Utrikesministrarna: ”Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning)

19
4901
Tobias Billström. Bild regeringen.
Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Utrikesministerns tillgivenhet till USA har till och med ökat, från mycket hög nivå. Liksom i hela det politiska och massmediala etablissemanget. Bekräftas även av Rolf Nilssons artikel i morse Samtal med Utrikesdepartementet. Läs och bli förskräckt/upprymd!?
Och finner att nye utrikesministern är minst lika positiv till världens i särklass mest aggressiva stat detta millenium.

Och USA:s nye utrikesminister Blinken för en minst lika aggressiv och folkrättsvidrig politik. USA:s nye utrikesminister. Vilken politik kan vi vänta oss?


April 2020: Denna vecka träffade Sveriges utrikesminister Ann Linde, USA:s utrikesminister Mike Pompeo virtuellt. Hon är om möjligt ännu mer skadligt okritisk mot USA:s utrikespolitik än Margot Wallström. En fara för Sveriges säkerhet? DN: Ann Linde i virtuella överläggningar med Mike Pompeo

* Denna artikel diskuterar utrikesminister Wallströms möte med utrikesminister Pompeo för ett år sedan.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har träffat USA:s utrikesminister Pompeo. TT

TT rapporterar under rubriken ”Wallström: Mycket gemensamt med USA”:

Nordkorea och relationerna mellan EU och USA var några ämnen när Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) träffade sin amerikanske kollega Mike Pompeo.
Sverige och USA har mycket gemensamt, även om vi inte är överens i alla frågor, sade Wallström efter mötet.

En lång rad ämnen togs upp när Margot Wallström (S) träffade Mike Pompeo i Washington. Jemen, Nordkorea, Venezuela och Mellanöstern stod på dagordningen, liksom säkerheten i Sveriges närområde.

Margot Wallström berättar att hennes viktigaste budskap har varit att lyfta fram hur viktigt samarbetet mellan EU och USA är.

”Man kan inte låta handelskonflikter skymma att vi har mycket gemensamt när det gäller att försvara demokratin i världen. Vi vill inte att det ska finnas en fientlighet mot EU utan vi är en vän, partner och allierad. Det har vi försökt vara tydliga med under alla våra möten här under dagen”, säger hon.

Inte alltid överens
Efter mötet med Pompeo lyfter Margot Wallström fram de långvariga relationerna mellan Sverige och USA.

”Alla vet, och vi vet båda, att vi har olika synpunkter, men vi har samtidigt så mycket att prata om och samarbeta kring. Jag tyckte att det var en vänlig atmosfär. Om vissa saker kan man säga att vi ”agreed to disagree”, men annars har vi så mycket gemensamt.”

En av de frågor som Margot Wallström och Mike Pompeo tidigare samarbetat kring är Nordkorea, där Sverige haft en aktiv roll. I januari hölls möten i Sverige med deltagare från Nordkorea, Sydkorea och USA. Även på måndagen stod Nordkorea på dagordningen.

Erbjuder hjälp
”Vi erbjuder oss alltid att vara platsen där möten kan ske eller att vi på olika sätt vill försöka att hjälpa till. Men det är framför allt USA och Nordkorea själva som måste visa att de är villiga till det och har behov av någonstans att träffas”, säger utrikesministern.
Margot Wallström har under sitt besök i Washington även träffat USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, liksom ledamöter i senatens utrikesutskott.

Efter Washington fortsätter Margot Wallström till New York och samtal om ickespridningsavtalet NPT. Hon deltar i ett förberedande möte inför en översynskonferens om det internationella avtalet om ickespridning av kärnvapen som ska äga rum nästa år.

