Protester, upplopp – ”färgrevolution” på gång i Kazakhstan?

15
1508
Kazahstan. Stadshu stormas.

DN skriver i artikeln Kazakisk polis: Tiotals demonstranter dödade att ”Våldet och oroligheterna i Kazakhstan fortsatte på torsdagsmorgonen, med rapporter om skottlossning och säkerhetsstyrkor som satts in mot hundratals demonstranter som samlats på nytt i centrala Almaty.
Polisen uppger att ”tiotals upprorsmakare blivit eliminerade” under natten.
Samtidigt har landet begärt hjälp av ryskledda ”fredsbevarande trupper” för att stävja protesterna, och fallskärmssoldater uppges redan ha satts in.”

Redaktören: Har DN översatt ”elimenerade” med dödade?

Har läst vidare även i olika siter, bl.a. De voldelige opptøyene i Kasakhstan og det store spillet om Sentral-Asia, och Björn Nistads Kaleidoskop och The Saker. En stor del av artikeln bygger på dessa, främst Pål Steigan och får fram följande.

Bakgrund:
Kazakhstan spelar en nyckelroll i Centralasien, både som regionens största och rikaste land, men också som länken mellan Ryssland och Kina i den öst-västliga axeln, och kanske mellan Ryssland och Afghanistan och Iran i den nord-sydliga axeln. Kazakhstan har 19 miljoner invånare på en yta som är 6 gånger större än Sverige, 2,7 miljoner kvadratkilometer om med en låg Gini-koefficient på 0,27. En ganska välmående medelklass har vuxit fram. https://steigan.no/2021/01/kasakhstans-voksende-middelklasse/

Bild från Kazakstans huvudstad Nor-Suötan.

När USA förlorade i Afghanistan var det ganska uppenbart att USA inte hade för avsikt att ge efter för detta utan troligen gick över till olika former av hybridkrig.
Kazakstans regering beslutade nyligen att ta bort energisubventionerna. Detta ledde till en fördubbling av bränslepriserna, vilket blev den omedelbara orsaken till de våldsamma upploppen som uppges ha krävt många liv.

Massprotester som bröt ut tidigare i år i Mangistau-regionen vid gränsen till Turkmenistan och Uzbekistan återupptogs med förnyad kraft i Kazakstan på onsdagen. Oroligheterna spred sig till andra närliggande regioner. Dessutom krävde demonstranterna att republikens första president, Nursultan Nazarbayev, som officiellt har fått status som Elbasy – nationens ledare – skulle avgå från sin position.

Mitt på dagen på onsdagen bröt sig demonstranter in i stadshuset i Almaty, där bilar brann hela natten.  Rådhuset sattes i brand. Senare rapporterades även mordbrand mot den lokala åklagarens kontorsbyggnad och stormningen av presidentbostaden. Hundratals människor kom till stadens sjukhus för att få medicinsk hjälp. TASS rapporterade, med information från lokala hälsomyndigheter, att det fanns mer än hundra poliser bland offren.

Kazahstan. Flera bilar har stuckits i brand.

Missnöje finns sedan tidigare: ”Regeringens stöd är 23%, och 2017 var det 63%. Detta är en indikator på oförmåga att arbeta. Ett sådant ogillandebetyg leder förr eller senare till något”, säger den kazakiska politiska analytikern Marat Shibutov. ”Å andra sidan ser vi inte kärnan i protesten och de framställda kraven. Det finns med andra ord praktiskt taget ingen att föra en dialog med. Än så länge är det bara massupplopp, inte demonstrationer. Därför återstår bara de kraftåtgärder som för närvarande genomförs”, tillägger Shibutov. The Saker.

Här en video från BBC.

Upproret – en färgrevolution?

