USA har inlett 251 militära interventioner sedan 1991 och 469 sedan 1798

15
2569

En karta över länder där USA har ingripit militärt (Källa: Congressional Research Service)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

____________________________________________________________

Denna artikel av Ben Norton har publicerats på
https://multipolarista.com/2022/09/13/us-251-military-interventions-1991/

Länkar till artiklar med liknande innehåll nämns längst ned.

Av Ben Norton , Multipolarista , 13 september 2022

 

________________________________________________________

USA har inlett 251 militära interventioner sedan 1991 och 469 sedan 1798

USA lanserade minst 251 militära interventioner mellan 1991 och 2022. Detta enligt en rapport från Congressional Research Service, en amerikansk statlig institution som samlar in information på uppdrag av kongressen.

Rapporten dokumenterade ytterligare 218 amerikanska militära interventioner mellan 1798 och 1990.

Det ger totalt 469 amerikanska militära interventioner sedan 1798 som har erkänts av kongressen.

Dessa uppgifter publicerades den 8 mars 2022 av Congressional Research Service (CRS), i ett dokument med titeln ” Instances of Use of United States Armed Forces Abroad, 1798-2022 ”.

Listan över länder som har varit måltavla av den amerikanska militären omfattar de allra flesta nationer på jorden, inklusive nästan alla länder i Latinamerika, Karibien och större delen av den afrikanska kontinenten.

Från början av 1991 till början av 2004 genomförde den amerikanska militären 100 ingripanden, enligt CRS.

Detta antal växte till 200 militära interventioner mellan 1991 och 2018.

Rapporten visar att sedan slutet av det första kalla kriget 1991, under eran av USA:s unipolära hegemoni, har antalet Washingtons militära interventioner utomlands ökat avsevärt.

Av de totalt 469 dokumenterade utländska militära interventionerna noterade Congressional Research Service att den amerikanska regeringen endast formellt förklarade krig 11 gånger, i bara fem separata krig.

Uppgifterna exkluderar frihetskriget mellan amerikanska bosättare och det brittiska imperiet, eventuella militära utplaceringar mellan 1776 och 1798 och det amerikanska inbördeskriget.

Det är viktigt att betona att alla dessa siffror är försiktiga uppskattningar, eftersom de inte inkluderar amerikanska specialoperationer, hemliga operationer eller inhemska utplaceringar.

CRS-rapporten gjorde det klart:

Listan inkluderar inte hemliga operationer eller många incidenter där amerikanska styrkor har varit stationerade utomlands sedan andra världskriget i ockupationsstyrkor eller för deltagande i ömsesidiga säkerhetsorganisationer, grundavtal, rutinmässig militär hjälp eller träningsoperationer.

Rapporten utesluter också utplaceringen av amerikanska militära styrkor mot ursprungsbefolkningen eftersom de systematiskt etniskt rensades i den våldsamma processen med kolonial expansion västerut.

CRS erkände att det utelämnade ”den fortsatta användningen av amerikanska militära enheter i utforskningen, bosättningen och pacifieringen av den västra delen av USA.”

Military Intervention Project vid Tufts University Center for Strategic Studies har dokumenterat ännu mer inblandning utomlands.

”USA har genomfört över 500 internationella militära interventioner sedan 1776, med nästan 60% genomförda mellan 1950 och 2017”, skrev projektet. ”Dessutom skedde över en tredjedel av dessa uppdrag efter 1999”.

The Military Intervention Project lade till:

”Efter det kalla krigets slut förväntar vi oss att USA minskar sina militära interventioner utomlands, med lägre hotnivåer och färre intressen på spel. Men dessa mönster avslöjar motsatsen – USA har ökat sitt militära engagemang utomlands.”

