Xinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA

4
2092

Denna artikel 12 maj av fredsforskaren Jan Öberg Xinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA har översatts av Rolf Nilsson.


”Vad du läser, ser och hör om internationell politik i de stora danska tidningarna, Radio- och TV-nyheterna är inriktat på att förklara USA:s /Västs utrikespolitik och att aldrig ställa frågor om berättelserna eller den förda politiken.”

Milosevic genomförde ett folkmord i Kosovo på 1990-talet. Saddam hade kärnvapen 2003. Allt som har hänt i Syrien sedan 2011 är al-Assads verk. Gaddafi avsåg att mörda alla i Benghazi 2011. Putins annektering av Krim kom ur det blå utan några tidigare händelser i Kiev.

Ryssarna invaderade Ukraina för bara några veckor sedan. Och Kina driver ett folkmord i Xinjiang-provinsen mot uigurerna eftersom de är en etnisk minoritet och muslimer.

Du har hört det många gånger: USA och väst står för fri opinionsbildning, våra medier är fria och experter med olika kunskaper och bedömningar hörs, så du är fri att bilda din egen förståelse och åsikt om internationell politik.

Det här är farligt. Du måste vänja dig vid ett nytt kallt krig mot Kina.

Kanske är det – som tidigare – upptakten till krig.

Men den berättelsen har lika lite sanningsinnehåll som exemplen ovan.

Vad du läser, ser och hör om internationell politik i de stora danska tidningarna, Radio- och TV-nyheterna, är inriktat på att förklara USA’s / Västs utrikespolitik och att aldrig ställa frågor om berättelserna eller den politik som bedrivs.

Redaktör Romelsjö: Vågar påstå att detsamma gäller Sverige.

Nyheterna kommer uteslutande från amerikanska/västerländska källor; många av producenterna har just varit på en tur i USA eller fått en amerikansk utbildning. Intervjuade experter har antingen en inre politiskt korrekt uniform eller en yttre grön. Politikens (dansk tidning, ö.a,) nya styrelseordförande är en före detta dansk militärchef utan medieerfarenhet – men tidigare med en mycket hög position i den amerikanska militären.

“Uselt underbyggt påstående”

Transnational Foundation for Peace and Futures Studies, TFF, som jag Jan Öberg är chef för, har precis släppt en analys som dokumenterar att den mest auktoritativa rapporten om folkmordet i Xinjiang är allt annat än vad den påstår sig vara, och som de viktigaste medierna – utan källkritik – har förmedlat det. (Svensk version här).

Också intressant? Syrien – vad kunde ha gjorts och vad kan fortfarande göras?

 Vi visar att databasen över offer är anonym och att majoriteten av ”bevisen” skapats av de stora västerländska medierna och de CIA-relaterade institutionerna. Och att nästan alla medier bara använder en forskare som senast var i Kina 2007 som turist, är en kristen fundamentalist och till och med säger att han har sitt mandat att bekämpa Kina från Gud själv.

Vi uttalar oss inte om huruvida det existerar ett folkmord, utan visar helt enkelt att påståendet är uselt underbyggt och drivs av intressegrupper som står nära upprustning och konfrontation och missbrukar omsorgen om mänskliga rättigheter för mindre ädla syften.

”Våra ledande medier är vilseledande”

Tusentals mediefolk har fått TFF:s analys, och jag har personligen skrivit till ett dussin av dem som har skrivit om folkmordet. Även om avslöjandet måste sägas vara sensationellt har inte ett enda västerländskt media nämnt det, och ingen – inte ens på danska och svenska radion – har så mycket som tackat för det som skickades.

De är antingen inkompetenta och generade över att bli avslöjade över bristande källkontroll. Eller de vet mycket väl att de utför et beställningsuppdrag.

Det här är farligt. Du skall vänjas vid ett nytt kallt krig mot Kina. Kanske är det – som tidigare – inledningen till krig. Och det stjäl energi från att lösa de stora gemensamma problemen som klimat, fattigdom och militarism.

USA har alltid försökt kontrollera sin image och legitimera sin politik på otaliga sätt. Det kallas psykologisk påverkan och har pågått sedan Operation Mockingbird (CA-projekt som rekryterade journalister för att skriva falska berättelser, här, ö.a.) under de senaste cirka 70 åren. Och inte bara i CIA:s regi. När USA nu försvagas ökar lögnerna i styrka.

Överdriver jag? Sök själv efter ”Congress S.1169” och läs US Strategic Competition Act från april. Den granskar på över 270 sidor hur USA ska bekämpa Kina och med hundratals miljoner dollar bör påverka mediefolk att skriva negativt om Kina.


 

 

Föregående artikelI natt jag drömde
Nästa artikelDen stora återhämtningen? Hur blir det?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Kinesisk teknokratisk auktoritärism stiger, västerländsk demokrati eroderar.
    https://www.technocracy.news/chinese-technocratic-authoritarianism-rising-western-democracy-eroding/
    Kina avser att erövra världen med auktoritär teknokrati snarare än vapen och missiler. Hittills utmärker de sig och resten av världen går tillbaka. Det finns inget att ge och ta i Kina; det är deras väg eller motorvägen. Resten av världen har precis börjat ta reda på detta. ⁃ TN Editor
    Det verkar redan som att den största kampen på 2000-talet kan vara mellan de konkurrerande modellerna för kinesisk teknokratisk auktoritärism och Joe Bidens förhoppningar om ett återupplivat demokratiskt väst. Om inte klimatkrisen dömer oss alla naturligtvis.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here