USA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget

30
4540
GRAFIK: ARTUR SZANDROWSKI
USA har invaderat, stött kupper och blandat sig i val i länder på alla kontinenter – utom möjligtvis Australien och Antarktis.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… USA stödde i höstas statskuppen i Bolivia, har utlovat 15 000 000 dollar till den som kan mörda Venezuelas folkvalde president och stödde det misslyckade statskuppsförsöket i Venezuela nyligen.


USA har krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget.

 

Den här artikeln av August Eliasson har nyligen publicerats i Proletären. Karta:Här har USA krigat, stött kupper och påverkat val sedan Andra världskriget.

August Eliasson

USA har ända sedan landets grundande fört krig och blandat sig i andra länders inre angelägenheter. Sedan andra världskriget har USA varit den dominerande imperialistmakten, och har genom sin militärapparat och underrättelsetjänst genomfört såväl öppna militära angrepp som hemliga operationer till stöd för statskupper.

Under kalla kriget var det jakt på kommunister, under början av 2000-talet ”krig mot terrorismen”, och de senare åren har det kallats ”humanitära interventioner”. Syftet har dock aldrig varit frihet eller demokrati – det har varit att undanröja regeringar, presidenter och rörelser som hotat USA:s globala makt, ekonomiskt eller politiskt.

Här listar vi några av USA:s militära och politiska interventioner i andra länder sedan andra världskriget. Listan är ett urval av direkta interventioner, och är alltså långt ifrån komplett.

AFGHANISTAN
Under Afghanistans socialistregering och vid Sovjetunionens intervention 1979 stödde USA de gerillagrupper som senare utvecklades till talibanerna. 2001 anföll USA Afghanistan för att störta talibanstyret. Idag, 17 år senare, är de amerikanska trupperna kvar. Stora delar av Afghanistan är ännu krigsdrabbat.

BRASILIEN
1961 genomförde USA en destabliseringskampanj med namnet Operation Brother Sam mot presidenten Joao Belchior Marques Goulart. Kampanjen inbegrep bland annat stöd till högeropposition och strypt bistånd. Kampanjen avslutades med en CIA-stödd militärkupp 1964 där general Branco tog makten.

CHILE
Under 1960-talet spenderade USA runt 8 miljoner dollar på att påverka valutgången i Chile. Med hjälp av en ekonomisk och politisk destabiliseringskampanj försökte USA sedan att underminera Chiles demokratiskt valde president Salvador Allende. USA stödde sedan general Augusto Pinochets militärkupp 1973 och diktatur fram till 1990.

DOMINIKANSKA REPUBLIKEN
1961 mördades Dominikanska republikens president Rafael Trujillo med hjälp av CIA.

EL SALVADOR
Under inbördeskriget 1979-1982 mellan FMLN och den USA-stödda militärdiktaturen, då runt 75000 människor dödades, utförde dödsskvadroner tränade i USA flera massakrer, bland annat Mozotemassakern där runt 1200 kvinnor och barn dödades.

FILIPPINERNA
USA och CIA blandade sig i flera decennier i valen i den tidigare amerikanska kolonin Filippinerna. Ramon Magsaysay, som med USA:s stöd valdes till president 1953, hade under sin tid vid makten CIA-agenten Edward Lansdale som militär rådgivare och talskrivare. Diktatorn Fernando Marcos fick stöd av USA ända till hans avsättande 1986 då han flögs till säkerhet på Hawaii av den amerikanska militären.

FRANKRIKE
Efter andra världskriget spenderade USA och CIA tiotals miljoner dollar på att stoppa kommunistpartiets inflytande och stödja liberala USA-vänliga partier i flera länder i Europa, däribland Frankrike.

GREKLAND
USA var djupt inblandad i inbördeskriget i Grekland efter andra världskriget. 1967 tog en fascistisk militärjunta makten under ledning av Gergios Papadopoulos, som då beskrevs som den förste CIA-agenten som blivit ledare för ett europeiskt land.

GRENADA
1983 genomförde USA en militär intervention i Grenada för att störta Maurice Bishops socialistiska regering.

GUATEMALA
1954 störtades den folkvalde presidenten Jacobo Árbenz i en CIA-stödd militärkupp. CIA:s operation var den första i en lång rad av USA-stödda statskupper i Latinamerika.

HAITI
1991, åtta månader efter att Jeap-Bertrand Aristride blivit Haitis förste demokratiskt valde president, störtades han i en militärkupp som CIA utpekas som delaktig i. Om CIA var delaktiga, hindrade det i alla fall inte USA för att 1994 återinsätta Aristride vid makten. 2004 hade USA dock åter vänt sig emot den vänsterinriktade presidenten, och störtade då Aristride för andra gången. Enligt presidentens familj fördes de iväg av kuppmakare i amerikanska uniformer.

