Folkets Radio granskar den extrema krigshetsen och amerikaniseringen av svenska militärbaser

6
1666

På Folk och Försvars konferens i Sälen tycktes ministrar och militärer försöka överträffa varandra i hotfull krigsretorik. Okritiska journalister och policyskribenter stämde in i skrämselkören.

Hur påverkar krigshetsandet och den ökande militariseringen Sveriges säkerhet?
Hur påverkas vår demokrati och yttrandefrihet?
Fredsaktivister som kritiserar utvecklingen demoniseras

Om det vittnar Hans Öhrn, ordförande för Sveriges Fredsråd, som i en myndighetsrapport nyligen pekats ut som ett hot mot Sveriges försvar och säkerhet.

Per Shapiro på Folkets Radio diskuterar med sina intervjupersoner också regeringens nyligen ingångna försvarssamarbete med USA, som ger supermakten obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser.

Författaren Sven Ruin vill få det prövat ifall avtalet är förenligt med svensk grundlag, och han har därför polisanmält regeringen. https://folketsradio.se/den-extrema-krigshetsen/

Föregående artikelHur israeliska styrkor stängde in och dödade festdeltagare på Nova Festival
Nästa artikelSD bekänner färg om Israel och Palestina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Bra samtal om den krigshets som ÖB och regeringen nu ägnar sig åt.
  Bl a tas frågan om vapenfri tjänst upp och hur tillåtet det är att vara pacifist i dag. För inte så länge sen hade nog sådant inte höjt så många ögonbryn, men nu . . .
  Läser att bl a Göran Greider attackerats av vissa skribenter för att han kritiserat det som de sa på Folk och Försvar. Att det pågår en ”militarisering av våra medvetanden”.

  I vanlig ordning demoniseras de som inte håller med.
  Får vi bara ha en enda åsikt åt gången numera?

 2. Jag har bott i Sverige sedan 1965 och väldigt noga följt utvecklingen i Sverige sedan 1999. När NATO bombade Serbien (utan FNs mandat) och tog 17% av Serbiens territorium mot Folkrätten och alla internationella regler. Vi sade då att detta var test för NATO: hur långt de kan gå men ingen ville tro oss. Sverige svalde även då allt. Alla USAs krig därefter gjordes på samma sätt: demonisera, fingera händelse som sätter i gång allt etc etc. Då har även fredsrörelse och vänster i Sverige visat förståelse för NATo/USAs agerande. Fredsforskaren Jan Öberg kritiserade västs agerande och medierapporteringen. DÅ DRUGS IN BIDRAGET för hans fredsorganisation TFF. INGEN i Sverige reagerade på det då. Redan då har Sverige börjat straffa dem som inte ställer sig i ledet men det passerade utan reaktion.
  Fortfarande pratar man här om ”folkhemmet” (inget kvar av det), svenska värderingar (vilka är dem idag?). Senaste Socialdemokratiska kongressen beslutade om att värna om neutralitet, Magdalena Andersson struntade i det och med oppositionen ansökte om NATO medlemskap utan att folket fick säga ett ord! När man pratar med folk, gillar de inte det, faktiskt ganska många, men när ”NEJ till NATO” inbjuder till demonstration är det inte lika stor anslutning. Medier styr åsikter som måste vara ”politiskt korrekta”. om inte, kommer man inte till tals (vi skall ha i åtanke att majoriteten av journalister inte har fastanställning). Det succsessiva i det närmaste hjärntvätten av befolkningen passerar utan reaktion och idag ”sitter vi i sjön” med möjliga atomvapen på vår mark och klar provokation mot Ryssland. Blir det krig är det, som Lindsay Graham säger, ”det bästa att det inte är på USAs mark och att inga amerikaner dör”!!!

  • Håller med till stor del!

   Det har skett en förskjutning sedan 2001. Sedan utsätts vi för ”chocker” med jämna mellanrum.

 3. Nu kommer svenskarna unga skickas i Nato krig och dö för Nato för att att ukrainarna tog slut i kvarnkött tyvärr men det bryr inte sig oligarkerna om som fick betalt att sälja svensk mark och hav till husse
  Hör ni jag födde söner att ni inte skicka de till krig Karma slår tillbaka

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here