USA:s nye utrikesminister. Vilken politik kan vi vänta oss?

10
2525
Antony Blinken. Bild Wikipedia.

Media rapporterar att Joe Biden utsett sin kommande utrikesminister: SvT: Uppgifter: Antony Blinken nomineras till utrikesminister.

SvT skriver; ”En av Joe Bidens närmsta utrikespolitiska rådgivare, Antony Blinken, förväntas nomineras till utrikesminister i den tillträdande regeringen, rapporterar New York Times.

Blinken hade jobbet som vice utrikesminister under Obamaadministrationen och arbetade även på utrikesdepartementet under Bill Clintons presidentskap. När Joe Biden var vicepresident var Blinken också Bidens nationella säkerhetsrådgivare.

Förhoppningen är att Blinken med sin långa erfarenhet inom utrikespolitiken ska lyckas lugna amerikanska diplomater världen över och förbättra relationerna till utländska ledare.

En av hans viktigaste uppgifter skulle också bli att återansluta USA i Paris-avtalet.

Frihandelsavtal blir stor utmaning.

En annan utmaning Blinken står inför om han tillträder blir att försöka inrätta nya handelsavtal med länder som i dagsläget tvingas att välja om de vill handla med USA eller Kina. Bland annat flera stater i Stilla havsområdet där 14 länder nyligen skrev på världens största frihandelsavtal med Kina.

Antony Blinken växte upp i New York och Paris och har avlagt examen vid Harvard- och Columbia-universiteten.

Under ett framförande 2015 framhöll han att USA är landet som världen alltid vänder sig först till i kristider:

Amerikanskt ledarskap har en unik förmåga att mobilisera andra och göra skillnad.”

DN menar ”Under Barack Obamas två sista år vid makten hade han den vice statsrådsposten och spelade en avgörande roll i såväl Iranavtalet som USA:s dåvarande inställning till Rysslands annektering av Krimhalvön. ”
Redaktören: Betyder rimligen att han aktivt stödde den fascistinfluerade statskuppen i Kiev 22/2 2014 mot folkvald president (i av OSSE lovordade val), och fördömandena av och sanktionerna mot att Ryssland åter fredligt annekterade Krim med befolkningens stora stöd – formellt ett brott mot folkrätten. Apropå ”folkrätt” och ”europeisk säkerhetsordning” – är statskupp mot folkvald president acceptabelt?

Rolf Nilsson

Rolf Nilsson har snabbt översatt en idag publicerad artikel av oförlikneliga Caitline Johnstone: ”Överraskning! Amerika får ännu ett psyko till utrikesminister<”

Caitline Johnstone

Överraskning! Amerika får ännu ett psyko till utrikesminister

Visste du att USA: s försvarsdepartement brukade kallas Krigsdepartementet?. Det skulle vara en mycket mer ärlig etikett idag för en militärmakt som praktiskt taget aldrig fungerar på något sätt som kan beskrivas som defensivt, med operationer som riktar sig långt utanför landets gränser, mot mål som inte utgör något som helst hot för vanliga amerikaner. Ett ännu mer lämpligt namn skulle vara Departementet för evigt krig.

Utrikesdepartementet var tänkt att vara en motbild till Krigsdepartementet, med fokus på diplomati och fred. Det som hände var att den amerikanska regeringen utvecklades till ett världsomspännande imperium, som blev beroende av utövandet av ändlöst våld och aggression och att utrikesdepartementet kom att mer och mer med syssla med att skapa interventionistiska berättelser på världsscenen i avsikt att åstadkomma internationellt stöd för utsvältningssanktioner, proxiekrig och krigskoalitioner.

Så i praktiken kom USA till sist att inneha två krigsavdelningar: DoD (Department of Defense, Försvarsdepartementet) och State Department (Utrikesdepartementet). Det är därför du har kunnat se landets utrikesministrar bli allt mer jingoistiska (Jingoistiskt beteende visar en stark och orimlig tro på ditt eget lands överlägsenhet) och psykopatiska, fram till den punkt där någon form av antisocial personlighetsstörning nästan är ett krav för att få inneha ämbetet.

Bloomberg och The New York Times rapporterar att den tillträdande administrationen har utsett Bidens förre rådgivare, Tony Blinken, till rollen som utrikesminister.

Blinken är en liberal interventionist som har stött samtliga av de mest motbjudande handlingarna i USA: s krigsmakts masslakter under det här århundradet, inklusive invasionen av Irak, där över en miljon människor dödades och som kom att inleda en aldrig tidigare skådad era av militär expansionism i Mellanöstern. Så det känns onödigt att säga att han utan invändningar kommer att utnämnas.

”Blinken var en viktig rådgivare för Biden när senatorn röstade för att tillåta användning av våld mot Irak,” rapporterar Nonzero. ”Blinken har försökt att bortförklara sitt ställningstagande som enbart” en röst för tuff diplomati ”, men kommentarer från Biden efter invasionen gör att det påståendet framstår som mindre troligt. I en nyligen publicerad debattartikel i Washington Post, undertecknad av Blinken tillsammans med Robert Kagan, en av de främsta arkitekterna för den neokonservativa utrikespolitiska doktrinen, antydde han att problemet med Irak-kriget var dåligt utförande (’dålig underrättelseverksamhet, felaktig strategi och otillräcklig planering för dagen efter ’) snarare än själva idén att invadera ett land i strid med internationell lag, även efter att det hade tillåtit vapeninspektörer att bedöma de påståenden som skulle motivera invasionen. ”

Hur trovärdigt kan Bidens påstående vara att han ångrar här sin avgörande roll beträffande att möjliggöra denna oförlåtliga militära massaker, om han fortsatt kommer att anställa den man som då tillrådde honom det som rådgivare, genom att nu utse honom till utrikesminister?