HONDURAS
Under 1980-talet samarbetade CIA med dödsskvadronen Bataljon 3-16 som utförde flera mord på vänstersympatisörer. USA stödde indirekt kuppen mot Manuel Zelaya 2009 genom att inte fördöma kuppen, genom att motarbeta alla försök att återinsätta honom, och genom att stödja kuppmakarnas nyval utan Zelaya.

INDONESIEN
Redan 1958 försökte USA störta Indonesiens första president Sukarno. Under de kommande åren var CIA djupt involverade i att hindra kommunistiskt inflytande och ge stöd åt provästliga krafter. 1965 störtades Sukarno av den USA-stödde generalen Suharto som under sitt brutala styre mördade uppemot en miljon kommunistsympatisörer.

IRAK
USA har en lång historia av inblandning och militära interventioner i Irak, och har ömsom stött och ömsom försökt störta det tidigare regerande Baathpartiet. 1991 anföll USA Irak efter att den tidigare USA-stödde presidenten Saddam Hussein invaderat Kuwait. Under hela 1990-talet utsattes Irak för förödande sanktioner och bombningar. 2003 invaderade och ockuperade USA återigen Irak, och störtade Saddam Hussein. Kriget har skördat uppemot en miljon liv och lett till stora flyktingströmmar.

IRAN
1953 genomförde CIA och brittiska MI6 en statskupp för att störta den folkvalde premiärminister Mohammad Mosaddeq. Efter att shahen störtats 1979 har USA försökt störta Irans regering genom stöd till väpnade grupper och genom till exempel hackerattacker för att sabotera landets kärnkraftsprogram.

ITALIEN
Efter andra världskriget spenderade USA och CIA tiotals miljoner dollar på att stoppa kommunistpartiets inflytande och stödja liberala USA-vänliga partier i Italien.

JEMEN
USA deltar sedan 2015 med logistiskt stöd i det av Saudiarabien blodiga kriget mot Jemen för att bekämpa de Hothi-rebeller som tidigare satt vid makten. USA genomför också regelbundet drönarattacker mot påstådda terrorister i landet.

JUGOSLAVIEN/SERBIEN
1999 genomförde Nato en bombkampanj mot Jugoslavien till stöd för Kosovoalbanska separatister.

KAMBODJA
1970, efter att USA-stödde Lon Nol tagit makten i en statskupp, genomförde USA en militär intervention i Kambodja för att bekämpa vietnamesiska kommunistiska gerillagrupper i landet. Senare stödde USA Röda Khmerernas regering i konflikten med Vietnam.

KONGO (DEMOKRATISKA REP.)
USA spenderade cirka 12 miljoner dollar på operationer i Kongo (dåvarande Zaire) för att stoppa vad man ansåg vara kommunistiskt inflytande. CIA var inblandad i mordet på landets förste folkvalde president, Patrice Lumumba, och stödde sedan den brutale diktatorn Mobutu Sese Seko som tog makten i en statskupp 1965.

KOREA
USA landsatte trupper och upprättade ett USA-kontrollerat militärstyre direkt efter att Japan kapitulerat och lämnat Korea 1945. Efter att strider brutit kring den tillfälliga gränsen mot Nordkorea vid 38:e breddgraden genomförde USA 1950 en fullskalig invasion och en massiv bombkampanj för att stoppa Koreanska folkarméns avancemang och säkra amerikanskt inflytande i Korea. Sydkorea har fortfarande tiotusentals soldater i amerikanska militärbaser i södra Korea.

KUBA
CIA genomförde eller planerade circa 600 mordförsök på Kubas mångårige president Fidel Castro under kodnamnet Operation MOONGOOSE, och genomförde även ett försök till invasion vid Grisbukten 1961 som dock slogs tillbaka av kubanska hemvärnet.

LIBYEN
I mars 2011 inledde den USA-ledda krigsalliansen Nato en bombkampanj mot Libyen i stöd till väpnade rebeller. Natos angrepp ledde till att Libyens president Gadaffi mördades och till ett inbördeskrig mellan olika milisgrupper som pågår ännu.

NICARAGUA
Efter den nicaraguanska revolutionen 1979, där den sandinistiska vänstergerillan FSLN rog makten, stödde USA de fascistiska kontrarevolutionära Contras-förbanden. CIA försåg Contras med pengar, vapen och militär träning under flera år. Efter flera år borta från makten, valdes FSLN:s Daniel Ortega 2006 till president och USA har sedan dess stött flera våldsamma protester mot regeringen.

