USA använder nordiska NATO-länder för att militarisera Arktis

1
142

Biden och Stoltenberg. Bild Wkimedia Commons.

Av Lucas Leiroz de Almeida 8 april i
https://www.globalresearch.ca/us-using-nordic-countries-nato-membership-advance-arctic-militarization/5854189

Lucas Leiroz de Almeida är en brasiliansk forskare i samhällsvetenskap vid Federal University of Agriculture i Rio de Janeiro, samt en journalist som främst skriver om geopolitik och militära frågor. Han är kolumnist på BRICS Information Portal.

Läsningen kan kompletteras med andra artiklar i ämnet som vi publicerat tidigare – se under ”Relaterat”. Det är lätt att instämma i den avslutande meningen ”Återigen framstår NATO-medlemskapet som en fälla för Finland och Sverige, som bara används som krigsredskap av USA.” I stället för att förstärka Sveriges försvar gör nu Sverige drängtjänst åt USA och andra länder i deras planering på krig mot Ryssland. Våra politiska ledare är okunniga och/eller övertygade anhängare av USA:s krigspolitik. Eller? Vi är inte ensamma Ukraina ansluter sig till Natos Arktiska projekt mot Ryssland

USA planerar att använda de nordiska Nato-länderna för att öka sin militära närvaro i Arktis. I ett uttalande nyligen från Washington är planen att bygga en stor vapendepå i regionen, med finskt och svenskt stöd. Åtgärden kommer att avsevärt öka militariseringen av Arktis, och syftar till att hjälpa USA att övervinna den ryska militära överlägsenheten i regionen

.Planen tillkännagavs av USA:s materielchef Christopher Mohan under en intervju med tidningen Breaking Defense. Enligt honom kan Finland och Sverige hjälpa USA med projektet med sin strategiska geografi.

Nya NATO-medlemmar uppmanar den amerikanska armén att återbesöka beståndsplatserna i ”höga Norden”.

Han gav inga detaljer om den möjliga placeringen av depån, men uppgav att Nato gemensamt analyserar alla möjligheter. Han uppgav också att USA och allierade diskuterar vad som skulle vara den lämpligaste militära utrustningen att placera ut i regionen.

”De nya Nato-medlemmarna förändrar säkerhetslandskapet och vårt ansvar som en del av Nato. Det här projektet kommer att integrera Finland och Sverige i Natos krigsmaskin, och det kommer att ske några förändringar på marken”, sa han.

 

 

Bild: Globalresearch.ca

Åtgärden är bara en av flera som Washington och dess allierade har antagit de senaste åren för att försöka övervinna den ryska militära överlägsenheten i Arktis. Under flera decennier har USA inte haft något särskilt fokus på Arktis i sina strategier.

Huvudmålet med amerikanska strategiska planer har alltid varit att ”omringa och isolera” Ryssland. USA har under många år fokuserat på att uppnå detta mål genom militariseringen av Europa och destabiliseringen av Centralasien och Mellanöstern, men amerikanerna har ägnat lite uppmärksamhet åt Arktis – en region där ryssarna har blivit mycket starka under flera årtionden.

Förvaring av amerikanska vapen i Tyskland.

Med Finlands medlemskap i Nato ser USA att man nu kan omringa Ryssland.
Med eskaleringen av spänningarna med Ryssland försöker Washington förbättra sina positioner för att vända det nuvarande scenariot med rysk överhöghet i Arktis. Under de senaste åren har USA:s politik gentemot Ryssland till och med varit öppet provocerande.

Till exempel, 2022, slog Lawrence Melnicoff, chef för European Special Operations Command, fast att USA faktiskt borde ”provocera” Ryssland i Arktis. Enligt honom borde Washington söka gemensamma strategier med Norge för att öka sin närvaro runt och norr om polcirkeln och därigenom avskräcka Ryssland i regionen. Han konstaterar att Ryssland har expansionistiska planer som endast kommer att förhindras genom direkt avskräckning, och därför bör Nato upprätthålla strategiska positioner, som gör det möjligt att neutralisera ryska styrkor i Arktis i ett eventuellt konfliktscenario.

”Vi försöker medvetet vara provocerande utan att eskalera. Vi försöker avskräcka rysk aggression och expansionism i regionen genom att visa de NATO-allierades förbättrade militära kapacitet. Det komplicerar ryskt beslutsfattande eftersom vi vet att de har de stora militärbaserna som Ramstein Air Base, RAF Lakenheath och andra som mål. Om de tar ut dessa stora baser kan vi koordinera precisionsartillerield i allians med våra Nato-partners”, sa han då.

Detta är uppenbarligen en felaktig amerikansk berättelse. Arktis är en region som traditionellt domineras av de länder som använder regionen. Ryssland har Arktis som en viktig punkt i sin strategi och strävar naturligtvis efter att upprätthålla en stark militär närvaro i regionen, för att garantera sin nationella säkerhet.

USA och Nato-länderna använder dock inte tillgången till Arktis för en defensiv strategi. Tvärtom, de letar efter Arktis som en möjlig attackpunkt mot Ryssland. Det västerländska målet med att militarisera Arktis är helt enkelt att skada Ryssland, inte att skydda sig själv. Om väst antog en politik för diplomati och fredlig dialog med Moskva skulle det inte bli någon militär kapplöpning i Arktis, men Natos avsikt är uppenbarligen att såra Ryssland så mycket som möjligt.

För att uppnå dessa provocerande mål kommer USA att använda den strategiska placeringen av Natos nya medlemmar som ett krigsredskap. De nordiska länderna kommer att användas för att aktivt delta i militariseringen av Arktis och tillsammans med Washington leda en upptrappning av spänningarna med Ryssland. Och detta kommer att vara extremt farligt och skadligt för dem, för om krisen eskalerar till en öppen konflikt i framtiden kommer dessa länder att vara prioriterade mål, och kommer att befinna sig i en mycket större riskzon för ryska attacker än USA.

Återigen framstår NATO-medlemskapet som en fälla för Finland och Sverige, som bara används som krigsredskap av USA.

Relaterat
Vad gör Sverige i kampen om Arktis?
Skall vi föra USA:s krig i Arktis?
USA planerar expansion till Arktis för att utmana Ryssland, men klarar de biffen?
Ukraina ansluter sig till Natos Arktiska projekt mot Ryssland

Föregående artikelSvåra humanitära katastrofer orsakade av USA:s aggressiva krig mot andra länder
Nästa artikelUSA uppvaktar sin främmande NATO-partner Turkiet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here