Kort kommentar – bara några ”små punkter”:
* USA bedriver en olaglig sanktionspolitik som skadar och dödar tiotusentals människor runtom i världen. Ungefär en fjärdedel av världens befolkning, närmare 2 miljarder människor berörs.
* Demokrati? I Venezuela erkänner USA inte president Maduro, som överlägset vann presidentvalet i maj 2018, i ett val av hög kvalitet enligt närmare valobservatörerna från 30 länder. I stället erkänner USA självutnämnde Guadio och Wallström instämde genast. USA har förklarat att man avser att även störta den valda regeringen i Nicaragua och genomföra omvälvning i USA.
* USA har sagt upp det med möda framförhandlade avtalet med Iran och förbereder sannolikt någon typ av statskupp i Iran.
* Pompeo har skrattande bIrak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.erättat om hur han och CIA ljög och stal under Pompeos tid som CIA-chef.
* Pompeo har uttalat att USA inte ska skämmas för det brutala, olagliga kriget mot Irak som dödat över 2 miljoner enligt noggranna beräkningar.
* USA har sagt upp kärnvapenavtalet INF med Ryssland och genomför en väldig kärnvapenupprustning.
* Sverige övergav snabbt sitt traditionella stöd för kärnvapenavrustning, och för FN:s kärnvapenkonvention, efter signal från USA.

* Hur påverkas Sveriges säkerhet av en sådan utrikesminister? Bättre rentav att ersätta vederbörande med en oskadlig hösäck?

Relaterat

USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på – hur många barn har du dödat Margot?
RT: FN-observatör menar att USA:s sanktioner som berör en fjärdedel av jordens befolkning försämraUtrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).r mänskliga rättigheter.
Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi och stal”. Vem tror att han ändrat sig?
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.

Föregående artikelLäs Folket i Bild Kulturfront!
Nästa artikelStoppa bulvankriget och splittringsförsöken mot Syrien!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. Det är skäl att minnas att det var Obama som förklarade Venezuela för ett akut säkerhetshot. Inte för att han skulle ha trott på påståendet utan för att deklarationen var en lagteknisk nödvändighet för införandet av sanktioner. Trump fortsätter i Obamas fotspår som fortsatte i Bush fotspår. Och det officiella Sverige applåderar för att ”vi har ju så mycket gemensamt”. Man kräks. Detta är frukterna av identitetspolitiken som undanskymmer realpolitiken.
  På tal om Jeffrey Sachs bör det sägas att det inte är förbjudet att lära sig av sina misstag. Han har på sistone sagt flera riktiga saker, bl.a. om interventionerna i Mellanöstern. Mark Weisbrot har alltid varit en duktig observatör av Latinamerika.

 2. Vi har fått vårt eget lilla Swamp med Swamp Creatures to drain out. Aldrig i vår historia lär våra ledare ha sjunkit lägre än att stå och flina intill en träskvarelse som Pompeo. Sanningen står ju klar för varje alert människa, att USA styrs av … ODJUR. Krigspsykopater. Galningar, och att vår värld står på randen till utplåning. Ett av våra svenska Swamp Creatures lät häromdagen berätta att det är av yttersta nödvändighet att vi INTE skriver under konventionen om nej till kärnvapen, allt till en pust av träskodörstank (ÖB).

  Lyssna till kongressledamoten och presidentkandidaten Tulsi Gabbards lecture speach at Brown University som finns på Youtube. Hennes fredstal där hon noggrant går igenom de galna planer på intervention och möjliga kärnvapenkrig som ODJUREN i the White House Swamp planerar.

  Det är dock mycket troligt att våra små Swamp Creatures runt i Västeuropa omedelbart som vindflöjlar byter åsikter vad gäller utrikespolitiken, om det eventuellt skulle bli ett regeringsskifte i USA vid valet 2020 där en progressiv regering tillträder med Sanders och Gabbard vid styret.

  Västeuropa behöver inga utrikesdepartement, det räcker med en rad telefonsvarare – ”Hallå, ni har kommit till det Svenska Utrikesdepartementet. Om ni undrar var vi står i fråga om vad det vara månde, får vi vänligen hänvisa till Vita Huset. Vill ni se bilder på våra nya fina amerikanska kärnvapenmissiler – tryck 1. Vill ni se bilder på CIA’s nya tortyrcentral, vackert placerat i Stockholms city intill vattnet – tryck 2”

  • Man kan se och lyssna på den genom att gå till NYHETER FRÅN MASSMEDIERNA på bloggens entrésida.

