SD bekänner färg om Israel och Palestina

28
3261
Sverigedemokraternas logga.

Sverigedemokraterna (SD) har de senaste åren gjort stora ansträngningar att mörka sin solkiga historia av antisemitism och pro-nazistiska böjelser – och visa upp sig som bästa vän med det israeliska förtrycket av palestinierna. 

I maj månad 2023 besökte en SD-delegation, under ledning av riksdagsledamoten Richard Jomshof och EU-parlamentarikern Charlie Weimers, Israel för att bedyra apartheidstaten sin fulla lojalitet, och torgföra krav på ett avbrytande av biståndet till palestinierna och flytt av den svenska ambassaden till Jerusalem – en politik helt i strid med FN: s resolutioner och på tvärs med officiell svensk linje i frågan.
Läs gärna Sverigedemokraterna hyllar Israel nu.

I den svenska riksdagen har SD tidigare krävt ett återtagande av det svenska erkännandet av staten Palestina – ett unikt krav nu upprepat i debattartiklar och på andra sätt under israels pågående massmord på civila palestinier i Gaza.

SD:s charmoffensiv mot Israel har ännu inte varit helt framgångsrik, och under besöket i Israel fick man inte träffa några representanter för vissa högerextrema partier. Men eftersom lika barn leka bäst finns säkert goda utsikter att övertyga israelerna om att SD:s mycket tydliga anti-palestinska, anti-arabiska och anti-muslimska politik är nog så god som den israeliska sionistiska rasismen riktad mot samma målgrupper.

Och kanske kan det vara värt att notera att SD-medlemmen, Dalapolitikern Kent Ekeroth – känd från jakten på invandrare i ”Järnrörsskandalen” – varit aktiv i organisationen ”Counterjihad” med hets mot muslimer och Koranen, och att tvillingbrodern Ted Ekeroth för en del år sedan förestod föreningen ”För Israel och demokrati i Mellanöstern” (Fidim) – och 2007 erhöll World Zionist Organizations prestigefyllda pris, Theodor Herzl-priset, för sina insatser för Israel och sionismen.

Relaterat
Sverigedemokraterna hyllar Israel nu.

https://www.globalpolitics.se/sd-vill-hissa-den-israeliska-apartheid-och-mordarregeringens-flagga-pa-rosenbad/. Maj 2021.

Föregående artikelFolkets Radio granskar den extrema krigshetsen och amerikaniseringen av svenska militärbaser
Nästa artikelIS tackar Gud för mordet på Soleimani, och ser USA som allierad.
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

28 KOMMENTARER

 1. Br ekeroth är ’semiter’..i e fullfjädrade antisemiter..’nice’..o vem är charlie weimers..el för den delen rabbinen som ger dom ’religiösa’ råd…mer är fullblodsantisemiter. tsstss

 2. Att SD har visat sitt rätta ansikte är inget nytt under solen, värre är det med de sju hycklande smilfinkarna som också förespråkar Israels rätt att fortsätta massmord på palestinier i Gaza, grymheter som började för sju decennier sedan.
  —-

  Joseph Massad
  26 december 2023 

  Israels pågående folkmordsangrepp på civila palestinska i Gaza är en del av en lång och brutal historia som går tillbaka till 1951

  USA, EU och Storbritannien tröttnar inte på att försvara Israels folkmordskrig mot det palestinska folket med den klyschiga besvärjelsen att ”Israel har rätt att försvara sig själv”.

  I augusti 2022 bombade Israel palestinier i Gaza under tre dagar och dödade 49 människor, inklusive 17 barn. USA och EU:s svar på massakern var att med eftertryck deklarera sitt stöd för ”Israels rätt att försvara sig” och att tyst beklaga döden av palestinska civila.

  Det var den sista stora massakern som Israel begick i Gaza före dess nuvarande folkmordskrig, men det var verkligen inte den första. För det måste vi gå tillbaka till 1951, när Israel började razzia Gazaremsan.

  Israel hade redan fördrivit hundratusentals palestinier till Gaza mellan slutet av 1947 och sommaren 1950 när de återstående 2 500 palestinierna från Medelhavsstaden Majdal ’Asqalan (nuvarande bosättarkolonin Ashkelon) lastades på lastbilar av israelisk armé. Israel skulle också utvisa 7 000 palestinska beduiner till Egypten under denna period fram till 1955.

  En historia av krigsförbrytelser.
  I oktober 1951 plundrade israelerna Gaza, dödade dussintals palestinier och egyptier, demolerade dussintals hus och sprängde brunnar för att stävja försöken från de utvisade palestinierna att återvända hem över de nya gränserna som byggdes av den judiska bosättarkolonin.

  Vid den tiden nämnde utländska observatörer inte Israels ”rätt att försvara sig” och kallade massakern ”ett skrämmande fall av avsiktligt massmord”

  Tidigare, i augusti 1949, tillfångatog israeliska soldater två palestinska flyktingar. De dödade mannen och 22 soldater turades om att våldta kvinnan innan de dödade henne. I mars 1950 förde israeliska soldater bort två palestinska flickor och en pojke från Gaza över den nya gränsen.

  De dödade pojken och våldtog sedan de två flickorna innan de dödade dem. Då var det ganska vanligt att israeliska soldater och poliser våldtog kvinnliga palestinska flyktingar som försökte återvända till sina hem, en praxis som var utbredd under Nakba några år tidigare.

