Bolivia: Ny framgångsrik USA-stödd statskupp.

4
2093
Eva Morales fördömer USA:s politik i FN.

Det verkar nu klart att en statskupp skett i Bolivia, inte oväntat sedan några dagar. För 3 dagar sedan publicerade till exempel jag artikeln Statskupp på gång i Bolivia?

Inga fakta har presenterats som motsäger att Evo Morales vann presidentvalet nyligen. Han fick 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%. Centrum för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) i USA har analyserat valet och kommit fram till att ”det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”.

I rapporten ”What Happened in Bolivia’s 2019 Vote Count? The Role of the OAS Electoral Observation Mission” 8 november presenteras en stegvis analys av valet (både av den inofficiella snabbräkningen och den långsammare officiella räkningen). Rapporten innehåller resultaten från 500 simuleringar som visar att Morales första seger i första omgången inte bara var möjlig, utan trolig, baserat på resultaten från de de första 83,85 procent av rösterna i snabbtäkningen. Mark Weisbrot, meddirektör för CEPR, konstaterade att det var mycket tveksamt att OAS lämnade ett pressmeddelande som ifrågasätter valresultat utan att presentera några bevis för att göra det. Han noterade att OAS: s preliminära rapport om valet inte heller gav några bevis på att något var fel med omröstningen.”OAS: s pressmeddelande 21 oktober och dess preliminära rapport om det bolivianska valet väcker oroande frågor om organisationen bedrev opartisk, professionell valobservation,” sade Weisbrot. ”OAS bör undersöka hur sådana uttalanden, som kan ha bidragit till politisk konflikt i Bolivia, skedde utan någon som helst bevisning.”

Media rapporterar bara att Morales misstänks för valfusk, eller att valfusk skett (utan att presentera belägg för det).

DN:s Latinamerikaskribent Henry Brandao Jönsson skriver ”Morales anhängare anser att han utsatts för en statskupp, medan oppositionen menar att han var tvungen att avgå efter att presidentvalet underkänts.” DN: Eva Morales söker skydd i Mexiko.

Jag kommenterade under ”Ifrågasätt” i DN (max 1500 tecken)

Det finns inga belägg för valfusk i Bolivia från OAS som är väl känt för att företräda USA:s politik och som får 60 % av sin budget från USA.

”I rapporten ’”What Happened in Bolivia’s 2019 Vote Count? The Role of the OAS Electoral Observation Mission” 8 /11 från USA-baserade CEPR presenteras en analys av valet (både av den inofficiella snabbräkningen och den långsammare officiella räkningen). Resultaten från 500 simuleringar visar att Morales första seger i första omgången inte bara var möjlig, utan trolig, baserat på resultaten från de de första 83,85 procent av rösterna i snabbtäkningen. Mark Weisbrot, direktör för CEPR, konstaterade att det var mycket tveksamt att OAS lämnade ett pressmeddelande som ifrågasätter valresultat utan att presentera några bevis för att göra det. Han noterade att OAS: s preliminära rapport om valet inte heller gav några bevis på att något var fel med omröstningen.”OAS: s pressmeddelande 21/11 och dess preliminära rapport om väcker oroande frågor om organisationen bedrev opartisk, professionell valobservation” ” Vi bör veta att USA stött flera statskupper mot demokratiskt valda regeringar tidigare.

– 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
– 2004 President Aristide i Haiti
– 2009 Zelaya i Honduras
– 1953 Mossadeq i Iran 1953
– 1954 Arbenz i Guatemala
– 1960 Lumumba i Kongo
– 1965 Sukarno i Indonesien
– 1973 Allende i Chile
– 1970 Sihanouk i Kambodja
– 1983 Bishop i Grenada
– 2013 Lugo i Paraguay
– Februari 2014 stöd till statskupp i Ukraina”.

Den konstitutionella domstolen i Bolivia godkände att Morales skulle få ställa upp i presidentvalet.

* När Valtribunalen och den sittande presidenten Evo Morales bjöd in presidentkandidate Mesa, OAS och intresserade regeringar för att delta i kontrollräkning av röster och valprotokoll efter valet för att då konfrontera den andre presidentkandidaten Mesas påstående om ”valfusk”, då ville inte Mesa vara med längre.

Under Eva Morales har Bolivia haft en bra ekonomisk utveckling, vilket faktiskt ”Aktuellt” rapporterade vid 21-tiden igår kväll.

Marcus Jönsson skriver i Proletären ”Med Evo Morales som president har det fattiga Bolivia mer än halverat den extrema fattigdomen, från 38 till 15 procent mellan 2006 och 2017, och sänkt fattigdomen från 60 till 35 procent under samma tidsperiod. Men styret, som för första gången i landets historia inkluderat den stora andelen av befolkningen i Bolivia med indianskt ursprung, har inte uppskattats av alla.” Fullbordad statskupp i Bolivia.

