Skall vi föra USA:s krig i Arktis?

11
2002
Bild från Strategic Culture

Utgivarna av Alliansfriheten.se har publicerat denna artikel Skall vi föra USA:s krig i Arktis?

Har just publicerat en artikel om Grönland och kampen om inflytande i Arktis, och ett par artiklar tidigare.

Passar bra att återge inledningen, samt ytterligare två meningar. Läs hela artikeln!


Skall vi föra USA:s krig i Arktis?

Expressen (23/7) kunde meddela att Sverige befinner sig i samtal med USA om att utöka militärövningarna runt Arktis. Detta för att kunna möta den ryska upprustningen i området.

Försvarsminister Peter Hultqvist berättade för tidningen, att han dagen innan suttit i samtal med det amerikanska flygvapnet. Anledningen var att stormakten västerut vill utveckla samarbetet med allierade stater runt Arktis, vilket bland annat innefattar samtliga nordiska länder. Hultqvist sade att bakgrunden är den ryska upprustningen i Arktisområdet. ”Vi har under lång tid kunnat följa den ryska uppbyggnaden i det området”, sade Hultqvist på pressträffen.

Peter Hultqvist betonade att samarbetet i första hand rör militärövningar.

”Vi ser gärna amerikanskt deltagande vid övningar i luften”, förklarade försvarsministern.

Utspelet från försvarsministern är uppseendeväckande. (Slut på inledningen).

Ytterligare två meningar ”USA begär att vi skall öva med dem för deras skull i Arktis, medan värdlandsavtal och övningar hittills har handlat om att vi skall kunna få militär hjälp för att försvara oss själva, inte tvärtom. Förflyttningen av övningsområde till Arktis (från att i huvudsak ha varit Östersjöområdet) skulle innebära en farlig utvidgning av avtalets verkningsgrad.”

Föregående artikelEn grön veteran (Birger Schlaug) reflekterar över världens prekära tillstånd
Nästa artikelPompeo förbereder ett nytt kallt krig mellan USA och Kina. DN och Grön Ungdom hjälper till
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

      • USA, som ideligen bryter avtal och överenskommelser försöker inbilla världen att de kan samarbete med Ryssland i Arktis.
        Det är viktigt för USA att fortsätta arbeta med Ryssland i Arktis. Detta uppgavs av samordnaren för utrikesdepartementet för denna region, Jim Dehart. Samtidigt tvivlade Dehart på möjligheten att ”helt isolera” Arktis ”från problemen” som finns mellan de två länderna. Enligt experter, mot bakgrund av de ovänliga stegen i Vita huset mot Ryssland, verkar retoriken från den amerikanska tjänstemannen makaber.
        Analytiker utesluter inte att USA med sådana ”positiva” uttalanden helt enkelt försöker ”testa marken” för att bestämma sin politik i den arktiska regionen. Den nya samordnaren för det amerikanska utrikesdepartementet för arktis, Jim Dehart, anser det vara viktigt att upprätthålla samarbetet med Ryska federationen i denna region. Han uttalade detta under en videokonferens som organiserades av Woodrow Wilson Research Center i Washington.