Om någon råder dig att göra något som du verkligen ångrar, fortsätter du att söka den personens råd om samma ämne och ge honom ännu mer makt och kontroll över det?

Vi kan förvänta oss att nästa minister för Amerikas andra krigsdepartement kommer att hjälpa den amerikanska dödsmaskinen att trappa upp eskaleringen av ett kallt krig med Kina och Ryssland, vilket hotar världsfreden. I en intervju med Blinken i juli fick Walter Russell Mead från Wall Street Journal besked om Biden-kampanjens plan att ”tämja Kina, Ryssland och väcka demokraterna” med hjälp av ”Kalla-kriget erans Demokratiska politik”, inklusive ”en liberal multilateralism – kompletterad, när det är absolut nödvändigt, av den amerikanska militären och en vilja att använda den. ”

”En Biden-administration kommer inte att söka åstadkomma en återställning, en stor uppgörelse eller något mer än ett affärsmässigt förhållande med Vladimir Putin”, skrev Mead efter intervjun. ”Demokrater har inte varit så hökaktiga mot Ryssland sedan Kennedy-administrationen.”

Allt du verkligen behöver veta om Tony Blinken har sammanfattats snyggt i en ny ’Behind the Headlines’-rapport av Dan Cohen i Grayzone.

Blinkens karriär har pendlat mellan att utvidga det amerikanska imperiet och att hjälpa de mäktiga storbolagen att bli allt djupare inflätade i detta imperium. Inom Obama-administrationen stödde han de oförlåtliga, förödande interventionerna i Libyen och Syrien, samt statskuppen i Ukraina 2014. Han var en kraftig förespråkare. för att stödja de saudisk-ledda grymheterna i Jemen.

Han säger att sådana proxy-krig kommer att vara den nya framtida modellen för USA: s interventionism.

Cohen citerar Blinken och hans argument för att ersätta Bush-erans otidsenliga konventionella markinvasioner med ”diskreta, småskaliga hållbara operationer, kanske ledda av specialstyrkor, för att stödja lokala aktörer … Beträffande att avsluta de ändlösa krigen tror jag att vi måste vara försiktiga med att inte måla med för breda penseldrag. ”
Med andra ord en fortsättning av och utvidgning av Obama-administrationens mest depraverade politik.

Så vi kan förvänta oss en förstärkning av den pytonliknande strypningsstrategi som USA:s imperium nu favoriserar, med samma antal döda barn, samma mängd destabilisering och lidande och samma mängd resursförbrukning, bara utan alla dessa irriterande nyhetsrubriker och bilder av flaggdraperade kistor som kommer hem med jetplan. En bildmässigt fin mask över det amerikanska imperiets blodbestänkta ansikte, vilket har blivit så oroväckande exponerat under Trumps tid vid makten. finns här.

Är Du fortfarande förväntansfull över USA:s förväntade ’Return to Decency’ (återgång till anständighet)?

Föregående artikelHar Klaus Schwab, Chefen för World Economic Forum har bra program för livet efter Covid-19?
Nästa artikelBiden-administrationen kommer att domineras av mer amerikansk aggression
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Make israel great (MIG) är parollen för en USA utrikeminister.
  israel först. israel först. israel först. Det är det allra första och viktigaste kravet på en USA utrikesminister är att denne ska bedriva en israel först agenda. Sist någon försökte ta tillvara Palestiniernas sak och intressen var det då Andrew Young (som även deltog i Martin Luther Kings medborgarrätts kamp på 1960-talet) var utrikesminister under Jimmy Carter. Oj, oj, oj blotta faktumet att han träffade Yassir Arafat 1979 ledde till sådan ramaskri från sionister och barnamördare plus anklagelser om anti dit och dat.

  https://www.globalresearch.ca/has-the-israel-lobby-destroyed-americans-first-amendment-rights/5612236

 2. Man bör inte skriva ”Bland annat flera stater i Stilla havsområdet där 14 länder nyligen skrev på världens största frihandelsavtal med Kina.” Jag har nu kollat flera sajter som skrivit om avtalet asiatimes, globaltimes m.fl. och igår tittade jag via greyzone på en intervju (Red Lines host Anya Parampil speaks with Beijing-based journalist Ian Goodrum about the recent signing of the Regional Comprehensive Economic Partnership in Asia.) Det framgår klart och tydligt att avtalet är likvärdigt för alla parter. Det västliga narrativet är just att det är Kina som ”klampar på”. Det skulle nog varken Sydkorea, Japan eller Australien acceptera. Anya Parampil är en mycket duktig journalist och ställer grundläggande frågor om RCEP, och hon får professionella svar av Ian Goodrum.
  Biggest trade deal in history excludes United States | The Grayzone

 3. Så här beskrivs Blinkens interventionistiska sida av Politico;

  7. Interventionist
  In his roles in the NSC under Obama and as deputy secretary of state, Blinken advocated for more robust U.S. involvement in the Syria conflict, and notably broke with his boss, Biden, to support the armed intervention in Libya. He was also a close aide to Biden when the then-senator supported the U.S. invasion of Iraq in 2003. He continues to believe that diplomacy needs to be “supplemented by deterrence” and “force can be a necessary adjunct to effective diplomacy. In Syria, we rightly sought to avoid another Iraq by not doing too much, but we made the opposite error of doing too little.”

  Ann Linde kommer att gilla honom.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here