  I augusti 1950, till exempel, våldtog fyra israeliska poliser en palestinsk kvinna som plockade frukt från sin familjs fruktträdgård över Västbankens gräns.

  Israeliska räder mot Gaza skulle fortsätta 1952 och 1953, och kulminerade med massakern på flyktinglägret i Bureij i augusti samma år. Den israeliska militärenheten 101 dödade minst 20 palestinska flyktingar, inklusive sju kvinnor och fem barn, genom att kasta bomber genom fönstren i deras hyddor medan de sov och skjuta de som flydde. Dussintals skadades. Andra källor uppger att det slutliga antalet dödade palestinier är 50.

  Vid den tiden nämnde utländska observatörer inte Israels ”rätt att försvara sig” och kallade massakern ”ett skrämmande fall av avsiktligt massmord”. Samma år slaktade israelerna 70 civila palestinier i byn Qibya på Västbanken, vilket till och med Indianapolis-baserade pro-israeliska National Jewish Post jämförde med nazisternas massaker i Lidice.

  I februari 1955 slog israelerna till mot ett egyptiskt militärläger i Gaza och dödade minst 36 egyptiska soldater och två civila palestinska, varav en var ett barn.

  Fram till dess hade egyptiska myndigheter lugnat israelerna genom att bevaka gränserna och förhindra palestinsk ”infiltration”. Efter razzian reste sig palestinier i Gaza mot de egyptiska myndigheterna och krävde vapen för att försvara sig från de oupphörliga israeliska räden.

  Förbittrad av israelisk brutalitet och krigiskhet, och under påtryckningar från de palestinska flyktingarna, gick Egyptens president Gamal Abdel Nasser med på det palestinska kravet. En grupp palestinska fedayeen hämnades mot Israel genom att plundra det i augusti 1955 och infiltrera så långt som 27 miles innanför dess gränser – överfalla soldater, lägga minor och attackera fordon och byggnader – under vilka fem soldater och 10 civila dog.

  För att inte någon ska tro att den nuvarande judiska supremacistiska israeliska regeringen är den första att åberopa den bibliska ”Amalek” för att ge en religiös imprimatur till dess pågående folkmordskrig mot palestinierna, som Benjamin Netanyahu gjorde, så var det i själva verket den sekulära premiärministern David Ben Gurion som först använde analogin för sju decennier sedan.

  Inför Israels invasion av Gaza och Egypten i oktober 1956 proklamerade Ben Gurion att ”Amaleks härar” rustade upp sig för att ”förstöra staten Israel och Israels folk”.

  Israelerna bombade staden Khan Younis i Gaza den 2 november 1956 från luften och dödade mängder av civila innan israeliska stridsvagnar kom in i staden den 3 november.

  Israelerna samlade ihop motståndsmän och avrättade dem på plats eller i deras hem. Samtidigt, i det intilliggande flyktinglägret, samlade israelerna alla män och pojkar över 15 år på torget. De fortsatte med maskingevär och dödade mellan 300 och 500 människor, varav de allra flesta var civila och hälften var flyktingar från 1948. De ockuperade Gaza och Sinaihalvön tills de tvingades ut av USA och Sovjetunionen i mars 1957.

  ”Folkmordsbrott”
  Under de senaste veckorna har Israel utfört massakrer i Khan Younis, Gazas näst största stad, som Israel kallade ”en farlig stridszon” efter att den hade fungerat som en säker zon för en miljon palestinier som hade flytt norra Gaza. Det inkluderade slakten av 30 civila som skyddade en skola från Israels vilda bombningar. Det obevekliga massmordet på palestinier sedan den 7 oktober gör att de vilda israeliska massakrerna 1956 verkar humana i jämförelse.

  1967 invaderade och ockuperade Israel Gaza igen. Den utvisade 75 000 palestinier från remsan och hindrade 50 000 fler (som arbetade, studerade eller reste utanför Gaza när Israel invaderade) från att återvända hem. Den konfiskerade 60 procent av palestiniernas mark och allt vatten, varav mycket var för exklusivt bruk av de judiska kolonisterna som hade tillgång till 18 gånger den mängd vatten som var tillgänglig för de inhemska palestinierna.

  De judiska kolonisterna hade 85 mer (stulen) mark per capita än de palestinska ägarna av marken. Israel utsatte hela den palestinska befolkningen för en rasifierad militär ockupation under vilken de förstörde Gazas ekonomiska infrastruktur fram till 2005.

  Sedan Israels omplacering runt Gaza i september 2005 och dess fängslande av 2,3 miljoner palestinier i koncentrationslägret Gaza, inledde israelerna ett flertal bombkampanjer mot lägrets civila fångar och motståndet, inklusive 2006, 2008-2009, 2012, 2014 och 2014, och dödade tusentals civila.

  Den enda ”seger” som den israeliska militären har tagit sedan den 7 oktober är slakten av tiotusentals civila, med tiotusentals fler skadade och mer än två miljoner andra på flykt. Det har ytterligare lyckats förstöra hem och bostadshus, sjukhus, skolor, bibliotek, kommunala byggnader, kyrkor och moskéer. Trots all civil slakt och förstörelse har dess rykte för militär beredskap gått förlorat under överskådlig framtid.