        ”Ryssland är ett av de arktiska länderna, ockuperar en betydande del av Arktis och är medlem i Arktiska rådet. Vi har erfarenhet av interaktion med Ryssland på detta område. Mycket bra samarbete har utvecklats, och det fortsätter, vilket helt enkelt är nödvändigt för områden som forskningsarbete, räddningsinsatser, katastrofhjälp, och så vidare. Detta är ett viktigt, verkligt samarbete som ger verkliga resultat, och det måste fortsätta.
        Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta att vägledas av det redan bildade tillvägagångssättet för interaktion med Ryssland genom Arktiska rådet, inom vilket ramen för många viktiga uppgifter kan utföras,” betonade Dehart. Han anser att Arctic Council är den ”optimala plattformen” för att upprätthålla ett sådant partnerskap. Men han tvivlade på möjligheten att ”helt isolera” den arktiska regionen ”från problemen” som finns mellan USA och Ryssland, ”med tanke på Arktis exklusivitet. Enligt honom har de ryska-amerikanska förbindelserna ”blivit komplicerade”, medan Ryssland skapar ”vissa svårigheter” för att uppnå USA:s mål i Arktis.
        ”Först och främst behöver vi kommunikationskanaler så att vi kan utesluta inträffandet av en incident som kan orsaka en konflikt som varken den eller den andra sidan söker. Jag tror att sådana mekanismer är nödvändiga”, sade Dehart. Kom ihåg att Moskva upprepade gånger har betonat att den är intresserad av att upprätthålla stabilitet i Arktis och utveckla denna process, liksom i samarbete med andra länder på detta område. Samtidigt avser Ryssland att försvara sina nationella intressen i regionen.

        Som ambassadören vid Rysslands utrikesministerium Nikolai Korchunov förleden sa: ”Rysslands ökade uppmärksamhet på Arktis, inklusive när det gäller att säkerställa säkerheten i regionen, beror på dess växande betydelse” för den ryska sidan. ”Rysslands arktiska zon producerar mer än 10% av BNP och 20% av den ryska exporten. Det är därför Ryssland är intresserad av att bevara Arktis som en zon av fred, samarbete och låg militärpolitisk spänning”, sade Korchunov i en intervju med RIA Novosti.
        Diplomaten konstaterade att Nato-länder, inklusive USA, i form av anklagelser mot Ryssland för att ”militarisera regionen”, fortsätter att bygga upp sin militära potential, locka till icke-arktiska stater, öka omfattningen av övningar i Arktis, i scenariot som ”Ryssland betraktas som det största hotet.”Samtidigt upprätthåller USA enligt honom ”den regelbundna närvaron av dess kärnkraftsdrivna mångfaldiga ubåtar i de nordliga breddegraderna genom organisering av militärtjänster i Barents och Norwegian Sea, samt kustbevakningsfartyg utanför Alaska norra kust.” Han sa också att USA bygger om den andra operativa flottan, vars ansvarsområde inkluderar Nordatlanten och en del av Arktiska havet. Kom ihåg att i en början av maj kom en strejkgrupp i Nordatlantiska alliansen, som bestod av amerikanska och brittiska fartyg, in i Barentshavet. Enligt chefen för General Operations Directorate for General Staff, överste-generald Sergei Rudskoy, ”under övningen praktiserades uppgifterna att träffa mål på ryskt territorium och fånga ryska ballistiska missiler. Enligt honom anser RF att sådana handlingar är ”provocerande”.

