Tal 4 juli aktion: FN: ”Protesterna i Colombia beror på enormt socialt missnöje”

1
1115

Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Medborgarplatsen!

Detta tal hölls av Eva Björklund i Svensk-kubanska föreningen vid den återkommande manifestationen på 4 juli. Detta har också rapporterats på hemsidan för Sveriges Fredsråd (SFR). här. Eva Björklund har besökt Kuba ett femtiotal gånger.


Tal 4 juli aktion: FN: ”Protesterna i Colombia beror på enormt socialt missnöje”

Och ”fred i Colombia förutsätter jordreform och slut på svälten”. FN:s utsända i Colombia sa förra veckan att protesterna och generalstrejken uttrycker ett ”socialt missnöje utan tidigare motstycke”. Presidenten Iván Duque lade kostnaderna för pandemin på arbetarna och bönderna och över 8 000 colombianer vräktes från sina hem bara under maj.

Sedan slutet av april har Colombias gator ångat av tårgas för att slå ner protesterna.
Sedan protesterna startade 28 april med krav på att följa fredsöverenskommelsen som slöts i Havanna 2016 rapporterar FN att anti-kravallstyrkornas har mördat minst 54 civila och skadat hundratals, FN konstaterar också i sin kvartalsrapport april, maj, juni att antalet mord på sociala ledare och före detta gerillasoldater har ökat. Under de senaste tre månaderna har, förutom de som dödats under protesterna, ytterligare 49 människorättsaktivister mördats. 16 före detta gerillasoldater har mött samma öde. Och 19 massakrer har dokumenterats.

FN har tagit också upp tvångsförflyttningar av sociala ledare och före detta gerillasoldater i 25 byar.
I protesterna denna vår har ungdomar, kvinnor, konstnärer, religiösa människor, ursprungsbefolkningen, afro-colombianerna, fackföreningar och organisationer från fattig- och arbetarkvarteren deltagit. Kampen omfattar praktisk taget hela Colombia. Dödsskvadroner slår ner på demonstrationer och stoppar alla demokratiska framsteg.

De aktuella protesterna påminner om den stora medborgarstrejken 1977 i hela landet, som växte fram ur en lång kamp mot landets härskaklass, men med skillnaden att då ”utan stöd av någon internationell solidaritet”, medan den nuvarande globala medieuppmärksamheten på kampen Colombia hjälper dem “att inte att tappa modet”, I den globala medieuppmärksamheten deltar dock inte svenska medier.

Situationen försämrades redan under president Andrés Pastrana – som hade makten från 1998 till 2002 – och USAs president Bill Clinton, som båda undertecknade Plan Colombia, som gick ut på att stämpla FARC som ”narkoterrorister” och startade ett utrotningskrig mot frihetskämparna. Gradvis alltmer hänsynslösa män tog över det härskande blocket med president Álvaro Uribe (2002-2010) som lovat att utrota oss FARC på fyra år, men han lyckades inte.
Denna regering får generöst bistånd från svenska SIDA som anslår 1 155 miljoner kronor i utvecklingsbistånd till Colombias regering, en korrupt USA-allierad nyliberal militaristisk stat under ständig press från missnöjda invånare.

För Colombia gäller: ”Samverkan ska sökas med den colombianska regeringen på områden som är gemensamma för det svenska utvecklingssamarbetet och den colombianska regeringens nationella utvecklingsplan, liksom andra fredsbyggande initiativ. Dock inget till ”förändringsaktörer”,
Som jämförelse är det intressant att till Kuba anslår SIDA 175 miljoner kr i utvecklingsbistånd, För Kuba gäller: ”Inget budgetstöd utgår till representanter för den kubanska staten eller kubanska myndigheter. Endast samarbete med ”förändringsaktörer” som bedöms ha viljan och förutsättningarna att bidra till öppenhet och stärkt respekt för de mänskliga rättigheterna kan övervägas.”

På vanlig svenska betyder det att bistånd ska bara gå till de Kubas fiender som är starka nog att bidra till att socialismen ersätts med västerländsk kapitalism. Som sagt, Sveriges regerings förtjusning i samarbete med USA har ingen gräns.


Upprop, program och flygblad.

4 juli 2021, USAs Nationaldag
”Alla Människors lika värde, Alla människors lika rätt”.

Antiimperialistisk aktion till minne av USAs grundlag från 4 juli 1788, som USA sedan starten brutit mot. Aktion 4 juli, varje år,i år på Medborgarplatsen

Välkommen att delta i denna manifestation mot USA:s krigspolitik!

* Kl 16 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Nu är det dags igen! Möt upp och protestera på USAs nationaldag mot USAs utsvältnings- och krigspolitik mot de folk som inte accepterar att vara lydstater till USA. Vietnam segrade 1975, men USA imperialismen överlevde och fortsatte sin krigspolitik mot andra mål. Sedan 1976 har vi i olika antiimperialistiska och fredssträvande organisationer genomfört protester 4 juli mot USA-imperialismen, och sedan slutet av 90-talet på Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Denna gång finns program med dock flera korta appelltal, samt sång och musik av olika slag. Strikt hänsyn tas till riktlinjer för coronapandemin.

