Ny sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländsk nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet

22
3060

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Navalny, korruptionsdömd och känd för nedsättande omdömen om muslimer, stödd av USA och utan eget program är en av EU:s favoriter. Uppfattar att artikeln är lika aktuell idag.

Denna artikel har vänligen översatts av Jan-Erik Gustafsson

Den är skriven av Glenn Diesen, docent vid universitetet i sydöstra Norge och redaktör vid tidskriften Russia in Global Affairs. Följ honom på Twitter @glenndiesen


Ny sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländska nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet

Västs favorit bland ryska oppositionsfigurer har uppmanat EU att sanktionera pro-ryska ”oligarker”. Aktivisten Alexey Navalny verkar dock inte vara emot alla ’oligarker’, bara de som han känner stödjer Vladimir Putin.

Vid en utfrågning i Europaparlamentet i november argumenterade Navalny att det ryska folket skulle välkomna att straffa ’kleptokratin’, som han säger har blomstrat under Putin.
Anti-korruptionsaktiviten talade till medlemmar i EU: s utrikesutskott under en ”diskussion med företrädare för den ryska politiska oppositionen.”

Trots titeln var inga medlemmar av Rysslands största oppositionspartier närvarande i den virtuella diskussionen-varken  det nationalistiska LDPR, kommunistiska KPRF eller det vänsterinriktade Fair Russia –  Istället var det bara pro-västerländska personer, med nästan likartade liberala åsikter, som var involverade i evenemanget.

De inkluderade Vladimir Kara Murza Jr., en lobbyist vid den amerikanska regeringen finansierad av Free Russia Foundation, och inrättad för att ”informera” amerikanska politiska beslutsfattare om landet; Vladimir Milov, en före detta energiminister, nu nära allierad med Navalny; och Ilya Yashin, kommunal ställföreträdare för Krasnoselsky-distriktet i Moskva. Yashin är den enda av de fyra som faktiskt innehar en vald position.

För att vara tydlig är frågan om hur många ryska miljardärer som förvärvade och hur de använt sin förmögenhet är värt att diskutera, men detta försök att placera Navalny på det ryska folkets sida och Putins tillhörande en kriminell klass är helt enkelt absurt, med tanke på historien.

Putin och oligarkerna
Framväxten av oligarkerna på 1990-talet kallas vanligtvis en ”kriminell revolution” i Ryssland. Den USA-sponsrade chockterapin under den post-sovjetiska perioden producerade katastrofprivatiseringar, när Rysslands enorma naturresursrikedom hamnade i fickorna på en handfull otroligt rika män.

USA ville säkerställa att Sovjetunionens arv demonterades för alltid. Men den stora ironin är att extremt stor socioekonomisk skillnad var huvudorsaken till den bolsjevikiska revolutionen 1917.

Oligarkerna tog kontroll över ekonomin och hävdade stegvis dominans över media och det politiska systemet. Kapitalflykt blev ett enormt problem, då oligarkerna förde över rikedomen till sina nya bostäder i väst snarare än att investera pengarna hemma. Snart blev detta ett nationellt säkerhetshot då oligarkerna uppvaktades av USA och Storbritannien, vilket innebar att Ryssland var på väg mot en kvasi-kolonial status.

När Putin kom till makten meddelade han att den primära uppgiften var att eliminera den oligarkiska klassen. Att konfiskera alla deras tillgångar och omfördela det ansågs dock vara för revolutionärt, extremt och destabiliserande. Istället hävdade Putin att oligarkerna skulle hållas ansvariga för deras brott på 1990-talet om de inte gav upp sitt inflytande över politiken.

Som följd lämnades oligarker som stödde den valda regeringen utan åtgärd, medan oligarkerna som försökte bli en alternativ pol av makt hölls ansvariga för sina brott på 1990-talet. Rysslands rikaste oligark med politiska ambitioner, Mikhail Khodorkovsky, arresterades 2003 innan han kunde sälja en stor del av sitt oljeimperium till ExxonMobil och Chevron-Texaco. Västerländska makter tillhandahöll pliktmässigt dörren öppen för landsflykt och skydd för trotsiga oligarker som Berezovsky och Gusinsky som värderades för sin anti-Kreml-hållning.

USA och Storbritannien blev upprörda över att ”deras” ryska oligarker drevs ut ur politiken, medan en stor del av det ryska folket var upprörd över att alla oligarker inte hade hållits ansvariga, med tanke på att Ryssland fortfarande har stora inkomstskillnader.

