Sverigedemokraterna hyllar Israel nu

7
1139

Ingress: Källan är en artikel 6/12 i https://www.israelhayom.com/2023/06/12/seizing-on-pro-israel-stance-likud-poised-to-mover-closer-to-far-right-parties-in-europe/

Det framkommer på andra håll att Charlie Weimers och Rickard Jomshofs genomförde en hemlig resa till Israel och knesset, landets riksdag.
”Svenskt parti med naziströtter vill vara vänner med Israel och judar”, lyder en rubrik i Jerusalem Post
. https://www.expressen.se/nyheter/sd-toppar-pa-israelbesok-landets-ud-traffar-inte-dem/

SD:s toppkandidater Charlie Weimers, Jessica Stegrud och Peter Lundgren.

I november skedde en annan resa ”Israel har tidigare intagit en avståndstagande hållning gentemot SD. Men när Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) nyligen besökte landet mottogs han med värme. På programmet stod dels samtal med ministrar, men också möten med anhöriga till gisslan samt besök i en av de kibbutzer som Hamas attackerade.https://www.varldenidag.se/nyheter/sd-topp-besokte-israel-valkomnades-och-motte-ministrar/775514
Charlie Weimers är medlem i Sverigedemokraterna sedan september 2018. Han var tidigare medlem i Kristdemokraterna och KDU mellan 1998 och 2018, dessförinnan i Moderaterna och MUF. https://sv.wikipedia.org/wiki/Charlie_Weimers

__________________

Likud utnyttjar sin pro-israeliska hållning och är redo att närma sig extremhögerpartier i Europa
Medlemmar i Sverigedemokraterna välkomnas av Likud-medlemmar och utarbetar därefter ett bindande principdokument där de tar avstånd från sitt förflutna, i hopp om att bana väg för officiella relationer och erkännande.

Trots att Knessets utrikesdepartement rekommenderar att Knessets ledamöter inte träffar delegationsmedlemmar från det högerextrema partiet Sverigedemokraterna, som landade i Israel förra månaden, fann de faktiskt ett sympatiskt öra hos Likud-partiet. Det svenska partiet gör stora ansträngningar för att ta avstånd från sitt antisemitiska fascistiska förflutna, och trots en officiell bojkott från Israels sida initierades det ovanliga mötet av Likuds parlamentsledamot Amit Halev

I ett försök att presentera konkreta åtgärder vid sidan av löftena, utarbetade de sverigedemokratiska lagstiftarna efter mötet med Halevi ett bindande dokument med principer som tar avstånd från sitt förflutna, i hopp om att bana väg för officiella relationer och erkännande.

Under veckan förväntas Halevi presentera dokumentet för utrikesminister Eli Cohen och premiärminister Benjamin Netanyahu, i syfte att skapa ett historiskt steg som kommer att leda till slutet på den israeliska bojkotten av partiet.

I det dokument som kommer att presenteras för de två, och som nått Israel Hayom, har Israel fått ett betydande stöd som det aldrig tidigare har fått från något europeiskt land, inklusive erkännande av vikten av kriget mot Iran, motstånd mot den palestinska myndighetens stöd till terrorism osv. Detta är i själva verket en 180-gradig förändring jämfört med vänsterpartiernas ståndpunkt i Europa, som under årens lopp tenderat att gynna palestinska intressen framför Israels säkerhet.

I dokumentet står det bland annat att ”partiet har genomgått en grundläggande och djupgående förändring under de senaste decennierna. De få grundare och ursprungliga deltagare som hade antisemitiska åsikter avlägsnades från partiets led för flera år sedan.”

Vidare ”stödjer partiet judiskt liv och bekämpar varje yttring av antisemitism i Sverige, Europa och annorstädes. Partiet stöder kampen mot terrorism och manifestationer av anti-israeliskt beteende från Iran, den palestinska myndigheten, Hizbollah och andra.”

Av dokumentet framgår också att partiet kräver att Sverige erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och flyttar sina ambassadörer till Jerusalem, samt att Hizbollah i sin helhet förs upp på EU:s lista över terrororganisationer. Dokumentets strategiska betydelse ligger i det faktum att det är en fortsättning på arbetet med att förändra Sveriges långvariga fientliga inställning till Israel och den pro-palestinska inställning som dess ledare har intagit.

