med helikopter.
   De klarade av det lilla angränsande Grenada, de klarade av Panama. Och var annars? … Amerikanska generaler har naturligtvis sina kistor hängda med medaljer- så vad? Detta betyder inte alls.
   Det är ett faktum att de har en rik armé – ja. Det faktum att det idag kan bekämpa en allvarlig motståndare måste bevisas. Det finns inga sådana bevis.
   Amerikanska generaler vill inte testa detta på slagfältet. Och minst av allt vill de möta den ryska armén.
   https://www.pravda.ru/world/1609727-voina/

 4. USA är och eggar Ukraina för att starta ett krig med löften om att ”USA står bakom Ukraina.” DEt är tomma löften. Om det blir krig så kommer USA på sin höjd föra samtal med Ryssland. USA eller EU vågar inte utmana Ryssland – de vet vad notan blir. Ryssland kan ta hela Ukraina på sex timmar! fattar ni ”exceptionella skit” som leder västländer? Smaka på det sex timmar!

  http://thesaker.is/ukraine-redux-war-russophobia-and-pipelineistan/

 5. USA är och eggar Ukraina för att starta ett krig med löften om att ”USA står bakom Ukraina.” Det är tomma löften. Om det blir krig så kommer USA på sin höjd föra samtal med Ryssland. USA eller EU vågar inte utmana Ryssland – de vet vad notan blir.

  Ryssland kan ta hela Ukraina på sex timmar! fattar ni ”exceptionella skit” som leder västländer? Smaka på det sex timmar!

  http://thesaker.is/ukraine-redux-war-russophobia-and-pipelineistan/

 6. Nej, men däremot kommer Ryssland aldrig att tillåta en stabil statsbildning i Ukraina som inte är tvångsallierad med Moskva och skild från EU. Det är ryssarna som är angripare.

  • Hur vet du det? Ryssland var nöjd med Ukraina under Janukovitj som hade bra relation med både EU och Ryssland.

  • Ryssen kommer. Ryssen har varit på väg hit alltsedan 1809. Än har Ryssen inte nått Sverige. Ryssen måste vara det trögaste djuret på den här delen av världen.

  • Ryssen kommer. Ryssen har faktiskt varit på väg hit alltsedan 1809. Det har gått 112 år sedan dess. Än har Ryssen inte nått Sverige. Ryssen måste vara det trögaste djuret på den här delen av världen.

  • Precis tvärtom så vill ju Ryssland ha en stabil statsbildning i Ukraina…För den som inte begripit situationen är att efter Sovjets sammanbrott föstes helt disparata folkgrupper samman till ett ”land” som kallas Ukraina! Detta ”land” har dock aldrig fungerat som en enhet och kommer inte att göra det heller! Polackerna i väster vill inte veta av ryssarna i öster och vice versa, där mitt i ligger Kiev och den del som kan kallas mini-Ukraina som möjligen kan bilda en liten stat för sig själva! Det är Kiev som är angripare, dock har ”ledningen” i Kiev inte folkets stöd för sina aktioner utan det är externa krafter som driver på kriget, alltså USA (som vanligt när det gäller krig runt om i världen! Krig verkar vara USA:s livsluft)!

  • Innan USA steg in i bilden och arrangerade en statskupp för att ta kontroll av Ukraina försökte faktiskt Ukraina öppna vänskapliga förbindelser med både Ryssland och EU. Vad vi ser är en repetition av Korea och Vietnam där USA försöker ringa in andra nationer för att dominera eller kontrollera dom.

 7. Av Ukrainas.. omkring 40 miljoner invånare år 2021, beräknas ca 10 miljoner vara etniska ryssar.
  Hur ska USA:s lakej, Zelensky kunna skilja på vän.. eller fiende, vid in-kallandet till krigstjänst i den Ukrainska armén till sitt hett önskade brödrakrig, mot Donbass.. (eller som det påstås i propagandan) mot ryska ockupanter?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here