Tal 4 juli aktion: Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen

6
1445

Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Medborgarplatsen!

Detta tal hölls av Eduardo Vilchez, Latinamerikanätverket RESOCAL vid den återkommande manifestationen på 4 juli. Detta har också rapporterats på hemsidan för Sveriges Fredsråd (SFR). här. Eva Björklund har besökt Kuba ett femtiotal gånger och har även hållit tal vid Assangemanifestationer.


Tal 4 juli aktion: Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen

Situationen i Latinamerika har blivit allt hetare av Covid19-pandemin, som har plågat kontinentens befolkning. Den 29 juni 2021 har 37.208 956 covid-19-smittade registrerats i Latinamerika och Karibien, och 5 140 000 har dött. Mest har Brasilien drabbats, Argentina på andra plats, och på tredje México, sedan Colombia, Peru, Chile och Ecuador.

Kubas vacciner är ett hopp för Latinamerika, Abdala- och Soberana 02-vaccinernas effektivitet kommer till Latinamerikas hjälp då regionen kämpar för att kunna vaccinera sitt folk.
Trots att Kuba trakasseras av USA-regimens folkmordsblockad visar Kuba sin solidaritet med Latinamerika. Resocal och alla solidariska organisationer som deltar idag , bidrar med sitt stöd och kräver offentligt att USA avbryter sina ekonomiska, handels- och finansiella blockader mot Kuba och Venezuela.

I kampen mot den rådande nyliberalismen, där vissa latinamerikanska regeringar och nyfascismen får stöd från USA, där har organiserade arbetare, i sociala rörelser tillsammans med ungdomar, gått ut på gatorna för att kräva grundläggandeförändring.

Vi vill lyfta fram den sociala explosionen i Chile i november 2019, som öppnade för en ny grundlagsprocess i landet, en process som upphävde den grundlag som diktaturen utarbetade 1980, och införde med en gevären i högsta hugg.

Och även den sociala explosionen i Colombia den 28 april 2021. Om folk är trötta på att vara ekonomiskt pressade, kommer de att stå upp i demonstrationer mot Iván Duques regering tills de schack matt, trots att de har bett USA om hjälp med information för att kunna punktmarkera och eliminera sociala ledare.

Polisen kränker systematiskt de mänskliga rättigheterna i våra länder, polisen som utbildats militärt på USAs militärbaser i dessa länder, där den militariserade polisen har mördat och lemlästat hundratals obeväpnade demonstranter.

Bara i Colombia har över 900 sociala ledare mördats och 254 före detta soldater i de revolutionära väpnade styrkorna i Colombia-FARC.

I Chile påskyndar militariseringen våldsspiralen i Araucuanía-regionen och Sebastián Piñeraregeringens förtryck mot Mapuche-familjer och ledare. De erbjuder ingen lösning utan uppmuntrar snarare kränkningar av grundläggande rättigheter.
Vi fördömer att över 30 medlemmar i Mapuche-samhället har mördats 2016–2021 inklusive 4 barn på 7,10,12,13 år respektive.

FN:s organisation har vänt dövörat till och ifrågasatt vissa fall av selektiva mord begångna av polis och militär, vilket visar hur folkmordsregeringarnas tjänar USAs nykolonialala välde .
Men när det gäller Venezuela och Kuba lyssnar FN till högljudda, välbetalda röster som skamlöst ljuger och manipulerar världsopinionen, trots Generalförsamlingens årliga massivt eniga fördömande av blockaden mot Kuba, så låter den sig ändå manipuleras av skamlösa lögner om Venezuela.

I Peru där valprocessen den 6 juli i år blev en demokratisk folkom röstning för den nya presidenten, professor Pedro Castillo, försökte de korrupta nyliberalerna ignorera denna seger, trots det faktum blev till stora rubriker för runt om i världen. Våldet ökade igen anhängarna av den korrupta Keiko Fujimori mördade en demonstrant som försvarade Pedro Castillos röster. Och den korrupta förvaltningen nära knuten till Fujimoris-maffian stoppade tillkännagivandet av en den nya presidenten som demokratiskt valts av folket.

