Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?

3
1886
Uighurer dansar

Denna artikel av Kim Petersen, den 22 februari Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning? har vänligen översatts av Rolf Nilsson.

Kim Petersen är tidigare medredaktör för Dissident Voice newsletter. Han kan mailas på: kimohp@gmail. Twitter: @kimpetersen.

Jag har publicerat flera artiklar i detta ämne. Några återfinns under ”Relaterat”.


Gör västs upprepade påståenden om att Kina begår folkmord i Xinjiang det till en sanning?

Det judiska virtuella biblioteket citerar den nazistiska propagandaministern Joseph Goebbels, vilken skall ha sagt: ”Om du berättar en lögn som är tillräckligt stor och fortsätter att upprepa den kommer människor så småningom att tro på den.”

Joseph Goebbels

Ändå kan det kallas en lögn, eller mer snällt uttryckt, ett felaktigt citat. Wikiquotes tillhandahåller det exakta citatet, om än inte som en nazistisk propagandastrategi: ”Engelsmännen följer principen, att när man ljuger ska det vara en stor lögn och man ska hålla sig till den. De håller sig till sina lögner, även med risk för att verka löjliga.” Citatet sägs komma från: ”Aus Churchills Lügenfabrik” (”Churchills Lie Factory”), 12 januari 1941, Die Zeit ohne Beispiel (München: Zentralverlag der NSDAP, 1941), s. 364-369.

Det finns en anklagelse som upprepas, tills den står en upp i halsen, om interneringsläger för muslimer i Xinjiang, Kina, eller ännu värre, att ett folkmord utförs av han-kineser mot uigurer. Påståendet har förnekats och motbevisats om och om igen, källorna till anklagelsen har diskrediterats, men anklagelsen sprids fortfarande.

Kanadensiska parlamentsledamöter förbereder sig för en omröstning på måndagen den 22 februari, om ett förslag om att förklara att Kina begår ett folkmord; förslaget lades fram av högerkonservativa partiets ledare Erin O’Toole. Den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau har sagt att frågan kräver mer studier. Andra är mindre tydliga om behovet av studier.

 

Peking kritiser Kanada hårt

Redaktör Romelsjö: Kanada blev det andra landet i världen, efter USA, där en majoritet i parlamentet röstade för att Kinas behandling av uighurer är folkmord. Premiärminister Trudeau och en del andra regeringsledamötet deltog inte i beslutet. The Guardian.

I en intervju med CBC uppgav Bob Rae, Kanadas ambassadör till FN: ”Det finns ingen tvekan om att det finns aspekter av vad kineserna gör som passar in i definitionen av ett folkmord i konventionen om folkmord.” Rae följde omedelbart upp med att säga, ”Men det kräver att du går igenom processen för att samla in information och se till att vi har bevis som stöder den typen av påståenden.”

Detta är ett förvirrat och förvrängt uttalande. Rae började med att säga att det otvivelaktigt sker ett folkmord i Xinjiang. Sedan medgav diplomaten att information ännu inte har samlats in som bevisar ”den typen av anklagelser.”

Ett anklagelse avser ett påstående som vanligtvis görs utan bevis. Om det fanns bevis, skulle det vara ett faktum. Ändå sa den kanadensiska diplomaten: ”Det är ingen fråga … om ett folkmord.” Ergo, han hävdar att han anger en visshet – något som ser ut att vara en visshet, eftersom Rae erkänner att det ställs ett krav på bevis, vilket Rae säger att man är i färd med att samla in.

Kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian svarade hårt; han kallade Raes kommentarer ”löjliga” och tillade att Kanada självt bättre passar beskrivningen av att ha begått ett folkmord. [1]

CTV skrev, ”För att håna Raes påståenden om att uigurerna förföljs, använde Zhao på måndagen ett antal utvalda statistiska fakta, vilka tyder på att Kinas uiguriska befolkning växer snabbare än Kanadas befolkning,”

Att CTV-rapporteringen är otrevlig är uppenbart genom att man ändrat formuleringen genom att ”förföljelse” ersätts med ”folkmord.” Det är tydligt att förföljelse av någon, oavsett att det är obehagligt, skiljer sig absolut och kvalitativt från att döda någon. Och eftersom folkmord hänvisar till utplånandet av en hel befolkning, verkar en snabbt växande befolkning trotsa påståenden om att en sida begår ett folkmord. Dessutom, vilken statistik är bättre att ”välja” för att motbevisa påståenden om att ett folkmord begås?

