Hur israeliska styrkor stängde in och dödade festdeltagare på Nova Festival

2
1278

En artikel 12/1 av William Van Wagenen i https://new.thecradle.co/articles/how-israeli-forces-trapped-and-killed-ravers-at-the-nova-festival. Artikeln har flera referenser.

_________________________

Nya bevis pekar på att det var israeliska säkerhetsstyrkor, inte Hamas, som orsakade flest dödsfall på musikfestivalen – civila dödsfall som sedan användes för att rättfärdiga Tel Avivs folkmord i Gaza.

Israeliska tjänstemän hävdar att Hamas utförde en i förväg planerad och noggrant genomförd massaker på 364 civila israeler vid musikfestivalen Nova nära Gaza den 7 oktober, som en del av den palestinska motståndsrörelsens Al-Aqsa Flood-operation. De hävdar att Hamas och andra palestinier hade timmar på sig att mörda israeliska festdeltagare innan armén nådde platsen.

Nya uppgifter har dock kommit fram som visar att Israels gränspolis var på plats vid Nova-området innan Hamas kom till festivalen, vilket ledde till att en stor strid utbröt.

Även om vissa festdeltagare verkligen dödades av det palestinska motståndet – avsiktligt eller i stridskaoset – tyder bevisen nu på att majoriteten av de civila dödsfallen sannolikt orsakades av de israeliska styrkorna själva.

Detta berodde på ockupationsstyrkornas överväldigande eldkraft – bland annat från Apache attackhelikoptrar – och på att Tel Aviv utfärdade det kontroversiella Hannibal-direktivet för att hindra Hamas från att ta israeliska festdeltagare till fånga.

Operation Philistine Horseman

Klockan 6:30 på morgonen, strax efter soluppgången den 7 oktober, inledde Hamas sin militära operation och avfyrade en spärreld av missiler mot Israel. Tusentals av dess krigare och krigare från andra fraktioner bröt sig igenom gränsstängslet mot Gaza på flera platser för att attackera israeliska militärbaser och ta fångar i bosättningar som påtryckningsmedel för en omfattande fångutväxling.

Även om det skulle ta flera timmar för armén att reagera, sattes enheter från gränspolisen snabbt in. Klockan 6.42, bara 12 minuter efter att Al-Aqsa Flood hade startat, gav Amir Cohen, befälhavare för den israeliska polisens södra distrikt, en order med kodnamnet ”Philistine Horseman” och skickade poliser och gränspoliser som var i beredskap till de platser där olika strider hade utkämpats.

Detta inkluderade medlemmar av kommandoenheterna Yamam och Tequila som inte har några polisiära uppgifter utan utför militära operationer och terroristbekämpning, inklusive lönnmord under täckmantel i Gazaremsan och på den ockuperade Västbanken.

Enligt en högt uppsatt israelisk officer som New York Times talat med kom de första formella förstärkningarna till södra Israel från kommandosoldater som anlände med helikopter.

Sagi Abitbol, en polis som arbetade som säkerhetsvakt på festivalen, var bland de första att konfrontera Hamas-krigare nära Nova och bevittnade den tidiga ankomsten av dessa helikoptrar.

Under striderna dödades 59 israeliska poliser, varav minst 17 på Nova-festivalen.

Hamas planerade inte att attackera festivalen

Avi Mayer från Jerusalem Post hävdade att Hamas noggrant planerat att attackera konserten i förväg, med avsikten att mörda så många civila israeler som möjligt. Fakta ger dock en helt annan bild.

En israelisk polisutredning som Haaretz har rapporterat om visar att Hamas inte kände till festivalen i förväg. De officiella resultaten tyder på att det avsedda målet var Re’im, en bosättning och militärbas som ligger bara en bit bort – på väg 232 – från Nova-området.