”Jag är här för att påverka och främja staten Israels välfärd”, sade Halevi när jag frågade varför han träffade sina svenska motparter. Enligt Halevi är ”Sverigedemokraterna en stor politisk rörelse i ett viktigt europeiskt land, så jag gick med på det. Under vårt samtal tvekade jag inte att ta upp de rykten som talats om dem. De tog saken på allvar och klargjorde att de dåliga människor som grundade partiet för decennier sedan hade avlägsnats från det för länge sedan, och att de bestämt motsätter sig alla uttryck för antisemitism.”

Halevi noterade att han planerar att försöka rekrytera Netanyahu och Cohen till sina ansträngningar denna vecka och att en officiell diskussion om frågan planeras att äga rum under de kommande dagarna. Beträffande de principer som formulerades i det dokument som presenterades av svenskarna, säger han: ”Jag bad att de skulle utfärda ett dokument med principer som offentligt klargör partiets ståndpunkt idag. De gick med på det och skickade mig ett detaljerat dokument, som understryker avståndstagandet från alla former av rasism och antisemitism, lojalitet med nationella och liberala värderingar och ett åtagande att stå vid Israels sida, som de har gjort under lång tid. Jag ser detta dokument som en viktig modell i förhållandet mellan Israel och de nationella rörelserna, som återupplivar sig själva i Europa och runt om i världen och strävar efter att fortsätta på den rätta moraliska vägen.”

Den här skribenten mötte också medlemmarna i högerpartiets delegation med en känsla av stor misstänksamhet. Under två timmar gjorde de allt för att bevisa den förvandling som partiet genomgått. I det dokument de presenterade för mig beskrivs till exempel hur partiet tvingade den svenska regeringen att skära bort 40% av budgeten för palestinska organisationer.

”Klandra oss för vad vi säger och gör idag, inte för det förflutna”, uppmanade Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, som sade: ”När jag gick i skolan lärde jag mig att både vänstern och högern hatar Israel. När jag växte upp lärde jag mig att David grundade Israel för 3 000 år sedan; detta gör det klart för mig att detta är det judiska folkets hemland. Jag såg vad ni har byggt här på 75 år och jag började älska Israel. Efter förintelsen blev det tydligt att judarna behövde en stat.” Jomshof fick också sällskap av Charlie Weimers, delegationens ledare. ”Vi hatar nazisterna”, säger han och beskriver hur de tagit bort nazistiska aktivister som är kopplade till dem. ”Vi känner oss kulturellt nära nationalstaten Israel och är imponerade av att Israel byggde upp sig självt från ingenting – jämfört med Gaza, som kunde ha byggt upp sig självt, men de valde ”skit”. Det är lätt att välja vilken sida man vill stå på i den här situationen.”

Föregående artikelUkraina ansluter sig till Natos Arktiska projekt mot Ryssland
Nästa artikelI Västindien (Karibien) kräver man att Europa betalar sin skuld för slaveriet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Därför är det så att nazister/fascister från Sverige och i apartheid israel regimen tycker om varandra.
  Redan under Hitlers tid fattade sionisterna och nazisterna tycke om varann – vilket ledde till Haavara avtalet sionisternas representant och Tyskland år 1933. Ett mynt med Svastikan på ena sidan myntet och rothschilds stjärna på den andra vittnar om affären. SD följer sina anfäder s a s.
  SD visar sitt stöd för barnamördare regimen mitt under pågående folkmord – visar sitt rätta jag

 2. Det här stärker tesen om att ”din fiendes fiende är din vän”

  Sverigedemokrater gillar inte palestinier och palestiniernas fiende är Israel som då blir Sverigedemokraternas vän.
  Thoralf Blogg som jag läser ibland är en typisk Israelvän.
  Efter kommentarer att döma tror jag inte det gått hem hos alla hans läsare men Thoralf kanske ändå är på den vägen partiet ser sig tillhöra?

  Om Borgarnas politik lyckas i det Svenska Folkhemmet med Sverigedemokraternas i vissa fall ledande roll kan paradigmskiftet i svensk politik vara ett faktum och 80 år av socialdemokratisk politik mer och mindre av samtliga partier går till historien.

  Det blir ett ”nytt Sverige” men som så lite som möjligt berör det Svenska Folkhemmet.

  Jag kommer inte rösta nästa val därför jag menar demokratin är bara utanpå.
  Och även den fasaden bestäms av Borgaren, d.v.s. Staten tillsammans med den ekonomiska elit som numera mestadels inte ens finns inom landets gränser.