        Enligt Andrey Sidorov, dekan för fakulteten för världspolitik vid Moskva State University, mot bakgrund av de senaste amerikanska åtgärderna i Arktis, är uttalandet från utrikesdepartementets representant om vikten av samarbete med Ryssland i regionen ”ett positivt fall i ett hav av negativa åtgärder” från Washingtons sida.
        ”En amerikansk tjänstemans uppmaning att förbättra förbindelserna med Ryssland i den arktiska regionen kan uppfattas som en slags signal för Moskva om möjligheten till vissa avtal och samråd i denna fråga,” sa Sidorov i en intervju med RT. Samtidigt medgav han att detta initiativ bara kan ingå i det ”politiska spelet” som Washington ”vill kamouflera sina verkliga avsikter” att motsätta Moskva.
        ”Förenta staterna är inte redo för det: den amerikanska sidan har inte ett tillräckligt antal isbrytare, liksom andra nödvändiga resurser. Ryssland visade sig vara mycket mer avancerad i detta avseende. Samtidigt leder klimatförändringar till att Nordsjövägen snart kan bli den huvudsakliga artären mellan de två haven. USA gillar inte detta, och nu, gömmer sig bakom samarbete, kan de försöka förhindra Ryssland från att utveckla detta projekt”, föreslog Sidorov.
        Oleg Aleksandrov, docent vid avdelningen för internationella relationer och rysk utrikespolitik vid MGIMO, noterade i sin tur i ett samtal med RT att om uttalandet från den nya samordnaren för utrikesdepartementet återspeglar de verkliga avsikterna för Washington, så skulle ”en sådan metod bara välkomnas”.
        ”Deharts retorik ser mer försonlig ut än vad vi har hört tidigare från utrikesdepartementet och Pentagon. Det faktum att han föreslog att komma ihåg Arktis som ett fält för gemensam handling och inte konfrontation och sökning efter en fiende, är ett positivt steg”, sade Aleksandrov.
        Han medger emellertid att domarna som Dehart har lagt fram också kan indikera att den amerikanska anläggningen ”inte har en enda ståndpunkt beträffande interaktion med Ryssland i Arktis”. ”Marken testas bara, alternativ övervägs – från samarbete till konfrontation”, säger analytikern.
        Samtidigt, från Oleg Aleksandrovs synvinkel, finns det ”inga olösliga motsättningar” mellan Ryssland och USA angående utvecklingen av den arktiska regionen, så en eventuell utvidgning av partnerskapet bör inte uteslutas. Enligt honom arbetar parterna framgångsrikt för att förbättra den rättsliga ramen för navigering, fiske och vetenskapligt samarbete. Som den första biträdande sekreteraren för det ryska säkerhetsrådet Yuri Averyanov sade tidigare i en intervju med Rossiyskaya Gazeta, genomför Ryssland och USA regelbundet en dialog om detta ämne, och sådana kontakter ”är ganska konstruktiva och fruktbara”.
        Oleg Aleksandrov noterade att Förenta staterna och amerikanska företag är intresserade av utforskning och produktion av naturresurser i Arktis på hyllan i Arktiska havet ”både i deras egen zon och utanför”. Tidigare, redan innan USA införde anti-ryska sanktioner, var Washington och Moskva gemensamt engagerade i utvecklingen av fält. Men för att återuppliva detta samarbete krävs emellertid inte bara en delvis upphävande av begränsningarna, utan också den politiska viljan från myndigheterna i båda staterna”, konstaterade experten.
        Samtidigt är analytiker överens om att det inte är värt att förvänta sig några konkreta åtgärder från USA för att interagera med Ryssland i Arktis utveckling, åtminstone fram till presidentvalet. ”Jag tror inte att Trump kommer att göra detta, för han är rädd för anklagelser om att försumma USA:s strategiska intressen i Arktis”, avslutade Aleksandrov.
        https://russian.rt.com/world/article/769727-ssha-rossiya-arktika

    • Hur definieras rysk aggression i Arktis?
      Mig veterligt har dom bara öppnat upp en gammal militärbas på Novaja Zemilja, d.v.s en bas på eget territorium.
      Visst man bygger atomdrivna isbrytare, dock civila sådana med avsikt att öppna upp nordostpassagen för civila transporter.
      Ryssland agerar inte aggressivt alls i Arktis, det är bara ytterligare en russofobisk tankevurpa från etablissemanget.

    • Jaha, ”Petrov” kan du ge exempel på denna ryska ”aggression”? Eller är det bara något du fått till dig från fulmedia som styrs från USA och deras löjliga propaganda? Den enda aggression jag vet om i Arktis är att USA försöker ta över Grönland från Danmark! Kommentar på det?

  1. Som jag förstår rustar Ryssland militärt i Arktis och har gjort en längre tid.
    Om det kan kallas aggression vet jag inte men det är klart en provokation på USA som ser en maktförskjutning åt Ryssland.
    Jag tror inte Kalla kriget är riktigt slut så länge världen delas i väst och öst.
    Det blir snarare en balansakt där militärt våld är själva grundpelaren.
    Rysslands upprustning i Arktis ger ”fördel Ryssland”.
    Ni här kanske förväntar er att USA bara ska sitta still i båten och titta på?