En stor strid ägde verkligen rum i Re’im, där den israeliska arméns Gazadivision, det palestinska motståndets uttalade militära mål, var belägen. Befälhavaren för basen tvingades tillkalla luftangrepp från en Apache-helikopter på själva basen bara för att avvärja Hamas-attacken.

Polisutredningen visar också att Hamas-krigare nådde festivalområdet från Route 232, snarare än från Gazas gränsstängsel, vilket ytterligare stöder påståendet att festivalen inte var ett planerat mål.

Efter avfyrandet av missiler från Gaza – och innan palestinska motståndsmän anlände till platsen – avbröt festivalarrangörerna omedelbart musiken och inledde en evakuering.

Enligt en högre polistjänsteman som citeras av Haaretz var cirka 4 400 personer närvarande på Nova och ”de allra flesta lyckades fly efter ett beslut att skingra evenemanget som fattades fyra minuter efter raketbeskjutningen”, medan de första skotten inte hördes förrän efter ytterligare en halvtimme.

Instängda civila: Israelisk polis blockerade den viktiga avfarten 232 Road

Men när folk lämnade festivalområdet med bil och körde ut på väg 232 upprättade israelisk polis vägspärrar i båda riktningarna, vilket ledde till en trafikstockning som fångade många festdeltagare i det område där striderna mellan Hamas och gränspolisen så småningom skulle bryta ut.

”Det rådde stor förvirring. Polisen spärrade av vägen, så vi kunde inte åka nära Be’eri. Vi kunde inte åka nära Re’im, de två som ligger nära kibbutzim”, säger ett vittne, Yarin Levin, som försökte evakuera området med sina vänner.

Levin, en före detta israelisk soldat, sa att det var då de hade sitt ”första möte med terroristerna… de kämpade mot polisen som fanns där… två terrorister gick vilse i någon form av eldstrid, så de hittade oss.”

Ett annat vittne, Shye Weinstein, bekräftar också den israeliska polisens vägspärrar som blockerade huvudutfarten från festivalen. Han tog bilder av ett gränspolisfordon och en tungt beväpnad polisman i stridsutrustning som blockerade vägen framför hans bil.

En mobiltelefonvideo från en konsertdeltagare visar hur israelisk polis och säkerhetsstyrkor använder sina fordon för att blockera vägen nära festivalområdet och utväxlar eld med Hamas-krigare.

När skottlossningen bröt ut flydde de som fastnat på vägen österut till öppna fält, antingen i sina bilar eller till fots. Många tog sig förbi fälten och gömde sig nära träd, under buskar och i raviner.

Men bilder från kroppskameror visar hur tungt beväpnade israeliska polisenheter intar positioner på vägen och skjuter över det öppna fältet in i de träd där civila hade tagit skydd.

Som Nova-deltagaren Gilad Karplus, även han en före detta israelisk soldat, berättade för BBC:

”Vi visste i stort sett att de förmodligen skulle blockera vägen. Jag är ganska säker på att många människor dödades på dessa vägar… Vi körde in på fältet och försökte gömma oss för dem… efteråt kom vi lite djupare in på fälten och då började de skjuta med prickskyttegevär mot oss från olika platser och även med tungt artilleri.”

Trots att Karplus och andra festdeltagare blev beskjutna av gränspolisen kunde de inte förstå detta och trodde först att det var Hamas-krigare förklädda till poliser eller soldater som låg bakom beskjutningen. Med andra ord såg dessa vittnen faktiskt israeliska styrkor skjuta mot dem.

För att Hamas skulle ha kunnat genomföra en plan som inbegrep avancerade förklädnader skulle Nova-operationen ha varit planerad i förväg, och den israeliska polisutredningen har redan slagit fast att Hamas var ovetande om festivalen i förväg. Dessutom rapporterades det inte från någon annan plats där sammandrabbningar ägde rum den 7 oktober att palestinska soldater i israeliska uniformer hade iakttagits – varken vid de olika bosättningar som man bröt sig in i eller vid de israeliska militärbaser som de tog sig in i.

