Ukraina ansluter sig till Natos Arktiska projekt mot Ryssland

8
816

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (3:e från vänster) vid en presskonferens efter det nordiska toppmötet i Oslo den 13 december 2023.

Av förre indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar: https://www.indianpunchline.com/ukraine-joins-natos-arctic-projects-against-russia/

M.K Bhadrakumar

I en vädjan tidigare denna månad till republikanerna att inte blockera ytterligare militärt stöd till Ukraina varnade USA:s president Joe Biden för att om Ryssland segrar kommer president Vladimir Putin inte att sluta och kommer att attackera ett NATO-land. Bidens anmärkning har fått en skarp tillrättavisning från när Putin sa:Detta är helt absurt. Jag tror att president Biden är medveten om detta, detta är bara ett talesätt för att stödja hans felaktiga strategi mot Ryssland.”

Putin tillade att Ryssland inte har något intresse av att strida med NATO-länderna, eftersom de ”inte har några territoriella anspråk mot varandra” och Ryssland inte vill ”försämra relationerna med dem”. Moskva känner att ett nytt amerikanskt narrativ kämpar för att födas ur spillrorna av det gamla narrativet om Ukrainakriget.

För att friska upp minnet sa Biden den 24 februari 2022, under en presskonferens i Vita huset på den första dagen av Rysslands militära intervention i Ukraina, att västs sanktioner inte var avsedda att förhindra invasion utan att straffa Ryssland efter invasionenså att folket i Ryssland vet vad han (Putin) har dragit på dem. Det är vad allt detta handlar om.”

En månad senare, den 26 mars, utbrast Biden i ett tal i Warszawa: ”För Guds skull, den här mannen (Putin) får inte sitta kvar vid makten.” Dessa och liknande kommentarer som följde, särskilt från Storbritannien, återspeglade en amerikansk strategi för regimskifte i Moskva, med Ukraina som pivot.

Denna strategi går tillbaka till 1990-talet och var i själva verket kärnan i Natos expansion längs Rysslands gränser, från Baltikum till Bulgarien. Syrienkonflikten och amerikanska icke-statliga organisationers hemliga aktiviteter för att underblåsa oroligheter i Ryssland var utflöden av strategin. Åtminstone sedan 2015, efter kuppen i Kiev, övervakade CIA ett hemligt intensivt utbildningsprogram för ukrainska elitstyrkor för specialoperationer och annan underrättelsepersonal. Kort sagt gillrade USA en fälla för Ryssland för att få landet att fastna i ett långt uppror, med antagandet att ju längre ukrainarna kan upprätthålla upproret och hålla den ryska militären fast, desto mer sannolikt är det att Putinregimen kommer att upphöra.

Den springande punkten i dag är att Ryssland besegrade den amerikanska strategin och inte bara tog initiativet i kriget utan också förkastade sanktionssystemet. Dilemmat i Beltway handlar om hur man ska behålla Ryssland som en yttre fiende så att västs ofta splittrade medlemsländer fortsätter att samlas under USA:s ledarskap.

Jag kommer att tänka på en sarkastisk kommentar från den sovjetiske akademikern Georgij Arbatov, som var rådgivare till Michail Gorbatjov, till en elitgrupp av högre amerikanska tjänstemän när ridån gick ner för det kalla kriget 1987: ”Vi kommer att göra en fruktansvärd sak mot er – vi kommer att beröva er en fiende.”

Boris Jeltsin.

Om man inte förstår den svarta humorn i denna kardinalsanning, kan man inte förstå hela den amerikanska strategin sedan 1990-talet att avvisa Gorbatjovs, Boris Jeltsins och den tidiga Putins försök att upprätta icke-kontradiktoriska relationer med väst.

Annorlunda uttryckt, om USA:s Rysslandsstrategi efter kalla kriget inte har fungerat beror det på en grundläggande motsägelse: å ena sidan behöver Washington Ryssland som fiende för att skapa inre enighet inom västalliansen, å andra sidan vill man också Ryssland som en samarbetsvillig, undergiven juniorpartner i kampen mot Kina.