Fattigdomen minskade med hälften under Putins första period och en stor medelklass växte fram. Lovordad för att ta upp Ryssland från sina knän och slippa utländsk kontroll, har Putin sedan dess haft opinionssiffror som andra världsledare bara kan drömma om. Västländerna erkände dock aldrig att Putin hade förhindrat Rysslands kollaps och började istället demonisera den ryska presidenten som en fiende till det ryska folket.

Stödja det ryska folket?

Föreställningen att Navalny och EU kollektivt kommer att stödja det ryska folket är mycket dåligt underbyggd. 1917 förde Tyskland Lenin till Ryssland för att installera en mer gynnsam regering som skulle dra ryssarna ur första världskriget. Tysklands främsta armébefäl rapporterade till sitt utrikesministerium att: ”Lenins ankomst till Ryssland var en framgång. Han arbetar efter dina önskemål. ”

Faktum är att ansträngningarna för att ”befria” ett annat folk från deras politiska ledarskap har förblivit sättet som använts för nästan alla katastrofala krig under tiden efter det kalla kriget.

I Ryssland är försöken att få till stånd regimförändring ett ännu mer absurt förslag eftersom Putin är extremt populär, medan den största oppositionen är kommunisterna, ledd av Gennady Zyuganov, och bakom dem den radikalt nationalistiska LDPR, under Vladimir Zhirinovsky, en annan veteran.

Navalny uppnår mellan en och tre procent i Ryssland, medan han i väst hyllas som ansiktet för Rysslands opposition.

Den tidigare CIA-chef John Brennan skrev i oktober 2020: ”Föreställ dig utsikterna för världsfred, välstånd och säkerhet om Joe Biden skulle vara USA: s president och Alexei Navalny, Rysslands president. Vi är snart halvvägs. ” Ivern att presentera Navalny som en ”oppositionsledare” snarare än en aktivist antyder att han förväntas spela samma roll som oligarkerna som uppvaktades på 1990-talet för att främja västerländska intressen.

Sanktioner?

Påföljder mot ryska miljardärer i Europa kan vara till nytta för Ryssland genom att vända en del av kapitalflykten och få pengarna att investeras hemmavid. Faktum är att västvärlden borde ha arbetat tillsammans med den ryska regeringen för att rensa upp den katastrofala privatiseringsprocessen på 1990-talet istället för att uppvakta ombud.

Det gemensamma intresset för Navalny och EU är dock att förvränga deras roll till att vara  ett stöd för det ryska folket, samtidigt som Putin stöps om som oligarkernas beskyddare. De bestående ekonomiska sanktionerna mot Ryssland har emellertid bara cementerat och visat på EU som en krigförande makt. Navalnys beroende av stöd från fientliga utländska makter, i avsaknad av betydande inhemskt stöd, är ingen vinnande strategi.

Dessutom, efter att det avslöjats att Magnitsky-sanktionerna baserades på misstag och efter att Russiagate konspirationsteorin kollapsat, skulle det vara inte särskilt klokt att föra fram fler sanktioner med hänvisning till den märkliga berättelsen om Navalnys förgiftning.

Väst har inte ett Putin-problem utan ett Ryssland-problem.

Västländerna tenderar att främja och förutse Putins fall med stor optimism på grund av förväntningarna på ett mer ”pro-västligt” alternativ som liknar Jeltsin. Men 1990-talet var en hemsk period i rysk historia. Sanningen är att de största oppositionspartierna, kommunisterna och nationalisterna, förespråkar en mycket mer hökaktig politik gentemot väst än Putin.
För över tjugo år sedan gav Jeltsin uppdraget till Putin att han skulle reformera statens utrikespolitik, eftersom hela den ”pro-västliga” plattformen kollapsade när väst beslutade att skapa ett nytt Europa utan Ryssland, och samarbetet mellan väst och Ryssland förvandlades till ett lärar-student format. Så vilket segment av det ryska samhället sträcker EU sig till och innebär ”pro-västerländsk” kapitulation?

Vilka grupper av ryssar stöder inneslutningspolitiken, Nato och EU: s expansion mot ryska gränser, för att återigen bli till en foglig part till väst?

Utan svar på dessa frågor kommer EU: s ansträngningar att försöka legitimera nya ”oppositionsledare” i Ryssland avfärdas av de flesta ryssar som ett försök att försvaga Ryssland och återföra nationen till den västliga vasall som Ryssland var på 1990-talet.