  När fler och fler detaljer sipprar ut ur Israels mord på sina egna civila och förstörelse av deras hem den 7 oktober, kommer det att dröja länge innan det kan återta en del av den fiktiva militära tjusning som det tidigare haft i väst och bland dess arabiska allierade.

  En av de mer intressanta ironierna i det nuvarande israeliska kriget är att medan USA-imperiet och dess EU- och Storbritanniens dotterbolag fortsatte att beväpna Israel sedan den 8 oktober utan andrum så att bosättarkolonin kunde fortsätta sitt folkmordskrig, är att det palestinska motståndet som inte har vapenpåfyllning sedan det datumet fortsätter ändå att ta militära segrar mot de israeliska inkräktarna.

  Men inte bara har amerikanerna varit den största parten i detta krig mot ett koloniserat och brutaliserat folk, Jake Sullivan, president Bidens nationella säkerhetsrådgivare, gick längre genom att identifiera USA med Israel så mycket att han hänvisade till det palestinska motståndet som ”fienden” ” av Förenta staterna.

  Sullivan sa att han hade ”diskuterat villkoren och tidpunkten för Israel att avveckla den nuvarande fasen av sina operationer med israeliska ledare”, inklusive premiärminister Benjamin Netanyahu. Men han avböjde att ange en tidsram och sa att ingen av dem ville ”telegrafera för fiende vad planen är”.

  Israels senaste massaker på palestinier i Gaza är en del av en lång historia av krigsförbrytelser

  Om pro-israeliska amerikaner liknade Qibya-massakern 1953 med den nazistiska massakern i Lidice, och den berömda israeliska ashkenaziska kolumnisten Yehoshua Radler-Feldman, känd under pseudonymen Rabbi Benyamin, skrev om massakern 1956 på 50 palestinska medborgare i Israel i byn Kafr Qasim ”att vi snart kommer att vara som nazister och förövarna av pogromer”, idag både israeliska tjänstemän och palestinska motståndare.

  Därför hänvisar talespersoner upprepade gånger till varandra som ”nazister”.
  Men medan de palestinska talesmännen hänvisar till den israeliska regeringen och dess militär som nazister och fascister, stämplar israeliska tjänstemän det palestinska folket som helhet som ”nazister”.

  Med tanke på den skamlösa rasistiska diskursen bland israeliska tjänstemän om palestinierna som ”djur” och ”undermänniskor”, den extraordinära kraften hos den urskillningslösa israeliska mördarmaskinen, och omfattningen av Israels folkmordsbrott, är lämpligheten eller olämpligheten av analogin uppe för debatt.

  Vad som dock förblir utom tvivel är att även om den industriella omfattningen av israeliska grymheter i Gaza saknar motstycke, har deras grymma natur varit en del av Israels krig mot det palestinska folket sedan 1948.

                       —-
  Joseph Massad är professor i modern arabisk politik och intellektuell historia vid Columbia University, New York. Han är författare till många böcker och akademiska och journalistiska artiklar. Hans böcker inkluderar Colonial Effects: The Making of National Identity in Jordan; Önskar araber; The Persistence of the Palestinian Question: Essäer om sionismen och palestinierna, och senast islam i liberalismen. Hans böcker och artiklar har översatts till ett dussin språk.
   

    

 3. Judendomen har budord, bl.a. att man inte får stjäla land från andra folk, att man inte får mörda, samt att man inte ska vara girig.

  Följaktligen tror de s.k. ”judarna” allra oftast inte på Gud eller budorden och är följaktligen inga äkta ”judar”, inte heller skulle någon äkta kristen vara för något polityiskt parti som är för krigsorganisationen NATO. https://www.biblegateway.com/passage/?search=Revelation%203%3A9&version=NKJV,NUB

  Nåväl. Är de Judaiter från Judeen då? – Nej. Allra oftast inte det heller, utom om de levde i området innan Israel bildades. Palestinierna härstammar från området. De s.k. ”judarna” härstammar oftast från Khazarien och kommer i närtid från USA, EU eller Ryssland.

  Är de ”semiter”? Nja. Enbart om de talar det semitiska språket Hebreiska, men det finns flera semitiska språk i området. https://sv.wikipedia.org/wiki/Semitiska_spr%C3%A5k

  S.k. ”judar”, i resten av världen, talar oftast inte Hebreiska och är då följaktligen inte semiter.

  på tal om SD:s påstådda s.k. ”kristna värderingar” så är de som ställer sig bakom Israelregimens sataniska beteende följaktligen varken ”judar” eller ”kristna”. I min mening är de alla satanister som inte känner Jesus och Jesus känner inte dem.

  I min mening är alla äkta lärjungar till Jesus äkta ”judar” enligt Bibeln, som jag ser det. Det var ju först efter Jesus död och uppståndelse som kristna började kallas för ”kristna”, men mer korrekt så är vi nog ”kristna judar”, men det är inte Israelerna, utom kanske någon procent av dem vilka utsätts för spott och spe av nazi-sionister.

  Kontemplera likt Jesus, Buddha och Muhammed på saken i stillhet! Fråga det högre medvetandet, Gud, om det jag säger är sanningen!