Relaterat
Vår tids stora tävling är mellan mänsklighet och imperialism: USA, Kina, Kuba och Corona.
Tal 4 juli aktion: Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen
USA-imperialismen vann: Stoppar ledande Huawei i Sverige med hjälp av SÄPO, Hultqvist och ÖB.
IMF – USA:s ombud för ekonomisk imperialism.
Det sjunkande skeppet – om USA-imperialismens nedgång?
Kampen mot USA-imperialismen – vilka kan vi liera oss med?
Över 100 år av USA-imperialism och över 70 år av statskupper och olaglig valpåverkan.
USA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget.
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på – hur många barn har du dödat Margot?
USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val.
USA som världspolis.
”Brain drain” och IMF försvagar utvecklingsländer

Föregående artikelPolen och Ukraina i en fullskalig politisk kris utan något slut i sikte
Nästa artikelKrig, pengar och USA:s framtid
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. USA tog bort 90% av sin militära personal i Europa efter socialismens sammanbrott. Rysslands kortvariga demokratiska fönster har efterhand stängts av Putin och hans KGB-maffia. Alla grannländer som har möjligheten responderar med att närma sig Nato.

  USA har givetvis egna intressen, de kommer alltid först, men USA upplevs som trygghetens hamn för alla som levt under den ryska eller tyska stöveln. Socialister som vill införa den ryska stöveln i sina hemländer gapar alltid om USA´s krig, de utkämpas sen 1945 mest mot socialistiska angripare eller muslimska diktatorer utrustade med röda arméns standardvapen.

  • Därtill USA:s insatser som ledande i statskupper och stöd till statskupper i demokratier.

   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2021 Belarus?
   -2000-talet Venezuela. Stöd till upprepade försök till statskupp mot presidenterna Chavez och Maduro.

   • Är detta ditt sätt att rättfärdiga Rysslands vidriga och brutala övergrepp på sin grannstat? USA har varit så stygg i många år så nu är det inte mer än rätt att Ryssland också får slakta oskyldiga män, kvinnor och barn på de mest barbariska sätt?

    • @Kent Svensson 23 september, 2022 At 16:53
     Antar att du var inte lika upprörd 1999, när USA och NATO bombade forna Jugoslavien.
     ”Natos agerande bröt mot FN-stadgan (artikel 2, artikel 53 och artikel 103), men även blockets egna regler (artikel 1, artikel 7), Helsingfors slutakt från 1975 och 1980 års Wienkonvention om traktaträtten. USA och dess allierade visste detta också – de inrättade en ”oberoende kommission” ledd av åklagaren vid deras krigsförbrytartribunal i Jugoslavien för att vittja det som ”olagligt men legitimt.

     USA:s president Bill Clinton och Storbritanniens premiärminister Tony Blair citerade en nyskapad doktrin om ”ansvar för att skydda” (R2P) som deras motivering, och anklagade Belgrad för ”etnisk rensning” och till och med ”folkmord” på albaner. Under bombdådet spekulerade Nato-tjänstemän att över 100 000 albaner hade dödats. När utredarna hittade färre än 3 000 kroppar, fastställde den officiella berättelsen sig dock på en godtycklig uppskattning på 10 000.

     Tyskland hävdade till och med att det fanns en hemlig serbisk plan för att deportera en miljon albaner, och kallade den ”Operation Horseshoe”, men inga bevis för dess existens presenterades någonsin. I sin memoarbok från 2000 föreslog den pensionerade tyska generalen Heinz Loquai att det var resultatet av att Berlin förskönade spekulationer från den bulgariska underrättelsetjänsten.”

     … När Nato följde upp detta genom att expandera till Östeuropa och före detta sovjetrepubliker – med start 1999 – blev det bara värre. Den nuvarande konflikten om Ukraina är slutpunkten för det valet. Men det finns en annan faktor. Den 9 augusti 1999 – två månader efter vapenstilleståndet som avslutade kriget mot Jugoslavien – utsåg Jeltsin Vladimir Putin till ny tillförordnad premiärminister i Ryssland. Den 31 december skulle den sjuka presidenten erbjuda det ryska folket en ursäkt – och hans avgång. Resten, som de säger, är historia.
     https://swentr.site/news/562875-nato-vs-yugoslavia-evil-war/

    • @Kent Svensson 23 september, 2022 At 16:53
     När det gäller vad du påstår är ett brutalt övergrepp på en grannstat. Beakta historien.

     —Om Ryssland, då sovjet, hade ”invaderat” Tyskland 1938 och stoppat naziregimen i Berlin hade miljoner liv räddats undan förintelsen.

     —2022 ”invaderade” Ryssland Ukraina och stoppade naziregimen i Kiev från att genomföra en förintelse av etniska ryssar i Donbass och räddade på så sätt miljoner liv. Zelensky hade 150,000 trupp redo vid Donbass gräns för att genomföra förintelsen.