PANAMA
1989 invaderade USA Panama och avsatte den tidigare USA-stödde ledaren Manuel Noriega.

SOMALIA
Sedan 2007 har USA utfört bombningar, drönarattacker och även markräder i Somalia som en del av “kriget mot terrorism”.

SYRIEN
USA var inblandade i statskupper och statskuppförsök i Syrien 1949, 1956 och 1957.
USA har sedan 2006 stött oppositionella grupper i Syrien och efter arabiska våren 2011 stödde USA väpnade grupper i Syrien för att störta president Assad. USA har försett rebeller i Syrien med pengar, vapen och träning som i praktiken gått till militanta islamistiska grupper som al Qaida och IS. 2014 inledde USA en direkt militär intervention i norra Syrien och USA har genomfört bombningar mot mål i landet.

UKRAINA
USA har stött så kallade “färgrevolutioner”, i praktiken kupper, i Ukraina två gånger, 2004 och 2014. USA:s dåvarande statssekreterare Victoria Nuland har sagt att USA “investerat” över 5 miljarder dollar på “demokrati och framgång” i Ukraina. Efter Maidanrevolutionen läckte telefonsamtal ut där Nuland hörs diskutera vem som bör ingå i regeringen.

VENEZUELA
USA anklagas för att ha stött kuppförsöket mot Hugo Chavez 2002. Klart är att USA hade möten med kuppmakarna och också betalade ut flera miljoner dollar till oppositionsgrupper. Allt sedan dess har USA stött kuppmakare och våldsamma oppositionella, samtidigt som Venezuela utsatts för förödande sanktioner. Kuppförsöket i januari, då oppositionspolitikern Juan Guaido utropade sig själv till president med stöd av USA, är bara det senaste i raden av inblandningsförsök i Venezuela.

VIETNAM
Under två decennier försökte USA kuva Vietnam militärt, från 1955 då de första militära rådgivarna sändes till landet för att stödja regimen i Sydvietnam efter att den franska kolonialmakten lämnat, till 1975 då amerikanska helikoptrar evakuerade de sista amerikanska soldaterna från USA:s ambassad i Saigon, nu Ho Chi Minh-staden. Totalt 2,7 miljoner amerikanska soldater lyckades inte besegra de vietnamesiska kommunistiska Viet Minh-styrkorna. Uppemot 4 miljoner människor dödades i kriget.

Obs! Listan är inte komplett, utan innehåller ett urval av de tillfällen där det är allmänt erkänt eller bevisat att USA intervenerat militärt, stött väpnade grupper eller stött statskupper i andra länder.

Relaterat
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på – hur många barn har du dödat Margot?

Föregående artikelEU måste agera mot Israel!
Nästa artikelVad kommer Kina att göra om USA inte betalar sin skuld?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

30 KOMMENTARER

 1. Nej, listan är absolut inte komplett. Jag lästa artikeln på nätet, och var irriterad över att Eliasson inte nämnde det viktigaste socialistiska landet som USA (och Kina) hjälpte till att genomföra en kontrarevolution i. Och det är Sovjetunionen.
  Jag är stört förbannad över att människor har gått på den borgerliga versionen – och inte börjar tänka själva – att Sovjetunionen socialism kollapsade för att sedan utvecklas ’helt naturligt’ till ett kapitalistiskt ekonomiskt system. Det finns inga ekonomiska samhällssystem som kan kollapsa till ett annat ekonomiskt system – varken socialistiska eller kapitalistiska.
  I så fall skulle USA i början på 30-talet – vars BNP låg mycket lägre än när Sovjetunionen ’kollapsade’ – innan Roosevelts New Deal, få ett ’helt naturligt’ socialistiskt ekonomiskt samhällssystem när USAs ekonomi kollapsade.

  • Detta beskrivs ingående i bl.a. Anders Carlsson bok. ”Revolution uppifrån”. Över 75 % av folket röstade ju snart för att bevara Sovjetunionen.

   • ”Över 75 % av folket röstade ju snart för att bevara Sovjetunionen.”

    Du ser ju själv. Folk vill inte ha någon revolution. För att en samhällsrevolution ska vara genomförbar krävs ett ”allmänt upplösningstillstånd” samt ett aktivt ingrepp. Ofta med våld inblandat. ”Demokratiska” revolutioner har väl aldrig inträffat? När Sovjetunionen kollapsade var det politiskt kaos i Ryssland och det är det verkligen inte idag. Så någon revolution i Ryssland är nog inte på gång. Jag tror Ryssland är starkare idag än på Sovjettiden. Tack vare ”hotet mot västvärlden” är borta. Undantaget skulle i så fall vara Sverige som tycks behöva ”hotet från grannen i öst” för att stärka sin identitet.