PROGRAM 4 Juli 2021

• 16.05 Välkomna! Om 4 juli, Anita Persson, 4-julikommitten

• 16.10, Sång, kulning, Stina Bengs

• 16.15, USA tränar krig mot Ryssland i norra Sverige,
Sveriges Fredsråd, Agneta Norberg,

• 16.25 Kampen mot imperialismen i Sverige & USA,
FIB Kulturfront, Anders Romelsjö

• 16.30, Sång, I natt jag drömde,
Stina Bengs

• 16.35, USAs 50-åriga utsvältningblockad mot Kuba,
Svensk-Kubanska Föreningen, Eva Björklund,

• 16.40, Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen,
Latinamerikanska nätverket Resocal, Fredy Ramos

• 16.40, Colombia, USA-tränad militär mot demonstranter för arbete, fred & demokrati, Colombia Solidaritet

• 16.50, Latinamerikanska toner,
Xavier Castro,

• 17.05 Venezuela, USAs blockad & politik för regimskifte Venezuela Solidaritet, Martin Lööf

• 17.15, USA-imperialismens hämnd på Syrien,
Syrien Solidaritet, Hans Öhrn,

• 17.25, Irak, en kollapsad stat där USA stannar & Nato trappar upp sin roll Irak Solidaritet, Sigyn Meder

• 17.35 Latinamerikanska toner ,
Pepe & Mary

• 17.45 Anita, Tack och slut. Vi ses om ett år igen!

Nedan årets flygblad.


Flygbladet 4 juli 2021

Trots USAs uppenbara, massiva krigsbrott tar den rika västvärlden inte avstånd från världsmakten, utan kritiserar Kina och Ryssland som sätter gränser för USAs världsherravälde, och framställer dem som det stora hotet.

USAs globala avlyssning, desinformation, manipulation och förföljelse av de, som liksom
Julian Assange och Chelsea Manning avslöjar dem är som ett hot mot yttrandefrihet och demokrati, närmar sig Orwells mardrömmar.

Efter millennieskiftet har USA invaderat Irak, flygbombat Libyen och Afghanistan, finansierat opposition och beväpnade terror-grupper som al-Qaida och IS i syfte att krossa de arabiska nationalstaterna. Stödet till terrorister är väl belagt genom uttalande av ledande politiker, generaler och kritiseras i medier i USA, medan svenska medier tiger. Senast är det USAs stöd till Israels massiv terrorbombningarna mot palestinska områden i Israel, som klarat sig utan större kritik.

Även om USAs ställning har försvagats av den ekonomiska krisen och moraliskt av krigsbrotten och ansvaret för framväxten av islamistiska terrorgrupper, stöd till Saudiarabiens folkmord i Jemen, Israels folkmordspolitik, uppsägningen av
kärnvapenavtalet, förblir Sveriges regering trogen.

Det började med omstörtande verksamhet, ”den arabiska våren”, som dock snart övergick i USA- stödd terrorism och inbördeskrig. Libyen flygbombades. Syrien kunde med stöd av Ryssland avvärja regimskifte i krig mot olika huvudsakligen USA-stödda terroristorganisationer. I ökad utsträckning driver USA hård, folkrättsvidrig ekonomisk krigföring med så kallade sanktioner förutom mot Kuba, Venezuela och Nordkorea,
och nu även mot Syrien och Iran som också hotas av utplåning. Liksom Jemen. Och Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

USAs Fjärde Flotta fortsätter att patrullera kring Sydamerika och Karibien, och Trumps ekonomiska krig mot Venezuela består. USAs militärbaser i Latinamerika inringar ”Världens lunga”, det jättelika Amazonasområdet med en stor del av världens syre- och sötvattensreserver, där USAs marionett Bolsonaros fortsatta nerhuggning av regnskogen hotar hela världen med klimatkatastrof. Inte bara ursprungsfolkens
rättigheter och liv hotas. Men USA:s politik kan inte kväva folkens strävan efter fred och frihet.

Världsmakten undergrävdes av de latinamerikanska och karibiska folkens frigörelse i början av tjugohundratalet med ett eget förbund av självständiga stater, utan USA. Då satsade Obama på ”mjuka kupper”, undergrävande verksamhet, sociala medier och mildrad blockad och bistånd för att skapa en inre ”opposition” för regimskifte. Trump drog åt snaran igen, skärpte den 60-åriga utsvältningsblockaden mot Kuba och satsade på regimskifte i
de få länder i som ännu inte återerövrats, i Venezuela med statskuppsförsök – med stöd av Sverige och EU. Och Biden fortsätter. Även Trumps påhitt att ge bort hela Västsahara till ockupanten Marocko ligger kvar.