  • Till Martin G
   Liten kort sammanfattning av orden israeler och judar.
   Det Israel som fanns på gamla testamentets tid bestod av ättlingar till Abraham, stamfadern. Gud gav Abraham löftet att ”i (genom) din säd skall alla folk på jorden bli välsignade”. (1 Mosebok 22:18)
   Abrahams son Isak blev far till Jakob, som senare också kallas Israel. Israel var från början ett tilltalsnamn på Jakob. I denna släktlinje skulle Messias, Jesus Kristus födas. Efter Jakobs andra namn kallades folket ”Israeler”.

   Israels land på den tiden bestod av tolv stammar, dvs Jakobs tolv söners stammar. Juda var en av stammarna och gnm Juda stam föddes Jesus.
   Israel splittrades med tiden i två riken: Israels rike i norr, tillsammans 10 stammar. I söder Juda rike tillsammans med Benjamins stam. Senare blev hela landet söndrat av olika strider med folk runt omkring.
   Israel drabbades först och hårdast (som jag förstått det) och skingrades till andra länder. Men även Juda rike drabbades av stridigheter. När Jesus föddes var hela landet ockuperat av romarna. Språket som talades där då var troligen Arameiska. Men det har egentligen ingen betydelse.
   Så man kan jämställa israeler och judar som att de härstammar ur samma folk från början, men ur olika stammar. Efter romarnas förstöring av templet i Jerusalem och stridigheter skingrades även många från judar rike ut i världen.
   Många judar har blivit kristna och kallar sig ibland ”Messianska judar”.

 4. Högern i Europa har alltid haft behov av en antagonist, en fiende och den andre. Det har skiftat, från ”katoliker” (papister), revolutionärer, upplysningsmän, republikaner (revolutionärer), frimurare, ateister, judar, arbetarklass, kommunister och just nu då: muslimer.

  Eftersom det inte är valbart ”att jaga judar” från högerns sida, så har man nu valt ut muslimer, liksom kvinnosaksgrupper, aborträtt (”otrohet” och rentav homosexualitet går ju inte att angripa längre i biblisk mening i Europa) så är nu islam och muslimer ”den andre”: högerns nya antagonist. I 200 år har den kristna amerikanska högern just jagat judar (företagsledaren Henry Ford skrev den nu lika berömda som med avsikt glömda boken ”Den evige juden”), nu på senare decennier har man skiftat till islam. Amerika kan ju inte leva utan narcissistiska samtals- och samhällskonflikter.

  Men högerns fiendeberättelse är alltid densamma. Antagonisten skiftar dock från tid till annan. Nu är det muslimerna. Ju fler som dödas och bombas, desto bättre, tydligen.

  • Johan de Nauclér,
   i mer än 200 år har ”the dark faith of the white man” plågat människor av alla de slag (dit räknas också muslimer), med hjälp av sin koloniala grymma rövarkrets. Den vita mannens religion och imperier har tillhört/tillhör den rasistiska cirkeln, med levnadsregeln ”utrota varenda jävel”…läs  Sven Lindqvist bok – Utrota varenda jävel – där hittar du pricken över i:et. Kolonialherrens intresse är att jaga ”troféer” från de oliktänkandes territorium, ett bevis på lyckad seger.

   Det är tydligt att indignation mot våldsanvändning, som funnits och finns i den kristna västvärlden, beror på vem som använder våld, och mot vem.

   Varje krig är baserat på våld; till och med ”demokratiska” regeringar bygger på våldsprincipen, som tillåter majoriteten att använda våld mot en minoritet/oliktänkande om det är nödvändigt för att fortsätta status quo. 

   En sådan regering är fascistisk, öppet rasistisk och historiskt sett har den kristna västvärlden – orsakat blodig terror. Räknas rättsstaten Sverige dit?

   Indignation mot våld är autentisk från en pacifistisk synpunkt, som menar att våld är absolut fel, bortsett från fallet med det mest omedelbara försvaret.

   • 200 år? Jag skulle nog säga mer än ett tusen år sedan korstågens epok. Med en totalitär lära i ryggen sker nämligen utrotningar och eviga krig mot ”den andre” konstant, det såg vi även hos fascismen och stalinismen som tog över kristendomens fanatism. Märkligt nog i Amerika är det finansmannen Trump (som ser hur landets tillgångar sprättas iväg som gödsel på ogenomförbara och ofruktbara krigsinsatser utomlands) och dennes väljare som idag på hemmaplan tycks, åtminstone, lösa upp den amerikanska imperialismens beståndsdelar internationellt. Alltid en början. Den amerikanska messianismen börjar självdö.

    Apropå bok så är en annan riktig läsvärd klassiker på temat, är självklart nobelpristagaren Albert Camus ”Främlingen”.

    • Nauclér,
     Främlingen av Albert Camus läste jag på grekiska 1983, då jag levde och verkade i Grekland. Jag har den på svenska, också läst den på mitt förstaspråk. Självklart förstår du som en klok man att jag vet att det är över 1000 år, frågan är om du visste det innan ngn klok här på Globals nämnde det i en kommentar. Hur som helst, jag tar till mig vad du skriver även om allt inte är bra, tråkigt är att du vägrar dumdristigt envist att inte ta till dig ngt från en kommunist som kan ge dig annorlunda kunskap än den du besitter. När jag återvände till Sverige efter 15 år utomlands, 19 år i nära kontakt med grekiska språket, uppmuntrade en bror mig att återerövra mitt modersmål genom att läsa Sven Lindqvists ”Utrota varenda jävel” ngt som låg i mitt intresse. Boken satte pricken över i:et för mig om kolonialism även om jag var relativt insatt i ämnet.