  • Min egen, högst personliga, åsikt där är att i ett samhällssystem som sovjet, som är hårt toppstyrt och där centralstaten styr snart sagt varenda samhällsfunktion i varje liten detalj, för att ett sådant system skall kunna överleva behövs ständigt mer övervakning, mer kontroll och mer detaljerad detaljstyrning, vilket betyder ständigt ökande kostnader och ständigt mer byråkrati. Till slut anländer samhället till en punkt där den expansionen inte kan fortsätta, och då faller systemet samman. Även Sverige är på god väg mot en sådan ”lösning”.

   • Karl W, du använder formen presens då du beskriver Sovjetunionen som om Sovjetunionen fortfarande existerade. Men du kanske anser att Ryssland är Sovjetunionen?

    Jag trodde faktiskt att du skrev fel, skrev ’sovjet’ och menade Kina …
    Kina har mer övervakning än Sovjetunionen någonsin har befunnit sig i närheten av. Övervakningen av kinesiska medborgare genom stora datorprogram, som ansiktsigenkänning, avlyssning, övervakning på arbetsplatser, etc är omfattande i Kina.
    Det sägs i den borgerliga propagandan att bevakningen i DDR var mycket hög. Vad den här borgerliga propagandan emellertid inte nämner är att i Nordirland var bevakningen dubbelt så stor än det var i DDR. Det fanns t o m bevakningstorn ovanpå flerfamiljshus, t ex Divis Flat.
    Kina är mer centralstyrt och toppstyrt av det kinesiska kommunistpartiet än vad Sovjetunionen någonsin har varit.
    Om man lägger din egen analys på ditt eget land Kina – när ska då Kina falla samman när ni inte kan expandera längre, det vi kallar för imperialism?

    Det finns inget land som kan kollapsa eller falla samman. Det som förändras är endast de ekonomiska villkoren folket kommer att ha. Folk kan bokstavligen svälta ihjäl utan att ett land kollapsar eller faller samman. Ekonomin kan krascha i ett land men det innebär inte att landet – eller det ekonomiska samhällssystemet – kommer att upphöra.
    Analysen av Sovjetunionens ’kollaps’ är grovt missvisande. Så pass missvisande att vissa, som Karl W, försöker analysera USA – och Sverige – på samma vis. Hur många gånger har jag inte läst på den här bloggen och andra bloggar om USAs är på väg mot en kollaps?

 2. Tänk om inte USA funnits. Då kanske hela världen varit styrd av socialism och kommunister? Ajöss till fri marknad och fri företagsamhet. Någon som längtar?

  • Vad gör du på denna blogg egentligen? Varje dag ser jag dina kommentarer här, vad vill du ? vad är ditt syfte? du sympatiserar ju uppenbart inte med det bloggen skriver om så varför spenderar du så mycket tid här? Tacksam för svar.

   • Läs kommentarsreglerna. Särskilt punkt ett, två och fyra.
    När du ändå frågar, vad gör du själv här förresten?
    Har aldrig sett till dig förut…
    Jag sympatiserar med sidan Global Politics därför det är en mycket seriös webbsajt. Dock kan jag inte lova att jag själv alltid är lika seriös men jag gör så gott jag kan, förmodligen som många andra kommentatorer här. Vad gäller åsiktsbildning överlag så finns där alltid anledning till kritisk granskning. Det är bara fram med argumenten, om man nu hittar några.

  • Kanske några. USA har varit i krig 226 år av sin 243 åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden, man har permanenta ockupationstrupper i EU, Japan, Sydkorea och Filippinerna, och mer krigsmateriel och större rustningsindustri än hela övriga världen samlat. Sedan 1945 har USA bedrivit självpåtagna krig i 38 stater. I dessa krig har 20 – 30 miljoner människor dödats. För närvarande provocerar man krig i Sydkinesiska havet, Mellanöstern, Venezuela, har 60,000 heltidsanställda spioner och hemliga agenter och världens någonsin största propagandasystem i bruk. Nog är det fri företagsamhet alltid, men någon är friare än alla andra.

   • Ja, USA är den mest dominanta nationen (federationen) i världen och det har redaktören helt rätt i. Med en sådan ställning ska USA självklart kritiseras. Med din beskrivning ovan samt tillägg för handelsembargon är det lätt att inse socialismen inte har en chans att kunna utvecklas någonstans på jordens yta. Är man socialist själv måste det ju vara ytterst störande. Ja, USA den absolut största fienden skulle man kunna säja.