Egen eldgivning

Kort sagt, både gränspolisen och Apache attackhelikoptrar skickades omedelbart till festivalområdet. Enligt överste Nof Erez i det israeliska flygvapnet (reserven) var helikoptrarna i luften kl. 07.15 – 45 minuter efter starten av Al-Aqsa Flood – och ett betydligt större antal placerades ut över hela södra Israel inom några timmar.

Noa Kalash, som överlevde festivalen, beskrev hur han hörde skottlossning från både Hamas och israeliska styrkor, samt luftangrepp från attackhelikoptrar och stridsflygplan, medan han gömde sig i buskarna i timmar för att hålla sig vid liv.

”Vi hör vapen överallt och människor som skjuter och vi kan redan känna igen om det är terrorister som skjuter eller om det är armén. Eller om det är ett flygplan, en helikopter eller raketer”, minns Kalash.

 

Det står helt klart att helikoptereld dödade några av de skräckslagna konsertbesökarna. I citerar en poliskälla som säger att Apache-helikoptrarna ”sköt mot terroristerna och tydligen också träffade några av festdeltagarna som var där.”

Flera ögonvittnen som besökte Nova-området efter att striden avslutats beskrev den fruktansvärda förstörelsen. Som en annan nyhetsrapport säger:

”Det är omöjligt att beskriva scenerna där med ord. Man kan bara räkna upp sceneriet som sträcker sig över en kilometer. Det finns hundratals brända och sönderskjutna bilar, enorma våta blodfläckar som surrar av flugor och avger en vidrig lukt, väskor med kroppsdelar som samlats in av ZAKA [räddnings]organisationen, tusentals kulor och hylsor och splitter av alla de slag.”

En journalist från Times of Israel som besökte platsen några dagar senare berättade att ”dussintals bilar stod parkerade i rader, några av dem var utbrända skal med förkolnade kroppar från unga festivalbesökare som skjutits och bränts levande.”

Spara ammunitionen för soldaterna

Otroligt nog hävdar israeliska tjänstemän att det var Hamas-krigare som förstörde hundratals bilar på Nova och brände deras passagerare levande. Men Hamas hade inte denna typ av eldkraft.

Gruppens krigare var endast beväpnade med lätta maskingevär och RPG:er (raketgevär, ö.a.), och deras ammunition var begränsad till vad de kunde ta med sig i pickupbilar från Gaza.

Guardian-journalisten Owen Jones noterade detta när han diskuterade en 43 minuter lång sammanställning av videofilmer från den 7 oktober som den israeliska armén visade för utvalda journalister. Han säger att Hamas-krigare ”uppmanar att ammunition ska sparas för att döda soldater. En skräckslagen festprisse i en bil får frågan: ’Är du soldat?'”

Som Jones noterar: ”Så det görs helt klart en viss skillnad mellan civila och soldater i de bilder som Israel valt ut av de tusentals timmar av bilder som vi inte får se.”

Medan Hamas ammunition var begränsad var gränspolisen tungt beväpnad och Apache-helikoptrarna är utrustade med Hellfire-missiler och 30 mm automatiska automatkanoner, som kan rymma upp till 1 200 patroner och avfyra 625 patroner per minut.

Detta tyder på att israeliska styrkor orsakade det mesta av dödandet och förstörelsen vid Nova – vilket skulle kunna bekräftas om Israel släppte alla sina videofilmer från den 7 oktober.

Hannibaldirektivet

De israeliska styrkorna hade inte bara eldkraft utan även en officiell order att döda israeler vid Nova. En viktig anledning till att Hamas inledde Al-Aqsa Flood-operationen var att ta israeliska fångar som skulle kunna bytas ut mot de tusentals palestinier som hålls fångna i israeliska fängelser. Men de israeliska styrkorna var fast beslutna att hindra Hamas från att föra tillbaka fångar till Gaza, även om detta innebar att de tillfångatagna civila dödades.