  Riksdagens Borgarpolitiker, för det är dem, trots skillnader, allihopa.
  Fick som de, USA och EU ville och blev integrerad del av ”Världen”.
  För så är Västeuropén historiskt, en narcissistiskt lagd person som bara kan se andra i Världen genom sig själv.
  Som den bäste.

  Jag lyssnade på några avsnitt av entreprenören Bert Karlsson häromkvällen.
  Avsnitt som handlade om Ukraina, NATO och Sv. Försvaret.
  Bert hävde ur sig sin ilska över Ryssland från en solskensbalkong i Teneriffa och upprepade gång på gång:
  – Hela Världen är emot Ryssland!!

  Vadå ”Hela Världen” tänkte jag.
  Är det Västvärlden plus några länder i Orienten, Japan, Sydkorea, Taiwan m.fl. som är Hela Världen?

  Jag menar Bert Karlsson är lite av ett hot mot den intellektuella Arbetarstaten då hans retorik är proletär.
  Min åsikt är att samtidigt som Bert vill låta påskina sig vara en betydande person är han samtidigt småhandlaren.
  I den konstellationen låg fundamentet i deras parti Ny Demokrati som var själva uppstarten till den amerikanisering av svensk politik där den vanlige arbetaren röstar höger som nästan blev normgivande med Fredriks Reinfeldts försök till ”Nya Moderaterna för ett tjugotal år sedan.

  Med Sveriges inträde i NATO tror jag vi tvingas erkänna Borgarna slutligen tagit över Sverige från Socialdemokraterna.

  Det är ett klart paradigmskifte inom svensk politik men med färre skillnader för det Svenska Folkhemmet.
  Även Borgarna bärs upp av det Svenska Folkhemmet.
  Det vill säga den vanlige svensken, arbetaren, proletären eller hur du nu vill uttrycka det.
  Det var Nya Moderaternas politiska strategi. Som då också lyckades och ser nu ut att lyckas igen.
  Själv tycker jag samhället blivit för komplext, invecklat, splittrat och olikt för att uttrycka ovan funktion som ”arbetaren” med ett enda ord.

  Vad skall nu (socialist) ”vänstern” lyckas med när det verkar som luften gått ur både klimat och solidaritet?

  Vad jag ser nu är billigare bensin och diesel, mera Israel, militariserat Sverige samt inte minst förstärkningar av Sveriges transatlantiska länk till USA.
  Sedan får vi inte glömma ett allt ökande hat och förakt till Ryssland.

  Jag tror inte Sverige längre behöver någon egen politik till Öst.
  Enligt vad jag ser på SVT Public Service hemsida är Sveriges attityd till Ryssland endast något direkt hämtat från källor i USA.

 3. arbetarklass skriver att borgarna tagit över makten från S
  Men redan i en svenskabok från 1969 förutsåg de att genom att alla kan utbildas kommer arbetarklassen att fjärma sig från arbetarpartiet. S har försökt åtgärda det genom att importera valboskap.
  Egentligen skulle borgarna vilja värna mer om medelklassen men S gör att borgarna känner sig tvungna att absorbera en del S-politik
  Ingendera sidan värnar därför om Sveriges befolknings konkurrenskraft.
  För att kunna värna den måste man våga uppmuntra att talanger drivs fram. Ibland sker det små försök i den riktningen men det klingar av och allt återgår till ett mediokert tillstånd som gör att vi lyder USA och vet inte vad vi annars skulle ta oss till eftersom mediokra aldrig vet det.

  • Kerstin Stigsson
   ”NMR stöttar Hamas.”

   Hej Kerstin
   Liksom kapitalismens USA stöttade kommunisternas Sovjetunionen under det Fosterländska kriget.

   Allt efter deviset: Fiendens fiende är en vän

   Kanske NMR är pragmatiska?
   De stödjer alla som gynnar deras intressen?
   NMR har stöttat Ukraina.
   Kanske de hittat sina likasinnade och vänner där?

   Jag tror inte ukronazi endast varit ett invektiv.

 4. […] I maj månad 2023 besökte en SD-delegation, under ledning av riksdagsledamoten Richard Jomshof och EU-parlamentarikern Charlie Weimers, Israel för att bedyra apartheidstaten sin fulla lojalitet, och torgföra krav på ett avbrytande av biståndet till palestinierna och flytt av den svenska ambassaden till Jerusalem – en politik helt i strid med FN: s resolutioner och på tvärs med officiell svensk linje i frågan. Läs gärna Sverigedemokraterna hyllar Israel nu. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here