    En liten fråga bara. Jag tycker kritiken mot USA med tiden nedtonats inom det radikala svenska Vänsterpartiet. Har möjligen svenska Vänsterpartiet assimilerats i den västerländska världsordningen som domineras av USA?

    • Själv tycker jag att socialismen/kommunismen (beroende på hur man värderar ordvalet) i alla fall i Sverige har både överlevt och utvecklats på ett otroligt sätt. Det är ju just det som är problemet som nu börjar växa till orkanstyrka. Sverige har ju alltid stått under USA’s starka inflytande eller kontroll.

     • Den ”socialism” jag uppfattar du menar tror jag även både växt och utvecklats i USA så kopplingen till Sverige har därför inte blivit mindre. Samma gäller Tyskland och Frankrike som dominerande EU-länder. Min 100%-iga övertygelse om orsaken till socialismens utveckling och förstärkning är att de västerländska samhällena avpatriarkaliserats och kvinnornas makt ökat. Jämför t.ex. Ryssland som inte alls haft samma utveckling så inser man genast motsättningarna. Därför är dörren till Ryssland är stängd.

  • De mesta av vad som händer i världen i det avseendet tycks ha koppling till CIA. Vi har ju just sett ett par bombdåd i Mellanöstern, fartyg som skadas, svenska media, främst SVT/SR går fullt ut i flera artiklar och presenterar det som Iran dåd och kvoterar USA som det enda giltiga sanningsvittnet och källan av värde. För mig ser det tydligt ut som CIA falsk flagg operationer, tidpunkten, omfattningen av skadorna som var begränsad, den efterföljande mycket välgenomtänkta och välplanerade USA reaktionen, och hur CIA är känt att arbeta. Hade Iran legat bakom, vilket är högst osannolikt, detta gynnar inte dom och dom är betydligt klyftigare, då hade dåden riktat sig mot fartygens framdrivning eller navigation, som propeller och roder, och hade skett mitt i Hormuz sundet för att skrämma slag på USA. Detta är bara ett moment att bygga upp spänningen för en militär upptrappning och i slutändan en väg för USA att ta kontroll över Irans olja och naturtillgångar. Det är inte första gången och inte den enda platsen på jorden.

 3. Absolut inte komplett, så låt mig lägga till lite som jag känner till. USA’s krigsstöd till nationalisterna i Kina till 1949. Misslyckades. USA’s upprepade försök att skapa uppror i Kina under 50-talet genom att utbilda terrorister vid Camp Hale i Colorado och sända in dom med fallskärm. Misslyckades. USA’s Tibet uppror 1957, misslyckades. USA’s blodbad och revolution i Peking 1989, misslyckades. USA’s Tibet uppror 2008, misslyckades. Hong Kong revolten 2014, misslyckades, USA försöket att återupprätta Islamska Staten i Xinjiang 2018, misslyckades. Samtidigt provocerar USA just nu i Mellanöstern (Jemen, Iran), i Venezuela, i Sydkinesiska havet, Nordostpassagen, och man driver ett handelskrig mot Kina för att få totalitär kontroll.

 4. USA har med begränsad framgång hindrat kommunismens våldsamma spridning med motvåld. Perioden 1945-1989 bestod huvudsakligen av etablerandet av militariserade planekonomier under kommunistpartier i enpartistater, men upphörde med sovjetunionens sammanbrott, varpå krigen minskade dramatiskt.

  • Krigen har ökat rejält detta millenium, genom USA:s helt dominerande insatser i Irak, Afghanistan, Syrien med allierade och terrorister, Jemen via stöd till Saudi och egna bombningar, Libyen via OK för Nato att gå in. Somalia.
   Och efter Andra världskriget, då det fanns så kallade realsocialistiska stater dominerade USA också helt krigsaktiviteterna. Sovjet engagerade sig främst i ett helt felaktigt krig i Afghanistan. USA la ned (vanligen mycket) mer på militären än Sovjet & Co 1945-1990-

   • Den anfallande parten i hela världen var sovjetunionen 1945-89, och när den inte hade råd med alla sina anfallskrig visade sig det imperiet vara bankrutt. Sovjetunionen exporterade röda inbördeskrig till Kina, Korea, Vietnam och skaffade sig avsevärt inflytande i arabvärlden efter britter och fransmän. Alla krigen 45-89 var sovjetiska anfallskrig, alla de amerikanska krigen var försvar mot sovjetiska anfallskrig. De muslimska inbördeskrigen grundar sig på islam. Lustigt nog vet just Kina hur man botar islam, i det avseendet är Kina ett föredöme för hela världen.

