200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!

6
1975

Media har länge skrivit att ungefär 10 000 människor dött till följd av kriget i Jemen. Nu visar nya beräkningar att 200 000 människor kan ha dött. Mitt intryck är att ju mer ingående beräkningarna, ju bättre metodiken är och ju längre tidsperiod som studeras – desto fler krigsrelaterade dödsfall finner man.

I en artikel på Jinge.se skrev jag:

”Vanligen räknas endast dödsfall som direkt orsakas av våld i uppskattningarna av konfliktens inverkan på dödlighet. Indirekt tillskrivna dödsfall från sjukdom och förskjutning ökad sårbarhet hos befolkningen på grund av brister i säkerhet, mat och skydd eller störningar i tjänster i sådana konfliktzoner är alltför ofta osynliga och förekommer mestadels hos barn. Enligt uppskattningar publicerade 2017 kan denna indirekta effekt beräknas som fem till en, dvs för varje dödsfall som uppkommer genom direkt deltagande i konflikten, finns ytterligare fem andra dödsfall”. Därefter presenterade jag en mycket viktig ny studie ”Childhood mortality during conflicts in Africa” som publicerats i högt ansedda The Lancet. Lancet

Mycket större barnadödlighet vid krig än man trott.

Nicolas J.S Davies fann efter en noggrann genomgång av olika rapporter att 2,4 miljoner dött till följd av kriget i Irak, vilket är mycket högre än vissa andra beräkningar. Robert Parry i Consortium News och Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda. Enligt opinionsundersökningar i den allmänna befolkningen tror folk i allmänhet att omkring 10 000 civila dött. Parry skriver också ”U.K.-based Iraq Body Count (IBC) has compiled passive reports of civilian deaths in Iraq since the invasion, but it had only counted 43,394 deaths by June 2006 when the Lancet study found an estimated 601,000 violent deaths, a ratio of almost 14:1.”


Krigsbild från Jemen. Felton Davis. Flickr

Det Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), en grupp som tidigare associerades med Sussex University, uppskattar att 70 000 till 80 000 människor dött till följd av strider i kriget i Jemen sedan mars 2015, när saudierna startade kriget. Independent. Den uppskattningen är konservativ baserad på dokumenterad död som ett resultat av striderna. Rädda Barnen beräknade i slutet av 2017 att 50 000 barn dog det året för brist på mat och från en överraskande koleraepidemi.
I Jemen finns det verkligen anledning att tala om folkmord, eller hur?

Hungern har bara ökat sedan dess. Vid slutet av detta år kommer ytterligare 50 000 barn att ha dött. The Guardian.Det totala antalet döda som orsakats av kriget och blockaden sedan mars 2015 har sannolikt överskridit 200 000-gränsen.

Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens bombningar har förstört minst 421 911 hus, 930 moskéer, 888 skolor, 327 sjukhus och hälsofaciliteter och 38 mediaorganisationer, samtidigt som man stoppade driften av 4500 skolor och lämnar över 4 miljoner människor fördrivna.
Dessutom bombades många broar och vägar, fabriker och brunnar har förstörts.

Protestmöte mot kriget på Norrmalmstorg i Stockholm 26 mars 2017.

Moon of Alabama diskuterar dödsfallen i Jemen i en artikel, varifrån de flesta uppgifterna om Jemen hämtats. Moon of Alabama
Han skriver att fram till juli 2017 hade den amerikanska-saudiska koalitionen utfört fler än 90 000 flygningar över Jemen. De flesta av dem har inneburit att bomber fällts. Ska vi tro att endast 10 000 civila har dödats av alla dessa bomber, och av artilleriebeskjutningarna, skarpskyttarna och självmordsattackerna?

Moon of Alabama menar att saudierna lyckats få FN att underrapportera dödsfall och skador. Saudiarabien har krävt att biståndsorgan som verkar i Jemen ska ge gynnsam publicitet av att Riyadhs roll uppger sig ha satsat 930 miljoner dollar på humanitärt bistånd avslöjar ett internt FN-dokument.

Saudiarabien beräknas spendera cirka 200 miljoner dollar per dag i sitt krig mot Jemen. Pengarna de uppger sig satsa på bistånd i Jemen uppgår till mindre än 5 dagar av dessa militära utgifter.

Knappast någon har har publicerat artiklar i landet än jag, de flesta på min gamla blogg Jinge.se
Se USA-föreslagna Sverige olämpligt för fredssamtal – Exporterar vapen till Saudis och FAE:s angreppskrig mot Jemen.
Där listas ett antal artiklar om krigest allt sedan dess start i mars 2015.

Föregående artikelHur fungerar egentligen ”Världssamfundets regler”? – Retorik och verklighet
Nästa artikelSvenska imperialismens ekonomi
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

  1. Och om Mohammed bin Salman inte tvingas avgå och kriget tillåts att fortsätta kommer hungersnöd och sjukdomar snart att fördubbla dessa dystra siffror. Saudiernas marktrupper består f.ö. av legoknektar som kommer bl.a. från Afrika.
    För Syriens del är förlusterna även stora men där gäller det omvända. Av propagandistiska skäl blåstes siffrorna upp för att skapa opinion för en invasion av reguljära trupper från väst. Om Jemen har man försökt hålla tyst. En svensk journalist skrev att hon inte lade märke till något krig då hon besökte landet och att det gick att handla lyxvaror med gott urval.

  2. Jag håller med om att dödstalen underskattats i rapporteringen. Troligen är även 200.000 döda också en underskattning. Ministern för Mänskliga rättigheter i Jemens regering (i Sanaa), Alia Faysal Abdul Latif, nämnde redan den 28 augusti 2017 den högre siffran 247.000 döda. Då var ändå inte alla döda från hunger och sjukdomar inräknade.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here