Fortfarande är det så att för att hävda att en grupp förföljs krävs bevis.

NEDAN: Västerländska mediekändisar är en del av den amerikanska desinformationsmaskinen och utför tjänstvilligt (eller genom att själva vara konsumenter av Big Lie) sin del för att imperiet ska attackera alla fiender som USA: s utrikesdepartement och politiker pekar ut för demonisering. Här är John Oliver, på HBO, som för fram den stora lögnen, något som han gör rutinmässigt ur det demokratiska partiets godkända perspektiv. Även om dessa människor gömmer sig bakom ett skämtsamt anslag, är de definitivt krigshetsare och lömska propagandister. Inget roligt med det.

 

 

En mer pressande prioritering för politiker som kastar sten i det kanadensiska glashuset, borde vara medvetenheten om hur utbredd rasismen är i Kanada. En rapport avslöjar systemisk anti-svart rasism i Kanada. År 2006 bad Kanada om ursäkt för det rasistiska införandet av en särskild avgift för invandrare från Kina (Chinese Head Tax, en bestämd avgift 1885-1923 för alla kineser som reste in i Kanada, i syfte att avskräcka invandring, ö.a.), men COVID-19-pandemihysterin har avslöjat kvardröjade rasism mot etniska kineser. I Un-Canadian: Islamophobia in the True North, beskriver författaren Graeme Truelove diskrimineringen och de rasistiska attityderna mot muslimer från den federala regeringen och kanadensiska monopolmedier. [2]

Kanada är också en partner i US-Imposed Post-9/11 Muslim Holocaust & Muslim Genocide, som det dokumenteras av Gideon Polya. [3]

First Nations (indianstammarna i Kanada ö.a.) klarar sig inte bättre i Kanada, vilket framgår av en rapport som utfärdats av FN om allvarlig diskriminering av ursprungsbefolkningen.

Trots denna varböld till rasism inom Kanada, såg utrikesminister Francois-Philippe Champagne det som lämpligt för Kanada att, tillsammans med 38 andra länder, efterlysa tillträde för experter till Xinjiang ”för att bedöma situationen och rapportera tillbaka.”

Som regel borde grundläggande anständighet kräva att man sopar rent på sin egen gårdsplan (utom att i Kanadas fall var hela gården stulen från urbefolkningen) innan man kritiserar någon annan.

Ändå får världen inte vara tyst inför brott mot mänskligheten, särskilt folkmord. Och Kina välkomnar externa observatörer till Xinjiang. Kina har bjudit in FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter till Xinjiang, liksom representanter för EU.

Kinesiska mediet, Global Times, skriver  ”Kina välkomnar utlänningar att besöka nordvästra Kinas autonoma region Xinjiang Uygur för att lära sig om det verkliga Xinjiang, med tanke på att vissa antikinesiska politiker i väst sprider lögner om Xinjiang.”

Så mycket för kinesisk mörkläggning.

Hur ser den verkliga situationen i Xinjiang ut? Jag kommer återigen att hänvisa till den omfattande måste-läsa-rapporten om Xinjiang, sammanställd av Qiao Collective, en grupp bestående bara av volontärer, av etniska kineser som bor utomlands, viken rapport varnade för ”politiskt motiverad” västerländsk desinformation:

Effektiviteten i västerländsk propaganda ligger i dess förmåga att göra alla kritiker eller alternativ otänkbara – att monopolisera produktionen av själva kunskapen och sanningen. I detta sammanhang är det viktigt att notera att USA och dess allierade är i minoritet när det gäller sin kritik av den kinesiska politiken i Xinjiang. Vid två separata sammankomster med FN: s råd för mänskliga rättigheter 2019 och 2020, röstades uttalanden som fördömde kinesiskt beteende i Xinjiang, ned med rösterna 22-50 och 27-46. Många av dem som stödjer den kinesiska politiken i Xinjiang är muslimska majoritetsnationer och / eller nationer, som har genomfört kampanjer mot extremism på egen mark, inklusive Irak, Palestina, Pakistan och Nigeria. När det gäller frågan om Xinjiang antyder den tydliga avsaknaden av enighet mellan det globala södern och USA-blocket, att västerländsk kritik av Xinjiang främst är politiskt motiverad. [4]