     • Jag håller helt med Dig! Att läsa Camus på grekiska – ja, det är respekt!

      ”Utrota varenda jävel” har jag läst, för väldigt (väldigt!) många långa år och decennier sedan. Jag hade nog inget särskilt att anmärka kritiskt på den boken då jag läste den förutom ett väl godkänt betyg. Tyvärr har många långa bokrader flutit under broarna i mitt liv sedan dess och jag har den i lite kunskapsdimma i detta nu – kanske ett skäl att läsa om den!

      Jodå, kära kollega, jag tar åt mig av råd och influerande aspekter som även Du skriver – kanske skriver jag inte ut dessa just HÄR! Jag är som oftast lyssnande och tar intryck. En gång var jag nära att slutföra min yrkesväg att bli psykoanalytiker: men intresset för patologi, rättspsykiatri och brott tog dock över och på min analyssoffa hamnade till slut ingen. Men jag är en idog lyssnare – en smärre ovanlighet i vår tid…

      Apropå nya böcker kommer den ryska historikern Michail Suslov (inte att förväxla med den klassiske politbyråmedlemmen Michail Suslov 1902-1982 – de lär inte vara släkt f.ö.) med en ny bok om putinismen som tydligen också skall erhålla det som boktiteln ”Putinismen”. Den är inte ännu utgiven men jag har fått mig en lätt igenombläddrande smygtitt i förrgår. Suslov går igenom putinismen från dess tidigare och andra världsideologier och skisserar putinismens tidiga liberala fas, liberal-konservativa fas, kristdemokratiska fas, dess nationalistiska fas och dess nu rysk-chauvinistiska, och vad som avgjort skiljer den från klassisk (europeisk) fascism och om putinismen kan anses ha fascistiska inslag, och dess förhållanden uppbyggda för det Globala Syd, och andra tillstånd. Av vad jag läst tycks den vara lättillgängligt acceptabel för de flesta politiska synsätt och inriktningar, och reder ut, tycks det, väldigt mycket. Vi får se vad det blir.

      Jag såg att förköpspriset på kölistan nu på den första upplagan låg på kring över hela 1 400-1 500 SEK(!), en pdf-version låg på närmare 600 SEK. Om den kommer på andra språk än ryska som ”Путинизм” (”Putinizm”, utges får vi förmoda utanför Ryssland) eller engelska som ”Putinism” kan jag tyvärr inte svara på. Har vi tur måhända det kommer en svensköversatt upplaga likaså. Intresset tycks säkert finnas i Sverige.

     • Det är den -här- Nauclér jag gärna ger ett hjärta ❤️ vi två har ett gemensamt karaktärsdrag nämligen kommunikativ flexibilitet, det enformiga existerar inte i våra psyken även om det kan synas så. Jag tror vi är de enda personerna här på Globals som resultatrikt visar känsloutbrott, dina är tydliga mina lite mer finslipade.
      Boken om Putinismen låter intressant.

     • Det är väl så Carina att vi (med)människor med grundläggande basala humanistiska, sociala och ideologiska väldigt liknande åsikter och världssyn, kan ibland rejält hårdare än andra kollidera med en hel del onödigt hårda ord. Det är åtminstone min personliga erfarenhet, de äldre inom denna upplysta frihetsrörelse kan ju klart vittna om det sedan 1960-talets vildaste debatter (då inte jag var med). Vänstermänniskor kan rätt vad det är bli mycket hårda mot varandra. Skrivet internet gör ju inte kommunikationen lättare att förstå heller rent emotionellt. När allt kommer omkring så sker vår hårda debatt oftast i sak – högern skäller på varandra och naturligtvis mot oss upplysta, med mänskliga och personliga företeelser (jäv** si och så den mänskliga egenheten).

     • Johan, vem än du är
      Släpp dina hämningar
      Försök vara människa 
      En tänkande humanistisk
      Ödmjuk man. 

      Släpp de politiska prestigerna
      Och bli en kärleksfull människa 
      Det är vad du och de dina
      Mest kommer att njuta av
      I det resterande varandet.

      Lär dig att positivt ta emot beröm
      Oavsett från vem

     • Tack Carina kära kollega! Jag gör det och försöker. Jag brukar hålla mig till Sokrates klassiska ord: ”Insikten om den egna begränsningen”.

     • Nauclér 
      Det var fint skrivet.
      Jag ger dig kloka ord av
      Diogenes Laertios 
      grekisk filosofihistoriker
      Född: 180 e.Kr.
      Död: 240 e.Kr

      ”Vad jag uppnådde med filosofin var att göra av egen fri vilja vad andra gör för att de fruktar lagarna”

 5. Nedan är en nyutgiven film om Sverige.
  På engelska men troligen från Nederländerna.
  Kanalen är i varje fall från Nederländerna står det i infon.
  Huvudämnet är flykting-migrationen men även en historiebeskrivning om Sveriges utveckling från fattigland till välfärdsstat som inte är så mycket äldre än jag själv.

  Det är intressant se Sverige från ett utifrånperspektiv där jag blir vilsen att se och höra ordet ”folkhem” i en berättarröst på engelska.

