Förre utrikesministern Pompeo: ”Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast USA dödat miljoner människor och förstört flera länder)

21
4692

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Även sedan Pompeo går tror jag att USA:s utrikespolitik består. USA:s nye utrikesminister. Vilken politik kan vi vänta oss?

Notera också hans tal till studenter i Texas i april 2019. INTERNATIONELLT Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi och stal”. Vem tror att han ändrat sig?


Utrikesminister Pompeo: ”Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast USA dödat miljoner människor och förstört flera länder)

 

Studio Ett presenterade igår ett avsnitt om det linjetal som USA:s utrikesminister Pompeo höll i Kairo i går. SR: Studio Ett.

Han sa ”USA är en god styrka i Mellanöstern”...”USA:s era av skam är över. Dags för ny början.” Och kom som vanligt med hotfulla uttalanden och nya (illegala) sanktioner mot Iran.

I programmet menade utrikeskorrespondeten Cecilia Uddén att Pompeo betonade militära lösningar, men nämnde ej upproren under den arabiska våren, bristen på demokrati och demokratisträvanden och inte heller mänskliga rättigheter. Obamas dåliga omdöme och slappa politik mot extremism och Iran har ställt till besvär som USA städar upp och nu bygger USA militärallianser.

Professor Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan noterade att Pompeo att USA inte kommer att hjälpa till med uppbyggnad av Syrien, så länge Iran är med. Iran har nära inflytande över Irak. Han menar att USA Inte har någon genomtänkt politik. Ingen sammanhållen strategi. Han tror att USA stannar kvar i Syrien 1/1-1 år.
Hallenberg påpekade att Obama verkade ha kulturell förståelse, men inte Pompeo. USA saknar förståelse för de kritiska bilderna av USA i Mellanöstern. Enligt uppgift sitter 60 000 personer i fängelse i Egypten av politiska skäl. New York Times 10/1 2019

Kommentarer:

Flera förstörda länder, tre miljoner döda, fler skadade och på flykt är alltså inget att skämmas över för USA:s utrikesminister. En ledande företrädare för den nation som är så viktig i svensk utrikes- och försvarspolitik. Den av Sverige så omhuldade ”Den transatlantiska länken”= beroende av brutal, krigisk USA-imperialism. Som minskar Sveriges säkerhet och ökar risken för att vi dras in i ett av USA-initierat krig mot Ryssland. Minns att det är USA som bygger baser runt Ryssland, och som har tio gånger större militärutgifter än Ryssland.

Man skulle kunna tänka sig att medier och politiker riktade kritik mot Pompeos tal och USA:s mycket brutala, inhumana och folkrättsvidriga politik som är en huvudorsak också till flyktingströmmarna till Sverige och många länder. Naivt… ”Pompeo sluter upp bakom Trump – USA:s trupper ska hem från Syrien” är vad som lyfts fram i t.ex. SvT och DN. SvT: Pompeo sluter upp bakom Trump – USA:s trupper ska hem från Syrien och DN

Uppgiften om antalet dödade i krig i Mellanöstern utgår från en undersökning av Nicolas J.S Davies som efter en noggrann genomgång av olika rapporter fann att 2,4 miljoner dött till följd av kriget i Irak, vilket är mycket högre än vissa andra beräkningar. Robert Parry i Consortium News och Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda. Enligt opinionsundersökningar i den allmänna befolkningen tror folk i allmänhet att omkring 10 000 civila dött. Parry skriver också ”U.K.-based Iraq Body Count (IBC) has compiled passive reports of civilian deaths in Iraq since the invasion, but it had only counted 43,394 deaths by June 2006 when the Lancet study found an estimated 601,000 violent deaths, a ratio of almost 14:1.”

I Jemen har minst 200 000 dött.200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen! I Syrien uppemot 400 000 människor. Och sedan har vi ju Afghanistan och Libyen.

När hörde Du USA be om ursäkt för alla andra oskyldiga USA dödat i folkrättsvidriga krig? USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder

John Bolton och Mike Pompeo

När kommer USA att lämna Syrien?
Trump sa först 30 dagar, senare talades om 3-4 månader och nu gissar Hallenberg på 6-12 månader.

DN skrev igår ”Nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton hävdade att tillbakadragandet är villkorat och att USA ska bekämpa IS ända tills terrorgruppen är helt nedkämpad. Han sade också att USA:s kurdiska allierade ska skyddas och att Iran först måste bort från Syrien. Men under Boltons ­besök i Ankara vägrade Turkiets president Recep Tay­yip Erdogan möta honom. Erdogan kallade villkoren för oacceptabla med ­argumentet att de kurdiska styrkorna i östra Syrien är terrorister. Förvirringen kring USA:s linje blev inte mindre av att Trump därpå förklarade att USA-militären visst ska bort snarast, helt i enlighet med hans ursprungliga plan.” DN: Amerikansk charmoffensiv i Mellanöstern

Markeringarna från Bolton och Pompeo visar att Trump inte sitter så säkert i sadeln. Bakom dem står mäktiga hökar i statsförvaltningen, i media, i Pentagon och i det militärindustriella komplexet.