 

Relaterat.
Vad tycker Rysslands utrikesminister idag om Navalny och Ukraina – mycket öppenhjärtig intervju.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?
Ryssland tillbakavisar hot om sanktioner och söker samarbete med Tyskland om Navalny-fallet.

Föregående artikelDet falska hotet från Ryssland
Nästa artikelHur är det med Peng Shuhai och Jack Ma? Synpunkter från kinesiskt håll
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. EU:s politiker lever verkligen i sin egen bubbla! Tror de verkligen på allvar att sanktioner skulle hjälpa mot Ryssland? Ryssland är väl ett av de få länder i världen som kan klara sig på egen hand och det är väl detta som oroar globalisterna antar jag? En fri och av bankmaffian oberoende nationalstat ger dem mardrömmar och måste stoppas till varje pris…Samtidigt här i Sverige så ”jobbar” politikerna som bäst på att avskaffa den egna livsmedelsproduktionen, energiproduktion och industriproduktion med nya galna avgifter och pålagor. Angående Navalny… Man undrar ju hur sosse-staten skulle agera om en främmande makt började stödja ledaren för NRP i Sverige ekonomiskt och intrigera för att han ska bli statsminister i Sverige?

 2. Klaus Ernst, ordförande i tyska förbundsdagens energiutskott, har fått nog av sanktionspolitiken. I sällsynt tydliga formuleringar gällande Nordstream 2, säger Ernst till RT Deutsch att ”USA beter sig som maffian, de kommer in på din restaurang, snyggt ställe du har här, men du behöver vårt beskydd och det kostar pengar. Och tar du inte emot vårt anbud kommer vi och slår din restaurang i små bitar, det är vad USA gör, de är som maffian. Men vi behöver inget beskydd mot Ryssland, vi vill handla med dem och köpa gas bl.a.

  Enligt färsk information kommer Nordstream 2 att slutföras inom kort efter att arbetet återupptas i december.

  Grattis f.ö. till Glenn Diesen, hur kan man tänka fritt och samtidigt behålla sin tjänst på norskt universitet ? Högre i tak i Norge ? Diesen är en ofta sedd gäst hos Peter Lavelle på CrossTalk.

  • Jag har ofta funderat på varför man i Norge har gjort det jag inte kan tänka mig skulle kunna ske i Sverige. När danska kungahuset tysta såg på när Hitler bildade en samlingsregering i Danmark, så bullrade högljutt kungen i Norge och vägrade godkänna de som gick Hitlers ärenden. Han fick en dödsdom på sig och flydde medan tyska stridsflygplan smattrade med bomber över hans flyktbil. Det har nyligen gjorts en film som åskådliggör detta som heter ”Kungens val”. Sedan för drygt ett år sedan så bjöd nuvarande kung Harald Rysslands utrikesminister Lavrov till nord Norge för att fira befrielsen från nazisterna. De hissar ryska flaggan bredvid den norska och kungen tackar Lavrov och säger ”Norge skall aldrig glömma röda armens krigsinsats när Öst-Finnmark i norra Norge befriades från nazityskland” och ”att de många soldater som deltog på sovjetiska sidan är också våra hjältar”. Lavrov var väldigt rörd, det här är knappast vad EU skulle gjort.
   Sedan har även Eva Bartlett varit inbjuden till Oslo, där hon hållit en föreläsning om de falska nyheter hos stora medier, där hon avkläder dessa för att visa det hon anser är sanningen.
   Skickar med en länk till föreläsningen i Oslo, där man ser att publiken är i olika åldrar och fullsatt i en stor sal, kan inte tänka mig samma situation i Sverige. Ingen skulle våga bjuda in henne.
   Dessutom när Eva Bartlett talade i UN om bl.a. vita hjälmarna, så var den en nästan tom sal som hon talade inför, bland de fåtal som lyssnade var det en journalist från Aftenposten (Norges största dagstidning). Skulle inte kunna tänka mig att D:N eller SvD skulle låta någon journalist lyssna till henne.
   Han kom i alla fall dit även om han var kritisk, så kunde hon krossa totalt hans kritik.
   Norge är ju inte med i EU, kanske lättare att vara självständig om man inte måste rätta in sig i ledet och följa EU:s tankar och direktiv.