Efter den bolivianska nyfascistiska högerns statskupp mot Evo Morales, med stöd från USAs ambassad i La Paz. Blev nästa val en seger för det bolivianska folkets socialistiska rörelse ”Movimiento Al Socialismo” och deras representant, kamrat Luis Arce Catacora, som nu kämpar för att återställa demokratin i landet och åtgärda de ekonomiska hinder och hinder för läkarvård som imperialismens skyltdocka Jeanine Añez lämnat efter sig som
ansvarig för massakrerna i Sacaba och Senkata 2019.
Den 15 november 2019 förlorade 11 civila sina liv och ytterligare 120 skadades i Sacaba.
Den 19 november 2019 förlorade ytterligare 11 civila i närheten av Senkata sina liv och 78 skadades. Polis och Militär skadas aldrig. Vi ska komma ihåg att Amerikanska Staternas Organisationen OAS med sin generalsekreterare Luis Almagro tillsammans USA-regeringen stödde statskuppen i Bolivia

Solidaritetsnätverket med Latinamerika – RESOCAL vi kräver att:

Nobels fredspris i år ska gå till KUBAs Henry Reeve Internationalistiska läkar- och sjukvårdsbrigader.
Luis Almagro avsätts från posten som OAS generalsekreterare och ställs inför internationell domstol för sitt deltagande i statskuppen i Bolivia.

• USAs folkmordsblockad mot Socialistiska republiken Kuba ska upphöra.

USAs folkmordsblockad mot Bolivarianska republiken Venezuela ska upphöra.

• Vi fördömer USAs inblandning i Nicaraguas inre angelägenheter.

• Vi kräver att Chiles president Sebastian Piñeira och Colombias president Ivan Duque
åtalas för kvalificerat folkmord ,vid Internationella domstolen i Haag.


Upprop, program och flygblad.

4 juli 2021, USAs Nationaldag
”Alla Människors lika värde, Alla människors lika rätt”.

Antiimperialistisk aktion till minne av USAs grundlag från 4 juli 1788, som USA sedan starten brutit mot. Aktion 4 juli, varje år,i år på Medborgarplatsen

Välkommen att delta i denna manifestation mot USA:s krigspolitik!

* Kl 16 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu är det dags igen! Möt upp och protestera på USAs nationaldag mot USAs utsvältnings- och krigspolitik mot de folk som inte accepterar att vara lydstater till USA. Vietnam segrade 1975, men USA imperialismen överlevde och fortsatte sin krigspolitik mot andra mål. Sedan 1976 har vi i olika antiimperialistiska och fredssträvande organisationer genomfört protester 4 juli mot USA-imperialismen, och sedan slutet av 90-talet på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Denna gång finns program med dock flera korta appelltal, samt sång och musik av olika slag. Strikt hänsyn tas till riktlinjer för coronapandemin.

PROGRAM 4 Juli 2021

• 16.05 Välkomna! Om 4 juli, Anita Persson, 4-julikommitten

• 16.10, Sång, kulning, Stina Bengs

• 16.15, USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige,
Sveriges Fredsråd, Agneta Norberg,

• 16.25 Kampen mot imperialismen i Sverige & USA,
FIB Kulturfront, Anders Romelsjö

• 16.30, Sång, I natt jag drömde,
Stina Bengs

• 16.35, USAs 50-åriga utsvältningblockad mot Kuba,
Svensk-Kubanska Föreningen, Eva Björklund,

• 16.40, Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen,
Latinamerikanska nätverket Resocal, Fredy Ramos

• 16.40, Colombia, USA-tränad militär mot demonstranter för arbete, fred & demokrati, Colombia Solidaritet

• 16.50, Latinamerikanska toner,
Xavier Castro,

• 17.05 Venezuela, USAs blockad & politik för regimskifte Venezuela Solidaritet, Martin Lööf

• 17.15, USA-imperialismens hämnd på Syrien,
Syrien Solidaritet, Hans Öhrn,

• 17.25, Irak, en kollapsad stat där USA stannar & Nato trappar upp sin roll Irak Solidaritet, Sigyn Meder

• 17.35 Latinamerikanska toner ,
Pepe & Mary

• 17.45 Anita, Tack och slut. Vi ses om ett år igen!

Nedan årets flygblad.


Flygbladet 4 juli 2021

Trots USAs uppenbara, massiva krigsbrott tar den rika västvärlden inte avstånd från världsmakten, utan kritiserar Kina och Ryssland som sätter gränser för USAs världsherravälde, och framställer dem som det stora hotet.

USAs globala avlyssning, desinformation, manipulation och förföljelse av de, som liksom
Julian Assange och Chelsea Manning avslöjar dem är som ett hot mot yttrandefrihet och demokrati, närmar sig Orwells mardrömmar.