Skall den självutnämde lögnaren Mike Pompeos verbala utflykter tas på allvar om ett kinesiskt begånget folkmord i Xinjiang (vilket också har accepterats av Biden-administrationen)? Skall man tro amerikanska regeringsord utan sträng granskning, med tanke på de otaliga lögner man gett prov på? till exempel om den påhittade torpedattacken i Tonkinbukten, Vietnam; om uran och massförstörelsevapen i Irak; om soldater som skulle ha försetts med Viagra i Libyen för att underlätta massvåldtäkter; om syriska attacker med kemiska vapen, etc, etc.

Under alla mina år i Kina har jag aldrig stött på något uttryck för islamofobi. Följande video av en ex-pat (en som inte är kines, men bor i Kina, ö.a.) bosatt i Kina, uttrycker en liknande känsla. Betänk när du hör historier från källor som bor utanför Kina, särskilt de som har en förkärlek för att skruva på sanningen, vad en sådan källa har att vinna på att upprepa anklagelser utan hållbara bevis.

Nedan: En rapport om Xinjiang av ett trovärdigt vittne, en västerlänning som heter Nathan Rich.

 

Kim Petersen är tidigare medredaktör för Dissident Voice newsletter. Han kan mailas på: kimohp@gmail. Twitter: @kimpetersen.

 

 

Noter:

 

 1. Bevisen för folkmord som begåtts av den kanadensiska staten är omfattande. Se Bruce Clark, Ongoing Genocide caused by Judicial Suppression of the “Existing” Aboriginal Rights(2018). Recension; Bruce Clark, Justice in Paradise (McGill-Queen’s University Press, 1999); Splitting the Sky with She Keeps the Door, The Autobiography of Dacajeweiah, Splitting the Sky, John Boncore Hill: From Attica to Gustafsen Lake (John Pasquale Boncore, 2001). Tamara Starblanket, Suffer the Little Children: Folkmord, Urbefolkningar och den kanadensiska staten (Clarity Press, 2018). Recension; Tom Swanky, The Great Darkening: The True Story of Canada’s ”War” of Extermination on the Pacific plus The Tsilhqot’in and other First Nations Resistance (Burnaby, BC: Dragon Heart Enterprises, 2012). Recension; James Daschuk, Clearing the Plains: Disease, Politics of Hungvation, and the Loss of Aboriginal Life (University of Regina Press, 2013); Robert Davis och Mark Zannis, The Genocide Machine in Canada (Black Rose, 1973).

 

 1. Läs recension.

 

 1. Se recension.

 

 1. Citerad i min motbevisning av islamofobi i Kina: “A Comparison of Respect for the Sanctity of Mosques in France, the US, and China.”
  Denna kommunikation kan olagligt samlas in och lagras av NSA i hemlighet. Informationen i detta e-postmeddelande är konfidentiell och är endast avsedd för den part till vilken den riktas. Om utlämnande efterfrågas, vänligen be om tillstå Tack.

 

Relaterat
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Hur behandlar Kina uighurer – hur behandlas USA:s indianer?
Desinformerar New York Times om uighurerna i Xinjiang?
USA är världsmästare i propaganda: Fransk författare hos uighurerna.

Föregående artikelFolk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Sista passet ”Jord åt Folket och Desinformation om desinformation – skapande av fiendebilder”
Nästa artikelÖgonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. För att sätta tonen från början. Propagandan och trollverksamheten från USA och vasaller som Sverige är inget annat än grov, rå, otäck lögn. Sveriges Radio är en kanal. Det pågar inga folkmord, förföljelser, förtryck, det finns inga läger i Kina. Xinjiang är helt öppet för besök, man hade omkring 220 miljoner besökare 2020 och omkring 2.5 miljoner var utlänningar. Åk dit själva om ni vill. Det är otroligt vackert. Lokalbefolkningen är väldigt nöjda, speciellt att man har stoppat den USA sponsrade terrorismen. Terroristerna sitter nu i fängelse för rehabilitering. Jag har inte rest så mycket i Xinjiang, men väldigt mycket i Tibet, samma falska ryktesflora finns om Tibet. Helt fritt att åka omkring, helt obevakat. Jag brukade köra utan plan. På eftermiddagen letade man upp ett värdhus eller homestay. För 50 kronor fick man middag, säng och frukost, och var man villig och stanna ett tag och hjälpa till i skolan kostade det ingenting. Man bodde i en familj. Lokalbefolkningen hjälpte med råd för nästa etapp.