    • Varför ska USA vara i Arktis? Det räcker väl med Alaska! Visserligen fikar de efter Grönland men danskarna lär få stöd från resten av Europa när det gäller Grönland så det kan USA glömma! USA ska varken sitta i båtar eller låtsas som att imperiet finns kvar hela skiten håller på att kollapsa vilket en del inte tycks begripa! Vapenutvecklingen har gjort hangarfartyg och s.k stealthplan nästan helt värdelösa mot kompetenta fiender och det vet man om i Pentagon..Problemet är korkade politiker i Washington som inget begriper utan de håller på och provocerar utan att ha något på fötterna! Livsfarliga idioter utan verklighetsanknytning!

      • USA lovar Danmark 12 miljarder dollar för att förbättra ekonomi etc på Grönland. Kan ge ökad plats på Grönland under danskt styre. Är troligen målet.

        USA kan backa och ”bara” kräva/få tillgång till intressanta militära områden och fyndigheter på Grönland. Inte dumt alls för USA-imperialismen.

  2. Signaturen ”arbetarklass”. ”Fördel Ryssland” vad är avsikten med ditt inlägg?
    USA har 883 militärbaser utspridda i 183 av världens länder. Fråga dig själv vad avsikten med detta kan vara.
    Ryssland har tio baser utanför sitt eget land, varav åtta i före detta Sovjetstater. Kina har en enda bas utomlands, i Afrika.
    Rysslands arktiska öar i Norra ishavet med en kustlinje på 24 140 km sträcker sig från Viktorijaön i distriktet Nordvästra distriktet genom Uraliska distriktet, Sibiriska distriktet till Stora Diomedeön i Fjärran Österns distriktet.
    Rysslands arktiska kust utgör drygt 50 % av Norra ishavets totala kustlinje. Rysslands arktiska öar ligger alla inom Norra polcirkeln och utspridda över Norra ishavets randhav Barents hav, Karahavet, Nordenskiölds hav, Östsibiriska havet och Tjuktjerhavet. Området sträcker sig över 7 000 km från Karelen i väst till Tjuktjerhalvön i öst. Den största ön är Novaja Zemljas Nordö (”Severnyj Ostrov”] som med sina cirka 48 904 kvadratkilometer är Rysslands näst största ö efter Sachalinön, Europas fjärde största ö och sjätte största ö bland Norra ishavets öar.
    Att Ryssland har full rätt att upprusta och bygga upp egna militärbaser inom sina egna gränsområden bör det inte råda något tvivel om. Eller förväntar du dig att Ryssland ska sitta still i båten och vänta på att den sjunker?

  3. ”Signaturen “arbetarklass”. “Fördel Ryssland” vad är avsikten med ditt inlägg?
    USA har 883 militärbaser utspridda i 183 av världens länder. Fråga dig själv vad avsikten med detta kan vara.”

    Avsikten är givetvis maktambitioner att försvara USA:s ställning i världen som efter ww2 är i en klass helt för sig.
    Frågan är bara hur länge till? Ingen ska inbilla mig att den här verksamheten är gratis och frågan är hur länge USA har råd och dess skattskyldiga är villiga att betala.
    Jag tror det två senare är en vändpunkt.
    Någon motsvarande utveckling kan jag inte se i Ryssland som sedan länge drivs av patriotism.
    Påkostade militärparader till folkets jubel kan du se någonting liknande i USA?
    Knappast, skulle jag vilja påstå.
    I USA har militären en tvivelaktig hos folk i allmänhet. Något som administration och militär själva vill men som saknar stöd ur folkdjupet.
    Visst har USA duktiga krigare likt Ryssland. Men för USA:s del endast mot adekvat betalning.
    Militär i USA är en yrkesroll som passar vissa. Ibland enbart för det saknades alternativ för familjens försörjning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here