Rapporterna från Kazakstan, och särskilt från Almaty, tyder på att upproret var välorganiserat och att det måste ha förberetts i god tid. Ett försök till ”färgrevolution” har det kallats, men det har inte följt det vanliga manuset för en sådan rörelse. En ”färgrevolution” bygger också på missnöje, men byggs alltid upp genom fredliga protester till att börja med. Den första delen av en ”färgrevolution”, ofta organiserad av icke-statliga organisationer med stöd av CIA och andra västerländska underrättelseorgan, samt av stiftelser som Open Society Foundation, ägnar den första perioden åt att bygga upp sitt varumärke, Rose Revolution, the Orange Revolution, och så vidare, och för att vinna internationell mediasympati. Sedan tenderar man att genomföra provokationer som syftar till att framkalla en våldsam överreaktion från myndigheterna, för att sedan utropa premiärministern eller presidenten till ”månadens Hitler” och kräva internationell intervention. Men i Kazakstan hoppade man över hela upptakten och gick direkt till våldet och provokationerna. De voldelige opptøyene i Kasakhstan og det store spillet om Sentral-Asia

Regeringen reagerar kraftfullt.

Presidenten avsatte regeringen
President Kassym-Jomart Tokayev har utlyst undantagstillstånd och utegångsförbud i Nur-Sultan, Almaty och Mangistau fram till den 19 januari, och han har avsatt regeringen. Prishöjningen för bränsle har också ställts in. Tokajev, som har varit mycket upptagen med att normalisera landets politik från Nazarbajevs totalitära ledning, sa att han ville ha dialog, men att han också ville slå ner på vad han kallade kriminella element som var väl förberedda och finansierade utifrån.

Ryssland har lovat Kazakstan icke-militärt stöd, skriver Interfax. Kreml tror att myndigheterna i Kazakstan kommer att kunna hantera dessa problem själva.

RT skriver ”Den kazakiska presidenten har bett den Rysslandsledda Collective Security Treaty Organization (CSTO) om hjälp, mitt i de våldsamma oroligheter som griper nationen, och hävdar att ”terrorister” invaderar strategiska anläggningar över hela landet.

Och idag rapporterar AFP att CSTO sänt de första trupperna till Kazakhstan. här.

”Jag tror att det är lämpligt och lägligt att nå ut till våra CSTO-partners”, citerades president Kassym-Jomart Tokayev i media sent på onsdagen.

Presidenten sa att en ”intensiv eldstrid” mellan en luftburen militärenhet och ”terroristerna” hade pågått utanför landets största stad, Almaty, vid tidpunkten för hans tal. Dessa väl organiserade ”terrorister” hade tränats utomlands, påstod Tokajev.

Ligger utländska intressen bakom?

Pål Steigan skriver ” I Vitryssland talar media om att underrättelseorganisationer i Polen, Baltikum och Ukraina ligger bakom. Det är ännu inte dokumenterat, och det kan vara mycket färgat av Vitrysslands egen situation. Att Ukraina skulle vilja destabilisera Rysslands södra flank är däremot ganska självklart.

Det här handlar om det stora spelet om Centralasien, men exakt vilka spelare som kommer att delta kommer det att ta lite tid att ta reda på

Alexander Mercouris gjorde igår hos The Duran  ett försök att analysera händelserna i Kazakstan. här.

Föregående artikelPresidentkandidat säger att Frankrike borde lämna Nato och samarbeta med Ryssland
Nästa artikelKazakhstan – utlandsinfluerat försök till statskupp?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Man kan ju ställa frågan baklänges: varför skulle INTE Washington vara eller vilja vara inblandat?

  Det skulle också bekräfta den ukrainska faran med berserkerism-faktorn: oroligheter av ukrainsk typ som sprider typisk amerikansk kaos och improduktivitet och samhällets konstanta försvagning.

  Tyvärr lever den neokonservativa Brzezinski- och Wolfowitz-doktrinen kvar hos de alltid missionerande NED- och CIA-maffiornas strukturer.

  På lång sikt är detta ett hot mot det inte Europa självt.