    • Sovjet höll på med anfallskrig men inte alls i lika stor skala som USA! Ditt problem är att du tycks tro att USA har någons sorts rätt att bomba sönder andra länder bara för att de har regeringar som USA inte gillar! Så innan du kommenterar och skriver smörja ta reda på fakta! Att kalla USA:s krig för försvarskrig är ju närmast löjligt och historieförfalskning. Som tur är att Sovjet numera är borta så att folk själva fick se hur skurkaktiga man är i USA då man skyllde alla sina patetiska krig på Sovjet. USA är för övrigt bankrutt och har inge större möjligheter att dra igång några större krigsäventyr, vilka man ju för övrigt hela tiden förlorar i slutändan.

     • Alla USA´s utrikeskrig 45-89 bestod i att hindra sovjets lydregimer från att ta makten. Det började redan i Kina, fortsatte med Iran, Korea, Vietnam, Indonesien, Chile och slutade i Afghanistan. Kommunister var angripare, den amerikanska motpolitiken bestod ofta av stöd till kupper för att hindra sovjetiskt inflytande, och ett mindre antal gånger av militära insats. Sovjetiska globala stöd till gerillor med avsikt att införa sovjetisk regim i hemlandet var absolut huvudorsak till krig under perioden 45-89. När det upphörde tack vare Sovjets kollaps kom många konflikter som kommunismen djupfryst upp till ytan, först i Jugoslavien, där motsättningar mellan muslimer, ortodoxa och katoliker snabbt eskalerade till krig. Dagens krig förs av muslimer som skaffat sig militärt stöd från olika kristna länder. Traditionellt kristet svagsinne att ge sina egna banemän vapen. Bara kineserna gör vad man måste med muslimer. Det finns ingen annan väg. Kinas civilsation är imponerande, det relativt kortvariga socialistiska misslyckandet har ersatts av förnuftig pragmatism, och de känner islams egenskaper. Kan det vara förfäderna som viskar till dem ”vad göra” ?

     • Ned, när skulle Sovjetunionen ha anfallit Iran, Korea, Vietnam, Indonesien, Chile och Afghanistan?

      Menar du att det var den egna befolkningen – kommunister och socialister i Iran, Korea, Vietnam, Indonesien, Chile och Afghanistan – skulle ha agerat under inflytande av Sovjetunionen? Och att t ex att militärjuntan i Chile endast agerade i självförsvar genom att tortera och mörda över tiotusentals människor som hade socialistiska åsikter?!?!?
      Faktum är att Sovjetunionen inte försökte införa ’sovjetisk regim’. De var verkligen motvilliga att stödja den afghanska socialistregeringen med militärhjälp 1979, trots att den afghanska regeringen vid åtminstone tre tillfällen frågade efter hjälp mot den USA ledda terrorismen i landet.

      Och det var inga sovjetiska djupfrysta konflikter. Det eftersom kommunism menas bland annat att vi är jämlika av alla nationer och religioner.
      Ned, menar du att du är för konflikter mellan människor som har olika religioner och etniciteter? Och att du är för Kinas koncentrationsläger (eller som Kina kalla det: korrektionsläger) för muslimer, och att du anser att muslimer skall spärras in?

    • Du missar en hel del där. Att Sovjet var mycket angelägen att sprida kommunismen, ofta med stark retorik om ”revolutionära” metoder, är helt klart. Metoden var i verkligheten infiltration och indoktrinering snarare är anfallskrig. När man börjar dyka ner i detaljerna i relationerna mellan Sovjet och Kina blir man förvånad hur personligt det var. Roten till Kinas interna krig var äldre än Sovjet. Det fanns inga anfallskrig från Sovjet. Mao beundrade Stalin som en ”stark och duglig ledare” och tog villigt emot hans hjälp att slå ut Nationalisterna, vilka stöddes av USA. Det lyckades. Kina fick en riktig högkonjunktur efter 1949. Stalin dog 1953 och efterföljdes av Nikita Khrushchev. Mao föraktade Khrushchev som vek och oduglig. Umgänget gick inte alls bra. När Khrushchev kom på statsbesök 1958 tog Mao emot honom i badbyxor vid poolen, och utmanade honom att simma ikapp, väl medveten om att Khrushchev inte kunde simma alls, medan Mao var en mycket stark simmare. Där bröts de vänliga förbindelserna mellan länderna, Mao och Kina dumpade beroendet av Moskva och sovjetkommunismen. Några anfallskrig från Sovjet fanns aldrig. Liknande i Vietnam och Korea, det var lokala krafter som ville ha ut amerikanarna, och Sovjet stödde det. Det var USA som utförde anfallskrig, precis som idag. Kina försöker inte ”bota” islam, utan omforma det och få bort gamla konflikter och våld. Där har man blivit mycket framgångsrika med fredliga metoder, som USA hätskt kritiserar för det verkar till deras nackdel. Kina kallar det för ”omskolning”. Metoderna finns beskrivna här. https://kinarummet.wordpress.com/2019/04/04/ai-i-kampen-mot-terrorismen/ Farliga terrorister interneras innan dom dödar, deras svans avradikaliseras, esten erbjuds utbildning, jobb och framtid. Systemet har fått mycket starkt stöd bland allmänheten i området. Svenska media förfalskar grovt som vanligt.

