Radovan Karadzic fick livstid, Milosevic frikänd för andra gången – men när ska Nato & Co ställas inför rätta?

22
8421
Slobodan Milosevic . Bild: Av NATO – Denna fil har blivit extraherad från en annan fil: Signing the Dayton Agreement Milosevic Tudjman Izetbegovic.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47737267

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller fler år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Frågan hänger fortfarande i luften.

Denna artikel replierar främst på en artikel av Pål Steigan. Domstolen i Haag frikänner åter Milosevic.

Frågan är aktuell nu när internationella brottmålsdomstolen i Haag dömt den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic till livstids fängelse. Domen för massakern i Srebenica. När ska Nato:s bombkrig, och andra folkmord utredas?


När ska Nato, USA och Tyskland ställas inför rätta?

I 25 års tid har ”det internationella samfundet” framställt Slobodan Milosevic som en bloddrypande diktator, och han har liknats vid Hitler. Macedonia on line .

Han kallades för Balkans slaktare. Nu är den internationella pressen tyst om frikännandet. DN skriver visserligen i en stor aktuell artikel om en Milosevic – men om fotbollsspelaren Alexander Milosevic som bryter kontraktet med den turkiska fotbollsklubben Besiktas. . Ledarskribenten Gunnar Jonsson skrev ”Serbiens förre president Slobodan Milosevic undgick straff genom att avlida i fängelset.

Pål Steigans artikel.
Den tidigare jugoslaviska och senare serbiska presidenten Slobodan Milosevic ställdes år 2001 inför den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag anklagad för brott mot mänskligheten och folkmord.
Han dog 2006 efter fem år i fängelse utan att åtalet hade varit föremål för rättegång. I ett separat ärende om resor uttalade Internationella domstolen 2007 att att det inte fanns några bevis som förbinder Serbien och Milosevic till folkmord som utförs av de bosniska serberna.

Den 24 mars 2016, drygt tio år efter Milosevics död, i en ny dom i ett mål som i första hand riktades mot serbiska ledare Radovan Karadzic frikänner domstolen enhälligt, vilket nämns på sidan 1303 i domen på 2590 sidor.
Den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag har därmed återigen befriat Milosevic för anklagelser om krigsförbrytelser. I en fotnot (15.357) på sidan 2090 uttalar domstolen enhälligt ”Bevisen i rättegången visar inte att Slobodan Milosevic, Jovica Stanisic, Franko Simatovic, Željko Ražnatović eller Vojislav Seselj deltog i förverkligandet av den gemensamma kriminella mål” för att upprätta en etniskt homogen bosnisk-serbisk enhet genom brott som anges i åtalet. ”

I västerländska medier presenteras alltså Slobodan Milosevic som folkmördare och krigsförbrytare efter ett olagligt krig som startats av Nato. Milosevic erkände inte tribunalens legitimitet och förde själv sin talan. Han dog innan hans fall kom till domstolen, men nu har tribunalen alltså avvisat de anklagelser som Milosevic begått krigsförbrytelser.

Hela frågan om krigen som splittrade fd Jugoslavien är så inflammerad att det uppstod våldsamt rabalder i Norge när dramatikern och författaren Peter Handke fick Ibsen Priset. SV: s Snorre Valen tyckte att ”det var synd”. Och vad var Peter Handkes brott som? Han hade varit närvarande vid Milosevics begravning och sa några ganska neutrala ord. Och som Handke själv sa: ”Ska du förstå berättelsen, måste du känna båda sidor.”

Nu har alltså krigsförbrytartribunalen två enhälligt sagt att Milosevic inte deltog i den kriminella plan etnisk rensning och att han även förkastade den.