   https://www.youtube.com/watch?v=fVsVrhu4OQU&fbclid=IwAR3cc3wWkhzZbzEFzjUm8e2I0NcnsZ_BwcQZYLozTWsW2AiHEJBFHJQGZr4&ab_channel=MotDagTV

 3. PLEASE, COULD ANYBODY PUBLISH INFORMATION ABOUT WHAT IS HAPPENING IN WESTERN SAHARA. MORROCO BROKE THE CEASE FIRE AND NOW THERE IS A WAR GOING ON. ELPS, ”EL EJÉRCITO DE LIBERACIÓN POPULAR SAHARAUI” IS ATTACKING THE WALL THAT THE MORROCAN OCKUPATION POWER HAS BUILD THROUGH WESTERN SAHARA. THEIR INTENTION IS TO TAKE BACK THEIR COUNTRY. THEY HAVE WAITED 45 YEARS FOR THE UN HELP. THEY GOT NOTHING. 170 000 SARAWIS CAN ONLY DIE IN THE DESERT IF THE SOLIDARITY ORGANISATIONS DON´T HAVE THE POSSIBILITY IN THE FUTURE TO SEND FOOD, CLOTHES, MEDICINES ETC. THEY HAVE NO ALTERNITIVIE NOW!!!!! Hjälp saharierna med information om vad som händer!!!!!

 4. En inte helt ointressant artikel. Om detta är korrekt ” Istället hävdade Putin att oligarkerna skulle hållas ansvariga för deras brott på 1990-talet om de inte gav upp sitt inflytande över politiken.” så gav alltså Putin amnesti till alla oligarker som lämnade politiken. Ett intressant sätt att skaffa sig makt via utpresning.

  • Oligarker ska inte ha politisk makt…Tyvärr ger pengar mycket makt vilket vi ser exempel på i USA som i praktiken styrs av oligarker! Ett värre problem är dock oligarker som är globalister typ Gates, Soros m.m och det behövs kanske en internationell ”Putin” som rensar upp det träsket! Men för H2 kanske oligarkerna inte är ett problem för hen kanske tillhör den kategorin?

 5. Ryssland , ansträngde sig verkligen att mörda Navalny!!
  Enligt nya (anonyma ) källor en andra försök har gjorts att mörda Navalny, dock misslyckats.

  ”The Times Brings Out Anonymous Sources Claiming ’2nd Attempt to Poison Navalny’ Took Place
  The Times has alleged, citing anonymous German intelligence sources, that Alexey Navalny had been subjected to a second poisoning attempt while in an induced coma in Omsk, with the article published one day after Russian President Vladimir Putin recounted the German government’s refusal to cooperate with the investigation.
  The newspaper cited its unnamed sources as saying that ”suspected state security agents” — no names or exact agencies specified — used a second poison dose to finish off Navalny while preparations for his departure to Germany were underway.
  ”This was with a view to him being dead by the time he arrived in Berlin,” one source was quoted as saying.
  According to the article, this conclusion was allegedly drawn by German intelligence services, who reportedly then shared it with their UK counterparts. No supporting facts were cited.”
  https://sputniknews.com/world/202012131081445551-the-times-brings-out-anonymous-sources-claiming-2nd-attempt-to-poison-navalny-took-place/

  Navalny’s Ward in Omsk Was Highly Secure Against Intruders, Chief Toxicologist Says
  Russian opposition figure Alexey Navalny’s ward in the Russian city of Omsk was secure and under surveillance, and could not be accessed by any unauthorized persons, the chief toxicologist of the Siberian Federal Region, Alexander Sabaev, said on Sunday.
  https://sputniknews.com/russia/202012131081446349-navalnys-ward-in-omsk-was-highly-secure-against-intruders-chief-toxicologist-says/

 6. Bellingcat’s Navalny ‘Poisoning’ Report Created to Destroy Russia’s Nord Stream 2, Observers Say

  Bellingcat, CNN, Der Spiegel och The Insider hävdar att de har upptäckt en ”långvarig FSB-operation” för att spåra den ryska oppositionsbloggen Alexei Navalny. Det påstås involvera kemiska vapenexperter kopplade till utvecklingen av nervagenter av Novichok-typ. Internationella observatörer har ifrågasatt tidpunkten för rapporten och dess huvudsakliga mål.

  Tidpunkten för mediekampanjen som främjar berättelsen om förgiftning från Navalny är ”perfekt som vanligt”, säger den brittiska politiska analytikern Marcus Godwyn. Han betonar att Bellingcats rapport släpptes före den amerikanska valröstningen, planerad till den 14 december, och tydligen fungerade som en ”påminnelse till alla amerikaner och särskilt de som drar i maktens strängar att de aldrig kan låta vaken gå ner när det gäller” ondska , planlägga Ryssland ’”.

