I natt jag drömde

15
2031

I natt jag drömde

Av Lars Birkelund – 23 maj 20210

I natt jag drömde

Shutterstock

Denna artikel har publicerats av Pål Steigans site och översatts av Rolf Nilsson.

CGTN, ett statligt kinesiskt TV-företag, har sagt att Israel / sionister / judar har stort inflytande över USA:s politik och att detta bland annat utövas genom kontroll över finans och internet. ”Vissa människor tror att USA:s proisraeliska politik kan spåras till inflytande från rika judar i USA och den judiska lobbyn mot USA:s utrikespolitiska beslutsfattare.”
Detta enligt Associated Press den 19 maj.

Och därmed beskyller Israel naturligtvis Kina för att hata judar. ”Vi är förskräckta över att se uppenbar antisemitism uttryckt i ett officiellt kinesiskt medieföretag”, heter det i en tweet från Israels ambassad i Kina. Realiteten i CGTN:s påstående är som vanligt ointressant, när detta ämne dyker upp. Och verkligheten är att Israel-lobbyn har stor makt i USA. Är inte detta något man borde kunna undersöka vidare? Och kunna påpeka om det faktiskt är på det viset?

Zheng Junfeng är ankare i programserien ”Global business” på CGTN.

Det spelar ingen roll vem som äger media, säger de mest naiva, ofta de på högerkanten, som tror på marknadskrafternas blinda rättvisa. Dessutom är journalistiska principer överordnade och styrande för media, säger de. Men om man hänvisar till vad ett ryskt eller kinesiskt medium säger, har ägarskapet ändå plötsligt betydelse. Fråga bara Twitter, som märker sådana media med varningsetiketter. http://steigan.no/ har upplevt liknande från Facebook. Detta medan propaganda från USA / Nato / EU strömmar helt obehindrat genom Natoländernas sociala medier. Men ändå är det alltså irrelevant att ställa frågor om vem som äger medierna?

Det kan inte vara utan anledning som USA i stort sett är det enda landet i världen som i vått och torrt försvarar Israel. Men anledningarna till det bör vi helst inte prata om. Rädslan för att kallas antisemit har lett till att knappt någon i Norge / Väst vågar säga något om vem som äger USA / Västs börser, banker, media etc. Jag vill understryka att jag inte vet så mycket om det, jag är angelägen om att kunna prata om det, få kunskap. Men kineserna är inte rädda för att kallas antisemiter. Det är därför de vågar säga vad som är tabu i Norge / Väst. Detta västerländska tabu är i själva verket ett handikapp, ett hinder för att nå fram till realiteter och därmed förnuftiga lösningar på problem.

För några dagar sedan vaknade jag upp med en något speciell ”klarsyn”. Hur klart det kommer att visa sig vara är en annan sak. Det kommer i bästa fall att ta många år, för det gäller just konflikten mellan Israel och palestinierna, där USA sitter inne med lösningen. Ja, det finns bara EN anledning till att världen tillåter Israel att fortsätta med sina ockupationer, samt att utvidga dem och anledningen heter USA, som lägger in veto mot alla FN-resolutioner som kunde ha haft en verklig effekt, och som dessutom ger militärt och annat stöd till Israel, mycket mer till Israel än till något annat land.

Men USA håller på att förlora sin världshegemoni och Kina växer fram som den nya stormakten. Och det var mot denna bakgrund som min ”klarsyn” kom in: att Kina, i samarbete med Ryssland, med tålmodig diplomati, kommer att kunna få Israel att göra de kompromisser som är nödvändiga för fred, mellan Israel och palestinierna och mellan Israel och Syrien. Detta förutsätter då att USA under tiden relativt sett kommer att vara så försvagade att de inte längre kommer att kunna skydda Israel eller för den delen upprätthålla Nato för den delen.

Enligt Associated Press har Kina länge varit en stark stödjare av den palestinska saken och har de senaste dagarna kritiserat USA:s veton mot FN:s resolutioner, relaterade till det senaste kriget mellan Israel och Hamas, vilka nyligen ingick en vapenvila. Sedan 1992 har Kina emellertid haft nära band med Israel, ekonomiskt, tekniskt och militärt, inklusive köp av israeliska drönare, sade AP. Den växande stormakten Kina är således i en bra position för att kunna utöva nödvändigt tryck på Israel.