Föregående artikelDemonstration i Warszawa mot NATO och mot krig
Nästa artikelRyssland är inget hot mot Nato eller neutrala stater.
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

22 KOMMENTARER

 1. Om Serbien, Kosovo och bombningar för 20 år sedan.

  About the ”approval of the 78-day bombing campaign against Serbia killed up to 1,500 civilians. In early June 1999,”
  ”Clinton administration officials justified killing civilians because the Serbs were allegedly committing genocide in Kosovo. After the bombing ended, no evidence of genocide was found,”

  http://jimbovard.com/blog/2019/03/25/20-years-ago-bill-clinton-bombs-serbia-killing-hundreds-of-civilians/

 2. Som svar på rubrikens fråga.
  Några är faktiskt dömda. I en symbolisk rättegång i Belgrad med dom den 21 september 2000, dömdes Bill Clinton, Jacques Chirac och Tony Blair till vardera 20 års fängelse för krigsförbrytelser.
  Ref Jüri Linna, Världsbyggarnas förräderi sid 520

 3. Eftersom detta inlägg handlar om kriget i Jugoslavien, tyckte jag att det var lämpligt att erbjuda någon en bok som jag har och tycker att fler borde läsa. Det är väldigt aktuellt nu då den berör hur media behandlade kriget i Jugoslavien, med väldigt mycket källhänvisningar, då man även i dag måste söka information från fristående journalister för att få en mer allsidig bild av krigssituationer i världen, än vad MSM ger oss.
  Den har stått i min bokhylla i minst 10 år och jag skickar den gärna gratis till någon som vill läsa den, tycker att många bör läsa den, ingen av mina vänner orkar läsa den. Det borde finnas någon på denna blogg som är intresserad, Boken heter: To kill a nation, The attack om Yugoslavia och är skriven av Michael Parenti.

  • Länkar till källa finns bl.a. i artikeln av Pål Steigan som denna artikel bygger på. Länk till artikeln finns i början av artikeln.

 4. Det är inte NATO som skall ställas inför rätta. Det är de personer som driver NATO, samma personer som är kärnan i USAs Djupa Stat, som driver den amerikanska rustningsindustrin, dominerar media i väst och Sverige, dominerar teknologi industrin, och även BigFood och BigPharma. Jag är dåligt insatt i just det här ämnet, men spelar det egentligen någon roll vem som fälls eller inte fälls för det kriget. Det är långt viktigare att vi ställer dagens ”slaktare” inför rätta. Vi kan inte ändra på historien, men vi kan ändra på framtiden. Medlemmar i USAs Djupa Stat slaktar just nu miljoner och påstås släppa en bomb var 12e minut, utan ens någon krigsförklaring. De enda som står upp mot dagens slaktare är just länder som Ryssland, Iran, Kina, Venezuela, Kuba, med flera.

 5. När Seriben skulle bombas och bombades hatade hela världen hatade. Många applåderade. Karma har nått många och blir värre.

 6. Det finns en bra bok på svenska om Jugoslavienkrigen: Dårarnas korståg av Diana Johnstone.
  Diana, en amerikansk undersökande journalist har här gjort en grundläggande genomgång av händelserna i forna Jugoslavien och den mytbildning som varit i propagandan för att demonisera serberna bl.a. myten om den stora serbiska konspirationen. Boken är svår att få tag i, men finns på bokbörsen.se till överkomligt pris!

  Diana har också skrivit en bok om (krigsaktivisten) Hillary Clinton, som finns på svenska utgiven av Karneval Förlag: Drottningen av kaos.

 7. Frågan är densamma som om den hade ställts 1940 om nazisterna i Tyskland. För att en rättegång skulle vara möjligt måste nazisternas maktbas först krossas. Samma idag, USAs maktbas måste först krossas. Därefter är en ny Nürnberg rättegång möjlig. Nazisterna makt krossades med militära medel. Det är inte praktiskt möjligt idag med fallet USA. ”Priset” blir för högt.

  Då invaderade nazisterna olika länder fysiskt och militärt för att ta kontroll av dom. Idag ”invaderar” USA länder antingen militärt, eller med hotelser och sanktioner. Sverige ett exempel. Resultatet är detsamma, länderna, som Sverige, tvingas under hot om ekonomiska sanktioner eller våld, ta beslut som påtvingats av USA. Exempel värdlandsavtalet, kärnvapenförbudet, eller Huawei förbudet. USA har även kontroll av alla större svenska media för att distribuera sin propaganda. Allt är en skrämmande identisk kopia av Nazityskland.