 3. Maggot menar nog att numera har Sverige mycket gemensamt med USA, som ett samhälle i förfall genomsyrat av droger, kriminalitet, korruption, maktfullkomliga politiker etc! Tja, ibland så kan även en blind höna träffa rätt!

 4. Det är nog inte utrikesministern som bör ersättas. Hon är uppenbart överkörd och hänvisad att uttala sig i enlighet med sina överrockars anvisningar. Hon har överträtt sina ramar ett par gånger, t ex när hon i FN stödde beslutet om en konvention som förbjuder kärnvapen. Vad Margot Wallström innerst inne vill med sin ”feministiska utrikespolitik” är en väl bevarad hemlighet som regeringen ruvar på. Nej, krigsminister Hultqvist är den som borde ersättas – en hösäck skulle göra mindre skada. Och bakom honom står de andra ”gubbarna” i regeringens sossehöger. En sorglig samling och en skam för demokratin.

  • Tror du att regeringen vågar göra sig av med lillNapoleon Hultqvist ? för min del tror jag att vaktmästaren på ambassaden vid Dag Hammarskölds väg bara behöver spänna ögonen i Stefan Löwe´n så kommer Stefan till medvetande om situationens allvar. Men så långt kommer det inte att gå. En statsminister som på besök i USA för en del år sen (med anledning av någon FN-dag om barnens rättigheter) kommenterade det faktumet att ett par miljoner ungar inte fick mat för dagen, med att ”detta är ett amerikanskt problem”. Det är inget problem alls för en amerikansk regering. Det utgör en del metoderna för att få folk att kröka rygg. De feodala dragen i USA är inte alls problem utan omhuldas som vis statskonst.

 5. En viktig fråga är förstås säkerhetspolitiken.

  Ordföranden i FN-förbundet Annelie Börjesson kritiserar skarpt Lundin-utredningen i SvD.

  Jag publicerade just en kommentar på SvD på nätet ”Mycket bra och saklig artikel. Ryssland föreslog i FN att INF-avtalet skulle vara kvar, men USA och Nato-länder sa nej. USA genomför en mycket kraftig upprustning, medan Ryssland rustar ned. Gäller även kärnvapen sedan flera år. USA:s nya kärnvapenpolicy (NPR) breddar de omständigheter under vilka USA kan sätta in kärnvapen först.
  * innebära en integration av kärnvapen med konventionella styrkor. Träning ska ske i detta.
  * utveckla en tredje typ av små kärnvapen för ubåtar som tillägg till de små kärnvapen som redan finns.
  * Beslut om användning av kärnvapen flyttas längre ned i den militära beslutshierarkin. (https://www.globalpolitics.se/usas-nya-livsfarliga-karnvapenpolicy/)

  ”Hotet från Ryssland” är groteskt överdrivet, då USA/Nato har mer än 10 gånger så stora militära resurser. Man tiger helt om att USA/EU godtog en fascistinfluerad statskupp i Kiev mot folkvald president 22/2 2014, vilket följdes av Rysslands folkrättsvidriga, defensiva annektering av Krim. Den stora faran är ju USA, vars krig detta millenium dödat ungefär 3 miljoner människor och vars omfattande illegala sanktioner berör en fjärdedel av jordens befolkning och dödar tiotusentals enligt en ny USA-utredning med deltagande av bl.a. Jeffrey Sachs.

  Värdlandsavtalet ger Nato ett handlingsutrymme (öppet eller dolt) att placera ut kärnvapen på svensk mark samt möjlighet (i en akut krigssituation) att kunna avfyra vapen från svenskt territorium. Minskar drastiskt Sveriges säkerhet och ökar risken för att Sverige dras in i krig, med eller utan kärnvapen.
  Finns tyvärr ingen anledning att ha något förtroende för svensk försvars- eller utrikespolitik.” SvD.