Man har världens största fyndigheter av litium, som är lika viktig för el-bilar som olja (bensin)är för vanliga bilar. Av stort intresse för USA och dess stora multinationella företag.

Eva Morales vill slå vakt om Bolivias självständighet och är antiimperialist.

Lyssna på hans uppriktiga tal i FN:s generalförsamling i närvaro av USA:s president Trump.

Han avslutade ett tal i söndagskväll (10/11) med följande ord ””Jag vill att hela världen och det bolivianska folket, framför allt på landsbygden och arbetarna, lyssnar. Det kapitalistiska systemet är inte en lösning för mänskligheten. Den värsta fienden till mänskligheten är imperialismen […] Nu har vi en ny erfarenhet i Bolivia […] Men livet tar inte slut här. Kampen fortsätter.”

Ve och fasa!

En bakgrundsförklaring till den USA-stödda statskuppen.


Hur reagerar omvärlden?

* President Trump och utrikesminister Popmpeo jublar och hyllar statskupps-armén.

* Statskuppen har fördömts internationellt från flera håll, däribland av Argentinas nyvalde president Alberto Fernandez och vicepresident Cristina Kirchner, Venezuelas president Nicolas Maduro, Kubas president Miguel Diaz-Canel och Brasiliens nyligen frigivne expresident Lula da Silva. I Europa har Pablo Iglesias från spanska Podemos och brittiska Labours ledare Jeremy Corbyn fördömt kuppen.

* Sveriges regering tiger (Hittar ingen på Regeringen.se). Sveriges regeringen är känd för sitt motstånd mot demokrati genom sitt omedelbara stöd till den av USA stödde självutnämnde interimspresidenten Guadio, genom sin uppslutning bakom statskuppsregeringen i Ukraina 2014 och genom sitt deltagande i sanktioner i olagliga sanktioner mot Syrien och Ryssland.

* I USA menar presidentkandidaten Bernie Sanders och kongressledamöterna Ilhan Omar och Alexandria Ocasio-Cortez att det handlar om en statskupp (Sanders: Ser ut som en statskupp).

* Presidentkandidaten Jill Stein för de Gröna har samma uppfattning:

Liksom Labourledaren Jeremy Corbin

Avslutningsvis. När ska politiker från länder som anser sig vara demokratiska våga kritisera USA:s brutala folkrättsvidriga politik? Man tänker osökt på de ”demokratiska” länderna eftergiftspolitik mot Hitler som banade väg för Andra Världskrigdet. Idag har USA-dominerade OAS möte. Kommer man där att förorda nyval? Att kritisera bortjagandet av och hoten mot den valde presidentens liv?

Föregående artikelKvinnorna dansar och ler i Syrien medan andra kvinnor förtrycks i burka av Väststödda terrorister
Nästa artikelBolivia: Sveriges regering tar inte avstånd från statskuppen.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Jag mailade Sveriges Radios korrespondent Lotten Collin

  ”Hej

  Tack för dina rapporter från Bolivia.

  Då det gäller valfusk har OAS inte framlagt belägg för det, eller hur. Vidare finns rapporter som ger ganska starka belägg för att valfusk inte förekom.

  Evo Morales vann presidentvalet nyligen. Han fick 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%. Centrum för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) i USA har analyserat valet och kommit fram till att “det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”. (http://cepr.net/press-center/press-releases/no-evidence-that-bolivian-election-results-were-affected-by-irregularities-or-fraud-statistical-analysis-shows)

  No Evidence That Bolivian Election Results Were Affected by Irregularities or Fraud, Statistical Analysis Shows | Press Releases | CEPR
  Statistical analysis of election returns and tally sheets from Bolivia’s October 20 elections shows no evidence that irregularities or fraud affected the official result that gave President Evo Morales a first-round victory, researchers and analysts at the Center for Economic and Policy Research (CEPR) say.
  cepr.net

  I rapporten “What Happened in Bolivia’s 2019 Vote Count? The Role of the OAS Electoral Observation Mission” 8 november presenteras en stegvis analys av valet (både av den inofficiella snabbräkningen och den långsammare officiella räkningen). Rapporten innehåller resultaten från 500 simuleringar som visar att Morales första seger i första omgången inte bara var möjlig, utan trolig, baserat på resultaten från de de första 83,85 procent av rösterna i snabbtäkningen. Mark Weisbrot, meddirektör för CEPR, konstaterade att det var mycket tveksamt att OAS lämnade ett pressmeddelande som ifrågasätter valresultat utan att presentera några bevis för att göra det. Han noterade att OAS: s preliminära rapport om valet inte heller gav några bevis på att något var fel med omröstningen.”OAS: s pressmeddelande 21 oktober och dess preliminära rapport om det bolivianska valet väcker oroande frågor om organisationen bedrev opartisk, professionell valobservation,” sade Weisbrot. “OAS bör undersöka hur sådana uttalanden, som kan ha bidragit till politisk konflikt i Bolivia, skedde utan någon som helst bevisning.”