Vad kommer att gälla?

Föregående artikelAssange: Stor nyhet -stämningsansökan mot CIA för spioneri mot advokater ska behandlas rättsligt!
Nästa artikel”Demokrativillkor – Kvinnor för fred”. Kritik till Jämställdhetsmyndigheten.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

21 KOMMENTARER

 1. ”Vad kommer att gälla?” Svaret på den frågan ges inte av USA utan av vad marktjuvarnas enhet israel vill. I sitt ”tal” gick den fet pompöse Pompeo igång med Iran bashing (hitta på alla möjliga löner och påhitt om hur farlig Iran är) samtidigt hyllade fete pompöse Pompeo marktjuvarna. Den fete pompöse Pompeos våt dröm är tydligen att etablera ett MÖs Nato i syfte att invadera och förstöra Iran. Ett MÖs Nato visar vidden av okunnigheten hos fete pompöse Pompeo menar sansade bedömare.

  https://www.moonofalabama.org/2019/01/pompeos-middle-east-speech-a-blustering-push-for-less-us-involvement.html#more

  Är man vänlig inställd så skulle man säga att USA behöver rädda ansiktet och låtsas att den lämnar Syrien självmant eftersom USAs är en ”force of good”. Faktum är dock att den fete pompöse Pompeos villfarelser visar att ”U.S. officials aren’t mad, they’re first-rate idiots sade” som Ayatollah Khamenei beskrev saken.

 2. Jo, USA har mycket att skämmas för inte bara i Mellanöstern utan runt om i världen, så där har Pompeo fel, som i så mycket annat. Att USA styrs av ett gangstervälde som kallas Deep State står väl klart för de flesta. Att Sverige benämns som det sovande folket av Rheinfeldt bl a är en sak men vad ska man då kalla folket i USA? Det hjärntvättade folket ligger väl närmast…Man undrar ju varför folk där accepterar det som sker med krig, mord, bombningar, olagliga sanktioner, brott mot internationella lagar m.m….Helt obegripligt!

  • Det är mycket inhemska protester mot USA:s federala utrikespolitik. Folk i USA är vana och säga vad de tycker och gör så också. Den aggressiva krigspolitiken var en av anledningarna som förde fram Donald Trump till president. I Hillary Clinton såg de bara allt skulle bli som förut.
   Men alla tycker förstås inte lika. Sedan har politiker, media, företag m.fl. medel att övertyga.
   Jag är glad att USA:s demokrati fungerar så bra som den gör.
   Med den makten (stor)företagen har i USA kunde det varit många gånger värre.

   • ”Den aggressiva krigspolitiken var en av anledningarna som förde fram Donald Trump till president.” Wow!
    Andra, som kan läsa, påstår att under Trumps tid vid makten USA inte har startat något nytt krig eller invasion. T o m Sverigedemokraterna begriper detta och vill nominera Trump till Nobels fredspris…
    Tredje tycker att man måste helgonförklara Trump för att han hade väckt till liv många döda ”väljare” som återuppstått och röstat i det mest demokratiska och felfria valet i historien…

    • Han var mycket nära att starta ett inbördeskrig, som fortfarande kan hända, och han har eskalerat och skapat mycket farliga konflikter och spänningar med flera nationer. För mig som historiker kan han närmst jämföras med diktatorerna från förra seklet t Sovjet, Italien och Tyskland. Han tillsatte och gav makt till krigshetsare som Pompeo och Bolton med flera.

 3. Denne köttberg vars namn rimmar med pompös, men inte pompös tös, är så tjockhudad att i jämförelse är krokodil hud likt sammet. Köttbergets hud gör att inget tränger in. Det som kommer ut är däremot lögner, lurendrejerier, stöld och omänskligt. Se här nedan själv

  https://www.youtube.com/watch?v=6RmEsPE7iq0

 4. Att skämmas är ett svaghetstecken och det skulle USA aldrig nedlåta sig till.Att vara starkast i klassen innebär för USA:s del att misshandla,mörda och stjäla allt vad de svagare äger.

  • Det första kan jag hålla med om.
   Det andra tycker jag är överdrift och vänsterpropaganda.
   Jag har förlorat mitt tidigare USA-hat samtidigt som jag tycker större delen av världen, och synnerhet den mäktigaste, har accepterat Israel där det nu ligger i främre Orienten.
   Jag tror Israel har en framtid också därför nya generationer blir allt längre från historien.
   Men jag är den förste att instämma i att Israel inte har någon särskild vacker i historia.
   Israel har ju en gång tidigare existerat som Kanaans land och berättelsen förtäljer ju Davids kamp mot jätten Goliath så man kan ju förstå det inte var på särskilt fredlig väg den gången heller.

   • Som tidigare sagt så är jag varken höger eller vänster utan reagerar på det jag upplever som felaktigt.Att tillhöra ett visst parti är för mig en låsning och jag vill vara fri att tycka vad jag vill och inte förhålla mig till ngt särskilt parti.