Rysslands och Kinas framväxt som ekonomiska världsmakter har utmanat USA som försöker dra in alla gränsstater i sitt välde. Finland och Sverige förs stegvis närmare NATO med återkommande krigsövningar, vartannat år i Norrland med Arctic Challenge Exercises över 100 stridsflygplan, 3 000 trupp och AWACSflygande spioncentraler.. Och i juni den årliga USA-ledda marinövningen Baltops med Östersjöländerna.

USA/NATO stärker inringningen av Ryssland, Kina och hela eurasiatiska världsdelen. I Ostasien stärks de militära banden med Sydkorea, Japan, Singapore, Australien och nära nog ständiga krigsövningar – i luften, till havs och på land. USA/NATO har dragit med Georgien, Ukraina, Azerbadjan, Moldavien i centralasiatiskt samarbete och genomför stora krigsmanövrer på gränsen till Ryssland. Statskuppen mot folkvalda presidenten i Ukraina 2014 samt den efterföljande konflikten ingår i detta sammanhang. Liksom krav på att få använda Gotland som avskjutningsramp mot Ryssland i ”försvar för de baltiska länderna”. I Afrika har USA militärbaser i nästan alla länder.

Vi lever i en extremt farlig tid. Sverige drivs allt längre in i USAs/NATOs famn. Svenska försvarets radioanstalt FRA har blivit en viktig allierad i USAs krigföring. Och med värdlandsavtalet kan USA/NATO från Sverige på egen hand angripa tredje land och föra in kärnvapen. USA har ensidigt sagt upp viktiga kärnvapenavtal och försöker hindra att Sverige och andra länder skriver på FN:s kärnvapenförbud.
IMF, Världsbanken, WTO – kontrollerade av USA som ensam har vetorätt – som stöds av EU – har drivit skuldsatta länder till undergång i Tredje världen och i Europa med Grekland och Ukraina som varnande exempel. IMF:s politik främjar USA:s strävan efter kontroll över råvarorna. De fattiga staternas möjligheter att driva självständig politik, kontrollera naturtillgångar och begränsa de transnationella bolagens rörelsefrihet inskränks till de rikas förmån. Följden blir ökade klyftor, massvält, miljöförstöring, desperation och underutveckling.

Stöd solidaritetrörelsens paroller:

•Nej till Nato i Sverige! Hävda FNs förbud mot kärnvapen
•Stoppa USAs/NATOs krigsupptrappning & USAs raketbaser i andra länder!
•Stoppa USA imperialismens ”humanitära” interventioner!
•Fördöm USAs krigsbrott, brott mot folkrätten & de mänskliga rättigheterna!
•Fördöm USAs blockad mot Kuba & omstörtande verksamhet i Latinamerika!
•Lämna Venezuela & Nicaragua i fred! •Fördöm USAs folkmord i Jemen
•Fördöm USA-stödd terrorism i Syrien & Saudiarabiens
•För alla länders okränkbarhet & alla folks självbestämmande!
•För en ny ekonomisk & social världsordning
•För folkens rätt till egna resurser & naturtillgångar
• För ett aktivt & demokratiskt FN,

• För ett fritt Palestina!

•Erkänn Västsahara!

 

Föregående artikelÄr kapitalismens kris drivkraften i coronakrisen?
Nästa artikelTal 4 juli aktion: Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen
Eva Björklund
Eva Björklund är arkitekt och har i decennier varit en ledande medlem i Svensk-kubanska föreningen. Hon har besökt Kuba omkring femtio gånger. Hon har också i decennier haft ett avgörande inflytande på "Tidskriften Kuba". Medlem i styrelsen för Sveriges Fredsråd.

1 KOMMENTAR

  1. Mycket av vad Eva Björklund skriver om Colombia är sant men när hon beskriver FARC som ”frihetskämpar” (”stämpla FARC som ”narkoterrorister” och startade ett utrotningskrig mot frihetskämparna”) låter hon mer som Ronald Reagan. Just nu så sitter större delen av FARCs ledning och erkänner sina brott mot mänskligheten och jag tror att väldigt få av Colombias nästan 50 miljoner invånare betraktar FARC som ”frihetskämpar” (de fick c:a 50 000 röster i senaste valet). Folk minns istället FARCs affärsverksamhet mord, kidnappningar och knarkhandel. FARC var det största hindret för en stark vänster och gynnade framväxten av en fascistoid regering. Först nu finns det hopp om en starkare vänster vilket senaste tidens demonstrationer visar.

    https://www.reuters.com/world/americas/colombias-former-farc-accept-responsibility-kidnappings-2021-04-30/#:~:text=The%20FARC%20%22clearly%20assumes%20responsibility,inflicted%20unjustifiably%20on%20victims…&text=Between%201990%20and%202015%2C%2021%2C396,FARC%2C%20according%20to%20tribunal%20figures.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here