  Det verkar som om rapporterna är utformade för att glida in i den politiska dagordningen för den utvalda amerikanska presidenten Joe Biden, om demokraten ockuperar det ovala kabinettet, föreslår dr. Ludwig Watzal, en tyskbaserad journalist och redaktör. Biden hävdade upprepade gånger under presidentloppet att han skulle slå ner på Ryssland om han kom ut på toppen och specifikt fördömde den ”ryska staten” för den påstådda ”förgiftningen” av oppositionsbloggen.
  https://sputniknews.com/us/202012141081458184-bellingcats-navalny-poisoning-report-created-to-destroy-russias-nord-stream-2-observers-say/

  Media Claim Alexei Navalny Was Poisoned by Russia’s ’Elite’ Security Services Unit

  The alleged poisoning of Russian opposition figure Alexei Navalny has strained the already stuttering relations between Moscow and some Western powers, who hit top Russian officials accused of being involved with sanctions. The Kremlin denies the allegations and has vowed to fight back with counter measures.

  An international group of media outlets, including Bellingcat, CNN, Der Spiegel, and The Insider has published the names of people they claim were involved in “poisoning” Alexei Navalny in August 2020 in Siberia.

  According to separate reports unveiled by the media, the individuals in question are members of an “elite unit” of Russia’s Federal Security Service (FSB), comprising six to 10 operatives educated in toxicology and medicine. Some of them have been “trailing” the opposition politician since 2017, the media says, secretly accompanying him on more than 30 domestic flights.

  Bellingcat claims, citing phone records and flight manifests, that three FSB operatives – Alexey Alexandrov, Ivan Osipov, and Vladimir Panyaev, supported by at least five supervisors – travelled alongside Navalny to Novosibirsk and then to the city of Tomsk this summer, where he claims he was poisoned at an unconfirmed point.

  According to the reports, communications between these individuals rose sharply in the days leading up to Alexey Navalny’s illness.

  It’s also claimed that some of the alleged FSB operators followed Navalny and his wife Yulia on a trip to the Russian city of Kaliningrad in July 2020. She claims she became ill during there but the nature of the affliction was not determined.

  The “elite” unit of the FSB’s “toxins team” is said to be headquartered on Akademika Vargi Street in Moscow and operating under the leadership of Stanislav Makshakov, who reportedly served at the State Organic Synthesis institute where the nerve agent Novichok was developed in 1970s.

  CNN admitted in its article that it was not sure if officials linked to Akademika Vargi Street actually “poisoned Navalny with Novichok” but said the unit’s ”activities in July and August” justified sanctions against Russia.
  https://sputniknews.com/world/202012141081455778-media-claim-alexei-navalny-was-poisoned-by-russias-elite-security-services-unit/

  London Confirms: A Dirty War Is Being Waged Against Russia
  Britain has openly admitted that it is conducting information and cyber warfare against Russia. Of course, this fact itself did not become a sensation for anyone: no one was particularly under any illusions about this. But the recognition of Lord Mark Sedwill was the first public confirmation of official London’s sabotage against our state from the mouth of a British high-ranking figure. Before that, they were kind of shy about saying it out loud.
  https://www.stalkerzone.org/london-confirms-a-dirty-war-is-being-waged-against-russia/

  Britain Is Planning A Broad Campaign Of Fakes Against Russia
  Britain launches an attack against Russia. However, it calls it a “counterattack”. The result of the next anti-Russian campaign will probably be new, more sophisticated fakes and a series of baseless accusations. We should have been used to this by now. But it seems that London is now taking its disinformation campaign against us to a whole new level, using the army and special forces.

  This conclusion can be drawn from the revelations of The Times newspaper, which, citing anonymous government sources, reports that the Government Communications Headquarters (GCHQ) “is launching an offensive cyber operation to undermine the anti-vaccine propaganda spread by hostile states”. The explanations that the newspaper provides for this statement leave no doubt: we are talking exclusively about one state — Russia.
  https://www.stalkerzone.org/britain-is-planning-a-broad-campaign-of-fakes-against-russia/

 7. Nu tycker jag att ni ska öppna era hjärtan för monopolkapitalisten Putin och monopolkapitalisten Navalny, såsom monopolkapitalisten Reinfeldt och andra monopolkapitalister i Riksdagen öppnade folkens hjärtan för fri migration och krig!