  För att krossa USA måste det ske genom intern självförstörelse. Interna ekonomiska, sociala, och politiska krafter. Förhoppningsvis sker det just nu, USAs sanktioner har blivit en bumerang skapat en rasande inflation, stagnation, skuldsättning, rustningar, och man tvingas nu snabbt höja styrräntan. Antingen låter man bli, och då kollapsar ekonomin, eller så höjer man och då riskerar ekonomin att kollapsa. Skulderna är enorma, och låntagarna kan inte få fram tillräckligt med medel för att betala. Samma sak gäller Sverige.
  https://www.svd.se/a/0Gx0VE/sa-blir-framtiden-for-bolanerantorna-har-ar-faktorerna-som-avgor
  Därför är det så viktigt för Sverige att vända sig mot Ryssland och Kina, men troligtvis är de styrande alltför inkompetenta att ens inse det.

  Vad som händer nu är att USA bygger en ny järnridå, bara att nu hamnar Sverige på baksidan. Framtiden ligger i öster, väst avskaffar sig själva med betydlig högre kostnader, politisk och ekonomisk instabilitet, konflikter och motsättningar.

  Jag tittade just på Biden’s tal, Biden om Putin ”Kan inte sitta kvar”. Det som omedelbart slog mig var hur skrämmande identiskt det var med tal av Hitler. Samma takt, ordval, gester, byggnad, intryck och framförande.

 8. Christopher Black var involverad i försvaret av Milosevic. Den 11 mars 2006 dog president Slobodan Milosevic i ett Nato-fängelse. Ingen har ställts till svars för hans död. Under de 10 åren sedan slutet av hans ensamma kamp för att försvara sig själv och sitt land mot de falska anklagelserna som uppfanns av Natomakterna, kom det enda landet som krävde en offentlig utredning om omständigheterna kring hans död från Ryssland när utrikesminister Serge Lavrov , uppgav att Ryssland inte accepterade Haagtribunalens förnekande av ansvar och krävde att en opartisk och internationell utredning skulle genomföras. Istället gjorde NATO-tribunalen sin egen utredning, känd som Parker-rapporten, och befriade sig som väntat från all skuld.
  https://www.globalresearch.ca/death-milosevic-nato-responsibility/5671019

 9. […] I västerländska medier presenteras alltså Slobodan Milosevic som folkmördare och krigsförbrytare efter ett olagligt krig som startats av Nato. Milosevic erkände inte tribunalens legitimitet och förde själv sin talan. Han dog innan hans fall kom till domstolen, men nu har tribunalen alltså avvisat de anklagelser som Milosevic begått krigsförbrytelser. Radovan Karadzic får livstid, Milosevic frikänd för andra gången – men när ska Nato & Co … […]

 10. Och när Kroatien etniskt rensade serbiskt dominerade området Krajina 1995, ca kvarts miljon invånare, som påstods ”själva fly”, blev ingen dömd för det heller. Några kroatiska general blev dömda vid krigstribunalen men frikändes efter överklagan, för att de bara agerade efter order uppifrån. Man höll på att förbereda åtal mot kroatiska presidenten Tudjman men han hann dö innan den verkställdes…
  Vad f-n är det för fel på världsorganisationer?

  • Bra fråga!
   ”Vad f-n är det för fel på världsorganisationer?”
   Ja, det kan man fråga sig när vår planet lider av mycket svår febersjukdom som stormakterna försöker behandla med avancerade vapensystem, där samhällen totalt raseras och dödandet drabbar miljontals oskyldiga människor.
   Och det lilla fredliga och självgoda landet Sverige är medlöpare till detta totala vansinne som håller på att ske med ökad förödelse.
   ”Kan man undra om barn`a nånsin får det som vi”

  • Felet är att de är korrupta, styrda av USA och man använder MSM som inpiskare i ledet för den som avviker från PK-linjen som stakats ut av Bryssel och Washington!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here