Den 22 maj skrev förresten Klassekampens Ole Øyvind Holth och Eirik Grasaas-Stavenes om hur israelisk propaganda inte längre har samma inflytande på grund av sociala medier: ”Israelisk propaganda drunknar i videor och dokumentation i sociala medier”. Medan Rolling Stone den 21 maj hade en artikel, som hävdade att unga judar i USA har fått nog av Israel, att de har nått ”en tipping point” på grund av brutaliteten i Netanyahus regim. Så det finns hopp, det vill säga flera trender som drar åt samma håll.

Många fruktar Kina. Men de vet knappt om att det är mer än 40 år sedan Kina har varit i krig, och då med sin granne Vietnam, medan USA:s krig under tiden har dödat miljoner människor på flera kontinenter. Kina brer ut sig  över hela världen genom att investera sitt ekonomiska överskott. Detaljer om hur Kina gör det kan säkert diskuteras. Men Kinas metod är åtminstone bättre än USA:s, som i mer än 70 år har gått ut på att föra krig mot de länder som inte har velat underkasta sig på andra sätt.

 

Föregående artikelPropaganda och media
Nästa artikelXinjiang och mycket mer: Lita inte på mainstream-medier under stark påverkan av USA
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

15 KOMMENTARER

 1. Jag använder mycket sparsamt termen judar. Det är oprecist såvida man inte syftar på människor som bekänner sig judendomen, där beteckningen och förklaringen sammanfaller. Och huvuddelen av de som benämns judar är uppenbarligen inte religiöst bekännande. Varför inte tala om svenskar, om man bor i Sverige. På min farmors sida är jag ”kvartslapp”, men det skulle aldrig falla mig in och presentera mig som same, Det vore ju befängt. Bor man i Israel är man väl israelit, israelisk medborgare. Är man israelit, och förespråkar markstöd, ockupation och fördrivning av palestinier är man ett politiskt svin, om bör i brist på annat kallas sionist.

  Det är självklart att Israels gangsterregering vill använda termen judar, för att kunna rida på historiska förföljelser och försöka inkorporera så många som möjligt. Och staten Israels definition av en jude eller judiskt är mycket obehaglig, då det handlar om blodsband, via släkt på spinnsidan. Om en person har haft en religiöst troende mormor eller mor, men själv inte religiös, vad gör då den personen till en s k jude? Ingenting, såvitt jag förstår. Bara för att vi firar julen så betyder det ju inte a priori att vi tror på Jesu födelse, eller har ”tomtar på loftet”. Det är ju så banalt enkelt att vissa traditioner tycker vi är trevliga att upprätthålla. Varken mer eller mindre.

  Därför blir frågan om ”judar” styr USA konstig. Ange någon klar definition – t ex släktnamn – så är det ju en rent empirisk fråga. Gå åstad och undersök definitions räckvidd vad gäller USA 1000 rikase personer,

  Frågan varför USA:s bägge partier och nästan alla regeringen, sedan statens Israels blodiga och folkfördrivande tillkomst, stödjer denna stat, besvaras lättast utifrån ett materialistiskt perspektiv, t ex ett marxistiskt. Vem har makten i USA? Varför kondenseras denna makts intresse i en imperialistiskt ideologi? Därför staten Israel har varit en legosoldat åt USA-imperialism, i försvaret av tillgången på olja, och numera den globala hegemoniska positionen. Detta är elementärt. Därför försvarar USA:s styrande cirklar krigs- och mördarstaten Israel. Och vad gäller blodsband så skiter USA-imperialisterna i det. Inte ens hudfärgen spelar någon roll för USA:s härskande cirklar, bara du tjänar deras intresse och böjer knä. Endast i det avseendet kan man säga att USA:s härskande klass är vidsynt.

  Ulf Karlström

  • Samma här. Jag vägrar tala om samhällsförhållanden i etniska termer.
   Man behöver inte träffa olika etniska grupper särskilt mycket för att förstå det är fel.

   Det är ju sådant som är rasism.
   Att beskylla någon nedsättande på grunden av deras etnicitet.

   • Snarare behöver vi vara mycket uppmärksamma på bildandet och agerandet av olika grupper som vill skapa dominans och kontroll, inklusive etniska grupperingar, och det finns åtskilliga i Sverige idag. Det är inte nödvändigtvis med onda avsikter, utan det är helt enkelt så att medlemmar av ett folk känner samhörighet, inklusive det svenska folket. Det naturliga fenomenet av samhörighet är ju just precis vad som definierar en etnisk grupp, eller ett folk. Det är inte rasism. Rasism är när en grupp agerar som genetiskt överlägsen mot en annan grupp.