  • Vad USA – eller rättare sagt kapitalet i USA och andra länder – hindrade med ett militärt våld sin egen befolkning att ta makten. USA (och andra länder) förtryckte socialister/kommunister i deras egna länder. Kommunism är inte något som uppstod i Sovjetunionen. Kommunism är en åsikt och är endast ett hot mot det förmögna kapitalet.
   Så när du säger att ’USA hindrade kommunismens våldsamma spridning’ så innebar det att de på ett våldsamt vis hindrade socialister/kommunister i hela världen. Detta genomfördes samtidigt som den borgerliga pressen spred ut att USA var störst och bäst på åsiktsfrihet och demokrati – höjden av hyckleri!

   Och det var inget sammanbrott. Det finns inga ekonomiska samhällssystem som kan falla samman, varken kapitalistiska eller socialistiska! Det var en kontrarevolution, organiserad av kapitalister i Sovjetunionen, som genomförde systemförändringen. De tog alltså ett medvetet beslut att förändra det ekonomiska systemet från att vara ett socialistiskt till att bli ett kapitalistiskt.
   Däremot kan imperium falla samman. Länder kan inte heller falla samman, om politiker eller via en kupp inte beslutar om detta. Ett exempel är Tjeckoslovakien som efter ett politiskt beslut delade på sig i två delar.

    • Det råder mycket delade meningar om det. Skillnaden mellan ett imperium och en federation är att i en federation har alla medlemmar i federationen representation i den centrala ledningen, och stort självstyre. Tekniskt var Sovjet en federation, men sedan uppstår frågan, har dessa representanter i den centrala ledningen något inflytande, eller är dom där bara för syns skull, och har medlemmarna överhuvudtaget något att säga till om lokalt. USA är ett imperium, för inget land i deras hegemoni har varken representation eller sägande i deras styre, inklusive Sverige. USA styr sitt imperium med järnhand, dollarkontrollen är första medlet, krigsmakten det andra. Det är detta som nu är hotat av främst Ryssland och Kina. Glöm heller inte att kunskap om Sovjet är till denna dag huvudsakligen grundat på amerikansk propaganda.

 5. Sovjetiska militära operationer i utlandet 1945-89

  Under Maos ledning företog KKP den långa marschen till sovjetunionens gräns. Väl framme vid gränsen kopplades röda arméns krigshärdade förband och deras resurser ihop med folkets befrielsearmé. Med röda arméns pansarstyrkor i täten erövrades hela fastlandskina 45-49.

  Den kommunistiska offensiven fortsatte omedelbart i Korea. USA landsatte försvarsstyrkor mot kommunistisk militär erövring, kommunisterna hade kinesiskt och sovjetiskt flyg och pansar. All amerikansk insats vände sig mot kommunistisk erövring, och inte mot folket. Det demokratiska sydkorea och det kommunistiska nordkorea är resultatet av kommunisternas anfall och USA´s försvar mot kommunisternas anfall.

  Direkt efter Koreakrigets slut vid 38 breddgraden fortsatte kommunisterna i Vietnam. Sovjetiska och kinesiska flygplan, stridsvagnar och luftvärnsmissiler med sovjetisk eller kinesisk besättning. Kineserna tvang de vietnamesiska kommunisterna att välja mellan sovjet och Kina, när de valde Sovjet invaderade Kina norra Vietnam i slutet av 70talet. De vietnamesiska kommunisterna lyckades hindra de kinesiska från att ta över.

  Röda Armén marscherade in i Afghanistan 1979 för att rädda en kommunistisk kuppregim kvar vid makten, och det kriget blev slutet på sovjetunionen. Det befästa fattighuset föll samman när utgifterna för utrikeskrigen inte kunde betalas med inkomster från inhemska produktionsapparaten. Sovjetisk planekonomi med kollektivjordbruk var bara veckor från svältkatastrof flera gånger, USA´s produktiva jordbruk räddade sovjet flera gånger. Det ligger inte så långt bort att se många sovjetiska utrikesäventyr som ren utpressning; ”skicka vete så slutar vi mucka”.