  Det är rimligt att Du som ska vara objektiv rapportör även nämner dessa förhållanden. I övrigt innehåller dina rapporter intressant information tycker jag.
  Hälsningar

  Anders Romelsjö”

 2. En nyckel figur i statskuppen mot det bolivianska folket är extremhöger figuren Luis Fernando Camacho. Mer om denne här. Västs ”frimedia” låtsas som att denne är en kristen välgörare. Vet Lotten Collin ens om vem denne Luis Fernando Camacho är? Låtsas som hon inte vet? Det senare är troligast.

  Här kna man läsa om äcklet Luis Fernando Camacho
  https://thegrayzone.com/2019/11/11/bolivia-coup-fascist-foreign-support-fernando-camacho/

 3. Det är viktigt att känna till hur USA arbetar. Förr invaderade man helt enkelt militärt. Det har blivit farligare, så taktiken har ändrats. Flera komponenter.

  1. Man arbetar med ryktesspridning för att undergräva den sittande regeringen, Gui Minhai ett närliggande exempel. Vi har även denna vecka sett ett massivt sådan ryktes attack via DN. Sex hat artiklar med totalt och grovt förfalskad information om Kina.

  2. Man söker ut personer med ekonomiska eller andra problem, eller förrymda brottslingar, och finansierar att dessa ”flyr” och sprider förberedda falska historier om tortyr, förtryck och förföljelser. Ett sådant exempel är fallet Sayragul Sauytbay. Hon flydde Kina efter att ha efterlysts för allvarliga ekonomiska brott, kreditbedrägerier. http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1693037.htm Vi har sett åtskilliga av dessa falska flyktingar i svenska media och har lyckat kolla ett par. Verkligheten var mycket annorlunda. Det rör sig om extremister, agitatorer och deras aktioner.

  3. Man stöder terrorister, propagandister och våldsverkare och kallar det kritik eller politisk opposition. Tohti Ilham, som låg bakom kravallerna i Urumqi 2009 där 197 människor förlorade livet, är ett sådant exempel. Han avtjänar nu ett livstidsstraff. Avsikten är att skapa oroligheter på gatorna, opposition som det heter, en revolution som bäst, om möjligt. Hong Kong är ett annat exempel där USA under över 20 år helt öppet har indoktrinerat och hjärntvättat ungdom för att en dag skapa en färgrevolution, ett försök som pågår just nu. USAs involvering i kravallerna i Peking 1989 är väldokumenterad, och deras skickliga falska propaganda om Massakern lever ännu.

  • Stämmer väl. Dokumenterat i detalj i befintliga dokument från Pentagon.

   Här ett utdrag från ”Vad händer i Syrien”

   ”De verksamheter som ingår i USA:s världsomspännande irreguljära krig är:
   1. Starta upprorsrörelser.
   2. Upprorsbekämpning.
   3. Okonventionell krigföring.
   4. Anti-terrorism.
   5. Inre säkerhet i andra länder.
   6. Stabilitet, säkerhets, övergångs och återuppbyggnadsverksamhet.
   7. Strategisk kommunikation.
   8. Psykologiska operationer.
   10. Civil-militära operationer.
   11. Informations-operationer.
   12. Underrättelse- och kontraspionageaktiviteter.
   13. Transnationell brottslig verksamhet, inklusive narkotika- och människohandel, olaglig vapenhandel och olagliga finansiella transaktioner som stödjer eller upprätthåller IW.
   14. Brottsbekämpande verksamhet inriktad på att motverka irreguljära motståndare.

   ”Den nuvarande definitionen av okonventionell krigföring är som följer: En verksamhet som bedrivs av med, eller genom irreguljära styrkor till stöd för en motståndsrörelse, ett uppror eller konventionella militära operationer …”
   ”Denna definition speglar två viktiga kriterier: Okonventionell krigföring måste utföras av, med eller genom ombud, och sådana ombud måste vara irreguljära styrkor. Dessutom är denna definition i överensstämmande med hur USA historiskt har genomfört okonventionell krigföring. Okonventionell krigföring har genomförts till stöd för både uppror, som Contras i Nicaragua 1980, och motståndsrörelser för att besegra en ockupationsmakt, såsom med Mujahedin på 1980-talet i Afghanistan.”

   Några av USA:s statskupper:

   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2004 President Aristide i Haiti
   – 2009 Zelaya i Honduras
   1953 Mossadeq i Iran 1953
   – 1954 Arbenz i Guatemala
   – 1960 Lumumba i Kongo
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 Bishop i Grenada
   – 2013 Lugo i Paraguay
   – Februari 2014 stöd till statskupp i Ukraina”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here