 2. Brukar titta på NEDs egna sidor och här några ex.
  Project Title: Human Rights Monitoring
  Organization Name: Public Foundation "Ar Rukh Khak"
  Project Region: Eurasia
  Project Country: Kazakhstan
  Project Focus: Human Rights
  Description: To defend human rights in Kazakhstan. The organization will compile, verify, and publicize a comprehensive list of individuals who have been persecuted on political or religious grounds in Kazakhstan. The organization will also monitor the conditions of such prisoners’ detention and assist them with the preparation of complaints and appeals, as needed.
  Year: 2019
  Award Amount: $24,150
  Project Title: Promoting Civic Engagement
  Project Region: Eurasia
  Project Country: Kazakhstan
  Project Focus: Democratic Ideas and Values
  Description: To inform Kazakh citizens about civic engagement and current events. The organization will operate a website which will cover the activities of civic activists, human rights defenders, and other culturally important individuals. When possible, the site will also cover civic activists, human rights defenders, and current developments in other countries.
  Year: 2020
  Award Amount: $40,000

 3. Färgrevolutionärerna krav avslöjar vilka som är deras arbetsgivare. Det mest talkande är kravet på att ”Withdrawal from all alliances with #Russia”; och ”Kazakhstan should leave Eurasian Economic union.” Alltså är det hela iscensatt och dirigerat från the usual suspects.

  Därför var det ett smart drag av Kazakhstan att bjuda in/begära stöd från CSTO. Nu ska allehanda den av CIA iscensatta och dirigerat färgrevolution kväsas i sin linda. ”Regime change” försöket för Kazakhstan kommer att bli som en i raden av uteblivna färgrevolutioner på senare tid (bl a Syrien, Venezuela, Kuba, Belarus, Honk Kong). Att imperiet int lyckas med dess regime change projekten på olika håll i världen är ett av många kvitton på an har sett dess bäst före datum.

  Plus en viktig omedelbar effekt av det havererade projektet blir då att Putin kan fullt ut fokusera på att se till att jänkarna går på med att skriva på Rysslands krav i mötet med Biden och hela hans stab/entourage nu på måndag.

  Moon of Alabama drar en annorlunda men intressant slutsats av försöket till ”färgrevolution” i Kazakhstan – den kan stärka Ryssland

  https://www.moonofalabama.org/2022/01/the-us-directed-rebellion-in-kazakhstan-may-well-strengthen-russia.html#more

 4. Jag följer detta noga sedan igår. Men det finns något helt otroligt här att nämna. Jag vet inte ens hur jag ska kunna säga/förklara detta ärligt talat. Det är för tokigt och knäppt detta så jag inte har ord ärligt på riktigt.Man måste läsa detta själv för att kunna förstå. Anders och även du Johan,som alltid har så genomtänkta inlägg. Svt som skrivit om detta från igår måste läsas för att förstå detta galna. Svt självutnämnda utrikes”expert” eller vad man ska kalla det för vet inte. Som skrivit och bevakat detta för SVT har denna rubriken (Jaha och vem ska man skylla detta på) Det är rubriken. Jaha,och vem ska man skylla detta på,är rubriken. Och den måste läsas.Han varken vet, eller kan inte ens minnas MINSTA lilla, att Usa har legat bakom olagliga vidriga kupper av ALLA slag. Av ALLA slag som INGEN annan i världen. Hans hela namn minns jag inte exakt nu, det är Friberg och något till. Hans namn är längre med Friberg med. Kan återkomma strax om det behövs. Denne utrikesreporter som skriver för SVT måste läsas. Hur kan man vara SVT självutnämnda,expert eller utrikesreporter i denna frågan,med den rubriken (Jaha och vem ska man skylla detta på) Snälla läs den, det är ute på SVT och kan EJ missas. Det finns ingen MINSTA, tanke, nåt exempel, och det är HELT OTÄNKBART att Usa skulle ens kunna på NÅGOT sätt vara inblandade. TROTS att man varit den största på tronen i decennier efter decennier och genomfört ALLA ALLA olika slag av kupper, och förstört för andra länder på ALLA ALLA olika sätt som finns. Som sagt kan på riktigt inte förklara den. Men hoppas ni kollar upp texten hos SVT med denna Friberg

  • Carl Fridh Kleberg – lika påläst som en Sundström. För ett par veckor påstod han att ”Ryssland invaderade Georgien 2008″…

   • Tyvärr hörs detta påstående som enda inlägg om det georgiska militära anfallet på Abchazien och Osetien mitt under olympiska spelen 2008, där dessa små nationer försvarades av fredsbevarande trupper som funnits där i över 15 år.