 6. Läste överskriften till inlägget.

  Jag skulle vilja förklara genom det ”progressiva” USA har mycket gemensamt med Sverige.
  Det senare främst representerad av den moderniserade arbetarrörelsen i vårt land genom det dominerande maktpartiet Socialdemokraterna.

  Jag läste bara för en stund sedan att USA:s nya president Joe Biden, som jag tycker kan förknippas med det progressiva USA, nu beslutat att den konservativa idén om muren mot Mexico som skulle hindra oreglerad migration samt bekostas av federala medel avsatta för USA:s krigsmakt, vars summor nu återbördas till Pentagon genom att bygget av muren avbryts.

  Det här lär välkomnas av Sveriges politiska vänstermajoritet som under en längre tid propagerat och beslutat om s.k. ”öppna gränser”.
  Så visst har Sverige mycket gemensamt med USA. Men den gemenskapen blev ansträngd och sattes under prövning under tiden med republikanernas ledare Donald Trump som president.
  Det känns precis som Sveriges relation till USA åter har blivit normaliserad genom skiftet av president.

  • Varför ska Sverige ha en normal relation med den skitunionen? Är det för att Sverige ska tjäna pengar på deras krig som gör att Sverige ska kunna sälja mer vapen? I USA yrar redan ”försvarsministern” (som borde kallas anfallsministern) om nya krig! Den förbannade unionen har inget annat för sig än att planera nya krig! Det bästa för alla är om USA lägger ner sig själva och delstaterna jobbar på i den riktningen, tack och lov!

 7. Inget att vara stolta över att vara knähund till USA:s politik.
  Ollie Vargas reporter för Bolivia, skriver på sin twitter: EU-parlamentet har precis antagit ett förslag från det nyfrankistiska VOX-partiet och uppmanar till frisläppande av deras allierade Jeanine Anez. Krafterna i den europeiska fascismen sätter åter dagordningen på den kontinenten. Latinamerika måste skydda sitt oberoende från dessa kolonister.
  Åter tiger media de är fullt upptagna med Navalny.
  Vad tiger svensk media om, jo att EU har antagit en resolution som kräver att bolivianska domstolar omedelbart släpper fri den tidigare diktatorn Jeanine Anez och två ministrar för kuppregimen. Resolutionen fick 396 röster för, 267 emot och 28 nedlagda röster.
  Skulle vara intressant att veta vilka EU-parlamentariker som röstat för och vilka som röstat emot, är det hemligt?
  Anez sitter i förvar i Miraflores-fängelset i La Paz, där hon anklagas och utreds för bland annat uppror, terrorism och konspiration. Hon har vädjat om hjälp till bl.a. EU.
  Evo Morales fördömde den högerpolitiska interventionistiska resolutionen via twitter: ”Europaparlamentets yttersta höger bekräftar med sin resolution medverkan i statskuppen och i en tydlig interventionistisk attityd kräver straffrihet och glömmer massakern av Sacaba och Senkata. Det bolivianska folket har minne och värdighet. Rättvisa måste fullgöra en konstitutionell roll”
  Nedan en länk till artikeln som Ollie Vargas hänvisade till:
  https://kawsachunnews.com/europes-far-right-wants-ex-dictator-jeanine-anez-freed

 8. ”Det svenska beslutet om att produkter från kinesiska leverantörer som Huawei ska förbjudas i utbyggnaden av 5G kan innebära att svenska företag som Ericsson straffas. Det visar en uppdaterad riskbedömning från företaget.”

  Vi ser nu att Kina blivit så stora att de får möjlighet att använda sanktionsvapnet.
  Jag har ingenting emot det.
  Tycker bara det är så en fri marknad ska fungera.