Efter millennieskiftet har USA invaderat Irak, flygbombat Libyen och Afghanistan, finansierat opposition och beväpnade terror-grupper som al-Qaida och IS i syfte att krossa de arabiska nationalstaterna. Stödet till terrorister är väl belagt genom uttalande av ledande politiker, generaler och kritiseras i medier i USA, medan svenska medier tiger. Senast är det USAs stöd till Israels massiv terrorbombningarna mot palestinska områden i Israel, som klarat sig utan större kritik.

Även om USAs ställning har försvagats av den ekonomiska krisen och moraliskt av krigsbrotten och ansvaret för framväxten av islamistiska terrorgrupper, stöd till Saudiarabiens folkmord i Jemen, Israels folkmordspolitik, uppsägningen av
kärnvapenavtalet, förblir Sveriges regering trogen.

Det började med omstörtande verksamhet, ”den arabiska våren”, som dock snart övergick i USA- stödd terrorism och inbördeskrig. Libyen flygbombades. Syrien kunde med stöd av Ryssland avvärja regimskifte i krig mot olika huvudsakligen USA-stödda terroristorganisationer. I ökad utsträckning driver USA hård, folkrättsvidrig ekonomisk krigföring med så kallade sanktioner förutom mot Kuba, Venezuela och Nordkorea,
och nu även mot Syrien och Iran som också hotas av utplåning. Liksom Jemen. Och Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

USAs Fjärde Flotta fortsätter att patrullera kring Sydamerika och Karibien, och Trumps ekonomiska krig mot Venezuela består. USAs militärbaser i Latinamerika inringar ”Världens lunga”, det jättelika Amazonasområdet med en stor del av världens syre- och sötvattensreserver, där USAs marionett Bolsonaros fortsatta nerhuggning av regnskogen hotar hela världen med klimatkatastrof. Inte bara ursprungsfolkens
rättigheter och liv hotas. Men USA:s politik kan inte kväva folkens strävan efter fred och frihet.

Världsmakten undergrävdes av de latinamerikanska och karibiska folkens frigörelse i början av tjugohundratalet med ett eget förbund av självständiga stater, utan USA. Då satsade Obama på ”mjuka kupper”, undergrävande verksamhet, sociala medier och mildrad blockad och bistånd för att skapa en inre ”opposition” för regimskifte. Trump drog åt snaran igen, skärpte den 60-åriga utsvältningsblockaden mot Kuba och satsade på regimskifte i
de få länder i som ännu inte återerövrats, i Venezuela med statskuppsförsök – med stöd av Sverige och EU. Och Biden fortsätter. Även Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

Rysslands och Kinas framväxt som ekonomiska världsmakter har utmanat USA som försöker dra in alla gränsstater i sitt välde. Finland och Sverige förs stegvis närmare NATO med återkommande krigsövningar, vartannat år i Norrland med Arctic Challenge Exercises över 100 stridsflygplan, 3 000 trupp och AWACSflygande spioncentraler.. Och i juni den årliga USA-ledda marinövningen Baltops med Östersjöländerna.

USA/NATO stärker inringningen av Ryssland, Kina och hela eurasiatiska världsdelen. I Ostasien stärks de militära banden med Sydkorea, Japan, Singapore, Australien och nära nog ständiga krigsövningar – i luften, till havs och på land. USA/NATO har dragit med Georgien, Ukraina, Azerbadjan, Moldavien i centralasiatiskt samarbete och genomför stora krigsmanövrer på gränsen till Ryssland. Statskuppen mot folkvalda presidenten i Ukraina 2014 samt den efterföljande konflikten ingår i detta sammanhang. Liksom krav på att få använda Gotland som avskjutningsramp mot Ryssland i ”försvar för de baltiska länderna”. I Afrika har USA militärbaser i nästan alla länder.

Vi lever i en extremt farlig tid. Sverige drivs allt längre in i USAs/NATOs famn. Svenska försvarets radioanstalt FRA har blivit en viktig allierad i USAs krigföring. Och med värdlandsavtalet kan USA/NATO från Sverige på egen hand angripa tredje land och föra in kärnvapen. USA har ensidigt sagt upp viktiga kärnvapenavtal och försöker hindra att Sverige och andra länder skriver på FN:s kärnvapenförbud.
IMF, Världsbanken, WTO – kontrollerade av USA som ensam har vetorätt – som stöds av EU – har drivit skuldsatta länder till undergång i Tredje världen och i Europa med Grekland och Ukraina som varnande exempel. IMF:s politik främjar USA:s strävan efter kontroll över råvarorna. De fattiga staternas möjligheter att driva självständig politik, kontrollera naturtillgångar och begränsa de transnationella bolagens rörelsefrihet inskränks till de rikas förmån. Följden blir ökade klyftor, massvält, miljöförstöring, desperation och underutveckling.

