Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)

1
454

Studio Ett presenterade igår ett avsnitt om det linjetal som USA:s utrikesminister Pompeo höll i Kairo i går. SR: Studio Ett.

Han sa “USA är en god styrka i Mellanöstern”...“USA:s era av skam är över. Dags för ny början.” Och kom som vanligt med hotfulla uttalanden och nya (illegala) sanktioner mot Iran.

I programmet menade utrikeskorrespondeten Cecilia Uddén att Pompeo betonade militära lösningar, men nämnde ej upproren under den arabiska våren, bristen på demokrati och demokratisträvanden och inte heller mänskliga rättigheter. Obamas dåliga omdöme och slappa politik mot extremism och Iran har ställt till besvär som USA städar upp och nu bygger USA militärallianser.

Professor Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan noterade att Pompeo att USA inte kommer att hjälpa till med uppbyggnad av Syrien, så länge Iran är med. Iran har nära inflytande över Irak. Han menar att USA Inte har någon genomtänkt politik. Ingen sammanhållen strategi. Han tror att USA stannar kvar i Syrien 1/1-1 år.
Hallenberg påpekade att Obama verkade ha kulturell förståelse, men inte Pompeo. USA saknar förståelse för de kritiska bilderna av USA i Mellanöstern. Enligt uppgift sitter 60 000 personer i fängelse i Egypten av politiska skäl. New York Times 10/1 2019

Kommentarer:

Flera förstörda länder, tre miljoner döda, fler skadade och på flykt är alltså inget att skämmas över för USA:s utrikesminister. En ledande företrädare för den nation som är så viktig i svensk utrikes- och försvarspolitik. Den av Sverige så omhuldade “Den transatlantiska länken”= beroende av brutal, krigisk USA-imperialism. Som minskar Sveriges säkerhet och ökar risken för att vi dras in i ett av USA-initierat krig mot Ryssland. Minns att det är USA som bygger baser runt Ryssland, och som har tio gånger större militärutgifter än Ryssland.

Man skulle kunna tänka sig att medier och politiker riktade kritik mot Pompeos tal och USA:s mycket brutala, inhumana och folkrättsvidriga politik som är en huvudorsak också till flyktingströmmarna till Sverige och många länder. Naivt… “Pompeo sluter upp bakom Trump – USA:s trupper ska hem från Syrien” är vad som lyfts fram i t.ex. SvT och DN. SvT: Pompeo sluter upp bakom Trump – USA:s trupper ska hem från Syrien och DN

Uppgiften om antalet dödade i krig i Mellanöstern utgår från en undersökning av Nicolas J.S Davies som efter en noggrann genomgång av olika rapporter fann att 2,4 miljoner dött till följd av kriget i Irak, vilket är mycket högre än vissa andra beräkningar. Robert Parry i Consortium News och Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda. Enligt opinionsundersökningar i den allmänna befolkningen tror folk i allmänhet att omkring 10 000 civila dött. Parry skriver också “U.K.-based Iraq Body Count (IBC) has compiled passive reports of civilian deaths in Iraq since the invasion, but it had only counted 43,394 deaths by June 2006 when the Lancet study found an estimated 601,000 violent deaths, a ratio of almost 14:1.”

I Jemen har minst 200 000 dött.200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen! I Syrien uppemot 400 000 människor. Och sedan har vi ju Afghanistan och Libyen.

När hörde Du USA be om ursäkt för alla andra oskyldiga USA dödat i folkrättsvidriga krig? USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder

John Bolton och Mike Pompeo

När kommer USA att lämna Syrien?
Trump sa först 30 dagar, senare talades om 3-4 månader och nu gissar Hallenberg på 6-12 månader.

DN skrev igår “Nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton hävdade att tillbakadragandet är villkorat och att USA ska bekämpa IS ända tills terrorgruppen är helt nedkämpad. Han sade också att USA:s kurdiska allierade ska skyddas och att Iran först måste bort från Syrien. Men under Boltons ­besök i Ankara vägrade Turkiets president Recep Tay­yip Erdogan möta honom. Erdogan kallade villkoren för oacceptabla med ­argumentet att de kurdiska styrkorna i östra Syrien är terrorister. Förvirringen kring USA:s linje blev inte mindre av att Trump därpå förklarade att USA-militären visst ska bort snarast, helt i enlighet med hans ursprungliga plan.” DN: Amerikansk charmoffensiv i Mellanöstern

Markeringarna från Bolton och Pompeo visar att Trump inte sitter så säkert i sadeln. Bakom dem står mäktiga hökar i statsförvaltningen, i media, i Pentagon och i det militärindustriella komplexet.

Vad kommer att gälla?

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

1 KOMMENTAR

  1. “Vad kommer att gälla?” Svaret på den frågan ges inte av USA utan av vad marktjuvarnas enhet israel vill. I sitt “tal” gick den fet pompöse Pompeo igång med Iran bashing (hitta på alla möjliga löner och påhitt om hur farlig Iran är) samtidigt hyllade fete pompöse Pompeo marktjuvarna. Den fete pompöse Pompeos våt dröm är tydligen att etablera ett MÖs Nato i syfte att invadera och förstöra Iran. Ett MÖs Nato visar vidden av okunnigheten hos fete pompöse Pompeo menar sansade bedömare.

    https://www.moonofalabama.org/2019/01/pompeos-middle-east-speech-a-blustering-push-for-less-us-involvement.html#more

    Är man vänlig inställd så skulle man säga att USA behöver rädda ansiktet och låtsas att den lämnar Syrien självmant eftersom USAs är en “force of good”. Faktum är dock att den fete pompöse Pompeos villfarelser visar att “U.S. officials aren’t mad, they’re first-rate idiots sade” som Ayatollah Khamenei beskrev saken.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here