  • Ordet ”judar” är samma språkliga beteckning som ”svenskar” eller ”tyskar”, eller vilket folk som helst. Klyschor att ”judarna äger media” är alltså språkligt och sakligt inkorrekt. Vad som är korrekt är att medlemmar ur det judiska folket har stark dominans inom västmedia vilket betyder att dom har dominant inflytande på innehållet och spridandet av informationen. Samma sak gäller västs industrier och speciellt teck-industrin i USA som Facebook, Google, osv. Det finns en naturlig folklig sammanhållning inom alla folk, frände stöder frände, även när det gäller svenskar, och vi bör anstränga oss att uttrycka oss korrekt. När det gäller det judiska folket är den starkare än för många och det finns en välkänd tystnadskultur. Orsaken tror forskare att det beror på att det judiska folket splittrades över världen för 2,000 år sedan av romarna, och har ofta förföljts. Här finns en seriös vetenskaplig utredning från Universitetet i Trier om bakgrunden för den som är intresserad.
   https://www.uni-trier.de/fileadmin/fb4/prof/SOZ/APO/WindolfMS577June10.pdf
   Andra intressanta handlingar är.
   https://rense.com/general59/sdom.htm
   https://www.realjewnews.com/?p=40
   https://www.timesofisrael.com/all-the-jews-biden-has-tapped-for-top-roles-in-his-new-administration/
   Monopol, dominans och kontroll av en begränsad avgränsad grupp, vilken det vara må, är knappast bra, speciellt om det kan missbrukas i maktsyfte, vilket var vad som hände i Tyskland förra seklet.
   När någon gjorde en kartläggning av det judiska folkets affärsintressen i Sverige tvingade media svenska regeringen att hota Google med lagstiftning om inte sajten blockerades. När FOI gör samma utredning om kinesiska intressen i Sverige, då kallas det ”forskning” och får ligga kvar. Historien visar klart hur dominansen styr informationen. Även i den pågående Israel/Palestina konflikten har dominansen framgått tydligt, till Israels förmån.
   Fler länkar
   https://www.expressen.se/nyheter/google-stoppar-hatlista-men-allt-ligger-kvar-pa-wordpress/
   https://www.expressen.se/nyheter/ku-ordforanden-oppnar-for-att-kalla-google-till-forhor/
   https://www.expressen.se/debatt/tror-google-att-det-ar-mitt-jobb-att-vara-jude/
   https://www.expressen.se/nyheter/google-borjar-backa-efter-kritik-mot-hatlista/
   https://www.expressen.se/nyheter/google-jamfors-med-listor-som-nazisterna-anvande/
   Jag har en kopia på sidan på datorn, som jag tog innan den raderades.
   FOIs motsvarande ”forskning” om kinesiska affärsintressen får ligga kvar, och ingen protesterar.
   Intressant är även att Kina, som består av otaliga folk, har samma ”problem” med potentiella maktkarteller som är baserade på etnisk tillhörighet, men där hymlar man inte med problemet utan har en rad spärrar som i Sverige skulle ha förhindrat sådana etniska intressekarteller.

 2. Israels ambassadör intervjuades i tv:s Agenda och allt stämde enligt ambassadören med Latuffes sammanfattning som visats flera gånger här på bloggen..

  https://www.globalpolitics.se/wp-content/uploads/2021/05/Gaza-Latuffe-210519.jpg

  Jag tror det blir svårt att uppnå en rättvis fred. Hur skulle den se ut? Ett helt liv som statslös i ett flyktingläger medan människor från en annan kontinent stulit din egendom. Den så kallade delningsplanen har inte skapats av mentalpatienter utan av människor med ansvar för FN:s skrivningar om rätten till liv och egendom. Noterbart i sammanhanget är att FN:s Säkerhetsråd aldrig ratificerade några gränser för det europeiska annexet i Mellanöstern. Det kan väl tolkas på olika sätt.

  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UN_Partition_Plan_For_Palestine_1947.png

  Att Israel i en framtid skulle kunna integreras i den semitiska världen är inte troligt. Sionisterna lär för all framtid få bära ansvaret för de katastrofer som drabbat regionen.

  Kineser har förstås råd att säga vad dom vill. Ryssarna kan sin Solzjenitsyn och har sina 27 miljoner döda som hedras kollektivt. Så borde det vara också på andra håll.