  Som jag förstår är Sverige ett mycket speciellt land med höga skatter, stor offentlig sektor med det generella välfärdssystemet i paritet med en liberal ekonomi och fixering kring Fri marknad.

  Även SD finns med i filmen och benämns som ”Sweden National Party” och är integrerat i Sveriges ”högerregering” efter vad som sägs i filmen.
  Och visst kan jag hålla med, om man ser till den ekonomiska politiken.

  How Sweden is Destroyed by the Immigration Crisis
  https://www.youtube.com/watch?v=rUw4cs2MHwc

  Det har varit trist väder så jag har tittat mycket på Youtube senaste tiden.
  Men bara fåtal jag redovisat här.
  I går såg jag en amerikansk tecknad film om Vietnamkriget.
  Eller snarare USA:s interna problem med kriget.
  Och de problemen var omfattande.
  Så omfattande att USA var tvungna att dra sig ur.
  Det stora problemet var det dåliga stödet att kriga från USA:s befolkning.
  Särskilt bland universitetens studenter där protesterna började tidigt.

  Vietnamkriget fick också USA att övergå till legoknekt-armé då värvade unga män som soldater gjorde uppror på olika sätt.
  Ett sätt var ”fragging” då soldaterna sköt sina egna officerare.
  En annan kunde vara amerikanska soldater som blev lojala med lokalbefolkningen.

  Kanalen Infografic Show tror jag är pro-amerikansk men den här filmen är självkritisk så den går att se utan att bli arg.
  Dessutom är den tecknade filmberättelsen i absolut toppklass.

  Filmen nedan rekommenderas för den intresserade av Vietnamkriget

  Why American Soldiers Killed Their Own Officers in Vietnam War
  https://www.youtube.com/watch?v=c1tnNjzy7gI

  • Just i denna vecka framkom fakta i flera media att Europa i sin helhet behöver cirka 1 miljon invandrade till Europa VARJE ÅR och EU om Europa skall klara av att FYLLA sin arbetsmarknad, hur vi klarar av den stora kommande mängden av pensionärer och människor som blir mycket gamla (förr avled folk i allmänhet några år efter pensionering, idag lever man många decennier efter 65 års ålder).

   Igår redovisade BBC News att för andra året i rad sjunker nu för första gången i Kinas moderna historia dess befolkning med mellan 2,5 och upp till 3 miljoner invånare per år (inget sades dock om detta kan bero på pandemin). För att vidmakthålla sin befolkning måste varje kinesiska föda 2,1 barn i medeltal, medan de flesta ännu skaffar bara ett barn (ettbarnspolitikens regel är nu sedan år 2021 höjt till TRE barn per kvinna). Skall Kina klara av sin nu snabbt växande befolkning av pensionerade och klara av framtiden ekonomiska tillväxt får inte befolkningen sjunka som nu.

   Europa står inför precis samma problem: vi i sin helhet behöver inte färre immigranter till Europa, utan just 1 miljon nya européer per år för att bara VIDMAKTHÅLLA nuvarande tillväxt och ekonomisk standard. Som det ser ut nu kommer EU:s befolkning minska ganska rejält räknat på de kommande 25 och 50 åren som innebär sänkt standard, sänkt lönetillväxt och försämrad samhällsservice för alla.

   Det vi behöver satsa på är väl en invandring som är redan eller blir beredda att snabbt utbilda sig till yrken och tjänster som behövs och att dessa nya immigranter och deras barn lämnas vind för våg i diverse religiösa och sociala utanförskaps- och vanföreställningstillstånd som leder till ökad brottslighet och liknande.

   Många av de allra bästa läkare och sjuksköterskor jag emellanåt möter i svensk sjukvård, är just invandrare. De förtjänar allt beröm.

   • Tyvärr tror jag inte på ”öppna gränser” i Liberala Demokratier.
    Avsaknaden av auktoritär makt skapar kaos och anarki.
    Särskilt i sådana länder där vänstern haft för stort inflytande.

    Se bara länk nedan. Det är ”resenärer” från f.d. Sovjetunionen som kommer hit och gör saker de lärt sig de inte fick göra hemma.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/fotspar-kopplade-man-till-batmotor-tre-atalas

    Jag tror dock det kommer bli lite skillnad nu.
    De tongångar du har i din kommentar är inte riktigt gällande längre.
    Snarare är de ett eko från något som varit men har på anledningar blivit historia.
    Var är idag alla ”flyktingaktivisterna” som var så framträdande i media för en handfull år sedan?
    Har de blivit troll som krupit in i sina grottor och rullat för stenen för de längre inte tål dagens ljus?

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/fotspar-kopplade-man-till-batmotor-tre-atalas

    Jag vill ge alla en klapp på axeln om det förtjänar det.
    Det har ingenting alls med hudfärg eller etnicitet att göra.
    Tyvärr är den liberala demokratin rasistisk och behandlar folk efter härkomst och politisk nytta.

    Jag tänker på alla ryssar i Sverige som oskyldigt tvingas lida för den girige Borgarens begär.