Stöd solidaritetrörelsens paroller:

•Nej till Nato i Sverige! Hävda FNs förbud mot kärnvapen
•Stoppa USAs/NATOs krigsupptrappning & USAs raketbaser i andra länder!
•Stoppa USA imperialismens ”humanitära” interventioner!
•Fördöm USAs krigsbrott, brott mot folkrätten & de mänskliga rättigheterna!
•Fördöm USAs blockad mot Kuba & omstörtande verksamhet i Latinamerika!
•Lämna Venezuela & Nicaragua i fred! •Fördöm USAs folkmord i Jemen
•Fördöm USA-stödd terrorism i Syrien & Saudiarabiens
•För alla länders okränkbarhet & alla folks självbestämmande!
•För en ny ekonomisk & social världsordning
•För folkens rätt till egna resurser & naturtillgångar
• För ett aktivt & demokratiskt FN,

• För ett fritt Palestina!

•Erkänn Västsahara!

Föregående artikelTal 4 juli aktion: FN: ”Protesterna i Colombia beror på enormt socialt missnöje”
Nästa artikelDebatt: Imperialismen och krigen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Vet inte hur jag skall ställa mig, många bra ansatser, men skall man för den skull svälja alla faktafel?

  Perus president är eller har inte varit professor utan grundskolelärare, det skedde ingen USA-kupp i Bolivia, folket tröttnade på Evos trixande med konstitution och MAS lämnade frivilligt över makten till den vidriga Jeanine Añez . Ett drygt år efter var MAS tillbaka vid makten. USA gör inga statskupper ena dan och lämnar tillbaka makten nästa dag. Att USA skulle bevaka sociala ledare som sedan Colombias regering mördar är en verklig sensation. Ariel Avila som ägnat hela sitt vuxna liv åt att studera de här frågorna menar att det finns många aktörer bakom morden på sociala ledare, 70% av de identifierade yrkesmördarna hade ingen aning om vem som betalt dem och 30% är utförda av dissidenter från Farc, ELN-gerillan och maffiagruppen Clan del Golfo. Mycket av de sistnämnda aktörerna kämpar om kontrollen över narkotikahanteringen. FARCs undertecknande av fredsavtalet innebar att det uppstod ett maktvakuum som man nu slåss om att kontrollera. Då får inga sociala ledare stå i vägen. Vilka som står bakom de övriga 70% kan man bara spekulera om. Finns det bevis för USAs roll i morden på sociala ledare bör de läggas fram.
  Tråkigt med allt allmänt svammel och fantasier när det gäller en så viktig sak som den högst reella kampen mot imperialismen.

  • Visst var det en statskupp i Bolivia i november 2019 Bolivia: Ny framgångsrik USA-stödd statskupp. Jag skrev 12/11 2019 ”Det verkar nu klart att en statskupp skett i Bolivia, inte oväntat sedan några dagar. För 3 dagar sedan publicerade till exempel jag artikeln Statskupp på gång i Bolivia?
   Inga fakta har presenterats som motsäger att Evo Morales vann presidentvalet nyligen. Han fick 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%. Centrum för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) i USA har analyserat valet och kommit fram till att “det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”.

   “Med Evo Morales som president har det fattiga Bolivia mer än halverat den extrema fattigdomen, från 38 till 15 procent mellan 2006 och 2017, och sänkt fattigdomen från 60 till 35 procent under samma tidsperiod. Men styret, som för första gången i landets historia inkluderat den stora andelen av befolkningen i Bolivia med indianskt ursprung, har inte uppskattats av alla.”

   Vid valet i höstas vann Eva Morales partikamrat Luis Acre stort. DN rapporterade igår att Bolivias ex-president mår okej efter självmordsförsök.

   USA är mästare i statskupper i och stöd till statskupper mot demokratier.

   En liten lista:
   1953 Kuppen mot Mossadeq i Iran;
   1954: Guatemalas president Jacobo Arbenz störtas i en CIA-stödd statskupp.
   1960: Lumbumba i Kongo;
   1964: Vänsterpresident Joao Goulart i Brasilien störtas i en USA-stödd statskupp.
   1965: USA störtar progressive presidenten Juan Bosch i Dominikanska republiken.
   1965: Sukarno i Indonesien;
   1973: USA stödjer den militära statskuppen mot folkvalde presidenten Allende i Chile;
   1979: Sihanouk i Kambodja;
   1980: USA-stödd statskupp i Brasilien;
   1980; USA invaderar militärt och störtar Bishopregeringen i Grenada;
   2002: Venezuelas president Chavez är störtad i två dagar innan han återtar makten;
   2009: Honduras president Zelaya störtas av militären. USA stödde kuppen;
   2014; USA-stödd statskupp i Ukraina;
   2019: USA-stött statskuppsförsök i Venezuela via militär och självutnämnd ”interimspresidenten Guaido;
   2019: USA-stödd statskupp i Bolivia;
   1960-2010: Upprepade mordförsök mot Fidel Castro på Kuba.

