Pompeo förbereder ett nytt kallt krig mellan USA och Kina. DN och Grön Ungdom hjälper till

2
1860
Kina – USA shutterstock_602821019

Kina går framåt på många viktiga områden. USA bemöter det med demonisering och sanktioner mot ledande kinesiska företag samt militära styrkedemonstrationer i Sydkinesiska sjön. USA tar initiativ till att stänga Kinas konsultat i Houston, till att säga upp avtal om kärnvapen etc.

Etablerade medier i Väst tar över USA:s narrativ okritiskt och återger det som dagsens sanning.

DN skriver i en ledare 25/7 ”På en video för poliser bort rader av män med slätrakade huvuden och ögonbindlar från ett tåg. Associationen går osökt till Förintelsen. Men scenen utspelar sig i dagens Kina. Kommunistdiktaturen är skyldig till oerhörda övergrepp mot uigurer och kazaker. ” DN: Kommunistdiktaturens övergrepp måste upphöra. Men videon visar inte att detta sker i Kina. Ser närmast ut som en filminspelning.
Vidare ”Uiguriska kvinnor utsätts för tvångssterilisering, tvångsaborter och obligatorisk ”familjeplanering”.
Läs en analys av uighur-frågan här.

DN ”Omvärlden tar nu avstånd från Fastlandskinas så kallade säkerhetslagstiftning i Hongkong.” Medan FN-majoritet stöder Kina i frågan om Hongkong.

Jag gjorde följande kommentar till DN:s ledare under ”Ifrågasätt” ”Videon visar inte att detta skedde i Kina. Ser mer ut som en filminspelning.
I ledaren nämns ”Omvärlden tar nu avstånd från Fastlandskinas så kallade säkerhetslagstiftning i Hongkong.” Men i FN:s Människorättsråd i Geneve har Kinas nationella säkerhetslag för Hong Kong diskuterats. 53 länder ställde sig bakom Kina och 27 länder mot. Vill påminna om att Hongkong varit del av Kina i 2000 år – dubbelt så länge som Sverige existerat. Och att under Storbritanniens ockupation fanns ingen demokrati. Landet styrdes av en av Storbritannien utsedd guvernör. Då det gäller uighurer är påståendena mycket osäkra om man ska uttrycka sig mycket försiktigt. Mycket kommer från Adrian Lentz, en fundamentalistisk kristen högerextremist.”

Grön Ungdom skriver än mer kritiskt i Expressen Stoppa handeln med Kina och utvisa ambassadören

Jason Ditz sätter detta i sammanhang på Antiwar.com.


Pompeo förbereder sig för ytterligare ett kallt USA-krig mot Kina

Om man följer de nästan dagliga attackerna mot Kina är det uppenbart att USA: s utrikesminister Mike Pompeo nu har gett den tydliga signalen att Kina nu betraktas som en fiende av USA. Och målet är att ”förändra” Kina. Det är i själva verket ett nytt kallt krig. Det kan likna det kalla kriget, som på sin tid riktades mot Sovjetunionen.

Pompeo säger att USA lyckades ändra sovjetiskt beteende. Nu är han övertygad om att de också kan förändra Kina. Han säger att länder runt om i världen har en skyldighet att hjälpa USA att ”försvara friheten.” Han varnar också för att ”våra barnbarn kan komma att bli förtjusta i kommunistpartiet.”I själva verket verkar det som att språket som användes när vi pratade om den ”röda faran” nu upprepas.

Och idén att Kina är ett verkligt hot kommer denna idé att dominera våra idéer i framtiden. Och avsikten verkar skrämma amerikanerna att stödja mer fientlighet, i motsats till vad som faktiskt är politiskt möjligt i den nuvarande situationen.I alla fall ser det ut som om det är slut på diplomati med Kina, åtminstone när det gäller Trump-administrationen. Pompeo säger att Förenta staterna ”aldrig kan återvända till ett sådant engagemang” när de förklarar Kina för en ”marxist-leninistisk regim” som följer en ”totalitär konkursideologi”.


Relaterat.

Utrikesminister “Pompeo” – (“vi ljög så mycket då jag var på CIA”) kritiserar Kina – får svar på tal.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Svenska media har osanna uppgifter om uighurerna i Kina?
Demoniseringen av Kina ökar?
Utrikesministern: “Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning)

Föregående artikelSkall vi föra USA:s krig i Arktis?
Nästa artikelVilket är tröskelförsvarets strategi och taktik?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. USA badar i sin egen dynga och DN skriver om några rakade huvuden från gud vet var. Det pompösa köttberget Pompeo talade häromdan om att USAs ska bekämpa ”det kommunistiska hotet” och som vanligt agerar DN hejarklack. Det hade varit klädsamt att tala om de 40 miljoner arbetslösa i USA som den mest angelägna frågan för USA nu. Men, men …

  Vill man bli upplyst på riktig om läget så tar man del av t ex O’ Neills krönika
  https://journal-neo.org/2020/07/28/us-rhetoric-reflects-a-long-past-era/

  USAs öde är förseglat – ett döende imperium. Om bland annat detta berättar Koenigs utmärkta analys.
  https://journal-neo.org/2020/07/27/chinas-vision-in-a-post-covid-world/

 2. Försöker Kina avskaffa kapitalismen? Försöker Kinas folk bygga ett socialistiskt samhälle? Eller är Kina ett monopolkapitalistiskt samhälle som bejakar kapitalismen? Jag tror att det är det senare, men jag har heller inte studerat Kina närmare. Någon ”marxism-leninism” verkar det i vart fall inte röra sig om, snarare totalitär globalistisk kapitalism.

  Är det Kina eller USA som använder en “totalitär konkursideologi”? Kina må ha totalitär övervakning, precis som USA har, men vilka är nära konkurs? Det är väl ändå USA, INTE Kina. Det var dessutom väntat. Kineserna har haft låga löner och varit ett exportland länge nu.

  USA:s militärindustriella komplex lever på rädsla och konflikt. Det är förmodligen enda anledningen till hetsen mot Kina och Ryssland. Hur skulle USA-regimen annars kunna motivera den enorma försvarsbudgeten inför folket i USA? Klart att de måste skrämma och hetsa sin egen befolkning för att få dem att gå med på denna idioti. USA:s folk skulle annars kunna få för sig att rösta på fredliga kandidater som Tulsi Gabbard, som mörkas av det militärindustriella komplexets Nato-vurmande medier.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here