    Notera att Borgaren endast hör till Västvärlden.
    Det var i Västvärldens städer som Borgaren föddes, levde och bredde ut sig.
    Borgaren var på väg in i Ryssland men Oktoberrevolutionen satte effektivt stopp.
    När Sovjetunionen kollapsade gjorde Borgaren ett nytt försök men som slutade i olycka för alla inblandade.
    Sedan dess har det varit konflikt som idag verkar vara på väg till krig.
    Tyvärr är det så att Borgaren drivs av ett begär efter mera att han aldrig kan ge upp.
    Något som även kallas ”kapitalismens nödvändiga tillväxt för sin egen överlevnad”
    Desto värre är det endast det brutala våldet som kan stoppa Borgarens begär.
    För vad skulle det annars vara?

    • Jag har inte talat om några som helst öppna gränser för någon som helst fri migration. Jag har ju själv ådragit mig (här på detta forum) rejält hårt skäll från de humanistiska högsta svår kritik för att jag med ett hårt, tillspetsat (men pedagogiskt) exempel och hårdraget i dagens världspolitik att vi i Europa kan inte ta emot 50 miljoner araber och 50 miljoner afrikaner för att man i de emigrationsländerna i kris i decennium efter decennium inte kan reformera dessa ”krisländer” och att dess invånare måste resa iväg till Europa för livets anständigheter. Och det är ju basala europeiska geografiska och sociala objektiva fakta: det finns helt enkelt inte fysiskt rum och plats, ännu mindre några lediga bostäder (i Italien byggt i princip inga alls).

     Den uppgift jag angav var den siffra Europakommissionen angav för att behålla dagens ekonomiska nivåer så att de inte sjunker. När ett lands befolkning sjunker kommer också dess ekonomiska välstånd och industribas att sjunka likaså. Siffrorna från kinesiska statistikbyrån häromdagen visar att Kinas befolkning nu två år i rad sjunker med närapå tre miljoner invånare per år, och att det föds färre nya kineser än det avlider kineser. Det är ett varningstecken på att den kinesiska ekonomin av idag de facto kan vara på väg att ”peaka” än att någon ekonomiska framtida tillväxt är att vänta.

     Mitt inlägg var alltså inte politiskt-ideologiskt, utan strikt rent ekonomisk-statistiskt. Europa är idag mycket beroende att få en del av de många Indienutbildade IT-ingenjörerna, annars skulle vi i unionen sacka efter ÄNNU MER mot Kina och Nordamerika. Det är bara ett exempel av många fler som kan anges.

     Så det måste helt enkelt bli mer resultat fortare i den europeiska sänghalmen, mer och oftare, om vi européer skall ha ens en stabil ekonomisk välståndsframtid med personal så det räcker att vårda vara många framtida gamla. Japan är idag skräckexemplet på ett land med världens största utlandsskuld mot BNP (över 200%) men ett land med en ofantligt hög pensionärsklass (lär vara största andelen av befolkning jämfört med något annat industriland) där man dessutom har flest 100-åringar.

     En miljon yrkesinvandrare till Europa är inte mycket i ett EU med 500 miljoner invånare, när allt kommer omkring. Vi måste bara snabbt ta hand om dem och utbilda dem(om det inte finns). Tyskland som tagit emot fler invandrare än Sverige har inte ens tillstymmelsen till svårt tilltagande kriminalitet, gängbildningar och bombningar och sprängningar i vare sig Berlin eller Hamburg. Detta vårat svenska problem är ett inhemskt svenskt orsakar; möjligen av idealism och den eviga tron att allt skall gå bra i slutändan: Die dummen Schweden…

 6. Arbetarklass, tack för filmrekommendationer.
  Bra eftermiddags-sysselsättning men först ska jag läsa färdigt
  – Den Lodande Människan – av Patrik Svensson, en briljant författare.
  Tecknade filmer älskar jag speciellt ryska och sovjetiska.

  • Drutten och Jena -liksom professor Baltazar (som var jugoslav om jag minns rätt?). Vem kan inte nynna på Balt, Balt, Baltazar…

  • Hej
   Stort tack Carina.

   Jag ser nu på många filmer därför det är underhållande och samtidigt lärande sådant man är intresserad av.
   Ett enklare sätt att lära sig om man nu inte läser böcker.
   Tyvärr hör inte alla filmerna jag ser riktigt hit eller delvis gör det.
   Jag är också en tekniskt intresserad person.

   Men nedan film hör absolut hit men jag måste påpeka den är gjord av en engelsman som kanske inte har den hetaste känslan för Sovjetunionen men han är ändå kunnig och bra.
   Det är 38 intressanta minuter om Andra Världskriget och Sovjetunionens övertagande av östra Berlin och östra Tyskland.
   Du får besöka tio mycket spännande platser varav de flesta jag inte hade en aning om de fanns eller fortfarande finns i Tyskland.
   Jag får fram svensk text automatiskt om du inte får det kan du klicka på kugghjulet och söka info där.

   Ten Historic Soviet Sites of Berlin
   https://www.youtube.com/watch?v=xnjhXB19iFc

   • Arbetarklass 
    Det är så trevligt när du tänder din gnista här på Globals, ngn stor brand lär den aldrig orsaka för redaktören är ständigt på sin vakt och stoppar förloppet ganska snabbt.

    Olikheten är vacker och givande, alla människor har inte ögat att se och känna den kultiverad sfären omkring dem, när dogma härskar och förblindar. Konsten att se sig själv i spegeln och upptäcka en helt ny värld i djupet av spegelbilden, är när ögat har vishet att se och reflektera med ett kritiskt öppet öga, i självaste reflektionen.