   * Visst finns exempel på USA-initierade mord och mordförsök mot politiska moståndare, som Chavez och Maduro i Venezuela och Suleimani i Iran.

   * Colombia vet du rimligen mycker mer än jag om, då du visst bor där. Här dock en rapport Colombia och Kuba – en jämförelse.

   * Att någon översatt yrkestiteln fel på Perus nye president är möjligt. ”Lärare” heter vist ”profesor” på spanska.

 2. Anders, svarar bara kort eftersom jag aldrig vet när jag blir utsatt för din censur.
  Enligt Bolivias konstitution så gäller följande:
  ”Artikel 168
  Mandatperioden för presidenten eller presidenten och vicepresidenten eller vicepresidenten är fem år, och de kan omväljas bara en gång.”
  Evo Morales tillträdde första gången som president 2006. Alltså borde han aldrig fått kandidera. Desdutom år 2016 hade man en folkomröstning om huruvida man skulle ändra konstitutionen igen och tillåta ytterligare mandatperioder. Bolivias folk svarade NEJ med 51,3% och 48,7% svarade JA.
  Om nu USA-imperialismen gjorde en kupp i Bolivia 2019 så får man väl ödmjukt tacka USA för att de lämnade tillbaka makten till Evos partikamrat ett år senare.

  • Sven, du är inte utsatt för någon censur. Jag har publicerat 357 kommentarer av dig. Någon gång kan en kommentar bli fördröjd då ”datorn eller något program” av okänd anledning placerar en del kommentarer som ”Skräppost”. Har nyligen hänt ”Ivan” och ”JohandeNaucler”. Kan därmed bli försenade.

   Eva Morales rätt att delta i presidentvalet 2019 har varit omtvistad. Godkändes dock av Bolivias författningsdomstol före valet. ”Despite the referendum result, the Supreme Court of Justice – referring to Art. 23 of the American Convention on Human Rights – ruled a little over one year later in December 2017 that all public offices would have no term limits despite what was established in the constitution, thus allowing Morales to run for a fourth term” (Wikipedia). Morales vann valet med över 10 %, sedan kom statskuppen. Läs även. Statskupp på gång i Bolivia?

 3. Samma författningsdomstol som du nämnde godkände glatt senare fascisten och rasisten Jeanine Áñez som president. Bolivia är genomkorrumperat och du kan fixa vilket domslut du vill om du betalar rätt summa till rätt personer. Det existerar knappt några oberoende institutioner längre vilket en oberoende (men godkänd av Bolivias regering) rapport konstaterade för bara ett par dagar sen. Vad som däremot existerar är konstitutionen initierad av Evo Morales och som fick stöd av folket i en folkomröstning samt ytterligare en folkomröstning som avvisade Evo Morales önskan om ytterligare omval. Latinamerikas folk bryr sig om sina konstitutioner och gillar inte presidenter vare sig till höger eller vänster som försöker bita sig kvar vid makten. Under senare år har t ex Chavez i Venezuela, Urribe i Colombia och Morales i Bolivia förlorat folkomröstningar om ytterligare omval. Att bolivianerna i valet 2019 föredrog Morales framför Carlos Mesa behöver inte betyda att de ville ha Morales ytterligare 5 år efter hans 14 år vid makten utan att de ännu mindre ville ha högerpolitikern Mesa. En stor del av protesterna mot Morales kom från gruvarbetarna så det var inte enbart en högeropposition. Det är tydligt däremot att folket ville ha kvar MAS och jag tror att valet av Luis Arce var bra för Bolivia. Arce har tidigare hållt i ekonomin på ett utmärkt sätt och lyckats undvika Maduros kasinoekonomi. Mitt rättesnöre är Orwells Djurfarmen, när djuren gör revolution men sedan grisarna börjar gå på två ben och äta med kniv och gaffel då är det dags för djuren att sätta stopp.
  http://ain-bolivia.org/wp-content/uploads/2021/08/2021-GIEI-Bolivia-informe-final.pdf

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here