  Iran låg alldeles vid gränsen till sovjetunionen, och USA kuppade bort en vald vänsterregering 1953 av lätt insedda skäl, Röda Arméns närvaro hade varit lätt att påkalla. Vid just den här tiden fanns det överstar i arabvärlden och Indonesien som ursurperade massornas frihetslängtan och gav dem sovjetisk propaganda inkl säkerhetspolis istället. USA stödde kupper i Chile, Grekland och många andra länder för att hindra att de utvecklades till sovjetiska lydriken med raketramper. Så fort sovjetunionen upphörde, vidtog stora nedrustningar i Europa, eftersom krigshotet monterade ner sig självt. Den krigshetsande planekonomin förstörde sig själv.

  Islam är en erövringsreligion byggd på de erövrade folkens dödskallar. Delar av Kina erövrades också av islam, och de kinesiska kommunisterna vet mycket väl att man inte kan förhandla med islam. Islam betyder underkastelse. Kinesiska kommunistpartiet kräver också underkastelse. Två grupperingar som inte kompromissar står mot varandra. De kinesiska kommunisterna har en överlevnadsstrategi gentemot islam. Säkerligen baserad på bitter erfarenhet. Det bör bli vår läxa.

 6. Ned, att en socialistisk nation stödjer finansiellt eller med militärt hjälp ett förtryckt folk/arbetarklassen/fattiga i en annan nation är inte en erövring eller ockupation. Sovjetunionen stöttade ANC i Sydafrika – anser du detta vara en ockupation av Sovjetunion?

  Punkt ett: Maos Kina. Det var en revolution – eller inbördeskrig – där Sovjetunionen ställde sig på det kinesiska kommunistpartiets sida. Mer om detta kan du googla om.

  Punkt två: Det var folket i Korea som gjorde uppror. USA och med flera tog ställning mot folkets vilja. Sovjetunionen stöttade folket, och det utan att ha någon baktanke. När kriget var ’slut’ så fick folket i Korea själva välja vilken framtid de ville ha.
  Jag är något försiktig när det gäller Nordkorea. Samhället är definitivt inte marxist-leninistiskt. Jag gillar inte heller deras järnhårda kontroll, som bevakning och maktutövning som kan jämföras med Kina och Nordirland på 70- 80- 90-talet.

  Punkt tre: Ingen idé att fortsätta diskussion när du inte känner till vad kommunistiskt/socialistiskt stöd till våra kamrater i Vietnam gick ut på. Faktum är att de svenska KPMLr samlade in pengar till luftvärnskanoner (tror det var så) som skulle gå till Vietnam. Anser du då att de svenska kommunisterna ockuperade Vietnam då?

  Punkt fyra: Afghanistan: https://nsarchive2.gwu.edu//NSAEBB/NSAEBB57/soviet.html
  Jag har fortfarande torkan i somras i Sverige i minne. Hela vintern har vi fått importera foder till våra djur. Torka och missväxt kan inget ekonomiskt system råda på, varken kapitalistiskt eller socialistiskt.
  Dessutom hade Sovjetunionen hårda sanktioner emot sig. Så vem var det egentligen som ’muckade’?

  Punkt fem: Iran har såvitt jag vet aldrig legat alldeles vid gränsen till Sovjetunionen. Så att påkalla Röda Armén 1953 hade inte varit lätt.

  Punkt sex: Islam är absolut ingen erövringsreligion.
  Du kanske anser att islam ochn kommunsim är samma sak? Jag har förstått att vissa högerextrema försöker göra en jämförelse med IS och kommunsim.

  Ned, du har fått fel uppfattning om vad kommunism är för något. I ett kommunistiskt samhälle är det arbetarna och folket själva som har makten. Kommunism är inte en auktoritär ideologi där få har hela makten. Kommunism är den motsatta ideologin till fascismen. När vi gör revolution är det för att folket och arbetarklassen och dom fattiga gör revolution mot den borgerliga härskande klassen. Kommunism har inget med borgerliga nationer eller fascism att göra. Du bör faktiskt läsa på om Marx och Lenin innan du fortsätter att debattera.

  Och kommunismen kommer inte från Sovjetunionen, och inte heller från islam och arabvärlden. Det var Marx som studerade enkla samhällen, t ex Native Amerikan (indianer) i USA, och som sedan skrev ned det som han fann.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here