    Den förmågan saknade Narkissos, men inte jag och därför älskar jag när förslag, än det jag – skulle söka efter – ges av en annorlunda tänkande, utom vissa otäcka, enligt mitt klarseende, kända typer jag redan har kunskap om. 

 7. by Stewart Battle (EIRNS) — Jan. 17, 2024

  Efter över 100 dagar av blodbad i Gaza, där Biden-administrationen har utfört aldrig tidigare skådad akrobatik i sina försök att försvara Israels brutala angrepp på palestinier, lät utrikesminister Blinken äntligen sanningen glida fram. Under en paneldiskussion vid Davos World Economic Forum onsdagen den 17 januari medgav Blinken att USA:s politik i Sydostasien faktiskt inte är att försvara Israels säkerhetsintressen, det är verkligen inte att försvara palestinier eller en tvåstatslösning, och det är inte att försvara Israels säkerhetsintressen. hjälpa regionen som helhet att utvecklas ekonomiskt och förbättra befolkningens livskvalitet. Snarare är det helt enkelt att isolera Iran och spela geopolitikens spel för att försöka behålla bilden av ”amerikanskt ledarskap.”
  https://eir.news/2024/01/daily-brief/eir-daily-news-thursday-january-18-2024/

  • Fast Peter – har Washington lyckats? De verkar ännu mer isolerade nu – och nu tappar demokratiska partiet de unga väljarna – som är klart pro-palestinska medan stödet för att underhålla världens sista koloniala liksom apartheidstat i denna region sjunker fort bland amerikanerna. Det finns alltså hopp; amerikanska ungdom har något nu som inte europeisk har: här harvar europeiska ungdomar, framför allt de unga männen, i de improduktiva nationalisthögerns katastrofprojekt i snart varje land. Populisthögern har nästan konstant haft makten i Italien i år i 30 år, sedan Berlusconi-valet 1994, och förvandlat Italien till Västeuropas sannerligen ”sjuke man” både politiskt, ekonomiskt och socialt, där man på dessa teman åstadkommit: noll. Italien är i sämre skepnad i dag för varje förutvarande år innan. Det är alltid nationalisthögerns eviga trista facit i de europeiska länderna. Till och med Polen har nu äntligen frigjort sig från PiS!

   • Höger/vänster är diffusa begrepp
    Italien har varit föremål för kraftigt manipulerande av imperiet sen WW2. Bland annat genom den hemliga frimurargrenen P2.
    Före WW2 var det US/UK som låg bakom både fascism nazism och bolshevism. Volpi di Misurata var inblandad både i bolshevikrevolutionen i sällskap med US/UK och blev finansminsiter under Mussolini
    Fascisterna i Italien bekämpade maffian medan USA stärkte den.

    • Hur står det då till, Peter, i vår tid med den djupa staten, oövervakade sällskap och underjordiska karriäriströrelser och t.ex. frimureriets inflytande i till exempel ryska och kinesiska staten?

 8. Svar till Johan de Nauclér 19 januari, 2024
  Du behöver nog definiera vad det är du är ute efter mer precis.
  I Ryssland har man efter en tillfällig förvirring av tilltro till väst slutit leden. Ryssland kallas ju auktoritärt. Det implicerar att det inte behövs någon dold makt.
  Frimurarna i Tsarryssland, som fick sina instruktioner från London, hatade tillsammans med liberalerna ’sitt’ land och låg bakom att US/UK kunde driva fram revolutionen. Där Lenin från 1902-1911 bodde hos den brittiska eliten fem gånger
  Djupa staten är ett uttryck som uppkommit för att beskriva västs ’demokratiska’ system där oligarkin regisserar bakom kulisserna.
  Eftersom de behöver upprätthålla en fasad behöver de ett dolt system för den verkliga maktutövningen.
  Även Kina kallas auktoritärt i väst vilket implicerar att västoligarkin har svårigheter att infiltrera och tillsätta marionetter.
  I Kina är det enligt Karl W personval och tjänstemannaansvar i motsats till i Sverige.
  Deras maktfördelning är nog mer robust gentemot infiltration. Västs liberalism innebär att politiker är svaga och beroende av oligarkins vilja.
  Venedigs oligarki lyckades hålla ihop i 600 år utan intern splittring.
  Deras företrädare uppträdde maskerade när de utövade dömande makt.
  James Fenimore Cooper skrev om det.
  Venedigs metod att välja representanter tycks ha varit tänkt att försvåra infiltration så att oligarkins kollektiv kunde motstå kupper. Det visar att de visste hur de själva kunde göra mot andra.
  De härrörde från romarrikets oligarki. Så de hade gamla insikter om hur intrigmakare arbetar.
  Deras system transplanterades till England varvid brittiska imperiet uppkom och det oligarkiska systemet har sen hållit ihop genom dold makutövning och historikerna har mörklagt det eftersom deras karriärer är i oligarkins händer.
  När man bedömer ett system som man inte har full insyn i bör deras handlingar vara ett mått.
  Jämför Kinas handlingar gentemot andra länder med USAs. De senare har ju lyckats initiera uppror i Myanmar.
  Uppror och blodbad kontra konstruktiv utveckling.
  Väst vill bygga upp sitt militaristiska vansinne i åratal framåt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here