Bolivia: Sveriges regering tar inte avstånd från statskuppen.

12
2814
Utrikesminister Ann Linde.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Sverige tar inte avstånd från militärkuppen i Bolivia. Igår sköt militären minst 20 människor enbart i staden El Alto.

Svenska Dagbladet ”Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är försiktig i sina uttalanden. – Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt, säger Linde efter måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

TT: Hur ser du på militärens agerande i det som hände i går?

Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val, svarar Ann Linde.

Jag twittrade till Ann Linde:

Proletären skriver:

Evo Morales till vänster tillsammans med ambassadör

När Pinochet tagit makten i Chile var dåvarande statsministern tydlig med vad som hänt. Dagen efter kuppen sa Olof Palme som det var, ”Salvador Allende är död. Han störtades med våld av högerkrafterna”. Det var också en självklarhet för alla på vänsterkanten att fördöma kuppen.
Evo är lyckligtvis fortfarande vid liv, men jämför Palmes ord med utrikesminister Ann Linde som i en TT-intervju svarar på hur hon ser på militärens agerande i söndags:
”Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val.”

Jo, nog är det en oroande utveckling när den fascistiska högerns fotsoldater kidnappar regeringsföreträdares familjemedlemmar och bränner ner deras hus. Och visst är det oroande när våldsamma demonstranter tvångsklipper håret på en socialistisk borgmästare, häller färg över henne och drar henne längs gatan för att förnedra henne.

Och det är verkligen oroande när polisen som sålt sig till kuppmakarna skjuter för att döda på dem som gick ut i måndags i El Alto för att försvara demokratin och protestera mot kuppen.

Men det är inget man får veta i Sverige om man inte följer utländsk och alternativ media. Här har kravallerna i Bolivia istället framställts som rimliga, där ”folket” gör uppror mot en ”diktator” som envisas med att vinna demokratiska val. Då spelar det ingen roll att Evo är en så värdelös diktator att han avgår för att få slut på våldet.

Jämför med Chiles president Sebastian Piñera, som sedan de enorma protesterna mot hans nyliberala politik började bara gett ökade befogenheter åt polisen och vägrar avgå. Ändå är det tyst om den chilenska polisens dödsskjutningar, våldtäkter och försvunna demonstranter. I Sverige fokuserar media istället på de som demonstrerat mot Evo Morales.

Men låt dig inte luras. Det var destabilisering, protester och strejker innan kuppen i Chile också. Initierade av den inhemska högern och finansierade och stödda av USA-imperialismen, då i Chile som nu i Bolivia.

Fördöm statskuppen i Bolivia! Proletären

Föregående artikelBolivia: Ny framgångsrik USA-stödd statskupp.
Nästa artikelMer om USA:s falska tillbakadragande från Syrien och al-Baghdadis död
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Sverige har blivit en mesig stat som inte bryr sig om Folkrätt om inte USA gör det, man använder desinformation och propaganda för att berättiga denna kupp i Bolivia, samma sak var det i Venezuela, samma sak var det i Ukraina. Sverige ÄR styrt av USA, Nato och deras intressen.

 2. Få väck Hultqvist, USAs spik i den Svenska hederligheten, solidariteten och välfärden. Så länge H sitter i regeringen är vi endast en lydstat till fascisterna i USA.

  • Hur kan du tycka så?
   Det är inte så länge sedan jag läste Peter Hultqvist är regeringens mest populära statsråd.
   Kanske mer populär än statsministern själv?

   När ska ni kommunister förstå att det är folkets förtroende som vinner regeringsmakten.

   Evo Morales är populär hos vissa men inte hos tillräckligt många. Det blev slutligen hans fall.
   De partier som lyckas bredda förtroendet hos väljarna vinner demokratiska val.
   Därför måste partier vara beredda att kompromissa.
   Diktaturfasoner göre sig icke besvär i demokratiska val.

   • Hultqvist är regeringen . Hultqvist styr oss in i krigsskådeplatser, Hultqvist kommer att dra ner vår välfärd till USA-nivå.Hur kan jag påstå det? Jo.i ett långt liv har jag sett många gubbar gömma sig i bakgrunden . Makten skall inte synas. Linde känstgör som positivapa, precis som Wallström i yttranden om Venezuela. Kommentaren om Evo Morales är PK men inte Bolivianskt korrekt. Ut på nätet och läs på.

 3. Som jag fattat är det städernas medelklass som är grunden till upproret mot Evo Morales.
  Inte helt olikt Venezuela.
  Ingen regim kan väl överleva om den fått medelklassen mot sig?
  Jag tänker det här är något som Morales och hans socialistparti missat.
  Jag ser ju bara på Sverige och hur det vänsterinriktade regeringspartiet/partierna så noga anpassar sig till medelklassens intressen.
  Skulle de inte gjort det hade de heller aldrig innehaft regeringsmakten idag.
  Regeringsmakten hade istället blivit liberal/borgerlig för att möjligen senare ersättas av en regering i konservativ anda.
  De konservativa har förmåga att anpassa sig precis lika bra som Vänsterpartiet.
  Dock har inte Vänsterpartiet underlag för någon regeringsmakt. Men konsolidera sin ställning och även växa i väljarunderlaget kan de definitivt göra. Det finns gott om väljare i Sverige, främst kvinnor, som är beredda att stödja Vänsterpartiet.
  Det är Vänsterpartiet som är feministpartiet i Sverige. De andra är bara ”vill vara”.
  Socialdemokraterna är vill men inte kan.
  Fi är för litet för att ens räknas.

  • Framför allt har Morales kritik av USA:s imperialistiska utrikespolitik samt ett sannolikt bra undermineringsarbete av CIA & Co spelat stor roll.

   Se vidare i morgon bitti.

 4. Ja, men inte utan där finns en opposition i landet.
  Jo, jag ska se vidare i morgon.

  Oppositionen firar Evo Morales avgång i Santa Cruz. Vad jag kan se är det mest unga människor på bilden. Jag tror unga människor vill har frihet och möjligheter. Åtminstone tänkte jag så.
  Äldre människor kan nöja sig med tak över huvudet och mat på bordet. Men de unga vill ha mera.

  https://www.svtstatic.se/image/wide/992/24415317/1573443753?quality=70&format=auto

  • Ja, hundratusentals unga fick de i Bolivia genom minskad fattigdom och förbättrad utbildning, under Morales tid.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here