USA hoppas kunna dra sig tillbaka i Ukraina och avvärja nederlaget genom att lämna efter sig en ”frusen konflikt” som man kan återkomma till senare vid en tidpunkt som man själv väljer, men under tiden har man på senare tid fått upp ögonen för Arktis som den nya skådeplatsen där Ryssland kan fångas i ett gungfly. Finlands inträde i Nato (och Sveriges efterföljande) innebär att det oavslutade arbetet med Ukrainas medlemskap, som Ryssland förhindrade, kan fullföljas på annat sätt.

Efter att ha träffat Biden i Vita huset förra tisdagen reste Ukrainas president Vladimir Zelensky till Oslo den 13 oktober på ett ödesdigert besök för att främja sitt lands partnerskap i NATO-projekt för att motarbeta Ryssland i Arktis. I Oslo deltog Zelenskyj i ett toppmöte mellan de fem nordiska länderna för att diskutera ”frågor om samarbete på försvars- och säkerhetsområdet”. Toppmötet ägde rum mot bakgrund av att USA ingått avtal med Finland och Sverige om Pentagons användning av deras militära infrastruktur.

Den stora bilden är att USA uppmuntrar de nordiska länderna att få Ukraina att delta i förstärkningen av NATO:s arktiska gränser. Man kan undra vad det är för ”mervärde” som en förfallen militär som Ukrainas kan tillföra Nato. Häri ligger en historia. Enkelt uttryckt, även om Ukraina inte har någon direkt tillgång till Arktis, kan landet potentiellt bidra med en imponerande förmåga att genomföra subversiva aktiviteter på ryskt territorium i ett hybridkrig mot Ryssland.

Ett märkligt sammanträffande är att Pentagon nyligen förberedde satellitsystemet Starlink för användning i Arktis, vilket användes av ukrainsk militär för att iscensätta attacker mot Krim-bron, Rysslands Svartahavsflotta och strategiska tillgångar på ryskt territorium. USA:s avtal med Finland och Sverige skulle ge Pentagon tillgång till en rad marin- och flygbaser och flygfält samt övnings- och testområden längs den ryska gränsen.

Flera hundra tusen ukrainska medborgare är för närvarande bosatta i de nordiska länderna och är öppna för rekrytering till ”en hel armé av sabotörer som den som Tyskland samlade under kriget mellan Finland och Sovjetunionen 1939-1940 på öarna i Ladoga-sjön”, som en rysk militär expert nyligen sa till Nezavisimaya Gazeta.

Rysslands marinchef amiral Nikolaj Evmenov påpekade också nyligen att ”förstärkningen av den militära närvaron av Natos förenade väpnade styrkor i Arktis redan är ett etablerat faktum, vilket indikerar blockets övergång till praktiska åtgärder för att bilda militära kraftinstrument för att avskräcka Ryssland i regionen.” Faktum är att Rysslands nordflotta håller på att bilda en marin brigad med uppgift att bekämpa sabotörer för att garantera säkerheten för den nya nordliga sjövägen, kustnära militär och industriell infrastruktur i Arktis.

Det räcker med att säga att oavsett Ukrainas nederlag i USA:s krig mot Ryssland genom ombud så kommer Zelenskyj fortfarande att vara användbar för USA:s geostrategi. Från Oslo gjorde Zelenskyj den 14 december ett oanmält besök på en amerikansk armébas i Tyskland. Analytiker som ser Zelenskyj som en förbrukad kraft får nog revidera sin uppfattning – såvida inte maktkampen i Kiev förvärras och Zelenskyj störtas i en kupp eller en färgrevolution, vilket verkar osannolikt så länge Biden sitter i Vita huset och Hunter Biden står inför rätta.

Slutsatsen är att Bidens nya berättelse som demoniserar Ryssland för att planera en attack mot Nato kan ses ur flera synvinklar. På den mest uppenbara nivån syftar det till att pressa kongressen när det gäller det pågående lagförslaget om 61 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina. Naturligtvis avleder det också uppmärksamheten från nederlaget i kriget. Men viktigast av allt är att det nya narrativet är avsett att samla USA:s transatlantiska allierade som är alltmer desillusionerade över krigsutgången och nervösa över att USA:s engagemang i Europa kan minska när man vänder sig mot Indo-Stilla havet.

När Putin reagerar hårt på att Bidens nya narrativ är ”absurt”, har han helt rätt i att Rysslands fokus ligger på saker som är mycket viktigare än att föra ett meningslöst kontinentalt krig i Europa. Det var trots allt en av USA:s grundare, James Monroe, som sade att en kung utan makt är en absurditet.