  Den här mannen träffade jag på en resa omkring 2007, han kör runt i västra Kina på motorcykel, inklusive Tibet och Xinjiang. Han heter Carl Parker, är från USA, mer känd som Crazy Carl.
  http://www.mychinamoto.com/forums/showthread.php?17-Admin-Short-Story-of-Crazy-Carl
  http://www.carlparker.com/cpcom_html.html
  Första gången han körde till Tibet. Motorcyklar får inte köra på motorvägarna, så dom tog småvägarna och tänkte, vi blir väl stoppade. Det blev dom inte utan körde runt i Tibet i veckor. Dom hade GPS trackern på och här är deras KMZ (ladda ner och släpp i Google Earth.
  http://www.carlparker.com/WC_KMZ.html
  En gång visade jag bilder från Tibet för en besökande svensk. Han tittade lite misstänksamt på mig och undrade ”Hur fixade du det”. Han hade hört att Tibet var stängt och det va nästan omöjligt att få tillstånd. Mitt var var lite sarkastiskt. ”Jag var i Chengdu, satte mig i bilen, vred om nyckeln, la i D-växeln, styrde västerut och plötsligt var jag i Tibet”. Han såg tvivlande ut, men så enkelt var det faktiskt. Även jag körde motorcykel ibland. USA propagandan är inte Kina.

 2. Det är alltid så att det är upprepningarna som har betydelse, tillräckligt många gånger och det blir till sanning. Det är ju en metod som vi sett att SVT använder sig av dagligen. Den metoden fungerar bra, tråkigt att vi skall betala pengar för att bli indoktrinerade av svenska statens propagandamaskin SVT.
  Max Blumenthal hade en djupintervju med CGTN-ankare Liu Xin, då Max menar att Grayzone har konsekvent avslöjat desinformation och felaktig information som kommer från Adrian Zenz.
  Elliot Higgins attackerar Max Blumenthal för att ha gett en intervju till CGTN.
  Max svarar med att visa ett dokument från den brittiska underrättelse entreprenören Zinc Network, som hävdar att Bellingcat skickades av Storbritanniens utrikesministerium för att blanda sig i nord-Makedoniens val år 2019 för den pro-Nato-kandidaten.
  Hela intervjun på länken nedan i utskrift.
  https://news.cgtn.com/news/2021-03-02/What-s-behind-extremist-Adrian-Zenz-s-report-genocide-lies–YiA45BLuOQ/index.html

 3. I DN Kultur finns idag artikeln ”Solklart folkmord i Xinjiang” av sinologen Lars Ellström.

  Jag gjorde snabbt följande kommentar ”Hej!

  Har läst en del om Xinjiang och publicerat drygt 20 artiklar om området och om uighurerna. Måste säga att artikeln ”Solklart folkmord i Xinjiang” framstår som djupt osaklig.

  Jag återkommer gärna med en kritisk debattartikel i DN, där jag tidigare publicerat en del på DN Debatt som alkohol- och drogforskare.

  Var finns källkritiken hos författaren?

  Läs gärna : USA är världsmästare i propaganda: Fransk författare hos uighurerna och denna artikels referenser.

  Och denna https://www.globalpolitics.se/desinformerar-new-york-times-om-uighurerna-i-xinjiang/

  https://www.globalpolitics.se/den-absurda-hatkampanjen-mot-kina/

  https://www.globalpolitics.se/washingtons-kampanj-mot-kina-kan-leda-till-krig/

  Har inte hunnit läsa ”The Uighur genocide…” skriven av en organisation som står USA:s utrikespolitik nära. I denna ingår sedan några år demonisering av Kina etc.

  ”The Newlines Institute for Strategy and Policy (formerly the Center for Global Policy) is a nonpartisan think tank in Washington D.C., working to enhance U.S. foreign policy based on a deep understanding of the geopolitics of the different regions of the world and their value systems.”

  Anders Romelsjö, professor emeritus”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here