     Nazisterna i Berlin använde gaskammare för att utföra sin förintelse, nazisterna i Kiev använder konventionella vapen som artilleri för att åstadkomma samma sak. USA, Tyskland och Sverige förser nazisterna i Kiev med sådana vapen som verktyg, vilket skall jämföras med att ha försett Hitler med gaskammar i Auschwitz.

     Hitler valdes, Zelensky valdes, båda efter att väljarna manipulerats med propaganda, propaganda som just idag pågår dagligen i svenska MSM media och Public Service.

     Zelensky är dessutom en välkänd kokainist, reguljär användare och beroende av tung narkotika. Man kan föreställa sig att hans beslut ofta tas under påverkan av kokain.

     Regimen i Kiev uppfyller all rekvisit för att förtjänas att kallas en naziregim, med undantag av offentliga hakkorsflaggor och nazisaluter. Därför säger vi att regimen i Kiev är en naziregim. Tecknen är tydliga och omfattande.

  • @Åke Rundqvist 23 september, 2022 At 11:48
   Och nu lever dom under den amerikanska stöveln. Jag har bott både i USA, Sovjet, DDR och Sverige. Givet det amerikanska våldssamhället, det svenska förtrycket, för att inte nämna de svenska dagens våldssamhälle, mitt val från dessa med den erfarenhet är att bo i DDR, USA vore sista möjliga val. Bara som ett påpekande, USAs krig utkämpas just idag, Ukraina ett pågående exempel. USA är inte trygghet, utan diktatur och ond bråd död och lidande.

 2. USA är Västerlandets våldsmonopol!

  Avskyvärt!
  Det budskapet bör spridas vidare för att engagera varenda människa med sinne för global rättvisa.
  Oavsett religiös och politisk tillhörighet.
  Det är en fråga om världsfred och överlevnad för mänskligheten.
  Tyvärr är det så att även alla djur och naturen får lida av all imperialistisk ondska från de krafter som strävar efter världsherraväldet.

 3. Finfin artikel, och dessvärre precis så är det, med vissa invändningar fr egen sida. Skyller man på Usa, så skyller man indirekt på den amerikanska befolkningen. Vilket alltså inte är korrekt att direkt göra, men möjligen säga att ’ni amerikaner borde vara så informerade att ni inte går in i ngr av globalistpackets krig’. Ook, men vilkas länders befolkningar har ännu blivit så medvetna att de iiinte inlåter sig till kanonföda. Hade Folk veetat att Folk spiller blod för washinghtn -o the squarepedofilerna, så hade allt lett till en turnaround.O, det är precis deetta som globlstpedofirna fruktar allra mest, ett uppvaknande fr folkets sida

  • @pz 23 september, 2022 At 14:26
   Jag håller inte med dig att man automatiskt skyller på USAs befolkning. Amerikanarna är lika lite ”informerade” som tyskarna i Nazityskland var, eller svenskarna är idag. När USA röstar, och det gäller även Sverige, så har man inget val. Vad dom än röstar på är rösten för USAs krigsindustri. Att rösta är bara att ge en bekräftelse på vad makteliten redan har beslutat. Nordkorea har endast en kandidat, och alltså samma system som USA och Sverige. Det finns två saker som måste till. Bättre information till allmänheten, det blir svårt med den nära perfekta propagandamaskin makteliten har byggt upp i media. Att rösta fram en kandidat är OK, men mer viktigt är att införa ett system där makthavare kan avlägsnas med omedelbar verkan. Så är det i Kina. Man röstar inte på partier, man röstar på personer, och om personen inte sköter jobbet kan dom omedelbart avlägsnas. Det finns inga säkra mandattider eller partier som skyddar dom. Det fick en politiskt tillsatt ordförande i Peking känna på förra året. Han blev avlägsnad från den en dagen till den nästa, utan fallskärm. Elektronisk röstning finns, fungerar utmärkt, och bör snarast införas.

 4. ”Att USA skulle upplevas som trygghetens hamn”. Är ett ”påstående” och bara en föreställning i tanke världen i brist på verklighet och alternativ. Det vet ju de länder som USA redan intervenerat och försökt kuppa sig till.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here