  Den som är emot sanktionsförfarandet är heller inte för en fri marknad.

  https://samnytt.se/kinesisk-hamnd-mot-sverige-kan-drabba-ericsson/

  • Det är inte bara det att Ericsson straffas. Deras marknad i Kina har nu minskat med en faktor 3. Dom som verkligen straffas är svenska folket och landet Sverige för att genom till exempel det amerikanska Huawei förbudet får Sverige inte tillgång till Kinas mycket avancerade och säkra teknologi, vilket betyder att hela näringslivet, inklusive jobben, hämmas och släpar efter i konkurrensen. Priserna skenar, inflationen skenar, vilket Sverige upplever just nu. Det är teknologin som bygger, stöttar och underhåller välfärden, och som de flesta nog redan har märkt försvinner välfärden alltmer i Sverige. Det är USA som driver de förändringarna dels genom Kina-förbud, dels genom olika sanktioner som skall stötta USAs döende hegemoni, och rena anti-Kina och rasistisk hat propaganda . USA låter helt enkelt länder som Sverige ta smällen. Jag läste just idag att börsen förväntas falla 25% (DI). Det är era pensionsbesparingar det gäller som försvinner. Jag läste häromdagen att BigTech i USA har engagerat hundratals journalister för att skriva fejknyheter och negativa artiklar om Kina och Kinas teknologiföretag. Dom bara öser ut fejknyheter som svenska media villigt kopierar. Undrar hur många som jobbar på svenska media. WeChat har varit en nyckel-app som möjliggjort Kinas utveckling, USA bekämpar den fanatiskt med propaganda och lögner i väst, inklusive i Sverige.

 9. Det är mer som oroar, och det alltmer.

  —Hade svenska politiker tillåtit Hitler att hålla tal i riksdagen. Kanske inte, men USAs inhyrda skådespelare Zelensky fick göra det.
  —Hur är det med propagandan och fejknyheterna som flödar oemotsagda genom svenska media dagligen. Uppenbart statligt styrda. Dom är helt enligt propagandans urfaders manualer, Josef Goebbels.
  —Censuren, en viktig del av Tredje Riket, i Sverige är RT och Sputnik blockade, och det finns omfattande tryck för självcensur. Yttryck vad regimen ogillar, det blir böter eller fängelse.
  —Svensk folkupplysning styrs alltmer centralt, man vill till och med ändra grundslagen för att stoppa allt som motsäger den. En otäck parallell med Tredje Rikets Ministeriet för folkupplysning och propaganda (Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda)
  —Svenskarna har alltid omhuldat sin demokrati, att få rösta. Nu vill man avskaffa den helt. NATO. Svenskarna kunde ju rösta fel.

  Man kan fortsätta länge med sådana exempel. Utvecklingen är minst sagt oroande, för att inte säga rent ut otäckt skrämmande.

 10. Herregud vad pinsamma. Sååå pinsamma. Man tror dessa är hjärndöda ibland. Pinsamma är bara förnamnet. Otroligt inkompetenta. Sverige som en gång var ett av bästa länder i världen. 70-80 talet även före dess. Neutrala och respekterade i den internationella arenan, tack vare att man var neutrala också. De va bättre diplomater och politiker vi hade på den tiden, på 60-70-80 talet. Omedelbart efter Palmes tid och tragiska död. När höger projektet startade i landet då direkt från 90talet, har precis ALLT Gått åt SKOGEN. På ALLA sätt j-vl- EU och Nato. Med dom ständigt korkade politikerna och regering, efter regering sedan dess. Pinsamma är bara förnamnet

 11. Vad innebär egentligen uttrycket Rule-based-order? (RBO) USA och Nato/EU, har aldrig definierat vad det betyder. Är det hemligt?
  Vi är väldigt nyfikna på vad det handlar om, är det vad man får göra, vissa saker och inte andra? Det är ett mysterium. Det minsta man begära är väl en förklaring, för annars kan ju vi
  övriga inte veta vad, som de hela tiden hänvisar till. Utrikesdepartementet/UD, borde kunna definiera, uttrycket.

  • @Lennart. 1 maj, 2023 At 17:29
   Det betyder att USA autokratiskt skriver reglerna som USA anser alla andra länder och människor skall följa. USA tolkar sina regler som dom själva tycker.
   Om reglerna inte passar USA skriver USA om dom så dom passar USA.
   85% av länder säger eller visar att man inte kommer att följa USAs Rule-based-order.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here