 

 

Föregående artikelVijay Prashad: Om hur kriget i Syrien splittrade vänstern
Nästa artikelSverigedemokraterna hyllar Israel nu
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. I denna fråga måste undertecknad som ofta är kritisk mot dagens Ryssland under Putin, i denna sak ge just ryska saken och president Putin helt rätt.

  Den som ser på en karta över Arktis och Nordpolen ser ju klart att den sibiriska kusten från Liinachameri vid norska gränsen bort till Berings hav och staden Providenija, upptar säkert mer än två tredjedelar om inte närmare tre fjärdedelar av regionen – så är den ett synerligen angeläget och legitimt ryskt politiskt och maritimt, liksom försvarsmässigt, intresseområde. De har all anledning och rätt att ha ett fullgott försvar efter denna världens längsta nationalkust -alla kategorier. Det finns ingen som helst anledning för länder som Storbritannien, Frankrike, de amerikanska förenta delstaterna och andra att skicka in en massa militära fartyg att patrullera utmed och utanför de sibiriska kusterna -det är inte deras område. De bara utvidgar sig till en sfär som hittills, sedan år 1943, varit hyfsad fredad från militära ytfartyg sedan de nazistiska flottans fartyg slutade att beskjuta sibiriska kusten åren 1941-1943. Sedan dess har området i stor sett bara patrullerats av brittiska och amerikanska atomubåtar -tidvis flitigt – men få ytfartyg.

  Jag måste säga att det blir närmast parodiskt att höra Nato-figurer påstå att ”Ryssland (över)rustar upp i Arktis” – d.v.s. sin egen mycket långa och mycket sårbara kust (denna kust är just världens längsta och i ett område med ytterst få invånare och än mindre byar och städer) – precis som inte britter och amerikaner har just flottbaser utmed sina kuster. Att det ryska försvaret här vill ha försvarsverk utmed en potentiellt riskabel anfallszon är helt normalt och faktiskt legitimt.

  Skäms Nato! (faktiskt!). Här sitter verkligen de gamla amerikanska militära missionerande och aggressiva schakal- och hyenetakterna i. Man skapar helt enkelt helt onödiga och mycket riskabla n ya konfliktytor i en region som inte behöver mer främmande makters fartyg som destabiliserar regionen. Yankees – håll er hemma! Man kan bara tänka sig om de ryska och kinesiska flottorna började permanent patrullera med stora kärnvapenbestyckade fartyg i Irländska sjön och Mexikanska golfen – hur skönt britter och amerikaner skulle tycka att det var!

  • Det kinesiska försvarsministeriet tillkännagav sin beredskap att stärka samarbetet med Ryssland
   28 december 2023, 13:23
   Kina är redo att stärka det strategiska samarbetet med den ryska militären. Detta uppgavs den 28 december av den officiella representanten för det kinesiska försvarsministeriet, Wu Qian.
   ”Kinas militär är redo att göra gemensamma ansträngningar med den ryska militären för att fullt ut genomföra de viktiga överenskommelser som nåtts av ledarna för de två staterna, för att ytterligare stärka strategisk interaktion och samordning och regelbundet organisera gemensamma sjö- och luftpatruller”, sade han vid en genomgång.
   Enligt honom är det kinesiska försvarsministeriet också redo att stärka utbyten och samarbetet mellan de två ländernas väpnade styrkor i gemensamma militärövningar, gemensam träning och personalträning.

   Wu Qian noterade också att den kinesiska militären är redo att fortsätta att fördjupa det ömsesidiga förtroendet på den militära sfären med de ryska väpnade styrkorna (RF Armed Forces) och arbeta tillsammans för att implementera Global Security Initiative.
   Slå ner kilen: varför Bryssel inte kommer att kunna förstöra relationerna mellan Ryska federationen och Kina
   Huvudämnena för Europeiska unionens och Kinas första personliga toppmöte i Peking på fyra år
   Innan detta, den 19 december, sa den kinesiska ambassadören i Ryssland Zhang Hanhui att de rysk-kinesiska förbindelserna är kapabla att övervinna alla hinder i en era av kolossala förändringar över hela världen. Enligt diplomaten kommer samarbetet mellan Peking och Moskva , trots det stora antalet globala utmaningar , bara att bli starkare.