 3. Många tänker i banor att Kina kommer att ersätta USA som världens stormakt i samma roll, men det stämmer inte. Kina är alltför klyftig för det. USA kommer att sjunka ut ur sin monopolistiska makt bit för bit, om USA inte helt enkelt kollapsar, samhälleligt, kulturellt och ekonomiskt. Kina kommer inte att ta över USAs nuvarande roll. Kina kommer att bli dominant, men i det avseendet att sätta goda exempel och vara ett föredöme som olika länder och folk väljer att följa, utan amerikanska typ påtryckningar som hot, sanktioner, och militärt våld, vilket USA flitigt använder för att tvinga andra till efterföljelse. Clyde Prestowitz, en av Washingtons påstådda mest erfarna Kinakännare, jag skulle kalla honom en bedragare, hävdar att USA har varit ansvariga för en ”fruktansvärt naiv” syn på Kina. Kina har inte tagit efter västs demokratier, istället har västs demokratier blivit mer som Kina. Väst, styret av USA, har som bekant enorma demokratiska och sociala problem, som inte finns i Kina. Kina har redan löst dom. Man trodde i väst att Kinas medlemskap i WTO automatiskt skulle leda till en ”växande aptit för amerikanska värderingar”, men det har blivit tvärt om. Det finns en växande aptit i väst på alla nivåer för Kinas framgångar och vägen dit. Kina tvingar västföretagen att överge sin version av etik, vilken är profit och kapitalistiskt centrerad och folkfrånvänd, medan Kinas etik är folkcentrerad och pragmatisk.

 4. 1. Falska semiter kan inte vara föremål för ”antisemitism”.
  2. Regering oh politiker i USA ägs av you know who. Men inte i Kina. You know who har inte och kan inte nästla in sig (så som i hela Väst) i politikens och makten inre korridorer i Kina. Med Kina som global hegemon så försvinner också you know whos världsherravälde. Kina vet det och därför har den också stängt dörren till you know whos innästlande i Kina. Vilket också förklarar hat- och propaganda kampanjerna mot Kina.
  3. I en snar framtid kommer samling sionister och marktjuvar lämna Palestina vare sig de vill eller inte och åka tillbaka till de hålor de kröp ifrån.

  • Kina har regler och principer som förhindrar att etniska eller andra grupper skapar monopol och karteller. Kina kommer inte att bli någon global hegemon som USA strävar efter, för då har man ju faktiskt bildat en kartell och Kina vet att det inte fungerar. Även inom Kina förhindrar man aktivt monopol och kartellbildande av intressegrupper, vilket kartellen runt Jack Ma just fick erfara, när man försökte skapa ett monopol av digitalhandeln. Kina hymlar inte med problemet, man kontrollerar det. USA klagar att Kina inte öppnar upp som Kina lovat, och vad man menar att Kina inte tillåter att USA går på plundringståg och bildar monopolistiska karteller som man gjort i främst USA. Jag skrev just om detta fenomen på bloggen igår.
   Plundringståg, monopol, karteller och Kina
   https://mychinaway.blog.se/plundringstag-monopol-karteller-och-kina/

  • Al Quds Svärds seger över sionisterna innebär början på slutet av marktjuvar projektet – sionismen. Den antisionistiska alliansen e och rörelsen har vuxit sig starkt och nästa krig omgång lär bli det sista för apartheid israel och samling barnamördare coh marktjuvar.

   ”The effects of the fourth Israeli war on Gaza are not expected to come to an end: they will express themselves as consequences across many countries and organisations. Consequently, multiple parties consider themselves victorious, mainly those within the “Axis of the Resistance” (in Palestine, Lebanon, Syria, Iraq and Yemen). Others, like Israel, the US, the EU, Saudi Arabia and the United Arab Emirates will begin countering Hamas’s victory and undermining its position in Palestine. There is little doubt that significant challenges are due to confront the Palestinians in different areas. The “Greater Jihad” has begun.”

   https://www.presstv.com/Detail/2021/05/29/657763/Results-of-Gaza-War-Palestinians-to-confront-greater-jihad

 5. Varför är det här inlägget sorterat under ”Belarus”?

  Med anledning av helgens flygkapning blev jag intresserad men såg det här inlägget mest handlade om Israel och Kina.

  • Nu när ”detaljerna” klarnat kring den påstådda ”flygkapningen” så visade det sig inte alls vara en flygkapning! Som vanligt när det gäller fulmedia ska man vara ytterst uppmärksam när de drar igång propagandan så storstilat som man gjorde här…Och mycket riktigt så var det mesta fake news…Grejen är att man ska läsa mellan raderna och vad som utelämnas när fulmedia rapporterar!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here