I en undersökning av Israels sedan länge kontroversiella Hannibal-direktiv dras slutsatsen att ”ur arméns synvinkel är en död soldat bättre än en tillfångatagen soldat som själv lider och tvingar staten att släppa tusentals fångar för att få honom frisläppt”.

Men den 7 oktober, enligt en undersökning av Yedioth Ahronoth, utfärdades Hannibal-direktivet – som tidigare bara har gällt arméns fångar – även mot israeliska civila. Den hebreiskspråkiga dagstidningen skriver att ”vid middagstid den 7 oktober beordrade IDF [den israeliska armén] alla sina stridsenheter att i praktiken använda ’Hannibalproceduren’, dock utan att tydligt nämna detta vid namn.”

Ordern var att ”till varje pris stoppa alla försök av Hamas-terrorister att återvända till Gaza, det vill säga trots rädslan för att vissa av dem har bortförda personer”, avslutar utredningen.

Under dagarna och veckorna efter händelsen gjorde de israeliska myndigheterna en stor show av att sprida bilder på fordon som förstörts på festivalområdet, vilket helt antydde att bilarna – och de döda offren i dem – hade bränts till aska av palestinska stridande. Yediot-rapporten vänder helt upp och ner på det påståendet:

”Under veckan efter attacken kontrollerade soldater från elitenheter omkring 70 fordon som lämnats kvar i området mellan bosättningarna och Gazaremsan. Det här är fordon som inte nådde Gaza, eftersom de på vägen blev beskjutna av en stridshelikopter, en anti-tank missil eller en stridsvagn, och åtminstone i vissa fall dödades alla i fordonet”, inklusive israeliska fångar.

Nof Erez, den israeliske flygvapenöversten som nämndes ovan, drog en liknande slutsats, när det gäller Israels urskillningslösa användning av helikoptereldkraft den dagen, att ”Hannibal-direktivet förmodligen användes eftersom när du upptäcker en gisslansituation är det här Hannibal”.

Ett uppenbart exempel på detta vid Nova-festivalen dokumenterades oavsiktligt av BBC, som rapporterade att videofilmer visade en kvinna som togs som gisslan, men som: ”Plötsligt dyker upp igen två minuter senare. Hon hoppar och viftar med armarna i luften. Hon måste tro att hjälpen är nära – vid den här tiden hade de israeliska försvarsstyrkorna börjat sina ansträngningar för att avvärja angreppet. Men sekunder senare faller hon ihop på golvet medan kulorna studsar runt henne. Vi vet inte om hon överlevde.”

Motiveringen till Hannibal-direktivet förklarades ytterligare av brigadgeneral Barak Hiram, som beordrade en stridsvagn att öppna eld mot ett hem för att lösa en gisslansituation i Kibbutz Be’eri, ”även om det skulle kosta civila offer”. Anfallet dödade 12 israeler, inklusive 12-årige Liel Hetzroni, och dussintals Hamas-krigare.

”Jag är mycket rädd för att om vi återvänder till Sorana [Israels militära högkvarter i Tel Aviv] och försöker hålla alla typer av förhandlingar [för att frige gisslan], kan vi hamna i en fälla som binder våra händer och inte tillåter oss att göra vad som krävs, vilket är att gå in, hantera och döda dem [Hamas] …”

Föregående artikelGreta Thunberg – Varken vänster eller populistisk?
Nästa artikelFolkets Radio granskar den extrema krigshetsen och amerikaniseringen av svenska militärbaser
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. 7/10 var israhells 11/9. Bägge falseflagen/black opsen var orkestrerade av telaviv. Gangstern till pm nethnjahu sa om 11/9; ”det var kvapen, nej förresten det var 400kton sprängmedel som raserade tornen”..’Hur’ kunde en nolla som han, ha den kännedomen..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here