   Den 17 november sa Rysslands president Vladimir Putin att relationerna mellan Ryssland och Kina är unika till sin natur – aldrig i de två staternas historia har dialogen mellan Moskva och Peking nått sådana höjder och sådan kvalitet. Enligt den ryske ledaren är grunden för denna framgång framför allt förtroende.
   Samma månad noterade Kremls talesman Dmitrij Peskov att USA:s försök att sätta press på Ryssland och Kina var värdelösa. Han påpekade att Ryssland och Kina är av samma åsikt om diktaturens otillåtlighet i världsfrågor.

   Den 10 november sa den republikanske presidentkandidaten Vivek Ramaswami att myndigheterna i Washington borde försöka undvika en sammandrabbning med Moskva och Peking, eftersom en sådan konflikt kan leda till USA:s undergång. Dessutom noterade politikern att Ryska federationen och Kina har allvarliga militära rymdstyrkor, medan USA inte har betydande militära resurser i rymden.
   https://iz.ru/1627625/2023-12-28/v-minoborony-knr-zaiavili-o-gotovnosti-ukrepliat-vzaimodeistvie-s-rossiei

   • Kinas inhemskt byggda isbrytare gör debut.
    https://www.globaltimes.cn/page/202312/1304509.shtml
    Kinas nya generation av inhemskt designade och tillverkade isbrytande vetenskapliga forskningsfartyg, Jidi , gjorde sin debut i fredags.

    Det vetenskapliga forskningsfartyget är målat i rött och vitt och är 89 meter långt och 17,8 meter brett, vilket motsvarar tre vanliga basketplaner sammankopplade sida vid sida.
    Fartyget har förmågan att segla i obegränsade navigationsområden runt om i världen, med en kapacitet på 60 besättningsmedlemmar och ett deplacement på 5 600 ton. Fartygets seglingsavstånd är 26 000 kilometer och kan bära förnödenheter för att stanna till sjöss i mer än 80 dagar.

    Fartyget är unikt genom att det kan bära inhemska drönare, obemannade fartyg och autonoma undervattensrobotar samtidigt. Den förlitar sig på Kinas inhemska satellitnätverkssystem och är utrustad med integrerad luft-rymd-hav-is-nedsänkbar vetenskaplig forskningskapacitet, samtidigt som den genomför omfattande vetenskapliga forskningsuppdrag med flera ämnen inklusive luft, havsis, vattendrag och geofysik.

    Kina har hittills genomfört 39 vetenskapliga utforskningar i Antarktis sedan 1984 och 12 arktiska uppdrag sedan 1999, och samlat på sig rik vetenskaplig erfarenhet genom undersökningsresultat.
    Global Times

 2. Dött kött bidrag?
  ukrozionazi tränar på livet post-Landet 404?
  överträffa k*k grejen från Ze🐽?

  🤪🤪🤪

 3. ukrozionazi regimen behöver inte hela dess territorium för att besegra Putin, skriver NYT.
  Vi vet, luften räcker gott!

 4. […] Läsningen kan kompletteras med andra artiklar i ämnet som vi publicerat tidigare – se under ”Relaterat”. Det är lätt att instämma i den avslutande meningen ”Återigen framstår NATO-medlemskapet som en fälla för Finland och Sverige, som bara används som krigsredskap av USA.” I stället för att förstärka Sveriges försvar gör nu Sverige drängtjänst åt USA och andra länder i deras planering på krig mot Ryssland. Våra politiska ledare är okunniga och/eller övertygade anhängare av USA:s krigspolitik. Eller? Vi är inte ensamma Ukraina ansluter sig till Natos Arktiska projekt mot Ryssland […]

 5. […] Läsningen kan kompletteras med andra artiklar i ämnet som vi publicerat tidigare – se under ”Relaterat”. Det är lätt att instämma i den avslutande meningen ”Återigen framstår NATO-medlemskapet som en fälla för Finland och Sverige, som bara används som krigsredskap av USA.” I stället för att förstärka Sveriges försvar gör nu Sverige drängtjänst åt USA och andra länder i deras planering på krig mot Ryssland. Våra politiska ledare är okunniga och/eller övertygade anhängare av USA:s krigspolitik. Eller? Vi är inte ensamma Ukraina ansluter sig till Natos Arktiska projekt mot Ryssland […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here