  Kombinationen av olika folk, olika kulturer och extrem ojämlikhet är själva grunden för fascismens diktatur, vilken måste föregå fascismens Stalingrad! Stöd både Putin och Navalny och EU:s muntergökar! I konflikten mellan olika monopolkapitalister vinner vi på lång sikt, för folket är för sin fred och sin frihet! Bourgeoisien är aldrig för folkets väl, eftersom den är omättligt girig, så pass girig att den t.o.m. patenterar virus, släpper ut dem och profiterar på karusellen, samtidigt som de tar folkens hälsa och frihet ifrån dem.

 8. Putin är bättre och har kontroll på Ryssland det är toppen lita på det. Usa är ju så värre,använder sej av lydvalparna Europa, ihop med medierna dagligen utan minsta moralisk kompass ens kvar

 9. Hej Anders
  Du har ibland talat för många ryssar vill tillbaka till Sovjetunionen (här underförstått kommunistdiktaturen eller ”förstadiet” till kommunismen).
  Efter att erhållit åtminstone ett uns erfarenhet av Ryssland kan jag konstatera att du säkert kan ha helt rätt i att många i Ryssland vill tillbaka till Sovjetunionen.
  Men skälen är ungefär desamma som jag själv känner.
  Ytterst handlar det om nostalgi.
  Det här är fullt mänskligt för man minns gärna allt bra men glömmer lätt det som varit dåligt.
  President Putin säjer själv att ”vi” ska ha vördnad för Sovjetunionen.
  Jag tror det är lite så det är.
  Rysslands regering idag är en arvtagare till Sovjetunionen där Ryssland är den enda republiken som finns kvar och man försöker städa bort det som var dåligt och behålla det som var bra.
  Om man betraktar ur det perspektivet är det inte alls konstigt om partiet Enade Ryssland och president Vladimir Putin har så stort folkligt stöd som de faktiskt har.
  Sen får SVT Public Service Rysslandskorrespondenter påstå vad de vill.
  Jag bryr mig inte så mycket om det.
  Det är inte helt otänkbart om förhållandet är ungefär detsamma i grannlandet Belarus.

  • Ja, Putin har stort stöd bland det ryska folket det råder nog inget tvivel om detta faran är dock att alla inte får fram sin röst utan negligeras av makten! Det relativt stora stöd som det gamla kommunistpartiet har visar att framförallt många äldre lever kvar i Sovjet-tiden och vill ha tillbaka den! Vad de inte tänker på, eller glömt, är att det kostade den Ryska rådsrepubliken enorma summor att framförallt stötta de södra muslimska delrepublikerna ekonomiskt och utveckla dessa. Så dagens Ryssland fungerar bättre än det gamla Sovjet och den ryska blandekonomin påminner mycket om modellen Sverige hade fram till att man började slakta och sälja ut de statliga bolagen. Sen den stora frågan, vem som kommer efter Putin måste ju också lösas och det känns som att Putin börjar bli trött men helt enkelt inte vågar avgå, än så länge. I alla fall tills en mogen efterträdare stiger fram får han nog finna sig i att sitta kvar…

 10. Tack för återkoppling intressant att läsa.
  Vad jag förstår finns det en person, i livet alltså, som haft stor betydelse för Rysslands nutida utveckling och han heter Alexandr Dugin. Är visst nån professor tror jag.
  Konstigt man aldrig hör något om honom här i väst.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin

  Jag är intresserad av jordbruket och då framförallt kollektivjordbruket som växte fram inom kärnan av Sovjetunionen.
  Har hittat en sida på svenska om den ryska Miren som jag tror är en grund för det senare kollektivjordbruket.
  Mir lär också betyda fred eller världsfred.

  https://www.svensktidskrift.se/byn-och-miren/

  Väldigt intressant läsning tror jag.

  Jag tror det ser lite annorlunda ut i byarna idag än under Sovjetperioden.
  Numera ont om arbetstillfällen, eftersom där aldrig var något industrilandskap som hos oss.
  Folk försörjer sig bäst dom kan men tittar man på Youtube filmer från ryska byar så ser folket där allt annat än olyckliga ut. Snarare glada och harmoniska.
  Kanske det är någonting speciellt med den ryska själen?
  I varje fall är det något med Ryssland som lockar mig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here