    Herren som märkligt nervöst tuggade på sin slips i tv-talet sänt i bland annat georgisk tv, förre georgiske och supermaniske Saakashvili, sitter nu i fängelse, i det egna georgiska hemlandet.

    Det märkliga med dagens svenska östeuropeiska journalister och specialister är att med den ensidiga bild de ofta företräder gör att hemmapubliken till slut faktiskt inte förstår anledningen till varför ”politiker” med förmodad NED- och CIA-agenda som Saakashvili, Poroshenko, Tichanovskaja och Zelenskyj slutligen misslyckas.

    För det har de ju alla de facto gjort. Nästan ingen svensk förstår idag den rationella frågans svar som man ställde förr: varför? -och dess (amerikanska) orsak: kaosisering.

 5. Carl Kleberg hette han,Carl Kleberg med ett mellannamn. Ber om ursäkt för felet med namnet. Carl Kleberg med mellannamn i mitten också

 6. Mycket intressant.
  Ska läsa mer noga sedan.
  Redaktören använder begreppet ”färgrevolution”.
  Inte tagit ur luften.
  Lärde mig häromdagen begreppet ”färgrevolution” är hämtat från Ryssland.
  Det är Rysslands metod att anklaga väst för inblandning i ”Rysslands interna angelägenheter”.
  Ett propaganda-ord alltså.
  Säkerligen är det både rätt och sant.
  Men inte mindre propaganda för det.

  Jag ska försöka sätta mig in i det här men redan nu får jag vibbar om likheter med Ukraina.
  En regim som kan vara både maktfullkomlig och korrupt.
  Kazakstans president är 81 år gammal och har sina rötter i det gamla Sovjetiska kommunistpartiet.
  Varje kommunistdiktatur har sin store ledare.
  Men med marknadskapitalism tillsammans med flödande oljekällor blev det så mycket lättare för den och de ”stora” ledarna att stoppa fingrarna i syltburken?

  • Wikipedia skriver ”Worldwide media use the term colour revolution (sometimes coloured revolution)[1] to describe various protest movements and accompanying attempted or successful change of governments that took place in several countries of the former Soviet Union, the former Yugoslavia and People’s Republic of China during the early 21st century. The term has also been more widely applied to several other revolutions elsewhere, including in the Middle East and the Asia-Pacific region and South America, dating from the late 1980s to the 2020s.” (https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_revolution).

 7. Oj, läste nu att Kazakstans president Nursultan Nazarbajev med förflutet ur Sovetiska kommunistpartiet avgick för ett par år sedan 2019.

  Nursultan Nazarbajev ersattes av Kasym-Zjomart Tokajev i ett kritiserat val.
  Båda tillhörande det styrande maktpartiet Nur Otan.

  Det finns anledning att studera Kazakstan.
  Klart det går att få ekonomisk tillväxt och välmående medelklass med flödande oljekällor.
  Frågan är bara vart alla oljepengar tar vägen?
  Om tillgången fördelas någorlunda rättvist till folket eller om det i skymundan sipprar ut till några storfräsande makthavare?

  Min utgångspunkt är att det måste finnas anledningar till att folket i Kazakstan är förbannade och gör uppror och protester.
  Jag tror inte riktigt på folket enbart skulle vara marionetter påverkade utifrån. Närmast från väst och USA.

  • Vad har du för kunskap/källor gällande ”oljepengar”? Enligt Wikipedia har Kazakhstan låg Gini-koefficient (2017), dvs relativt liten ekonomisk ojämlighet. Human Development Index ”Human Development Index (HDI) är ett index som används för att jämföra välståndet i olika länder, på samma sätt som bruttonationalprodukt (BNP). Medan BNP fokuserar på materiellt välstånd hävdas HDI ge en mer komplett bild, eftersom det är en sammanvägning av medellivslängd, utbildningsnivå och bruttonationalinkomst” uppges vara högt. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index).