    • Javisst är det en låsning. Därför kallar debattörer och medier gärna sig ”oberoende” om jag förstår saken rätt.
     Men en åsikt om samhället kan alltid placeras politiskt.
     När hörde du senast en person med åsikter åt höger oroa sig för av människan påverkade klimatförändringar?
     Eller en vänsterorienterad som menar att någon sådan påverkan inte existerar?
     Kanske vi alla är lite politiska av oss vare sig vi vill eller inte?

     Själv är jag inte särskilt politiskt intresserad av mig i grunden men så fort man intresserar sig för samhället kommer genast politiken med i bilden.
     För länge sedan var religionen politiken och är väl så fortfarande på sina ställen. Det finns en kristen tidning som heter Dagen och tittar man i den så uppfattar i alla fall jag innehållet som mer samhällspolitiskt än fokuserat på Gud och Jesus.

     • Det finns flera konservativa journalister som jag också sympatiserar med tex Philip Giraldi,Gordon Duff,Eric Margolis,Ron Unz,Ron Paul,bara för att ta några ex.

  • USA är inte längre starkast i klassen, bara den mest högljudde, bråkigaste och provokativa. Det som är mest intressant är alltid det som inte syns tydligt, USA är i sönderfall och därför har man nu infört rena krigslagarna med censur. Man uttrycker det inte bara i klartext.

 5. Kinan tillrättavisar ”in no mincing terms” det illaluktande köttberget som hejar till namnet Pompöse Mikael och vars hjärna kycklingens och hybris grodans

  [Pompöse Michael] typerna är ”… dizzy with their hubris and they have forgotten that the Taiwan Straits are where China’s game tools are growing the fastest. Beijing has refrained from taking actions in the region in pursuit of peaceful reunification. But China’s rapidly growing power is in the best position to be used in the region, which will deal a heavy blow to US arrogance.”

  Alltså har Kina börjat tala på det edna språk som köttberget förstår – härligt!

  https://www.globaltimes.cn/page/202101/1212504.shtml

 6. Vilken livsfarlig idiot denna Pompeo var och varit. Utan minsta skam. När jag hör hans intervjuer med Fox News är det uppenbart att han och hans lakejer har storhetsvansinne. Man har aldrig brytt sej om sina handlingar,tvärtom är man stolta. Oavsett vad man gjorde,så var toffeln EU största besvikelsen och en knähund. Det är otroligt denna jävla parasit som skiter i allt människoliv man fortsätter förstöra tills idag,med godkännande av EU oavsett hur KORKAT det är och varit. Måste tillägga här,då kurderna nämns. Kurderna är inte MINSTA lilla pålitliga som alla propaganda medierna väst vill få det framstå som. Kurderna har sedan 10år bakåt varit värsta parasiter och världens mesta dollar-kåta på planeten. Detta fått gå under radarn ständigt trots att hela EU vet detta. Även deras representant här i Sverige,glömt hans namn igen nu,men även han är en korrupt lögnare. Man skulle kunna sälja sin morsa för några dollar,lovar om folk bara visste sanningen där om deras alla lögner och korruption skulle man förvånas.Men det är annan fråga det. Men Pompeo är en blodtörstig kriminell krigsbrottsling utan minsta skam, tvärtom verkar han på allvar älska det också,och alla EU vet detta

 7. Man bör försvinna ut från båda Syrien och Irak och samtidigt be dom om ursäkt. Att Usa inte skäms är helt otroligt. Sluta stjäla Syriens olja. Man är kvar där helt olagligt. Oljan tillhör Syriens befolkning. Att man på riktigt har ett av Syriens viktigaste oljefält helt ockuperat, enbart för att stjäla oljan är ju mer än skämmigt. Man fortsätter stjäla oljan dagligen och vägrar lämna området. Detta är ju helt otroligt. Dessa är VIDRIGA kriminella gangstrar

 8. “When there are Americans in your house, it can be difficult to stay alive, not to be robbed or raped. Only this is taught to us not by the recent past, but by all 300 years of American statehood. Indians of the North American continent, Koreans, Vietnamese, Iraqis, Panamanians, Yugoslavs, Libyans, Syrians and many other unfortunate people who were unlucky enough to see these uninvited guests at home will tell a lot about this,”

  Russian MoF Affairs spokeswoman Maria Zakharova


  Att skamlösa typer som köttberget Pompeo nekar allt detta är inget att förvånas över. Att ljuga är en dygd för typer som honom

 9. USA har utsett sig själva till envåldshärskare över hela Jorden. ”Herre på täppan”
  Ingen tillåts att arbeta i sitt eget intresse, det leder till anfall av något slag.
  NATO är USAs förlängda arm, lyder order uppifrån. Allt annat är otänkbart.
  EU är en liten knähund som glatt viftar på svansen.

  USA/NATO har inte förmåga att tänka sig in i hur ett annat land och dess folk tänker och har för önskemål.

  Det finns en makt som är maximalt aggressiv och hänsynslös på jorden, USA.

  USA borde verkligen skämmas.

  Svenska folk kräv: NEJ TILL NATO!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here