   • 2017 är snart fem år sedan.
    Under den tiden kan det blivit förändringar.
    Du vet lika väl som jag att kommuniststyrda länder har en mer eller mindre planerad ekonomi och där gäller subventionerade priser till folkets basbehov.
    Det är lätt att skämma bort barn och jag tror det kan vara lätt att skämma för en regering att ”skämma bort” folket också om resurser finns vilket det ofta gör i länder rika på naturtillgångar.
    Ta exemplet Kuba. Inte mycket till naturtillgångar där mer än möjligen ett synnerligen trivsamt klimat.
    Men så blir det ingen konsumtionsfest heller.

    Det skulle kunna vara så att den postsovjetiska ekonomin sökts anpassats till global modell och då tas de här subventionerna bort och folket känner sig bestulna.
    Men frågan jag ställer då, är vart tar då de av staten intjänade pengarna vägen?
    En misstanke från mig är att de kan försvinna spårlöst genom korruption eller av regimen användas till sådant som inte allmänt anses gynna folket och därav det uppkomna upproret.

    • ”kommuniststyrda länder” Det svenska bidragssystemet? ”vart tar då de av staten intjänade pengarna vägen” I Sverige är det väl rätt klart, till bidrag – att avlöna röstboskapen, ideologiska program som massinvandringen, utländska regim-stöd, feta ersättningar som löner, fallskärmar och pensioner till likatänkande politiker byråkrater. Skillnaden att i Sverige arbetar man med så kallade ”creep” små, små men konstanta och systematiska förändringar, ökningar, stödda med massiv propaganda och alltmer kringskuret folkstyre.

    • Fast inget land i OSS och före detta Sovjetunionen styrs idag av vare sig en premiärminister eller president som är medlem i något kommunistiskt parti. (Förre moldaviske presidenten var väl kommunist). De må för länge sedan varit medlemmar i det förr enda sovjetiska politiska partiet (KPSS) men det är faktiskt över 30 år sedan…

     Överhuvudtaget är all ideologisk och filosofisk debatt och diskussion i alla de förra sovjetrepublikerna mycket klen och i princip alltid helt ideologilös.

     Ibland citeras hårt en del kraftfulla kötteder av Lenin till och med av unga ryska debattörer i televisionen, men det är nog undantaget.

  • Förklaringen kan man finna i de dynamiska förändringarna, inte i statiska jämförelser. Det som utlöste oroligheterna var att priset på gas fördubblades övernatt, och att innevånarna nekades allt inflytande. Inget folkstyre. Det har inget med någon Gini-koefficient att göra vilket är ett begrepp som vilar på den gamla kommunistiska grundtesen att alla skall ha precis lika mycket pengar, men utan att ta hänsyn till fundamentala faktorer som vad är kostnaderna, och vad är tillfredsställelsen med livet och vad är det verkligen vi eftersträvar i livet. Du har otaliga exempel i just Kina, och jag är själv ett. Många unga akademiker som kan kräva stora inkomster i kuststäderna i Kina helt enkelt flyttar tillbaka till sina hembygder och får en inkomst räknat i pengar som bara är en liten bråkdel av vad som hade i storstaden, men stortrivs. Livsvärde kan inte köpas för pengar. Vi talar om värde, inte pengar. En gång bodde jag i centrala Tokyo med miljoninkomster, i en klimatreglerad miljonvilla med tre badrum och hade limousin med privatchaufför när jag ville, men det var allt på företagets villkor. Det var inte mitt, och det kändes. Saker som att gå ner till floden och fiska, ta en promenad i skogen, eller gå och pyssla med segelbåten eller ta en segeltur var enkla saker som helt enkelt inte gick att köpa för pengar. Gini-koefficienten har blivit ett löjeväckande förlegat begrepp som är verklighetsfrämmande för den värld som nu utvecklas, en utveckling där Sverige ligger åtminstone 70 år efter i. Väst och USA rått utnyttjar ett berättigat existerande missnöje. Vad är missnöjet i Sverige, diesel priset, elräkningen, den hårt toppstyrda diktatoriska agendan på USAs villkor, avsaknaden av folkstyre i alla frågor. Svenskarna är nog så drakoniskt övervakade och kontrollerade som individer att ingen vågar höja rösten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here